19 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/02(49)

  Kızıl Bayrak'tan
   Yunanistan’daki öfke patlaması gelmekte olan yeni mücadeleler dönemini işaretliyor
  Yunanistan’daki öfke patlaması kitlelerdeki hoşnutsuzluk birikimini ortaya koyuyor...
Üç isyan: Los Angeles, Paris, Atina;
Bir sonuç: “Sonuçsuz” Öfke ve ne yapmamalı…
Yüksel Akkaya
Krizin bir yüzünde yoksulluk ve işsizlik, diğer yüzünde ise artan zenginlik var!

İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!

İşten çıkarmalar, fabrika kapatmalar, ücretsiz izinler...
  Tersanede 115. ölüm: Erdal İnceyol!
  BDSP’li Metal İşçileri’nin açıklaması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  İşçi sınıfını parçalayan gerici cereyanlara karşı etkili bir mücadele
  2001’den 2008’e düzen krizinin aynasından yansıyanlar ve bir toplantının gösterdikleri…
  Gençlikten...
  Küçükçekmece faaliyetlerinden...
  Tekstil işçilerinden çağrı...
  Rüya Özkalkan ile basın işkolundaki TİS süreci ve birleşik mücadele üzerine konuştuk… 
  Erdal Eren mücadelemizde
yaşıyor!
  Bush’a atılan pabuç: Dünyanın bütün mazlum pabuçları, zalimlere karşı havalanın!..
Yüksel Akkaya
  ABD Afganistan’daki işgalci NATO güçlerini takviye ediyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Devlet, AKP ve Aleviler... - M. Can Yüce
  Liseli gençlik krizin faturasını ödemeyi reddetmeli, mücadelede yerini almalıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden…

Kongo’da 200 bin madenci işini kaybetti

Güney Afrika’da bulunan Kongo’nun maden bölgesi Katanga’da son aylarda 200 bin kişi işini kaybetti. İşini kaybetmeyen madencilerin ise ücretleri düşürüldü. Bölgedeki 75 ocaktan 45’i kapandı. İşveren bunların nedenini bakır fiyatlarının yüzde 75 düşmesi olarak gösteriyor. 


Maden tekeli Rio Tinto 14 bin işçiyi atıyor

İngiliz-Avusturalya maden tekeli Rio Tinto Sydney’de yaptığı açıklamada, 14 bin işyerini yok edeceklerini ve tekele ait birçok bölümü kapatacaklarını bildirdi. Buna göre 15 bin taşeron işçiden 8.500’ü ve 97 bin sözleşmeli işçiden 5.500’ü işini kaybedecek. İşten atmalarla 1.2 milyar dolar tasarruf etmeyi hedefliyorlar.


Avusturya’da postanelerde grev!

Avusturya’da postane çalışanları Salzburg, Tirol ve Voralberg eyaletlerinde bir günlüğüne greve gittiler. Postanelerde 2015 yılına kadar, 26 bin çalışandan 9 bininin işten atılacağı ve 1.300 postaneden bininin kapatılacağının açıklanması üzerine eylem gerçekleştirildi.


Sofya’da otobüs şoförlerinden grev uyarısı!

Belediye şoförlerinin maaşlarına Sofya Belediyesi’nin yaptığı %20’lik artış teklifi kabul edilmedi. İşçilerin örgütlü olduğu sendikaları ile belediye yetkilileri arasında 8 Aralık günü yapılan görüşmede verilen teklif sendikalar tarafından da kabul edilmedi. Otobüs şoförleri, maaş zammı ve daha iyi çalışma koşullarının sağlanması konusunda anlaşma sağlanmazsa greve hazır olduklarını ifade ettiler. Otobüs şoförleri maaşlarının %100 arttırılması, daha iyi çalışma koşulları, otobüslerin yenilenmesi ve çalışma saatlerinin düşürülmesini talep ediyorlar.


Slovakya’dan grev uyarısı!

Slovakya’da demiryolu işçilerinin örgütlü bulunduğu Odborové Zdrulenie Ielezniciarov (OZZ) Sendikası grev uyarısında bulundu. OZZ yöneticileri, Slovak demiryolu ulaşım ağının çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ayrıca 6 bin işçinin işten çıkarılması, ücret kesintisine gidilmesi tehlikesi olduğunu ifade etti. Sendika, demiryolu ulaşımının gelişmesi için önlemler alınmasını ve demiryolunun yenilenmesini talep ediyor.


Zimbabve’de işçi katliamı!

Zimbabve’de elmas madeni bölgesinde çalışan 78 işçi katledildi, 5 işçi ise koleradan yaşamını yitirdi. Olay 11 Aralık günü, Mutare bölge idarecisinin 83 kişinin gömülmesi için belediye meclisinden yer istemesiyle açığa çıktı.

Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Pishai Muchauraya, Mugame rejiminin maden bölgesinde katlettiği işçileri gömerek “kanlı eylemlerini” gizlemeye çalıştığını söylüyor. Zimbabwe İnsan Hakları Avukatları bu bölgelerin “savaş meydanlarına” benzediğini, maden işçileri ise yüzlercesinin burada öldüğünü ifade ediyor.


Zimbabwe’de öğretmenlerin grevi sürüyor

Zimbabwe’de ilkokul ve ortaokul öğretmenleri, maaşlarının arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle okullarına gitmeme kararı aldılar. Öğretmenler, talepleri kabul edilmediği sürece okula geri dönmeyeceklerini söylediler. Hükümetin talepleri görmezden gelmesi nedeniyle Zimbabwe’de okullar bu yıl neredeyse hiç açılmadı. Yüzlerce öğretmen iş bulmak için Güney Afrika’ya ve Botsvana’ya akın ediyor.


Birmanya’da göçmen işçiler tutuklandı!

Tayland’ta bir sınır bölgesi olan Mae Sot’ta yaklaşık 100 bin Burmalı göçmen işçi çalışıyor. Bunların çoğu yasadışı. Yaung Chi Oo İşçileri Birliği‘nin verdiği bilgiye göre, 100 bin işçiden sadece 40 bini kayıtlı. Birliğin başkanı Moe Swe, Aralık başından bu yana her gün 100-150 işçinin tutuklandığını, diğerlerinin ise saklanmak için ormana kaçtığını söyledi. Ekonomik kriz ile birlikte 3 bin Burmalı işçi işten çıkarıldı, yaklaşık 500’ü ülkelerine geri döndü.


Almanya’da tekellerin saldırısı sürüyor

Almanya’da krizin faturasını işçi sınıfına ödetmek için tekellerin çok yönlü saldırısı sürüyor.

Mercedes firması 2009 yılının başında 20 bin çalışanını kısa çalışmaya tabi tutacağını açıkladı. Mercedes’in en büyük fabrikasında 30 bin kişi çalışıyor.

Frankfurt havaalanı çalışanları da 8 Aralık günü yapılan işyeri toplantısında yüzde 30 daha az ücretle çalışmaya zorlandılar.

Strazburg’da 15 bini aşkın işçi yürüdü...

“25 saatlik çalışma haftası!”

Haziran 2008’de Avrupa Parlamentosu’na önerilen “ortaçağ” yasa tasarısının 17 Aralık’ta görüşülmesi gündeme alındı. Tasarıda, haftalık çalışma saatinin 48, ihtiyaç durumunda ise 60 saate çıkarılması öngörülüyordu. Avrupa Sendikalar Birliği, bu tasarıyı 16 Aralık 2008 tarihinde protesto etmek için ortak eylem kararı almıştı.

Tasarıya en sert tepkiyi Hollanda’da örgütlü FNV Sendikası verdi. Sendika yaptığı açıklamalarda, çıkarılmak istenilenin ortaçağ yasası olduğunu, yeniden geçmişe dönülmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

FNV Sendikası Genel Başkanı Agnes Jongerius, 16 Aralık’ta Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili olan 12 kişi ile bir araya gelerek, bu yasaya onay vermemeleri konusunda görüştü. Bu yasanın onaylanması durumunda işsiz sayısının daha da artacağı ve krizin başka biçimlerde süreceği belirtildi.

Avrupa Sendikalar Birliği’nin planladığı eyleme katılım Strazburg polisi tarafından 10 bin kişi ile sınırlandırıldı. Katılımın şehir trafiğini engelleyeceğini bahane eden polis, Avrupa’nın diğer ülkelerindeki sendikalara da bu kararı bildirerek katılımlarını düşük tutmalarını istedi.

Tüm engelleme ve sınırlamalara rağmen, Avrupa Sendikalar Birliği’nin düzenlemiş olduğu eyleme Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 15 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı. Saat 13.30’da başlayan ve 16.00’ya kadar süren eylem süresince işçiler çıkarılmak istenen gerici yasalara karşı öfkelerini dile getirdiler. “25 saatlik çalışma haftası!” sloganını coşkuyla haykırdılar. Eylem coşkulu ve başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / Hollanda