İçindekiler:

4 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-17

1 Mayıs ve yeni dönem
BDSP’den İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
Taksim’de 1 Mayıs
İzmir ve Ankara’da 1 Mayıs’lar
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
1 Mayıs’ı savunmak...
2021 1 Mayıs’ı ve tekstil işçileri...
“Halktan çal kapitalistlere aktar” rejimi
Rejimin salgında akıl almaz tutumu
Sömürgeci devletin Güney Kürdistan operasyonu
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
Köln’de devrimci 1 Mayıs
Frankfurt’ta 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri
Stuttgart’ta 1 Mayıs...
Berlin’de öfke sokağa taştı…
Fransa’da yaygın ve militan 1 Mayıs!
İsviçre’de 1 Mayıs’lar
Almanya’da TİS süreci ihanetle sonuçlandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Köln’de devrimci 1 Mayıs

 

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs Köln’de yürüyüş ve miting şeklinde 6 farklı etkinlikle kutlandı.

1 Mayıs öncesi BİR-KAR’ın da yer aldığı Alman, Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci ve sol örgütler ile kurumların oluşturduğu “Devrimci 1 Mayıs Platformu” 1 Mayıs’ta yürüyüş izni için başvurmuştu. Korona karşıtlarının yürüyüşlerine binlerce kişinin katılmasına izin verilirken, 1 Mayıs’a 15 kişilik yürüyüş ve 200 kişilik miting izni verilmesi üzerine platform hukuki itirazda bulunmuştu.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) binasının önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan kitle, buradan 1 Mayıs’a sayılı saatler kala izin verilen yürüyüş için Friedensplatz’a yürüdü. Friedensplatz’ta örgüt ve kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Buradan 50 kişilik kortejler halinde yürünecekti.

“Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Bizler Antifaşistleriz”, “Bankalara ve tekellere hayır!”, “Vardık, varız, var olacağız!”, “İşgal, grev, direniş!”, Yaşasın devrim ve sosyalizm!” vb. sloganları haykıran coşkulu kitle, 1 Mayıs Marşı ve Enternasyonal marşlarını hep birlikte söyledi. BİR-KAR ve RJ’nin bayrak ve dövizlerle katıldığı yürüyüşte, kapanış mitinginin yapılacağı alana yaklaşıldığında provokasyon peşindeki polis büyük bir tahammülsüzlükle kitleye saldırdı. Üç kişinin sürüklenerek gözaltına alınmasına karşı kitle direnişe geçti. Alanı terk etmedi. Burada iki saate yakın militan bir direniş sergileyen kitleye polis bir kez daha saldırdı ve yeniden gözaltılar yaşandı.

Toparlanan kitle kapanış mitinginin yapılacağı Alter Markt alanına yürüdü. Polis saldırısı ve provokasyonu miting alanında protesto edilirken, 1 Mayıs’a ilişkin konuşmalar yapıldı. Burada karar alınarak, kalan kitle gözaltına alınan eylemcilerin götürüldüğü Kalk semtindeki Emniyet Müdürlüğü’ne yürüyüşe geçti. Coşkunun, şiarların, ajitasyonun hiç ivme kaybetmediği bu ikinci ve oldukça uzun yürüyüş güzergahı boyunca kortej, evlerinde ya da trafikte olan insanlar tarafından sık sık destek aldı.

Kitle Emniyet Müdürlüğü binasına ulaştığında, hemen giriş alanında forum düzeni alındı. Burada polisin saldırılarını teşhir eden konuşmalar yapıldı, “Sen yalnız değilsin!” vb. gibi sloganlar atıldı, sergilenen enternasyonal dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Emniyetin önündeki eylem tüm gözaltıların serbest bırakılmasına dek sürdü. Gözaltındakiler serbest kaldıklarında, kapının önünde kendilerini bekleyen kitle ile karşılaşmaları karşısında duydukları heyecanı dile getirdiler. Gözaltından bırakılan bir eylemcinin bilgilendirme ve teşekkür mahiyetindeki konuşmasının ardından eylem hep birlikte Enternasyonal marşı ile söylenerek sonlandırıldı.

Buradan Mülheim semtindeki 1 Mayıs Platformu’nun akşam saatlerinde düzenlediği miting ve yürüyüşe katılındı.

Alman Sendikalar Birliği DGB ise “Dayanışma geleceğimizdir!” şiarı altında bir miting düzenlemekle yetindi. Geçen yıl korona nedeniyle sadece sanal olarak konuşmalar yapılmıştı. Bu yıl yine korona bahane gösterilerek 700 kişilik bir kota belirleyen DGB kapattığı alanda bir miting gerçekleştirdi. Miting’de yapılan konuşmalarda sendika bürokratları korona insidans değerlerinin sıfır olduğu semtler ile 500, 600, 700’e ulaştığı semtleri örnek göstererek, kentteki konut soruna ve bu semtlerde aşı önceliğinin kaldırılmasının önemine değindi. Korona yardım paketlerinin işçilerin omuzlarına yıkılmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı ve asgari ücretin ivedilikle 12 euroya yükseltilmesi talebi dile getirildi.

Kızıl Bayrak / Köln

 

 

 

 

 

Essen’de coşkulu 1 Mayıs...

Faşist parti NPD’ye karşı
görkemli gösteri

 

Essen belediye idaresi pandemi bahanesiyle 1 Mayıs’a sayılı günler kala BİR-KAR Essen ve Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) ve kadınlar örgütü Courage’ın da içinde bulunduğu 1 Mayıs tertip komitesine, şehir merkezinde herhangi bir yürüyüşe müsamaha göstermeyeceklerini, sadece miting için izin vereceklerini bildirdi. Buna karşın tertip komitesi adına yerel idari mahkemeye yapılan itiraz kabul edildi. 

Saat 09.30’da Frohnhausener Markt’da yaklaşık 120 kişinin katılımıyla başlayan mitingde, örgüt temsilcilerinin konuşmalarının yanı sıra devrimci marşlar söylendi. Miting alanında ilk konuşmayı BİR-KAR temsilcisi yaptı. Kısa olarak 1 Mayıs’ın tarihçesine ve dünya işçi sınıfı için önemine değinilen konuşmada, dünya çapında bugüne kadar pandemiden dolayı 3 milyondan fazla insanın, “refahın kalesi” Kıta Avrupa’da toplam 1 milyon, Almanya’da 80 bin insanın hayatını kaybettiği, bu toplu ölümlerin sorumlusunun, hakim sınıflar adına hükümetler olduğunun altı çizildi. Güya sağlık için yeterli bütçenin bulunmadığını iddia eden sermaye devletlerinin, diğer taraftan silahlanmaya 2 trilyon dolar bütçe ayırdıkları vurgulandı. Essen’de faşist parti NPD’nin 1 Mayıs’ta sokağa salınmasına da dikkat çekilen konuşmada, ırkçı ve faşist çetelerin kapitalist sistemin bataklığında oluştuğuna, işçi ve emekçilerin şanlı 1 Mayıs’ı bu ne idüğü belirsiz çetelere bırakmayacağını dile getirildi. Büyük ilgiyle dinlenen konuşma, dünya genelinde emekçilerin “başka bir dünya” arayışında oldukları, bu mücadelenin gittikçe genişlediği ve tek kurtuluşun proleter devrimle mümkün olacağı tespitiyle sonlandırıldı.

Konuşmasında sermaye partilerine yüklenen MLPD Başkanı Gabi Fechtner ise, pandemi koşullarında emekçilerin çalışmaya mecbur bırakıldıkları ve sermayenin her kriz döneminde olduğu gibi bugün de krizin faturasını işçi sınıfına yüklemek istediğini dile getirdi. MLPD’nin gençlik örgütü Rebell ise, pandemi koşullarının öğrenci ve gençleri nasıl etkilediğine değindi. 

Miting, saat 10.30’da devrimci marşlarla sona erdi ve yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kolunun en önünde “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz – Geleceğimiz için mücadeleye!” pankartı taşındı. Eylemde TKİP yazılı pankartın yanı sıra, “Kapitalist Barbarlığa Karşı – İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” pankartı ile örgütlerin bayrak ve flamaları dikkat çekti. Yürüyüş Alman faşist parti NPD’nin de kitlesel gösteri planladığı Westbahnhof’da saat 11.00’da sona erdi.

Faşistlerin saat 12.30’da düzenleyeceği alanda beklemeye geçildi. Kısa süre içinde binlerce antifaşist alana akın etmeye başladı. Yaklaşık olarak üç binden fazla insanın bir araya geldiği alanda yüzlerce polisin, kitlenin önüne etten duvar örmesi dikkat çekiciydi. Frohnhausen semtinin bütün ara sokakları kolluk güçleri tarafından kapatılmıştı. Faşist çetelere koruma kalkanı olan Essen polisi özellikle de yabancıların yoğun olarak yaşadığı semtlerde son bir haftadır kelimenin gerçek anlamıyla bir terör estirmektedir. Bütün bu polisiye tedbirlere ve pandemi koşullarına rağmen bir araya gelen üç bin civarındaki anti-faşist kitle görkemli bir eylem gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Essen