13 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/24

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!
   DİSK, ILO’dan çekildiğini açıkladı...
Rejim krizinde gerilim had safhada...
Lastik patronlarından hükümete uyarı “grevi erteleyin!”
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Haziran’da olmak da,
ölmek de zor…
Yüksel Akkaya
  Sınıfın devrimci birliği mezhepçi zihniyet ve sorumsuzluk alt edilerek yaratılacaktır!
16 Haziran “grev”i üzerine...
  Gençlikten...
  “Dünya Genç İşçi Buluşması” etkinliklerinden…
  Barack Obama, seçim sürecini siyonizme destek ilanıyla başlattı…
  BİR-KAR’ın kampanya çalışmalarından…
  BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile genç işçilerin örgütlenmesi ve “Dünya Genç İşçi Buluşması” üzerine konuştuk…
  Bir kez daha “Türkiye’de Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı” üzerine M. Can Yüce
  Bültenlerde 15-16 Haziran coşkusu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Dünya Genç İşçi Buluşması” etkinliklerinden…


Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAREM) çeşitli sendikalarla beraber örgütlediği “Dünya Genç İşçi Buluşması 2008/Türkiye” 7 Haziran’da Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Balıkesir Gönen’deki Kemal Türkler Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde başladı.

7 Haziran günü, sabahın erken saatinde buluşmanın örgütleyicisi olan sendikalardan genç işçilerin çeşitli illerden gelmesiyle başlayan 9 günlük kampın açılışı akşam saatlerinde yapıldı.

Sunuculuğunu Türkü Hazel’in yaptığı açılışta ilk konuşmayı, buluşmaya ev sahipliği yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı. Küresel sınıf dayanışmasının önemine vurgu yapan Serdaroğlu, küreselleşme dalgasıyla beraber dünya genelinde hakim olan neoliberal politikalara dikkat çekti.

Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, konuşmasına TAREM’e teşekkür ederek başladı, “Hem genç hem de işçi olduğunuz için dünyanın birçok problemini de siz çözeceksiniz!” diyerek noktaladı.

Açılışta son olarak TAREM Genel Koordinatörü Gökhan Biçici konuşma yaptı. Biçici, katılımcı işçileri selamladı, buluşmanın başarılı geçmesini diledi.

Buluşmanın ilk gün programı Moğollar’ın konseriyle sona erdi.


2. gün...

İkinci gün programı sabah kahvaltısının ardından “Günümüzde işçi sınıfının durumu; genç işçiler ve sorunları” başlıklı panelle devam etti. Moderatörlüğünü DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Celalettin Aykanat yaptı.

Panelde Yazar Hasan Kıyafet, Tek Gıda-İş Sendikası Dış İlişkiler uzmanı Burcu Ayan, Birleşik Metal-İş Sendikası TİS uzmanı Mehmet Beşeli, Almanya’dan IG Metal İşyeri Temsilcisi Zekeriya Kolu ve Petrol-İş Sendikası adına İbrahim Karataş konuşmacı olarak katıldılar.

Hasan Kıyafet, konuşmasını daha çok özyaşam deneyimleri ve bununla bağlantılı olarak kapitalist sistemin teşhiri üzerinde yoğunlaştırdı. Kapitalist sistemin insanı ve insani değerleri çürüten saldırılarına karşı ‘insan onuruyla’ davranma çağrısı yaptı.

Burcu Ayan ise genç işçilerin sosyal ve ekonomik konumlarını gösteren istatistiki verileri power point sunumuyla anlattı. Sendikaların önlerine genç işçilerin örgütlenmesine dönük hedefler koyması gerektiğini belirtti.

İbrahim Karataş ise panelde genç işçilerin örgütlenmesine ve sendikalarla kurulan ilişkiye dönük anlamlı ve önemli değinmelerde bulundu. Karataş, işçi sınıfının dağınık ve örgütsüz tablosu karşısında “sınıfa karşı sınıf!” şiarıyla hareket edilmesinin gerekliliğine işaret etti. Sendika bürokrasinin sınıf mücadelesindeki konumuna da değinen Petrol-İş üyesi, yaklaşan krize karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Zekeriya Kolu ise Almanya’da işçi sınıfının yaşadığı sorunlara değindi.

Mehmet Beşeli, işçi hareketi içinde kuşak farklılaşması üzerine kurduğu konuşmasında genç işçilerin kendi sorunlarını tanımlamalarını sağlayacak mekanizmaların oluşturulması gerektiğini söyledi.

2. gün programının öğleden sonraki bölümü genç işçilerle beraber gerçekleştirilen atölye çalışmalarıyla devam etti. İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantılara işyerlerinden genç işçiler katılarak yaşadıkları sorunları ve mücadele süreçlerini birbirleriyle paylaştılar.

Atölye çalışmalarının ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği “Umut Kimde?” isimli tiyatro gösterimi işçiler tarafından ilgi ve coşku ile izlendi.

Gece geç saatlere kadar devam eden program İlkay Akkaya, Adile Yadırgı ve konuk sanatçı Suden Asaduryan’ın sahne almasıyla son buldu.


3. gün…

3. gün programı sabah saatlerinde “Küreselleşme sürecinde uluslararası emek göçü ve ırkçılık” başlıklı panelle başladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan Elif Sinirlioğlu’nun kolaylaştırıcılığını yaptığı panelde konuşmacı olarak Ver.di Sendikası’ndan Orhan Akman, Sosyolog Fatma Coşkun, ODTÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden Prof. Dr. Mehmet Okyavuz yeraldılar.

Mehmet Okyavuz ‘Almanya ve AB ülkelerindeki göçmen işçilik ve ırkçılık sorunu’ üzerine bir sunum yaptı. Orhan Akman da konuşmasını daha çok Almanya’daki somut deneyimleri ve kendi yaşantısı üzerinden anlattı. Sosyolog Fatma Coşkun ise emek göçü ve ırkçılık sorununu Kıbrıs’ta Kürt işçiler arasında yapılan bir araştırmanın sonuçları üzerinden değerlendirdi.

Kampın 3. gününün öğleden sonraki kısmında ise Latin Amerika ülkelerinden Genç İşçi Buluşması’na gelen Venezüella, Şili, Bolivya, Brezilya ve Arjantin’den mücadeleci işçiler katıldılar.


4. gün…

Genç İşçi Buluşması’nın 4. gün programı ‘Endüstriyel Futbol’ başlıklı panelle sürdü.

Spor Eğitmeni ve Yazarı Özcan Bilir’in yöneticiliğini yaptığı panele konuşmacı olarak İtalyan futbol kulübü Forza Livorno Sözcüsü Mehmet Şafak Sarı, Radikal Gazetesi Spor Yazarı İbrahim Altınsay, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Berkay Aydın, yakın dönemde kapatma saldırısıyla karşı karşıya kalmış olan Özgür Gündem Gazetesi Spor Yazarı Doğan Durgun ve Galatasaraylı eski Futbolcu Metin Kurt konuşmacı olarak katıldılar.

Öğleden sonraki bölüm “Uluslararası örgütlenme deneyimleri” konulu panelle sürdü. Bu bölümde Rusya’dan buluşmaya katılan genç işçiler ülkelerinde yaşadıkları sorunlardan bahsettiler.


5. gün…

Kampın 5. günü ‘Mücadele deneyimleri ve örgütlenme olanakları’ başlıklı formula başladı. Foruma; Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sine-Sen Genel Sekreteri Ahmet Keskin ve Limter-İş Sendikası’ndan Mustafa Karaoğlan katıldılar.

Foruma katılan Tek Gıda-İş üyesi Yörsan işçileri ise direniş süreçlerini özetleyen konuşmalar yaptılar. Yörsan işçileri Yörsan ürünlerini tüketmeme çağrısını yinelediler.

Forumda son sözü Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde başlattıkları grevlerini sürdüren  Birleşik Metal-İş üyesi TEGA grevcileri aldı. Sincan’da başlattıkları grevin bir ilk olduğunu söyleyen işçiler sendikanın bölgeye girmesini engellemek için birleşen patronlara karşı işçilerin de dayanışmayı yükseltmeleri gerektiğini söylediler.

Kızıl Bayrak/İstanbul