İçindekiler:

7 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/06

Ataletten harekete, dağınıklıktan örgütlenmeye
Saray rejimi ülkeyi şeyhlere pazarlıyor
Kürt sorunu ve CHP'nin "açılımı"
Sağlıkta ticarileşme AKP döneminde zirvede
İntihar ve "hayata veda" etmek
Kaza değil cinayet
Farplas bir yol açtı
Farplas işçileri mücadeleye devam ediyor
İşçi direnişleri yaygınlaşıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 4 - H. Fırat
Ukrayna krizi...
Pandemide ipin ucu kaçtı
Dünyada grev ve eylemler
3. Dünya Kadın Konferansı'na hazırlıklar
Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim
OHAL Komisyonu lağvedilmelidir
Ressam Kazım Şimşek anlatıyor...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi direnişleri yaygınlaşıyor

 

Esenyurt Migros depoda iş bırakma

Esenyurt Migros depoda DGD-SEN üyesi işçiler sefalet zammına karşı iş durdurdu.

Direniş fabrikada coşkuyla devam ederken, geçtiğimiz günlerde farklı işçi eylemlerinde olduğu gibi polis yine sermayenin imdadına yetişti. Fabrikaya TOMA konuşlandıran sermaye devleti işçilere “korku” salma çabasını dışa vurdu. Fabrikada işçiler halaylarla bekleyişini sürdürdü.

İşçiler depoyu terk etmeyeceklerini açıklarken, depo önüne dayanışma çağrısı yaptı.

Depoda toplanan işçiler haklarını isterken, işçilerin örgütlü olduğu DGD-SEN yaptığı paylaşımlarda başka şehirlerden getirilen işçilerin kötü koşullara mahkum edildiğini ifade etti ve şunları dedi:

“Taşeron şirket patronu Veysel Cingöz örgütlülüğümüzü kırmak için başka illerden işçi getirmişti. Şimdi işçi kardeşlerimizi iş bırakma eylemimizi kırmak için duşu dahi olmadığı lojmanlarıyla tehdit ediyorlar. İşçileri kimse tehdit edemez, birliğiz!”

İşçi sınıfı ücretlere yapılmak istenilen sefalet “zammına” karşı eyleme yapıyor. Antep

Antep’te işçi eylemleri

Başpınar OSB’de eylemler yayılıyor.

Antep’te son birkaç günde Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Güler Çuval, Has Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri, Grand Halı, İpek Halı, Kartal Halı, Karar Halı’nın ardından Şireci de düşük “zamma” karşı iş durdurdu. Evrensel’de yer alan habere göre öte yandan yine Antep’te Güler Çuval ve İpek Mekik Halı’da fabrikanın verdiği “zammı” kabul etmeyen işçiler, fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyor. İpek Mekik Halı’da yönetim işçilere yaptığı yüzde 50 zammı yüzde 55’e çıkardı ve diğer talepleri için 15 gün zaman istedi.

Güler Çuval'da ise dokuma bölümünden işçiler fabrika önünde bekliyor, yetkililerden açıklama yapmalarını istiyor.

Şireci Tekstil’de direniş

Antep’te tekstil işçilerinin eylemleri yayılıyor. Şireci Tekstil işçileri fabrikanın verdiği sefalet zammına karşı eyleme çıktı. 7-3 vardiyası işletmeden çıkıp dışarıda beklerken, 3-11 vardiyası da içeri girmedi. Gece vardiyasında çalışan işçiler de eyleme katıldı ve içeri girmedi. Fabrika yönetimi 5.000 lira aylık, 300 lira devam primi vermek isterken işçiler 5.700 aylık artı prim istiyor. Fabrika yönetimi adına yapılan konuşmalarda işçiler jandarma baskısı ve fabrikayı kapatma tehdidi ile karşılaştı.

Gece boyu fabrika önünde bekleyen işçilerin kararlı duruşları sonrası fabrika patronu ile görüşme sağlandı.

Şireci Tekstil’e bağlı Şireci Cotton’da patron işçilerle yaptığı görüşmede 5200 TL artı pazar mesailerinin 450 TL olarak teklif ettiği aktarıldı. DEV TEKSTİL’in aktardığı bilgilere göre işçilerin bazıları teklife tepki gösterirken bazılarının ise kabul etmesi sonrası fabrika önündeki direniş sonlandırıldı.  Şireci kapitalistinin işçilere sunduğu ek 250 TL için işe hiç geç kalınmadığı ve devamsızlık yapılmama koşulu koyduğu ifade edildi.

Çorap işçilerinin mücadelesi sürüyor

Çorap işçilerinin zam talepleri için başlattığı mücadele sürüyor.

İstanbul’da Berr Çorap’ta, Prem Çorap’ta, Şimşek Çorap’ta, işçilerin iş bırakması sonucu ücretlerine zam yapıldı.

Berr Çoarp’ta ilk olarak 6 bin 300 lira denilen ücret 6 bin 650 liraya yükseldi. Prem Çorap’ta da 6 bin 200 liralık teklifine karşı işçiler 6 bin 750 TL aldı. İşçilerin ücretleri ara dönemde yapılacak zamla birlikte 7 bin TL olacak.

İstanbul’daki Şimşek Çorap işçileri de iş bıraktı. İşçiler mücadele sonrası 6 bin 500 TL’yi ve 3 bin lira ikramiyeyi kazandı.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Aushra Çorap, NBG Çorap, Erdal Çorap’ta işçilerin zam talebiyle başlattıkları iş durdurma eylemi sürüyor.

Çelik Çorap’taki işçiler ise iş bırakmaya hazırlanıyor.

Voestalpine işçileri iş bıraktı

Kocaeli Gebze’de Voestalpine fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, baskılara ve işten atmalara karşı iş bıraktı.

Birleşik Metal-İş Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, sendikalı işçilere yönelik baskılar ve sendika üyesi bir işçinin haksız nedenlerle işten çıkarılmak istemesi üzerine işçilerin üretimden gelen gücünü kullandığını bildirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası VOESTALPİNE’de yapılan görüşmeler sonrası fabrikada eylemi sonlandırdığını duyurdu.

DNZ Plastik ve Kuzenler Boru işçileri iş bıraktı

İzmir’in Torbalı’da DNZ Plastik ve Kuzenler Boru›da çalışan işçiler, düşük zammı kabul etmediklerini söyleyerek iş bıraktı.

Evrensel’de yer alan habere göre patronun, işçilere 6 bin 100 liralık zamlı ücret açıkladığı öğrenildi.

İşçiler, cumartesi günleri de dahil olmak üzere günde 12 saat çalıştıklarını belirterek, çalışmalarının karşılığının bu ücret olmadığını dile getirdiler.

İşçiler pazartesi günü patronla yapılacak görüşmeyi bekleyeceklerini ve o güne kadar işbaşı yapmayacaklarını belirtti.

Hopa’da liman işçileri iş durdurdu

Hopa’da liman işçileri iş durdurdu. Liman işçileri ikramiyelerin verilmesi ve zam talebi ile iş durdurdu.

İşletme müdürünün işçilerle görüşmeye gelmesi sonucunda taleplerinin takipçisi olacaklarını belirten işçiler gerekirse “tekrar iş durdururuz” dedi.

Kıraç Metal işçileri işten atmaya karşı direnişte!

Eskişehir Kıraç Metal’de işten atılmaların yaşanması üzerine işçiler direnişe geçti.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, işçilerin direnişe geçtiğini duyuran sendikaları şunları dedi: 

“Eskişehir Kıraç Metal’de işten atılmaların yaşanması üzerine metal işçileri üretimden gelen gücünü kullanarak direnişe geçti.” 

Akkuyu NES inşaatında işçiler iş bıraktı

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santral projesinde, ikinci türbinde çalışan 250 taşeron işçisi 5 gündür iş bırakma eyleminde.

Taşeron firma bünyesinde çalışan 250 işçi, 2 aydır maaşlarının ödenmediğini belirterek iş bırakmıştı.

ANKA’nın haberine göre işçilerin eylemi sürürken, bir işçi ise şunları söyledi:

“Ben Mersin Akkuyu’da çalışan bir işçiyim. 2 aydır maşlarımızı alamıyoruz, 4 gündür eylemdeyiz. Yarın toplu çıkış verecekler eylem yaptığımız için bizleri koşulsuz işten çıkaracaklar. Yarın da eylem yapacağız, ancak hiçbir şekilde sesimizi duyuramıyoruz. Kiramızı ödeyemediğimiz için ev sahibi evden çıkartıyor. İşçi mutfak param yok deyip feryat ettiği için dün çıkışı verilmiş. Burada haksızlık hat safhadadır. Bugün de şantiye şefi ‘para mara yok, başınızın çaresine bakın’ diyor.”

Kızılay İçecek işçileri grevde

Kızılay İçecek’in Erzincan fabrikasında işçiler, ücret zammı ve özlük haklarında iyileştirmelerin yapılması talepleriyle greve başladı.

Fabrika önünde dün akşam toplanan işçiler grev başlattıklarını yaptıkları basın açıklamasıyla duyurdu. İşçiler yaptıkları açıklama ile ücret konusunda ayrımcılık yapıldığını ifade etti. Haklarını talep eden işçiler mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Ağır koşullarda çalıştıklarını vurgulayan işçiler “Gereken neyse yapılsın” dedi.

Yurtiçi Kargo işçileri eylemde

Yurtiçi Kargo işçileri İstanbul’da kontak kapattı. Sarıyer’de bulunan Yurtiçi Kargo Genel Merkezi önünde toplanan işçiler haklarını talep etti.

Yurtiçi Kargo Çalışanları Genel Merkez önünde açıklama yaptı ve görüşme taleplerini şirkete ilettiklerini duyurdu.

Kontakları kapatan, Yurtiçi Kargo çalışanları Yurtiçi Kargo’nun Sarıyer’deki Genel Merkezi önüne taleplerini haykırdı.

Yurtiçi Kargo Çalışanları, Yemeksepeti kuryeleri ile dayanışma mesajı yayınladı ve şunları dedi:

“Lojistik, nakliyat, taşımacılık sektöründe olan tüm kardeşlerimiz mücadelemize katılmalıdır. Yemeksepeti Banabi işçisi kardeşlerimizin de mücadelesini takip ediyoruz. Yanlarındayız.”