İçindekiler:

7 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/06

Ataletten harekete, dağınıklıktan örgütlenmeye
Saray rejimi ülkeyi şeyhlere pazarlıyor
Kürt sorunu ve CHP'nin "açılımı"
Sağlıkta ticarileşme AKP döneminde zirvede
İntihar ve "hayata veda" etmek
Kaza değil cinayet
Farplas bir yol açtı
Farplas işçileri mücadeleye devam ediyor
İşçi direnişleri yaygınlaşıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 4 - H. Fırat
Ukrayna krizi...
Pandemide ipin ucu kaçtı
Dünyada grev ve eylemler
3. Dünya Kadın Konferansı'na hazırlıklar
Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim
OHAL Komisyonu lağvedilmelidir
Ressam Kazım Şimşek anlatıyor...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sömürgeci zulme karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!

 

Yaklaşık bir asırdır Kürt halkını sömürgeci zulüm altında tutan Türk sermaye devleti, Kürt halkının özgürlük talepleri ile kazanımlarına kan ve barutla yanıt vermeye devam ediyor.

Sömürgeci Türk sermaye devleti en son 1 Şubat gecesi, eş zamanlı olarak Maxmur, Şengal ve Derik’i savaş uçaklarıyla bombaladı. Irak ile Suriye’nin Rojava bölgesi sınırları içerisinde kalan bu alanlar yüzbinlerce sivilin yaşadığı yerleşim yerleridir. Saldırılarda birçok sivil hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralanmıştır. Saldırıların hedefi olan sivil yerleşim yerleri, elektrik santralleri ile birçok altyapı tesisi tahrip edilmiştir.

Bu saldırılardan önce, 20 Ocak’ta IŞİD Heseke’de binlerce cihatçı çete mensubunun tutulduğu Sinaa Cezaevi’ne yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Bütün veriler, bu saldırının Türk sermaye devleti ile IŞİD çetelerinin ortak organizasyonu olduğunu gösteriyor. Binlerce IŞİD çete elemanını kurtarmayı amaçlayan bu saldırı QSD güçlerinin direnişiyle boşa çıkarıldı. Bombardımanların Heseke hezimetinin hemen arkasından gelmesi hiç de tesadüf değildir. Yıllardır cihatçı çetelerin hamiliğini yapan Türkiye’deki dinci-faşist rejim, Heseke hezimetinin intikamını Kürt halkını bombalayarak almaya çalışıyor.

Bombaların hedefi olan Maxmur, Şengal ve Derik aynı zamanda barbar IŞİD çetelerinin yenilgiye uğratılmasında büyük emekleri olan, en kahramanca savaşmış yerlerin başında geliyor.

Bombalanan yerlerin hava sahası esas olarak ABD ve kısmen de Rusya gibi emperyalist güçlerin de denetiminde bulunuyor. Bu saldırı aynı zamanda onların onayı ile gerçekleşmiştir. Sözüm ona Kürtlerle beraber IŞİD’e karşı savaş koalisyonunun içinde yer alan bu güçler, bu saldırıya onay vererek, gerçekte IŞİD ile sömürgeci Türk devletinin yanında, Kürt halkının ise karşısında yer almışlardır. Buna rağmen Kürtlerin IŞİD’e karşı direnişlerini övmeleri, emperyalistlere has ikiyüzlülük ve sahtekarlığın yeni bir örneğinden başka bir şey değildir. Bu saldırı, emperyalistlerden ezilen halklara dost ve müttefik olunmayacağını bir kez daha acı bir şekilde kanıtlamıştır.

Daha bombaların dumanı bile dağılmadan, saldırıların hemen ertesi günü, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, sarayda Türk bayrağı önünde Tayyip Erdoğan ile aynı karede poz vermekte hiçbir beis görmedi. O da safını belli ederek, saldırılara onay ve destek verdiğini göstermiş oldu. Böylece sadece emperyalistler değil, artık bölge gericiliğinin bir parçası haline gelen bu burjuva-feodal unsurlar da ezilen Kürt halkının düşmanıdırlar. Kendilerinin de Kürt olması bu gerçeği değiştirmiyor maalesef.

Yine BM, Maxmur kampından sorumlu olduğu halde olaya sessiz kalırken, topraklarının başka bir devlet tarafından bombalanmasına seyirci kalan Irak ve Suriye devletleri de sömürgeci saiklerle saldırılara onay vermişlerdir.

Dışarıda Kürtleri bombalayan sömürgeci zihniyet içeride de hiç de farklı davranmıyor. “Terör” demagojisi ile Kürt halkına ve onun meşru kurumlarına yönelik saldırıların dozu gittikçe arttırılıyor. HDP’ye kapatma davası açılıyor, binlerce Kürt yurtseveri tutuklanıyor, meşru kurumları her gün basılıyor, faşist-paramiliter güçler eliyle katliamlar tezgahlanıyor, seçilmiş belediye başkanları ve milletvekilleri tutuklanarak bir halkın iradesi hiçe sayılıyor. Kürt halkıyla bir sorunları olmadığını, esas sorunun “terör” olduğunu söyleyenler, sokakta Kürtçe müzik yapan gençleri bile tutuklayarak, bizzat kendilerini yalanlayıp, Kürt düşmanlığını gizleyemiyorlar.

Ezilen Kürt halkının özgürlük ve eşitlik taleplerini kirli savaşla ve faşist baskılarla yanıtlayan bu iktidardan işçi ve emekçilere dost olması beklenemez. Türkiye’yi 20 yıldır yağmalayan dinci-faşist AKP-MHP koalisyonu, gırtlağına kadar çeteleşmiş, mafyalaşmış ve çürümüş bir yapıdır. Kendi hukukunu bile hiçe sayan gerici-faşist iktidar milyonlarca işçi ve emekçiyi kölece çalışma koşullarına ve sefalete mahkum etmiştir. Başta Kürt halkı olmak üzere, her türlü muhalefeti “terör” demagojisi ile bastırmaya çalışan faşist iktidar, böylece Türkiye halkları ile emekçilerini milliyetçilik ile zehirleyerek, onlara karşı işlediği suçların üzerini örtmeye ve ömrünü uzatmaya çalışmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, Kürt halkına sömürgeci zulmü reva görenler ile emekçilere yoksulluğu, sefaleti ve kölece yaşamı reva görenler aynı güçlerdir. Bu da sermaye iktidarından başkası değildir. O yüzden de çeşitli uluslardan Türkiye işçi sınıfı ve emekçileri, Kürt halkının meşru ulusal haklarının “terör” demagojisi ile bastırılmasına seyirci kalmamalıdırlar. Sermaye devletinin vatan-millet veya ulusal çıkarlar yalanına prim vermemeli, mazlum Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltmelidirler.

Kürt halkı ile milyonlarca emekçinin kurtuluşu ne ahıra dönmüş burjuva parlamentosunda ne aldatıcı seçim sandıklarında ve ne de düzen muhalefetinin yalan vaatlerindedir. Bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanında sefalet ücretlerine, sömürüye ve sendika düşmanlığına karşı direnen işçiler izlenmesi gereken yolu gösteriyor.

Çözüm, dağlarda, zindanlarda, meydanlarda direnen mazlum Kürt halkı ile fabrikalarda kölece yaşamaya başkaldıran işçi sınıfının mücadelesinin birleştiği yerde; yani fiili, meşru ve militan mücadelenin ürünü olacak devrim ve sosyalizmdedir.

Yaşasın halkların kardeşliği!

Kürt halkına özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!

BİR-KAR (İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu)

 

 

Ufuk Bektaş Karakaya yaşamını yitirdi

 

Uzun yıllar TİKB saflarında mücadele yürütmüş olan Ufuk Bektaş Karakaya, bu sabah yaşamını yitirdi. 

1957 Malatya-Kuluncak doğumlu Karakaya, ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, İstanbul’da lise eğitimine devam etti. Lisede THKO saflarına katıldı. 77’deki ayrışmadan sonra mücadeleye TİKB saflarında devam etti. 78’deki bir yıllık tutukluluğunun ardından mücadeleye devam eden Karakaya, 1981’de yeniden tutuklandı ve çeşitli cezaevlerinde sekiz yıl hapis yatı. En son Kırşehir hapishanesinde, 17 Eylül 1988’de koğuş arkadaşlarıyla birlikte tünel kazıp firar etti. 1989’da yurtdışına çıkan Ufuk Bektaş Karakaya, uzun yıllar örgütlü mücadeleye devam etti. Örgütüyle ilişkisini kestikten sonra Avrupa’da demokratik alanda, özellikle göçmen sorunlarıyla ilgili faaliyetler yürüttü.

Karakaya’nın “Bitmeyen Sürgün” ve “Ölüm Bizim İçin Değil” kitaplarının yanı sıra, Oktay Duman’la birlikte kaleme aldıkları ve Mehmet Fatih Öktülmüş’ün hayatını anlatan “Benim Adım Dilaver” adlı bir kitabı bulunuyor.

Ayrıca yine Öktülmüş üzerine hazırlanan “Hoşçakalın Arkadaşlar” belgeselinin de yapımcılığını üstlendi.

Yaşadığı Köln kentinde bir süredir kanser tedavisi gören Bektaş Karakaya’nın cenazesi, memleketi Malatya’ya götürülüp orada toprağa verilecek.