25 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/37

  Kızıl Bayrak'tan
  İç ve dış politika arasındaki
ayrımlar silikleşirken
  Havuç ve sopa politikaları eşliğinde “Kürt açılımı”
Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti.
Sermaye devleti Kürt sorununda inkar ve imhaya dayalı resmi çizgisine devam ediyor…
IMF-DB imzalı Sağlıkta Dönüşüm Programı’na hayır...
  Münevver Karabulut
cinayetinde polis himayesi.
  “İşçilerin Birliği Halkların
Kardeşliği Şenliği” gerçekleştirildi!
  Katil Pameks’e patron desteği..
  Kent A.Ş. işçilerinin
Ankara yürüyüşü sürüyor
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  İMF-DB karşıtı eylemler.
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu-3 H. Fırat
  11. Uluslararası İstanbul Bienali devrimci değerlerin içini boşaltmak,
Marksizm’i ehlileştirmek için
Brecht’e saldırıyor
  Daha güçlü bir
komünist gençlik örgütü için ileri!
  Eğitim-Sen’den rapor...
Dönem yeni, sorunlar eski!
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor!
  İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği
BM raporuyla da belgelendi!!
  Barack Obama, Abbas-Netanyahu ikilisini buluşturdu
  Ekvador yönetimi ABD ordusunu
Manta Üssü’nden çıkarıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi hareketi..
  Yerel işçi bültenleri
mücadelenin sesi oluyor..
  “Açılım” açılmadan kapandı
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden sınıf devrimcilerinden
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekvador yönetimi ABD ordusunuManta Üssü’nden çıkarıyor!

Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’a uzanan ABD savaş makinesinin ahtapot kollarından biri kesilmek üzere. Rafael Correa liderliğindeki Ekvador yönetimi, ABD ordusunun 10 yıldan beri kullandığı Manta Hava Üssü’nün denetimini almaya karar verdiğini ilan etti.

1999’da yapılan bir anlaşma ile dönemin Amerikancı yönetimi tarafından ABD savaş makinesine tahsis edilen Manta Üssü, 10 yıldır kıta halklarına karşı kullanılıyordu.

Ülkenin kıyı bölgelerinden Manabi’de yer alan üste gerçekleştirilen kutlamalar sırasında yaptığı konuşmada, 1999 yılında imzalanan anlaşmanın Ekvador Parlamentosu’nun tümü tarafından onaylanmadığını belirten Ekvador Dışişleri Bakanı Fander Falconi, bağımlılık eksenindeki tüm ilişkilerden kaçınma ve Ekvador toprakları üzerindeki yabancılara ait askeri üslere izin vermeme çağrısında bulundu.

Manta Üssü’nü 2007 yılında gündemine alan Devlet Başkanı Rafael Correa da, ABD’nin bu üssü kullanmasını öngören anlaşmayı yenilemeyeceğini açıklamıştı. Bu arada 2008 yılında referandumla onaylanan yeni Anayasa da, Ekvador toprakları üzerinde herhangi bir yabancı askeri üsse izin vermiyor.

Amerikan savaş makinesinin Manta Üssü’nü kullanmasına tepki gösteren Ekvadorlu işçi ve emekçiler, 2008 yılının Mart ayından itibaren çeşitli eylemlerle ABD ordusunun üssü kullanmasını protesto ettiler. ABD ordusunun üssü boşaltmasını talep edenlerin başında ilerici-devrimci güçler, sendikalar, kitle örgütleri bulunuyor.

2008 yılının 1 Martı’nda Ekvador sınırları içinde gerçekleştirilen bir saldırı ile aralarında FARC komutanlarından Raul Reyes’in de bulunduğu 17 gerillanın katledilmesi tepkileri daha da arttırmıştı. Zira gerillaları hedef alan saldırıya katılan ABD uçakları Manta Üssü’nden kalkmıştı.

Uyuşturucuya karşı mücadele ettiğini iddia eden ABD savaş makinesi, gerçekte bu üssü Latin Amerika halklarına karşı kullanıyordu. FARC gerillalarına bomba yağdıran uçakların üsten kalmış olması bu durumu kanıtlıyor. Bundan dolayı Ekvador yönetiminin üssü devralma kararı, Washington’daki savaş baronlarını rahatsız etti.

Manta Üssü’ndeki askeri birlikleri Kolombiya’da bulunan üslerine kaydırmaya hazırlanan Barack Obama yönetimi, saldırganlığa Kolombiya topraklarından devam edecek.

Kolombiya’daki kontra rejimi, ABD’nin Latin Amerika kıtasındaki fiili saldırı merkezidir. Pentagon’un savaş baronlarıyla açıktan suç ortaklığı yapan bu rejim, ABD’nin Kolombiya’da bulunan askeri üs sayısının 7’ye çıkarılmasına olanak tanıyan anlaşmayı kısa süre önce imzalamıştı. ABD emperyalizmi ile kontralaşmış Kolombiya rejimi, halen kıta halklarının en çok nefret ettiği güçler konumundadır.

Ekvador yönetiminin ABD ordusunu üsten atma kararı, emekçi kitlelerin desteğine dayanan yönetimlerin emperyalist zorbalara karşı koyabilme iradesi gösterebileceğini bir kez daha kanıtlamıştır.

 

 

 


Bern’de 30 bin kişilik coşkulu yürüyüş

Kapitalist krize ve yıkıcı sonuçlarına karşı 19 Eylül günü İsviçre’nin başkenti Bern’de 30 bini aşkın işçi ve emekçi yürüdü. Sendikaların yanı sıra çeşitli meslek kuruluşları ve kitle örgütlerinin de desteklediği yürüyüş üç ayrı koldan başladı.

Alman, Fransız ve İtalyan kantonlarından sendikalar tarafından tutulan trenlerle başkent Bern’e akan işçi ve emekçiler, ellerinde rengarenk bayrak ve flamalarla coşkulu sloganlarıyla kapitalist krizin faturasını ödememeye kararlı olduklarını haykırdılar. Özellikle de Fransız ve İtalyan kantonlarından yoğun katılımın sağlandığı yürüyüşte, atılan sloganlar ve taşınan pankartlarda politik içerikli talepler her zamankinden daha fazla öne çıkarılmıştı. Miting, daha önce bu kapsamda gerçekleşen eylemlere göre daha ileri bir düzeydeydi. Taşınan pankartlar ve ileri sürülen talepler bunun ifadesi oldu.

İsviçreli anti-faşist ve devrimci grupların yürüyüşe önden anlamlı bir hazırlık yaptıkları ve bunu görsellikleri, canlılıkları ve kitlesellikleriyle somutladıkları görüldü.

Yürüyüşe katılım beklenenin çok üstündeydi. Zira kapitalist krizin sonuçları uzun süreden beri yaşamın her alanında kendisini hissettiriyor. İsviçre’de işsizlik 2. emperyalist savaştan bu yana ilk defa bu kadar büyüyerek 300 bine ulaşmış bulunuyor. Resmi rakamlara göre her hafta bin civarında işçi, işsizler ordusuna ekleniyor. Şu anda yüzde dört civarında olan oran, 2010’da yüzde beşe yükselerek İsviçre tarihinde rekor düzeye ulaşacak. Bunu her alanda yaşanan sosyal hak gaspları izliyor. Tüm bunların yarattığı ve biriktirdiği hoşnutsuzluk İsviçre toplumunda belli bir hareketlilik yaratmış bulunuyor.

TKİP taraftarları olarak yürüyüşe Almanca “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı sosyalizm için mücadeleye! / TKİP” pankartı ile katıldık. Ayrıca BİR-KAR’ın Almanca olarak hazırladığı “Kriz kapitalizmin krizidir, faturasını kapitalistler ödesin!” başlıklı bildirisi hem trende hem de yürüyüşte yaygın olarak dağıtıldı.

TKİP İsviçre taraftarları



Köln’de MLPD itingi

19 Eylül Cumartesi günü Köln’de MLPD’nin seçim mitingi gerçekleştirildi. Köln`ün Mülheim semtinde gerçekleşen ve bazı göçmen örgütlerinin destek verdiği mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı.

Miting programı, Köln`ün sosyo-politik önemine de vurgu yapan bir selamlama konuşmasıyla başladı.

Açılış konuşmasının ardından, kadın adaylardan 1. sıra adayı Gabi Gärtner bir konuşma yaptı. Gärtner konuşmasında kriz, sosyal güvenlik, gençliğin geleceği, anti-faşist mücadele, ortak çalışmanın sorunları ve Afganistan’daki emperyalist işgal gibi çeşitli konulardan bahsetti. Seçimlere katılım amacını açıklayan aday, sosyal demokratlar ve Sol Parti’yle aralarındaki farkı ifade ederek özellikle Afganistan’daki işgal ve kriz konusundaki ayırdedici tutumlarını örnek gösterdi.

Mitingde Köln “Mala Kurda” Derneği’nden Ozan Axin, Kürtçe müzik dinletisi sunarken Türkiyeli göçmen örgütlerinden ATİK adına da herkese eşit haklar ve seçme- seçilme hakkı tanınması eksenli bir konuşma yapıldı. Mitinge göçmen örgütlerinden ATİK ve BİR-KAR dışında katılan olmadı.

BİR-KAR mitinge bilgilendirme standı ve pankartlarıyla katıldı. “Bütün faşist örgütler yasaklansın!” yazılı pankart oldukça dikkat çekti.

BİR-KAR’ın seçimlere bakışı ve neden MLPD`yi desteklediğini ifade eden ve “Yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganlarıyla biten konuşması alkışlarla karşılandı ve aynı sloganlarla desteklendi.

Miting programı saat 17.00’de başlayan ve geç saatlere kadar süren MLPD’nin gençlik örgütü Rebell’in etkinliğiyle sona erdi.

Ayrıca BİR-KAR, aynı gün son zamanlarda oldukça saldırganlaşan Türkiyeli faşistlerin en örgütlü oldukları semtlerden biri olan Mülheim’de afişleme çalışması yaptı. Üzerinde, “Krizi yaratan sermayedir, bedelini ödemeyeceğiz!” ve “Faşizm bir düşünce değil, aksine suçtur!” sloganları bulunan afişler yoğun bir şekilde kullanıldı..

Köln BİR-KAR