13 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/24

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!
   DİSK, ILO’dan çekildiğini açıkladı...
Rejim krizinde gerilim had safhada...
Lastik patronlarından hükümete uyarı “grevi erteleyin!”
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Haziran’da olmak da,
ölmek de zor…
Yüksel Akkaya
  Sınıfın devrimci birliği mezhepçi zihniyet ve sorumsuzluk alt edilerek yaratılacaktır!
16 Haziran “grev”i üzerine...
  Gençlikten...
  “Dünya Genç İşçi Buluşması” etkinliklerinden…
  Barack Obama, seçim sürecini siyonizme destek ilanıyla başlattı…
  BİR-KAR’ın kampanya çalışmalarından…
  BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile genç işçilerin örgütlenmesi ve “Dünya Genç İşçi Buluşması” üzerine konuştuk…
  Bir kez daha “Türkiye’de Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı” üzerine M. Can Yüce
  Bültenlerde 15-16 Haziran coşkusu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BİR-KAR’ın kampanya çalışmalarından…

İsviçre BİR-KAR yeni bir kampanyaya hazırlanıyor…

İsviçre BİR-KAR olarak 1 Haziran’da referanduma sunulan sağlık sigortaları ve yabancılar yasasına karşı bir ay boyunca kampanya yürüttük. Haziran’ın ilk haftasından itibaren de yeni bir kampanyanın hazırlıklarına başladık.

7 Haziran’da İsviçre ve Avusturya’da oynanacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası vesilesiyle yürüteceğimiz çalışmanın ilk hazırlıklarını tamamladık. Bu amaçla “2008 Avrupa Futbol Şampiyonası egemenlerin elinde kirli bir araç işlevi görüyor... Kadın ticareti insanlık suçudur, Kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltelim” başlıklı bildirimizi Türkçe, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç ayrı dilde hazırladık ve basımına başladık. Yine Almanca ve Fransızca afiş hazırladık.

BİR-KAR / İsviçre


Duisburg’da kampanya çalışması…

İşsizliğe ve yoksulluğa karşı mücadele kampanyasını Duisburg’da da başlattık. 7 Haziran’da yapılan Dersim Festivali’nin yapılacağı park ve çevresinde yaygın afiş yaptık. Bir-Kar’ın konuya ilişkin Almanca ve Türkçe çıkardığı bültenimizi dağıttık.

BİR-KAR / Duisburg


Essen: “Kampanyamız büyüyerek sürüyor…”

Kampanya çalışmalarımıza gerçekleştirdiğimiz iç eğitim ile başladık. Ardından kampanyamızın hedef kitlesi ve yoğunlaşılacak alanlar tespit edildi. İlk adım olarak yabancıların yoğun olarak geldiği pazarlarda bildiri dağıtımı yapıldı ve bu çalışmanın sürekli hale getirilmesine karar verildi.

Ardından her şehirde MLPD tarafından yapılan Pazartesi gösterilerinde BİR-KAR afişlerinden hazırlanan boyun panolarıyla bildiri dağıtımı yapıldı.

Kampanya faaliyetleri kapsamında ev ziyaretlerine de özel bir önem veriyoruz. Materyallerimizi yaygın biçimde kullanıyoruz. Türkiyeli marketlerin önlerine, fabrika girişlerine, üniversite ve okulların çevresine yaygın afiş yapıyoruz.

Şehrimizde ve Duisburg kentinde 7 Haziran’da yapılan ekinlik alanlarını bir gün önceden yaygın bir şekilde afişlerimizle donattık ve her iki etkinlikte de hem kampanyamızın malzemelerini, hem de parti imzalı pullarımızı etkin bir şekilde kullandık.

9 Haziran’da şehir merkezinde yapılan pazartesi gösterisine daha geniş bir çevre ilişkisiyle katıldık. Kampanyamızın tanıtım metni kürsüden okundu.

İçerik olarak tok ve güçlü olan metin ilgiyle dinlendi.

Devam eden bülten dağıtımlarımızı daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

BİR-KAR/Essen


Köln’de kampanya faaliyetlerinden...

7 Haziran’da Allerwelthaus adlı ilerici bir kurumun organize ettiği sokak festivaline katıldık, bültenimizi dağıttık.

9 Haziran’da ise, MLPD’nin organize ettiği, ünlü Dom kilisesi önündeki Montags demo-Pazartesi gösterisine katıldık. Açık mikrofon yönteminin uygulandığı gösteride, bu olanaktan yararlanarak açıklamamızı okuduk. Gösteride “İşsizliğe ve yoksulluğa karşı mücadeleye!”, “Yeni sağlık reformu iptal edilsin!” ve “Herkese parasız eğitim hakkı!” yazılı dövizlerimizi taşıdık.

BİR-KAR/Köln


Frankfurt’ta kampanya sürüyor...

İlk olarak Russelsheim’de afiş çalışması olarak başlayan kampanyamız, sonraki günlerde farklı araçlarla devam etti. Frankfurt’ta çeşitli devrimci, ilerici kurumların yanısıra bazı kahvelere gidilerek kampanyamızın afişleri asıldı, bültenlerimiz bırakıldı, kampanyanın tanıtımı yapıldı.

9 Haziran günü ise MLPD’nin her hafta Pazartesi günü düzenlediği Montags-demo gösterisindeki yerimizi aldık, kampanya bültenimizi dağıttık.

BİR-KAR/Frankfurt



Dünya’dan kısa kısa…

Güney Kore’ye ihraç edilen Amerikan malları protesto edildi!

6 Haziran’da Güney Kore’nin başkenti Seul’de Amerika’dan ihraç edilen et mamüllerine karşı son yıllarda yapılan en büyük protesto eylemi gerçekleşti. Eyleme yüzbinlerce kişi katıldı. Yürüyüş devlet tarafından yasaklanmasına rağmen, insanlar bu yasağı hiçe sayarak sokağa çıktılar. Katılımcıların ağırlıkla gençler olduğu gözlendi.

Amerika’da 1993’te ortaya çıkan deli dana vakalarıyla birlikte Güney Kore’de uygulanan Amerikan eti alımı (ithalatı) yasağı bugüne kadar devam etmişti.


Polonya’da grev…

Polonya’da 5 bin ile 14 bin postane çalışanı 2 Haziran’da greve çıktı. Sendika ile işveren arasında süren görüşmelerde anlaşmaya varılamadı. Sendika çalışanların ücretlerine 250 dolar zam talep ediyor.


Hollanda’da coşkulu grev…

Belediye otobüs şoförlerinin grevi sürüyor. Petrol fiyatlarının artması ve buna bağlı olarak mazot fiyatının yükselmesi otomotiv ve taşımacılık sektörünü olumsuz etkilemişti.

Otobüs şöförleri de bu durumdan olumsuz etkilenenler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Olumsuz çalışma şartlarına mola saatlerinin gaspı ve çalışma saatlerinin uzatılması eklenince şöförlerin sabrı taşmış oldu.

Genelde otobüs şoförlerinin örgütlü olduğu FNV Bondgenoten Sendikası’nın toplu sözleşme görüşmelerinde %3,5 zam talebini hükümet ve işveren kanadı kabul etmedi. Talebin kabul edilmemesine işçiler anında sert bir tepki ile cevap verdiler ve grev kararı aldılar. Grev ülke genelinde % 60 ile 80 arasında katılımla sürüyor. Onbinlerce şoför greve devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Hollanda


GM dört işyerini kapatacak

Dünyanın en büyük otomobil tekeli olan General Motors, Kuzey Amerika’da dört işyerini kapatacağını açıkladı. GM yaptığı açıklamada bu işyerlerinde çok benzin yakan “pıckups”ların üretildiği ve alıcı bulunamadığından kaynaklı üretimin durdurulduğunu gerekçe gösterdi. Bunun üzerine Oshawa’da ve Kanada’da sendikacılar General Motors’un merkezini işgal ettiler.


Çek Cumhuriyeti’nde 130 bin öğretmen grevde…

Çek Cumhuriyeti’nde 130 bin öğretmen ve eğitmen 9 Haziran günü bir günlük grev gerçekleştirdi. Yuvalar ve okulların yarısından fazlası grev günü kapalı kaldı.

Sendikalar hükümetin eğitime ek olarak 122 Milyon Euro bütçe aktarmasını talep ediyorlar.

Öğretmen ve eğitmenler ise enflasyon sebebiyle düşen gelirlerinin yükseltmesini istiyorlar.


İspanya’da kamyon ve tır şoförleri grevde…

8 Haziran Pazar günü İspanya’da 90 bin kamyon ve tır şoförü mazot fiyatlarının pahalılığına karşı greve gittiler. Birçok şoför küçük taşıma firmaları için çalışmakta ve mazot fiyatının yükselmesinden dolayı küçük firmaların çalışma koşulları zora girmiş durumda. Şoförlerin grevi İspanya hükümetinin bu konuda atacağı adımlara ve bir çözüm bulunana kadar süresiz bir şekilde devam edecek.


Silahlanmada yeni rekor…

Stokholm’da Spri’nin (Stokholm Enternasyonal Araştırma Kurumu) senelik olarak açıkladığı raporda 2007 yılında 1,34 bilyon doların (860 milyar €) silahlanmaya yatırıldığını açıkladı. Diğer senelere oranla yaklaşık %6’lık bir artışın olduğu tespit edildi.

Amerikan Birleşik Devletleri 547 milyar dolar silahlanmaya ayırdı. Bu rakam İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek rakam olarak gösteriliyor. 2001’den beri silahlanmada %59’luk bir artış söz konusu.