İçindekiler:

17 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/15

Emperyalist savaşa karşı mücadele!
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
Haydi 1 Mayıs'a
Baskıya karşı 1 Mayıs'ta alanlara
Kirli "seçim oyunu"
Hapishaneler ölüm kampı
1 Mayıs hazırlık etkinlikleri
1 Mayıs ve gençlik mücadelesi
Burs ve krediler
Kadın cinayetlerine teşvik
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü / 3
Hüseyin Sancar'ı saygıyla anıyoruz...
Ernst Thälmann
NATO ABD'nin savaş politikasını onayladı
Emperyalist savaş suçları
Avrupa'nın Afganistan'ı Ukrayna
"Liepzig ihanet davası"!..
"Leopard 1" Tankları Ukrayna yolunda
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden...
Fransa'da Grev filmi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Fransa’da Grev filmi gösterimleri

 

Paris

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu‘nun organize ettiği Grev filmi gösterimleri Paris’te devam etti. Cumartesi gece Paris‘in 10. bölgesindeki Le Brady sinema salonundaki gösterime 75 kişi katıldı. Film gösterimi öncesinde “Sınıfsız, sömürüsüz ve sınırların olmadığı bir dünya için dövüşürken hayatını kaybeden işçiler için” denilerek saygı duruşuna çağrı yapıldı. Ardından Bir-Kar adına konuşma gerçekleştirildi.

Grev filminin işçi filmleri kategorisinde genelde bireysel yaşam ve dram üzerine kurulu örneklerden farklılaşan ve grev eylemine yoğunlaşmasının önemine değinildi. Sinemadaki bu farklılığın vurgulanmasının bizim sınıf mücadelesi tartışmamızın da bir ayağı olduğu ifade edildi. Filmin işlediği tarihsel kesit ile bugün arasında ilişki kurularak bugün de sınıf bilincini güçlendirmenin, işçi sınıfı hareketini büyütmenin ve komünistlerin devrimci parti görevlerinin altı çizildi. Filmin çıkış tarihlerine yakın Türkiye‘deki kitlesel fiili grev ve iş bırakma pratiklerine vurgu yapılarak on binlerce işçinin bugün de hak için mücadele ettiği söylendi. Konuşma Ukrayna’da yürütülen emperyalist savaşa vurgu ile devam etti. Avrupa‘da savaş karşıtlığı konusunda Ukrayna devletine destek durumuna düşülmesine değinilerek Azov taburları ve NATO‘yu destekler duruma düşenlerin çelişkisi teşhir edildi.

Konuşma göçmen işçiler olarak sınıf mücadelesinin parçası olmaya çalışmak, emek mücadelesini yükseltmek için 1 Mayıs‘a çağrı ile bitirildi.

Konuşmanın Fransızca sunumunun da yapılmasıyla film izlenmeye başlandı.

Film ilgiyle izlendikten sonra dışarı çıkıldığında da üzerine sohbetler gruplar halinde devam etti. Film genel olarak beğenilse de eleştiriler de vardı. Bir-Kar taraftarları bu filmin bir ilk çaba ve bakış farklılıklarından doğan yanlarını vurgulayarak asıl önemli olanın bir tartışma zeminine dönmesi olduğunu vurguladılar.

Arnouville

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu Grev filminin gösterimlerine devam ediyor. Paris gösteriminin ardından Paris çevresindeki banliyö bölgeleri ile etkinlik dizisi sürüyor. Film gösterimi öncesindeki haftalarda afiş ve el ilanı dağıtım çalışmalarıyla bölgelerde çağrı yapıldı. İşçi ve emekçilerle hem film hem de mücadele üzerine sohbetler edildi.

Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçilerin yoğun yaşadığı mahallelerden biri olan Arnouville bölgesinde bugün Grev filminin gösterimi yapıldı.

Arnouville Demokratik Kürt Merkezi‘ndeki gösterim bugün saat 14.30‘da başladı. Salonda Bir-Kar tanıtım standı açıldı. Bir-Kar flaması asılan standa 1 Mayıs ve Ukrayna savaşı bildirileri kondu.

Etkinlik Bir-Kar adına konuşma ile başladı. Grev filminin içeriği üzerinden tarih ve sınıf bilinci üzerinde durulan konuşmada işçi sınıfının mücadelesinin sorunları üzerinde duruldu.

Bugün de grevin mücadelede önemli bir yerde durduğuna dikkat çekildi. Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçilerin iş cinayeti riski altında, üç kuruş için karın tokluğuna çalışıldığına vurgu yapılarak bu film vesilesiyle mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Konuşmanın ardından film gösterimine geçildi. Filmi izleyenler genel olarak beğenilerini ifade etti. Filmden sonra gruplar halinde filmin değerlendirmeleri yapılarak etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak / Fransa