İçindekiler:

17 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/15

Emperyalist savaşa karşı mücadele!
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
Haydi 1 Mayıs'a
Baskıya karşı 1 Mayıs'ta alanlara
Kirli "seçim oyunu"
Hapishaneler ölüm kampı
1 Mayıs hazırlık etkinlikleri
1 Mayıs ve gençlik mücadelesi
Burs ve krediler
Kadın cinayetlerine teşvik
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü / 3
Hüseyin Sancar'ı saygıyla anıyoruz...
Ernst Thälmann
NATO ABD'nin savaş politikasını onayladı
Emperyalist savaş suçları
Avrupa'nın Afganistan'ı Ukrayna
"Liepzig ihanet davası"!..
"Leopard 1" Tankları Ukrayna yolunda
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden...
Fransa'da Grev filmi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Doğu Avrupa’da asıl faydayı elde etme kaderimizdir”

“Leopard 1” Tankları Ukrayna yolunda

 

ABD’nin yanı sıra AB emperyalistleri de Ukrayna’daki savaşa benzin dökmeye devam ediyor. Rusya’yı zayıflatmak için Ukrayna’yı cehenneme çevirecek kadar gözleri dönmüştür. Son günler yapılan açıklamalar bunu somut olarak gösteriyor. Savaş histerisinin başını ise Almanya emperyalizminin çektiği görülüyor.

‘Sosyal demokrat’ Almanya başbakanı Olaf Scholz’un “Rusya bu savaşı kazanmamalı” açıklamasına AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de destek verdi. Almanya koalisyon hükümetinin ikinci büyük partisi Yeşiller›in Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Ukrayna’ya ağır silahların teslim edilmesini talep etti. ‘Yeşil’ bakan, savaş baronlarıyla silah tekellerinin piyonundan başka bir şey olmadığını ispatlamayı dert edinmiş görünüyor. AB şefi Josep Borrell geçen günlerde yaptığı açıklamada da savaşın diplomatik görüşmelerle sona ermesine karşı olduğunu pervasızca ilan etmişti. ‘Liberal siyasetçi/diplomat’ maskesini tereddütsüz bir şekilde çöpe atan AB şefleri ‘gözü dönmüş birer militarist’ olduklarını döne döne gösteriyorlar.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), 11 Nisan Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısı oturumu arasında yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın daha fazla askeri malzemeye, özellikle ağır silahlara ihtiyacı var” iddiasını ortaya attı. Federal Meclis Avrupa Komitesi başkanı ‘Yeşil’ politikacı Anton Hofreiter ise, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın Perşembe günü Almanya’nın resmi televizyon kanalı ZDF’nin “Berlin direkt” programında dile getirdiği, “silahlar, silahlar ve daha fazla silah” talebini onayladı. ABD emperyalizminin kuklası olan Zelenski ve Kuleba ikilisi, iki de bir silah talep ederek Ukrayna’nın yakılıp-yıkılması suçuna ortak oluyorlar. Zira Ukrayna halklarının daha çok silaha değil, savaşın biran önce bitirilmesine ihtiyaçları var. Tabi halkların talebi ne ABD’nin ne AB şeflerinin umurundadır.

‘Yeşil’ Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck Ukrayna›nın ek silah teslimatları talebinin hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğini savundu. Adı ‘Yeşil’ zihni ‘Militarist’ olan bu bakan, Rusya’nın yakında Doğu Ukrayna’ya büyük bir düzenlemeye hazırlandığını iddia ederek, “Şu anda önemli olan, birlikleri hızlı bir şekilde desteklemek ve bedelini birçok insan hayatıyla ödeyen ve büyük bir kahramanlıkla mücadele eden askeri kabiliyeti, savunma kabiliyetini desteklemektir.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise  Pazartesi günü Rus yayın kuruluşu Rossiya 24’e verdiği röportajda, Borrell’in sözlerinin “sıra dışı” olduğunu ve “oyunun kurallarını” değiştirdiğini hatırlatarak yanıt vermişti. Lavrov, Batı’nın Ukrayna’yı “Rusya’nın nihai yenilgisi ve Rusya’nın Batı tarafından inşa edilen küresel sisteme boyun eğmesi için köprübaşı” yaptığını söyledi.

Ukrayna’da yıkım devam ederken savaşın ganimetini toplayan silah tekellerinden biri de Rheinmetall’dır. Handelsblatt’ta yer alan bir haberde, bu şirketin CEO’su Armin Papperger’in 50 kadar “Leopard 1 tankının altı hafta içinde teslim edilebileceğini” söylediği belirtildi.

Almanya’nın yeniden birleşmesini Avrupa’da üstünlüğünü kurmanın bir fırsatı olarak gören Alman emperyalizmi bu hedefini erken dönemde belli etmişti. 1993 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel (FDP) bunu şöyle ifade etmişti: “80 milyonluk bir ulus olarak, ekonomik olarak Orta Avrupa’nın en güçlü ülkesi olarak özel bir sorumluluğumuz var...

Merkezi konumumuz, büyüklüğümüz ve Orta ve Doğu Avrupa ile olan geleneksel bağlarımız nedeniyle, bu devletlerin Avrupa’ya dönüşünden asıl faydayı elde etmek bizim kaderimizdir.”

Bu açıklama, Alman emperyalizmin Ukrayna’ya gösterdiği ‘ilginin’ nedeni hakkında somut bir fikir veriyor.

 

 

 

Siyonistlerin saldırıları sürüyor

 

Siyonistlerin Filistinlilere dönük saldırıları sürüyor Kudüs‘te Siyonist İsrail eylemlere saldırdı. İsrail‘in saldırısında yaklaşık 100 kişinin yaralandığını duyuruldu.

Filistin Kızılay’ının yaptığı açıklamada 90 yaralının Kudüs hastanelerine nakledildiği ve onlarca yaralının da sahada tedavi edildiği bilgisi paylaşıldı.

Siyonist İsrail‘in işgal ettiği Batı Şeria‘nın Ramallah ve Beytüllahim kentlerindeki baskınlarında ise 14 yaşındaki Filistinli çocuk öldürüldü, 1 Filistinli de yaralandı.

Ramallah‘taki görgü tanıkları İsrail özel kuvvetlerinin, kentin kuzeyindeki Kuber kasabasına baskın düzenlediğini ifade etti. Filistinlilere ait bir evi kuşatan işgalci İsrail güçlerinin 5 kişiyi gözaltına aldığı aktarıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Beytüllahim kentine düzenlediği saldırıda 14 yaşında Filistinli çocuğun gerçek mermiyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Şam’a füze saldırısı

Şam’da ise bazı askeri noktalara İsrail tarafından hava saldırısı gerçekleştirildiği duyuruldu.

SANA, Siyonist İsrail‘in düzenlediği hava saldırısının Şam kırsalındaki bazı noktaları hedef aldığını belirtti. Haberde şunlar ifade edildi:

“Hava savunma sistemleri düşman füzelerin bazılarını düşürdü. Yapılan saldırıda sadece maddi hasar meydana geldi.” 

Suriye ise 9 Nisan’da Hama’ya dönük saldırı gerçekleştirildiğimi duyurmuştu.