13 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/24

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!
   DİSK, ILO’dan çekildiğini açıkladı...
Rejim krizinde gerilim had safhada...
Lastik patronlarından hükümete uyarı “grevi erteleyin!”
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Haziran’da olmak da,
ölmek de zor…
Yüksel Akkaya
  Sınıfın devrimci birliği mezhepçi zihniyet ve sorumsuzluk alt edilerek yaratılacaktır!
16 Haziran “grev”i üzerine...
  Gençlikten...
  “Dünya Genç İşçi Buluşması” etkinliklerinden…
  Barack Obama, seçim sürecini siyonizme destek ilanıyla başlattı…
  BİR-KAR’ın kampanya çalışmalarından…
  BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile genç işçilerin örgütlenmesi ve “Dünya Genç İşçi Buluşması” üzerine konuştuk…
  Bir kez daha “Türkiye’de Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı” üzerine M. Can Yüce
  Bültenlerde 15-16 Haziran coşkusu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseli gençlik ÖSS’ye karşı alanlardaydı…

“ÖSS duvarını yıkalım!”


Liseliler Kadıköy’de taleplerini haykırdı...

ÖSS, İstanbul Liseli Gençlik Platformu’nun da örgütleyicilerinden olduğu “ÖSS duvarını yıkalım!” mitingi ile Kadıköy’de protesto edildi.

Saat 14.00’te Tepe Nautilus önünde toplanmaya başlayan liseli öğrenciler kortejler oluşturarak Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

En önde yeralan “ÖSS duvarını yıkalım!” ortak pankartının arkasında TÜM-İGD, LÖB, SGD, ESP’li Eğitim Emekçileri, Öğrenci Birliği, Devrimci Öğrenciler, Devrimci Liseliler, Anadolu Yaşam Kooperatifi Katılımcıları, Devrimci Liseliler, Yeni Dünya Gençliği, EHP Gençliği, İstanbul Liseli Gençlik Platformu, YDG, Özgür Lise, DÖB, Genç Düş, Bil-Genç ve Emek Gençliği kendi pankart ve flamalarıyla yürüdüler.

Yürüyüş boyunca “Susma haykır, ÖSS’ye hayır!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Sokağa, eyleme, özgürleşmeye!”, “ÖSS’ye hayır!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganları atıldı.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu mitinge “ÖSS, YÖGES, Bakalorya... Eleme sınavları değil, gelecek istiyoruz!” şiarlı pankartıyla katıldı.

İLGP’liler eylemde sıklıkla “ÖSS, AOBP kaldırılsın!”, “Liseler bizimdir bizimle özgürleşecek!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “ÖSS’ye hayır!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Susma haykır, ÖSS’ye hayır!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Marx, Engels, Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tek yol devrim kurtuluş sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel anadilde eğitim!”, “Yaşasın tersane işçileri birliği!” sloganlarını haykırdılar.

Miting saat 16:00’da devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını liseliler adına Coşkun Şimşek yaptı. Şimşek, liseli gençliğin sorunlarından bahsetti ve mitingin amacını anlattı. Çürümüş sistemin gençliğe geleceksizlik, yozlaşma ve yıkım getirdiğini ifade eden Şimşek, meslek lisesi öğrencilerinin, Kürt gençliğinin, kadınların, eğitim emekçilerinin sorunlarına ayrı ayrı vurgu yaptı.

Şimşek sınav sisteminin değiştirilmesi tartışmalarına değinerek “Adı ÖSS olabilir, YÖGES ya da İngiliz modeli olabilir, adı değişebilir mantığı da uygulaması da aynıdır” dedi.

Şimşek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “ÖSS kalkana, ÖSS yerine konan eleme sınavları tamamen kırılana kadar bu alanda olmaya devam edeceğiz. Bu duvar yıkılacak ve geleceğimizi birileri vermeyecek, kendimiz kuracağız!”

Açılış konuşmasının ardından Gülüm Karagöz eğitimde cinsiyet ayrımcılığı ve kadına yaklaşım üzerine bir konuşma yaptı. Ruken Kayaalp adlı öğrenci de anadilde eğitim talebi üzerine konuştu. Ardından veliler adına söz alan Seza Mis Horuz ÖSS sürecini aileler cephesinden ele alarak ekonomik ve sosyal güçlüklere değindi.

Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleşti. Ardından ise bir eğitim emekçisi ve genç bir işçi konuşma yaptılar.

Mitingde Kıbrıs Türk Orta Eğitim Sendikası (KTOEÖS) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Garabli’nin ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıçöztürk’ün eylemi selamlayan mesajı da okundu.

Mitinge yaklaşık 750 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’de ÖSS karşıtı yürüyüş...

Haftalardır hazırlıkları devam eden ÖSS karşıtı basın açıklaması ve yürüyüş 8 Haziran günü gerçekleşti. Saat 13:00’te Alsancak Sevgi Yolu girişinde toplanan kitle coşkuyla ortak sloganları atmaya başladı. Aynı esnada dershanesinden çıkan öğrencilere de ajitasyon konuşmaları ile “ÖSS duvarını yıkarak” özgür bir gelecek kurma çağrısı yapıldı. Bizler İzmir Liseli Gençlik Platformu olarak kendi adımız ve amblemimizin bulunduğu pankartla eyleme katıldık. Kitlemizin tamamına yakını lise ve dersane öğrencilerinden oluşuyordu.

İzmir LGP yürüyüş boyunca “Öğrenci Sömürü Sınavı kaldırılsın!”, “İLGP yürüyor, mücadele büyüyor!”, “Susma haykır, ÖSS’ye hayır!”, “ÖSS duvarını yıkalım”, “Yarış atı değil, öğrenciyiz!”, “ÖSS’ye, ticari eğitime, gerici ders müfredatlarına, faşist disiplin yönetmeliklerine, geleceksizliğe hayır!” sloganlarını haykırdık. Akademik ve demokratik taleplerin yanında ÖSS’nin çürümüş eğitim sisteminden ve kapitalist sömürüden bağımsız olmadığına vurgu yaparak “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları da gür bir şekilde atıldı.

Alana geldiğimizde açılış konuşmasının ardından İLGP’li bir arkadaşımız ÖSS’nin sınıfsal eleme mantığını teşhir eden bir konuşma yaptı. Dershane, özel dersler ve diğer özel eğitim kurumlarının olduğu yerde gireceğimiz sınavın fırsat eşitsizliğini derinleştirdiğini vurguladı. ÖSS’nin çürümüş eğitim sisteminin bir mekanizması olduğunu ve onu yaratan sistemle birlikte yıkılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra ÖSS’nin ulusal ve cinsel sömürüsünü konu alan konuşmayı YDG’li liseli arkadaşımız yaptı. Okunan metinde anadilde eğitim olanağı bir yana bölgedeki insanların gidecek okulu bile olmadığı söylendi. Bunun yanında Kürt ulusuna reva görülen baskı, imha ve asimilasyon politikaları teşhir edildi. Cinsel sömürünün ise salt kendi içinde bir sorun olmadığı, aynı zamanda sınıfsal bir sorun olduğu vurgulandı.

Basın açıklamasının sonuna yaklaşırken kitle hep bir ağızdan Gündoğdu Marşını ve Çav Bella’yı söyledi. Daha sonra halaylara geçildi. Bir yoldaşımızın bağlamayla çaldığı ezgiler eşliğinde kitle halaya durdu.

100’ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüş ve basın açıklamasına İLGP olarak 30 kişi katılım sağladık. Basın açıklamasını İzmir Liseli Gençlik Platformu (İLGP), Özgür Yaşam Eğitim ve Dayanışma Kooperatifi, Yeni Demokrat Gençlik (YDG) örgütledi.

İzmir LGP


Adana’da ÖSS karşıtı yürüyüş...

Adana’da “ÖSS Kaldırılsın Üniversite Hakkımı İstiyorum Platformu”nun bileşenleri olan Eğitim-Sen, Dev-Lis, Emek Gençliği, LÖB, ÖGD ve YDG tarafından örgütlenen bir yürüyüş gerçekleştirildi.

7 Haziran günü İnönü Parkı’nda biraraya gelen platform bileşenleri ve katılımcı kurumlar saat 15.30’da “ÖSS kaldırılsın üniversite hakkımı istiyorum!” ortak pankartı arkasında Uğur Mumcu Meydanı’na doğru Atatürk Caddesi’nin bir kısmını kapatarak yürüyüşe geçtiler.

Platform adına hazırlanan metnin okunmasının ardından Eğitim-Sen’in basın metni okundu.

Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Ankara’da ÖSS karşıtı eylem

10 Haziran günü ÖSS karşıtı eylem gerçekleştiren bileşenler “Ne ÖSS ne KPSS gelecek ellerimizde!” yazılı ortak pankartın arkasında flama ve dövizleriyle toplandı. Saat 16:00’da Birgün gazetesi binasının önünde toplanan ve Sakarya Caddesi’ne yürümek isteyen kitleye kolluk kuvvetleri izin vermedi. Katılımın ve kararlılığın zayıf olduğu eylemde yapılan pazarlıklar sonucu Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçildi. Yüksel Caddesi’ne gelindiğinde Sakarya Caddesi’ne yürümek isteyen korteje yine izin verilmedi. Eylem komitesinin kendi arasında dahi net bir tutum alamaması üzerine yapılan uzun tartışmalar sonucunda Sakarya Caddesi’ne yürüme kararlılığı gösteremeyen kitle basın açıklamasını gerçekleştirdi.

DGH, DPG, Eğitim Emekçileri Derneği, EHP, Genç-Sen, Odak, YDG, Dev-Lis, ÖEP, Özgür Lise, Öğrenci Birliği, Umut Kültür Derneği’nin örgütlediği eyleme TÜM-İGD de destek verdi.

Eyleme yaklaşık 120 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara



AÜ: “Polis-idare işbirliğine son!”

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Mart ayında başlayan faşist saldırılar devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilerin eylemli tepkisiyle karşılanmış, saldırıyı gerçekleştiren faşistler cezalandırılmıştı. Faşist saldırılar bundan sonra üniversite dışında da devam etmişti. En son AÜ bahar şenliklerinde üniversite dışından kampuse giren 15-20 kişilik bir faşist grup devrimci demokrat ve yurtsever öğrencilerin bulunduğu alana saldırmış, saldırıyı gerçekleştiren faşistler burada da hak ettikleri yanıtı almışlardı. Bu saldırıdan bir hafta sonra bir yoldaşımız ÖGB’yi darp ettiği iddiasıyla polis tarafından dövülerek gözaltına alınmış, üç faşisti çeşitli yerlerinden bıçakladığı gerekçesiyle tutuklanmış ve beş gün sonra serbest bırakılmıştı.

Tüm bu yaşanan saldırıların ardından polisin verdiği listeler sonucunda devrimci ve demokrat öğrencilere rektörlük tarafından soruşturma açıldı. Rektörlüğün açmış olduğu soruşturma gerekçesi olarak “Faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz! Çeteler dışarı bilim içeri!” pankartı açarak çeşitli sloganlar atmak ve yine cezalandırılan faşistlerin karakola yaptığı suç duyurusuna dayanarak “kasten yaralama ve hakaret” gösterildi.

Açılan bu soruşturmalarla Eskişehir’de süren saldırılara bir yenisi daha eklendi. Bugüne kadar “demokrat” kimliğiyle övünen Anadolu Üniversitesi, açmış olduğu bu soruşturmalarla ne kadar demokrat olduğunu kanıtlamıştır. Soruşturmalar haziranda okulların kapanmasına az bir zaman kala ve final haftasında açıldı.

Final haftası olmasına rağmen öğrenciler 3 Haziran günü faşist saldırıları ve soruşturmaları teşhir eden broşürleri dağıttılar. 4 Haziran günü ise rektörlük önünde eylem yaptılar.

Sabah saat 9:00’dan itibaren rektörlük önünde oturma eylemi başladı. Aynı zamanda birçok üniversitede faşist saldırıları ve soruşturmaları teşhir eden karikatür ve fotoğraf sergisi açıldı. Saat 13:00’te yapılan basın açıklamasıyla rektörlüğün açmış olduğu soruşturmalar teşhir edildi.

Eylemde “Çeteler dışarı bilim içeri!” ve “Polis-idare işbirliğine son! Soruşturmalar geri çekilsin!/ Anadolu Üniversitesi Öğrencileri” pankartlar açıldı. “Soruşturmalar geri çekilsin!”, “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Çeteler dışarı bilim içeri!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi saat 16:00’ya kadar devam etti.

Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği

 

ÇÜ’de soruşturma terörü

Pekçok üniversitede olduğu gibi Çukurova Üniversitesi’nde de son zamanlarda azgınlaşan soruşturma terörüne her geçen gün yenisi ekleniyor. Newroz’a katılma, 1 Mayıs afişi asmak, Sinerji Kolu’nda yaşanan olaylar, 1 Mayıs sonrasında gözaltına alınanlar hakkında açılan soruşturmalara bir yenisi daha eklendi.

13 ve 14 Mayıs tarihlerinde üniversitede dergi ve gazete standı açıldığı gerekçesi ile uygulanan polis terörü üzerine birçok arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Rektörlük 14 Mayıs günü gözaltına alınan 3 Ekim Gençliği okuru, 2 SGD’li ve 1 yurtsever öğrenci hakkında soruşturma açtı.

Çukurova Üniversitesi/Ekim Gençliği


“Tutuklular serbest bırakılsın!”

Adana’da 1 Mayıs öncesinde başlayan devrimci, ilerici güçlere yönelik saldırı dalgası yine tutuklama terörüne dönüşmüş durumda. 2 Haziran günü sabah saatlerinden itibaren Devrimci Demokrasi okurlarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 18 kişi 3 Haziran günü Adliye’ye çıkartıldı. Cemal Doğan, İsa Uğur Erdoğan, Adnan Yılmaz ve Yağmur Yeter örgüt propagandası yaptıkları iddiası ile tutuklandı.

Gözaltı ve tutuklama terörü 5 Haziran günü İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla protesto edildi. Saat 12.30’da İnönü Parkı’nda bir araya gelen kurumlar adına okunan basın açıklamasında hak mücadelesinin geliştiği bir dönemde devletin tahammülsüzlüğünün açıktan bir saldırıya dönüştüğü ifade edildi. Ancak tüm saldırılara rağmen emekçilerin mücadeleden vazgeçmediği söylendi. Açıklama baskı ve terörün devrimcileri mücadelesinden alıkoyamayacağı vurgusu ve mücadele çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana

Sivas Genç-Sen’den eylem!

Sivas Genç-Sen 7 Haziran günü saat 16.00’da yaptığı eylemle üniversitelerde “Söz, yetki, karar hakkı” istedi.

Eğitim-öğretim sürecinin temel bileşeni olan ögrencilerin üniversite yönetiminde hiçbir söz hakkı bulunmamasına ve rektörlük seçimlerinde öğrencilerin dışlanıyor olmasına değinilen açıklamaya 40 kişi katıldı.

Eylemde “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Söz yetki, karar öğrencilere!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!” sloganları coşkuyla atıldı.

Ekim Gençliği/Sivas