İçindekiler:

17 Ekim 2021
Sayı: KB 2021/Özel-36

Açmazlar, arayışlar ve ittifak tartışmaları
Ölümü gösterip “AKP’ye razı” etmek...
Çıkış yolu devrimci alternatif
Yolsuzluğun, zorbalığın bini bir para!
Paris İklim Anlaşması...
İşçi Emekçi Mitingi’ne çağrılar...
MİB: TİS taleplerimiz için mücadele edelim!
Alba direnişlerinden açıklama
Yol serisine Sunuş - Hikmet Kıvılcımlı
ABD Asya-Pasifik’te gerilimi körüklüyor
Irak’ta seçim sonuçları ve kriz
Avusturya: Başbakanı istifaya götüren süreç
Avrupa’da kriz manzaraları
Güney Kafkasya’da çatışma dinamikleri
Thomas Sankara duruşması
“Akademik Yıl Açılış Töreni”
ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi Emekçi Mitingi’ne
İstanbul çapında çağrılar

 

24 Ekim’de Kartal’da düzenlenecek İşçi Emekçi Mitingi’nin çağrısı, işçi-emekçi mahallelerinde, sanayi havzalarında, fabrikalarda sürerken, 14 Ekim günü İstanbul’daki direniş alanlarına taşındı.

Çağrılar direniş alanlarında

Uzel Makina fabrikasında Türk Metal sendikasının da patronla işbirliğinin sonucunda tazminatları gasp edilen ve buna karşı direnişlerini sürdüren işçiler ziyaret edildi. Uzel Makina direnişçilerine de 24 Ekim’deki mitingin çağrısı yapılırken, Kartal’da işçi kürsüsü kurulacağı belirtilerek direnişçiler seslerini burada duyurmaya, işçi kürsüsünde taleplerini haykırmaya davet edildi.

Uzel Makina direnişine yapılan ziyaret sonrasında Sinbo fabrikasına geçildi. Direnişin 264. gününde Sinbo fabrikasının önünde TOMİS üyesi Dilbent Türker’in Kod-29’a karşı “insanca yaşama, güvenceli çalışma” mücadelesi devam ederken, akşam iş çıkış saatinde Sinbo işçileri İşçi Emekçi Mitingi’ne çağrıldı. Eylemden ve mitingin çağrısının işçilere ulaşmasından rahatsız olan Sinbo yönetimi, her gün fabrika dışında işçileri alan servisleri fabrikanın içine taşıdı. Sinbo fabrikasının yanındaki şantiye alanında bulunan inşaat işçileri de eyleme yoğun ilgi gösterdi.

“Bu, sizlerin mitingi”

Sinbo işçilerine seslenişte TOMİS adına yapılan konuşmada “Daha önce size belirttiğimiz, içeride her gün anlattığımız, bildirilerini dağıttığımız, toplantılarını yaptığımız işçi emekçi mitingi ile ilgili bugün konuşmalar yapılacak” denildi. Sonrasında bileşenler arasında ilk sözü Genç İşçi Derneği aldı. Konuşmada “Bizler patronların müdürlerin şeflerin baskısına, işyerlerinde yaşanan tacize, sömürüye karşı bir araya gelerek bir miting düzenliyoruz. Bu miting işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, sizlerin mitingi. Herkesi 24 Ekim Pazar günü ‘Emeğimiz ve özgürlüğümüz için İşçi Mitingi’ne davet ediyoruz. Bu mitinge sizleri de bekliyoruz.” denildi.

“İşçiler birliğini sağladığında patronlar yenilecek”

Mağaza Market-Sen adına yapılan konuşmada ise Sinbo direnişi de selamlanarak şu ifadeler kullanıldı: “İşçi Emekçi Mitingi bileşenleri olarak onları ziyarete geldik. Kışın soğuğunda, yazın sıcağında 264 gündür sizlerle buradalar. Sizler kendi şantiyelerinizde, fabrikalarınızda çalışıyor emek veriyorsunuz. Onlar burada işyerine sendika sokabilmek için işyerlerinizde şantiyelerinizde insanca çalışma koşullarında bulunmanız için gerçek sınıf sendikanızı var etmeye çalışıyorlar. Sizlerle birlikte buradalar. Patronlar, kendi sermaye düzenlerinde ahlaksızlığı elden bırakmıyorlar. Kod-29 ile işçileri sendikalı olmak istediklerinde işten atıyorlar. Bu bizi umutsuzluğa sürüklemesin, çaresiz değiliz. Görüldüğü üzere bütün işçiler birliği sağladığında patronların yenileceğini biliyoruz.”

“Gelin, bu mitingle gücümüzü gösterelim”

Ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) temsilcisi Sinbo işçilerine şöyle seslendi: “Sinbo işçisi kardeşler sizleri işçi emekçi mitingi bileşenleri olarak sizleri bir kez daha selamlıyoruz. Sizleri Kartal meydanına bekliyoruz. Bu miting direnen işçilerin mitingi. Kardeşler; bu miting, baskıya, sömürüye, kölece çalışmaya karşı mücadele edenlerin mitingi. Arkadaşlar! Bu mitingde sizlerin de yeri var. Bu mitingde ‘Tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi’ talebini yükselteceğiz. Bizler bu mitingde ‘Fabrikalarda kadın işçilere yönelik baskı, taciz son bulsun!’ talebini yükselteceğiz. ‘Taşeron çalışma yasaklansın’ talebini yükselteceğiz. Milyonlarca işçiyi açlığa mahkum eden ‘KHK’lar iptal edilsin’ çağrımızı yükselteceğiz. Bu mitingde ‘Güvenceli çalışmak istiyoruz’ çağrımızı yükselteceğiz. Gelin siz de bu mitingde sesimize ses katın, gelin bu mitingde gücümüzü gösterelim. Taleplerimizi birlikte haykıralım. Sinbo’da yaşanan kölece çalışma koşullarına karşı sendikalı olalım. Güçlü olalım arkadaşlar.”

Kaldıraç adına yapılan konuşmada ise “Sinbo işçisi dostlar, şantiyelerde çalışan işçiler! Bu düzene karşı herkesi 24 Ekim’de saat 15.00’te Kartal Meydanı’na bekliyoruz. Biliyoruz ki bizler güçlerimizi seslerimizi birleştirdiğimizde bu düzeni ayakta tutan bizleriz, bu düzenin köküne kibrit suyunu dökecek olanda bizleriz. Sizleri 24 Ekim’de Kartal Meydanında olmaya çağırıyoruz.” denildi.

“İşçilerin kürsüsünü kuracağız”

SML Etiket direnişçisi de söz alarak “24 Ekim’de Kartal meydanında geleceğimiz için, özgürlüğümüz için işçi mitinginde buluşuyoruz” dedi. Sendika düşmanlığına karşı başlattıkları direnişlerinden bahseden SML Etiket direnişçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu düzene karşı, patronların düzenine karşı iktidarın işçi ve emekçileri açlığa, yoksulluğa sefalete sürüklediği bu sisteme karşı işçilerin kürsüsünü kuracağız. İşçilerin taleplerini haykıracağız. Sizleri de Kartal Meydanı’na bekliyoruz. Sizler de orada olmalısınız. Her gün kadın cinayetleri var. Kadın cinayetlerine karşı, mobbinge karşı, tacize karşı, ‘Kadına yönelik istihdamı arttırıyoruz, diyerek kadınları açlığa yoksulluğa, düşük ücretlere mahkûm edenlere karşı orada olmalıyız. Bizler örgütlenmeliyiz. Mücadele etmeliyiz. Bizlerin örgütlenmekten mücadele etmekten başka hiçbir şansımız yok!”

Petrol-İş üyesi Alba direnişçisi Ender Konar ise Sinbo işçilerini selamlayarak “Haklarımız ve geleceğimiz için 24 Ekim saat 15.00’te Kartal Meydanı’na davet ediyoruz.” dedi.

Eylem boyunca, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın İşçi Emekçi Mitingimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları haykırıldı.

İkitelli

İkitelli Tatlıses Köprüsü›nde yapılan dağıtımlarda işçi ve emekçilere çağrı yapıldı ve şunlar ifade edildi:

“Biz emekçiler, emeğimizin ve özgürlüğümüz için 24 Ekim’de, Kartal Meydanında mitingde buluşuyoruz. Taleplerimiz yerine getirilsin istiyoruz. Madde 25, madde 29 kaldırılsın diyoruz. İş yerlerine iş güvencesi ve iş güvenliği ağlansın istiyoruz.”

Şirinevler

Şirinevler metrobüs köprüsünde sabah saatlerinde bildiri dağıtımları gerçekleştirildi. Coşkulu ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleşen dağıtımları yüzlerce çağrı bildirisi işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Esenyurt

Esenyurt’ta işçi emekçilere miting çağrısı ulaştırıldı. Bulut durağında yapılan çağrı ile işçi ve emekçiler mitinge çağrıldı. Çağrıda şunlar ifade edildi:

“Fabrikalarda taciz ve baskı son bulsun diyoruz. Taşeron çalışma yasaklansın diyoruz. KHK’lar iptal edilsin, Emeklilikte Yaşa Takılanların hakları tanınsın diyoruz. Ağır yaşam koşullarına karşı, haklarımızı almak için mücadele etmeliyiz. Kartal Mitingin katılarak bu taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getirmeliyiz. Birlikte mücadele edersek başarırız.”

Sarıgazi

İşçi Emekçi Mitingi bileşenleri Sarıgazi Çarşamba pazarında açtıkları stant ile faaliyetlerini sürdürüyor. Açlığa, yoksulluğa, sefalete, keyfi işten atmalara karşı mücadeleyi büyütme ve örgütlenme, emek ve özgürlük için mitinge katılım çağrısı yapıldı. Çağrıda şunlar ifade edildi: “Emekçiler olarak taleplerimiz şunlardır: Kod 25 ve Kod 29 kaldırılsın. Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın. Taşeron çalışma sistemi yasaklansın. İş yerlerinde taciz, baskı ve mobbing son bulsun. KHK’lar iptal edilsin. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın. İşte bunlar için, emeğimiz için, ekmeğimiz için, özgürlüğümüz için, geleceğimiz için 24 Ekim günü Kartal Meydanında emekçilerin kürsüsünü kuracağız. Tüm emekçileri meydanda buluşmaya davet ediyoruz.”