İçindekiler:

4 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-17

1 Mayıs ve yeni dönem
BDSP’den İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
Taksim’de 1 Mayıs
İzmir ve Ankara’da 1 Mayıs’lar
1 Mayıs ve sendikal bürokrasi
1 Mayıs’ı savunmak...
2021 1 Mayıs’ı ve tekstil işçileri...
“Halktan çal kapitalistlere aktar” rejimi
Rejimin salgında akıl almaz tutumu
Sömürgeci devletin Güney Kürdistan operasyonu
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
Köln’de devrimci 1 Mayıs
Frankfurt’ta 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri
Stuttgart’ta 1 Mayıs...
Berlin’de öfke sokağa taştı…
Fransa’da yaygın ve militan 1 Mayıs!
İsviçre’de 1 Mayıs’lar
Almanya’da TİS süreci ihanetle sonuçlandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Stuttgart’ta 1 Mayıs...

Sendika şeflerinin sefilliği
1 Mayıs coşkusunda boğuldu

 

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs’ta Stuttgart’ta Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla yapılan yürüyüş ve mitinge 4 bine yakın kişi katıldı.

Geçen yıl pandemi bahanesiyle 1 Mayıs eylemlerini iptal eden DGB şefleri, bu yıl pandemi daha yaygınlaşmış olmasına rağmen, 1 Mayıs alanlarının ilerici-devrimci partilerin ve işçi önderlerinin inisiyatifiyle doldurulmasını önlemek için miting çağrısı yapmak zorunda kaldılar.

“Solidarität ist Zukunft” (Dayanışma, gelecektir) mottosu altında başlayan 1 Mayıs yürüyüşü, sendika şeflerinin aynı hedef doğrultusunda düzenin sorunlarına ilişkin kaygılarını dile getirdikleri, kapitalistlerden beklentilerini ileri sürdükleri ve sömürü düzenini korumak adına uyarılarını yineledikleri konuşmalarıyla geçti.

Mitingin ana konuşmacısı Ver.di sendikasının federal yürütme kurulundan Sylvia Bühler’di. Bühler’in yaptığı konuşmaya, sistem adına duyduğu kaygı egemendi. 

“Dayanışma, gelecektir! Dayanışmaya şiddetle ihtiyaç var, çünkü mevcut tarihsel kriz, toplumsal risklerin aşırı derecede yüksek olduğunu gösteriyor.” diyen sendika şefi, “Eşit olmayan bir şekilde dağıtılan krizin yükünün artık toplumda bölünmeye yol açtığından” yakındı. Toplumsal zenginliklerin “dağıtımında şiddetli mücadelelerle karşı karşıyayız” diyerek kaygılarını dile getirdi.

“Bir kaşık verdiyseniz bir kaşık daha verin!”

Ayrıca kapitalistlerden beklentilerini dile getiren sendika şefi “Sosyal ve ekolojik olarak kör bir kapitalizme geri dönüş olmamalı. Değişim sosyal olarak şekillendirilmelidir” diye konuştu. Serbest meslek sahipleri, stajyerler, bekar ebeveynler veya eğitimlerini finanse etmek için çalışmak zorunda olan ve işlerini kaybeden öğrenciler gibi, pandeminin ekonomik olarak en çok etkilediği toplumsal kesimler arasında mayalanan toplumsal patlama dinamiklerin kontrol altına alınması için kapitalistleri uyaran sendika bürokratı, “Bu toplumdaki yoksullara iyi bakın, onlara bir kaşık verdiyseniz bir kaşık daha verin!” diyerek, kapitalist sistemi kurtarmak için feryat etti.

DGB şefleri, izin alarak düzenledikleri 1 Mayıs eylemlerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da sahip oldukları olanakları; kürsüyü işgal etmek ve emekçilerin zihnini bulandırmak için “zehir saçmak” amacıyla kullandı. Profesyonel firmalara yüklü ödemeler karşılığında yaptırttıkları sınırlı afişleme ve teknik cihazların hazırlatılması dışında fabrikalarda 1 Mayıs eylemlerine işçilerin ve büro emekçilerinin katılması için hiçbir çaba göstermediler. Duyarlı sendika görevlileri, işçi önderleri ve devrimci partiler fabrika içerisinde ve önünde yaptıkları çağrılarıyla 1 Mayıs’a katılım çağrısını üretim alanlarına taşıdılar.

Mart ayı ortalarında başlayan 1 Mayıs hazırlıkları sırasında Bir-Kar’ın içerisinde yer aldığı 1 Mayıs eylem birliği komitesinde; DGB bürokrasisinin, 2020 1 Mayıs’ından çıkardığı derslerle, geçen yıl olduğu gibi 1 Mayıs alanlarının sendika bürokrasisinin dışında kalan devrimci güçler ve işçi önderleri tarafından doldurulmaması için 1 Mayıs çağrıları yapabileceğine’ işaret edilmiş ve son anda ayak oyunlarına başvuracağına da dikkat çekilerek hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapmıştı. Fabrikalardan 1 Mayıs’a katılım için çaba göstermeyen sendika bürokratları, 27 Nisan günü bu uyarıyı doğrularcasına, 1 Mayıs toplanma alanı da dahil yürüyüş güzergahını değiştirerek katılımı düşürmeye çalıştılar.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü sendika bürokratlarının bütün bu çabalarına rağmen coşkuyla kutlandı. 1 Mayıs yürüyüş ve miting haberine yer veren Stuttgarter Zeitung’un haberi de sendikal bürokrasinin çabalarının boşa düşürüldüğünü gözler önüne serdi. Yürüyüş ve mitinge “Kızıl bayraklar denizinin hakim olduğu” vurgusunun yer aldığı haberde “Çok sayıda sendika alt grubu, Kürtler, Leninistler ve diğer sol görüşlüler tarafından orak-çekiçli bayrakların dalgalandığı” ifadeleri yer aldı.

Bu 1 Mayıs’lardan çıkarılacak dersler doğrultusunda bundan sonrasının görevi, 1 Mayıs’lar da dahil işçi eylemlerini pençesine alıp devrimci enerjisini sıkarak posaya çevirmek isteyen bürokratik aygıtı dağıtarak sendikaları işçi sınıfının ve emekçilerin kurtuluş mücadelesinin araçlarına dönüştürmektir.

BİR-KAR Stuttgart

 

 

 

 

 

Nürnberg’de pandemi koşullarında coşkulu 1 Mayıs

 

Nürnberg’de 1 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde KPD-Wideraufbau, gençlik örgütü FDJ, BİR-KAR, Halk Cephesi ve ATİK’in katılımıyla 30 Nisan’da bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Alman emperyalizminin içerisinde bulunduğu kriz, pandemi ve işçi sınıfının görevleri gibi konular ele alındı.

1 Mayıs gününde ise BİR-KAR’ın da içerisinde yer aldığı yerli ve göçmen sol, devrimci güçlerin birleşenleri tarafından sınıf eksenli miting ve yürüyüş düzenlendi.

Geçen sene Almanya Sendikalar Birliği (DGB) 1 Mayıs’ı kutlamamış, bu sene ise Wöhrderwiese’de sadece miting olarak kutlama kararı almıştı. Bunun üzerine bizler de bir yürüyüş gerçekleştirip, DGB sendikasının kutlama alanı olan Wöhrderwise parkına giderek, DGB sendikasının yürüyüş yapmamasını fiili olarak eleştirip, gerçek niyetlerini açığa çıkaracaktık. Ama DGB bürokratları 1 Mayıs’a 1 hafta kala mitingi yapma kararını da iptal ettiler. Biz de her sende olduğu gibi Aussesplatz’ta saat 10.00’da bir araya geldik.

Katılımcı güçlerin konuşmaları ve müzikler eşiğinde coşkulu bir şekilde başlayan kutlama kapsamında kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Şehrin güney bölgesini yürüyen kortej, sonra sendika binasının önüne geldi.

Sendika binasının önünde yapılan konuşmalarda sendika bürokratlarının işçi sınıfını yalnız bıraktıklarını, niyetlerinin çoktandır 1 Mayıs yürüyüşlerini tümden boşa çıkarmak olduğunu, kutlamaları kapalı salonlara tıkmak istediklerini, giderek kapalı salonlardaki kutlamaları da yapmadıklarını, geçen senelerin pratiklerinin bunu gösterdiğini açıkladık. Yine IG Metall bürokrasisinin imzaladığı toplu iş sözleşmesinin içeriğini eleştirerek, sözleşmedeki 35 saat anlaşmasını kendi elleriyle ortadan kaldırdıklarını, kapitalistlerin çıkarına uygun bir sözleşme yaptıklarını dile getirerek, protesto ettik.

Sendika binasının önünde birinci bölümü bitirilen yürüyüşün ardından, otonomcu anti-faşistlerin düzenlediği yürüyüşe katılmak için Rosenau parkına gidildi. 3 bin civarında katılımın olduğu yürüyüş canlı ve coşkuluydu. “Kapitalizme karşı sosyal devrim!” şiarı ile yapılan yürüyüşte, gençliğin belirgin bir ağırlığı vardı.

BİR-KAR Nürnberg