İçindekiler:

4 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-17

1 Mayıs ve yeni dönem
BDSP’den İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
Taksim’de 1 Mayıs
İzmir ve Ankara’da 1 Mayıs’lar
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
1 Mayıs’ı savunmak...
2021 1 Mayıs’ı ve tekstil işçileri...
“Halktan çal kapitalistlere aktar” rejimi
Rejimin salgında akıl almaz tutumu
Sömürgeci devletin Güney Kürdistan operasyonu
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
Köln’de devrimci 1 Mayıs
Frankfurt’ta 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri
Stuttgart’ta 1 Mayıs...
Berlin’de öfke sokağa taştı…
Fransa’da yaygın ve militan 1 Mayıs!
İsviçre’de 1 Mayıs’lar
Almanya’da TİS süreci ihanetle sonuçlandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İsviçre’de 1 Mayıs’lar

 

Basel’de kitlesel ve militan 1 Mayıs

Bu yıl da pandemi koşullarında karşılanan 1 Mayıs kutlaması, İsviçre’nin Basel kentinde UNİA sendikasının başvurusuyla izinli olarak kutlandı. Kutlamaya, çeşitli sendikaların ve kitle örgütlerinin yanı sıra “Devrimci 1 Mayıs Platformu” katıldı.

1 Mayıs hazırlık çalışması, kimi Türkiyeli devrimci grupların yanı sıra TKİP’nin de bileşeni ve örgütleyicisi olduğu, İsviçreli devrimci ve anti faşist grupların ağırlığını oluşturduğu “Devrimci 1 Mayıs Platformu-Anti Kapitalist Blok” tarafından aylar önce başlatıldı. Uzun yıllar önce kurulan ve kalıcılaşan platform, ortak ana pankart, ortak afiş ve bildiri, ortak şiarlar etrafında etkin bir ön hazırlık çalışması yürüttü. “Krizinizin yükünü taşımayacağız! Örgütlenmeye, mücadeleye ve kamulaştırmaya!” şiarlı ortak bildiri ve afişler yaygın olarak kullanıldı. Sınıf devrimcileri, ortak bildiri ve afişlerin yanı sıra “Kapitalist barbarlığa karşı 1 Mayıs’a, sosyalizm mücadelesini büyütmeye” şiarlı TKİP Yurtdışı Örgütü bildirisinin yanı sıra, “Kapitalist barbarlığa karşı sosyalizm için 1 Mayıs’a!” şiarlı afiş çalışması yürüttü. 1 Mayıs öncesi posta kutularına bildiriler dağıtıldı.

“Devrimci 1 Mayıs Platformu” önceki yıllarda kimi zaman olduğu gibi bu yıl da sendikaların önünde yürüme kararı aldı. Yürüyüş izni sendika tarafından alınmış olmasına rağmen, platform 1 Mayıs’ın gerçek sahibi olduğunu savunarak sendikanın önünde yürüme kararlılığında ısrar etti. Sendikaların izin aldığı güzergah ve resmi bitiş yerinden itibaren platformun saptadığı güzergah ve bitiş yeri doğrultusunda fiili izinsiz yürüyüş gerçekleştirildi.

1 Mayıs günü platform bileşenleri tarafından belirlenen saat 09.30’da ağırlıklı olarak alanda toplanıldı. Önceden hazırlanan ve neden sendikaların önünde yürünmesi gerektiğini gerekçklendiren çağrılar alanda dağıtıldı ve kitle “Devrimci 1 Mayıs Platformu”na katılmaya davet edildi. Ortak pankart alanın en önünde açıldı, ardından da öteki bileşenler kortej oluşturdu. Sendika durum karşısında şaşkınca platformun nasıl bir plan yaptığını ve arkadan yürümeyi pek sorun etmeyeceklerini söylemek zorunda kaldı.

Saat 11.00’de coşkulu sloganlarla yürüyüşe geçildi. Platformda olmayan bazı gruplar da platformla birlikte yürüyüşe geçti. Sendika en arkada kalarak ve araya da mesafe bırakarak yürüdü. Devrimci 1 Mayıs Platformu ara ara önceden saptanan yerlerde durarak konuşmalar yaptı. Sendikanın izin aldığı güzergahta bitiş noktasından itibaren platform fiili yürüyüşü sürdürdü. Polisin pek ortalıkta görünmediği uzun güzergah boyunca coşkulu sloganlar haykırıldı, çeşitli konuları kapsayan konuşmalar yapıldı. Toplamında 3 bini aşkın kitlenin katıldığı yürüyüşün iki binden fazlası fiili olarak Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun öncülüğünde eyleme devam etti. Bu beklenmeyen güçlü katılım kitleyi daha da coşturdu ve militanlaştırdı.

1 Mayıs bitiş alnında TKİP Yurtdışı bildirisi konuşma metni olarak okundu ve sloganlarla karşılandı. Sınıf devrimcileri yürüyüşe orak-çekiç amblemli ve TKİP imzalı “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı sosyalizm için mücadeleye” pankartıyla katıldı.

Cenevre’de 1 Mayıs

Kapitalist-emperyalist sistem bir yılı aşkındır süren pandemiyi bahane ederek, dünyanın her köşesinde işçi ve emekçilerin var olan demokratik ve ekonomik haklarına saldırıyor. İşçilerin emekçilerin sağlıklarını hiçe sayarak kapitalistler kârlarına kâr katarken, işçi ve emekçiler sefalete, açlığa ve salgına mahkum ediliyor.

Böylesi zorlu bir süreçte Cenevre’de de 1 Mayıs ön hazırlıklarını TKİP Yurtdışı Örgütü “Kapitalist barbarlığa karşı 1 Mayıs’a, sosyalizm mücadelesini büyütmeye!” bildirisinin Fransızca çevirisini emekçilere ulaştırarak geride bıraktık.

1 Mayıs günü sendikalar, sivil toplum örgütleri ve yerli sol çevreler tarafından düzenlenen yürüyüşte şehrin en işlek caddelerinde geçilerek bitiş alanına varıldı. Alanda çeşitli konuşmalar yapıldıktan sonra miting müzik, dans ve halaylarla sona erdi. Bir-Kar flamalarıyla katıldığımız yürüyüşte, 1 Mayıs meydanında da bildirimizi dağıttık.

Eylem, salgın ve yağmurlu bir hava olmasına rağmen 3 bine yakın katılımla gerçekleşti. Canlı ve hareketli geçen yürüyüşte atılan sloganlarda, büyük ölçüde pandeminin ve kapitalizmin krizine karşı şiarlar öne çıktı.

Lozan’da 1 Mayıs

2021 1 Mayıs’ı bu yıl bütün dünyada ağır pandemi koşullarında kutlandı. Dünyanın her yerinde yüz binlerce işçi ve emekçi, çeşitli etkinlikler ve eylemler yaparak, salonlara, sokaklara, meydanlara çıktı.

Bu yılın 1 Mayıs’ının en belirgin önemi ve özelliği; milyonlarca işçi ve emekçinin, kapitalist sistemin nasıl bir barbarlık olduğunu gördüğü, düzenin pandemi salgını karşısındaki iflasının, insan yaşamını hiçe sayan karekterinin ortaya serildiği bir dönemde gerçekleşmesiydi.

Dolayısıyla 2021 1 Mayıs’ını tarihsel değeri ve sınıf özünü karartmadan ele alıp kutlamak ihtiyacı, pandemi salgının yarattığı gerçekler ışığında daha da yakıcı hale gelmişti.

Pandeminin ağırlaştırdığı koşullara rağmen dünyanın her yerinde gerçekleşen 1 Mayıs eylem ve etkinliklerinden biri de, aynı coşkuyla İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleşti. Yüzlerce işçi ve emekçi sokağa çıkarak 1 Mayıs’ı kutladı.

Soğuk ve yağmurlu bir havada gerçekleşen yürüyüşe işçi ve emekçilerin yanı sıra gençliğin yoğun katılımı dikkat çekiciydi. Bir-Kar Lozan olarak katıldığımız yürüyüşe 1 Mayıs’a dair Fransızca bildiri dağıtımını yaptık.

BİR-KAR İsviçre