İçindekiler:

2 Temmuz 2021
Sayı: KB 2021/Özel-25

Çıkış yolu sosyal mücadele!
“Reis” paçayı kurtaracak mı?
Uyuşturucuda AKP-MHP güvencesi
Şeriatçı dayatmalar artıyor
Varlık Barışı Yasası ile kara para aklama
İstanbul Sözleşmesi için kadınlar sokakta
Kanal İstanbul’a geçit vermeyelim
Yarattıkları enkazı devrimle temizleyeceğiz
Sinbo direnişçisinden zincirleme eylemi
İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları
Devlet, devletin biçimleri ve cumhuriyet... - V. İ. Lenin
Çin Komünist Partisi 100. yılını kutladı
Düsseldorf’ta kitlesel ve militan eylem
Savaş, ölüm ve açlık üçgeninde Suriye
İran seçimlerinin ardından
Berlin Konferansı’nın yarattığı illüzyon
Kazanmaya olan inancın eylemi: Derby işgali
Sivas Katliamı insanlık suçudur!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İstanbul Sözleşmesi için
kadınlar sokakta!

 

Kadın düşmanı AKP-MHP iktidarının aldığı karar doğrultusunda Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildiği 1 Temmuz’da ülke çapında eylemler yapıldı. Kadınlar başta olmak üzere kitleler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımadıklarını haykırarak kadın düşmanlığına karşı mücadeleden ve sokaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Taksim ve İzmir başta olmak üzere pek çok yerde polisin engelleme girişimine ve saldırılarına rağmen kitleler “İstanbul Sözleşmesi bizim” diye haykırdı, pek çok kentte eylemler ilerleyen günlerde de devam etti.

Tünel önünde sloganlar, ajitasyonlar, şarkılar eşliğinde barikatı zorlayan kadınlar saat 20.00’de yürüyüşe başladı. Tünel’den İstanbul Barosu önüne kadar yürüyen kadınlar burada ikinci kez kurulan barikat önünde sloganlarla beklediler. Kadınlar ikinci kez kurulan barikata yüklenerek “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” dedi. Polis barikatının bir kısmını aşan kadınların önüne tekrar barikat kuruldu.

Polisin kalkanlarını alan kadınlar elden ele uzatarak “Barikatı aç” diyerek seslenerek konuşmalar gerçekleştirdiler. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısı ile bir araya gelen kadınlar “Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Asla itaat etmiyoruz” diye haykırdı. Polis barikatlarının önünde yapılan konuşmalarda şunlar ifade edildi:

“Haklarımızı bu sokaklarda kazandık, İstanbul Sözleşmesi’ni de yeniden kazanacağız, uygulatacağız çok iyi biliyoruz. Burada bugün bizim için bitmedi diyoruz, bitmez, bitmeyecek, çünkü bu bir yaşam mücadelesi, bir varoluş mücadelesi! İlan ediyoruz: Tek adamın aldığı bu karar yok hükmünde!”

İstanbul Sözleşmesi’nin 2011’den bu yana resmi sürecine değinerek cezasızlığın katilleri sevindirdiği vurgulandı ve şunlar ifade edildi:

“Evet, birileri bugün haklarımızı elimizden alarak, şiddet faillerini sevindirerek, bizi erkek şiddeti karşısında biraz daha korumasız bırakarak kazandıklarını, bizi sindirebileceklerini, susturabileceklerini, hayatlarımızı rehin alabileceklerini sanabilir. Elmalı’da olduğu gibi çocuk istismarını serbest, gökkuşağını, bizim bu sokaklarda yürümemizi suç kılabileceklerini sanabilir. Şirin Ünal, Zaynal Abakarov, Musa Orhan, Rahmi Akman, Tolga Ağar gibilerinin cezasızlığın verdiği pervasızlıkla hayatı biz kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara sonsuza kadar dar edebileceğini sanabilir. Çok yanılıyorlar. Çünkü bu karar bizim nezdimizde yok hükmündedir! Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz, hayatın her alanında, her yerde, her an mücadele ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki biz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Yüzyıllardır süren bu mücadele erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan; emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, yaşayana kadar da bitmeyecek.”

Taksim’de İstanbul Barosu önünde kadınlara polis saldırdı. Saldırıya rağmen dağılmayan kadınlar sloganlarla karşılık verdi. Barikat önünde açıklama yapıldı ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmeyeceği ifade edildi. Saldırılara rağmen dağılmayan kadınlar Tünel’e doğru yürüdüler. Karaköy’e doğru yürüyüşe geçen kadınların önüne polis tekrar barikat kurmak istedi. Kadınlar barikatı aşarak Karaköy’de bir açıklama yaptılar.

Eylemde sık sık “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula”, “Kadınları değil, cinayeti engelle!”, “Susma haykır, eşcinseller vardır!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Kadınlar özgür olsa, dünya yerinden oynar”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul