İçindekiler:

01 Ocak 2021
Sayı: KB 2021/Özel-02

2021’i mücadele yılına çevirelim!
Yaşam hakkımız hâlâ tehdit altında!
AKP iktidarı ve basın özgürlüğü
TÜİK’in işsizlik verileri bize ne söylüyor?
Yeni Sinbolar yaratalım!
Sinbo etkinliğine gelen mesajlar
Direnişler işçi sınıfına yol gösteriyor!
Sefalet ücretini reddedelim
Artan açlık kapitalizmin eseridir
100. Yılında Tarihsel TKP... Doğu sorunu hakkında genel tezler
Filippo Turati’ye mektup - Friedrich Engels
Veysel Akgül yoldaş kavgamızda yaşayacak!
Veysel yoldaş devrimci bir törenle uğurlandı
Emperyalist çelişki ve çatışmalar derinleşiyor
2020 yılında ABD-Çin kapışması
Küba Devrimi 62 yaşında!
Pandemiye rağmen kadınların mücadele yılı!
Devrimci-ilerici basın susmayacak
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Direnişler işçi sınıfına yol gösteriyor!

 

Pandemi ve ağırlaşan ekonomik kriz nedeniyle işçi ve emekçiler açlık, yoksulluk, işsizlik ve ölüm girdabında yaşam kavgası vermektedir. Kapitalistlerin vurucu gücü olan AKP-MHP iktidarı, esnek ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırarak kapitalistlere sömürü cenneti yaratırken, işçi ve emekçilere ise adeta cehennem azabı yaşatmaktadır. Pandemide toplum sağlığını yok sayan sermaye iktidarı, “salgını önleyici tedbirler” adı altında sermayenin ihtiyaçlarını ön plana alarak saldırı paketlerini tek tek hayata geçirmiştir. Gelinen yerde ucuz, hatta sermaye iktidarının verdiği teşviklerle birlikte bedava işçi çalıştıran kapitalistler, düşük işçi maliyetiyle karlarını artırmaktadırlar.

Sermaye iktidarının, bu kadar pervasızca saldırabilmesinin en önemli nedenlerinden biri ise işçi sınıfının örgütsüz ve dağınık tablosudur. Servet ve sefalet arasındaki uçurumun büyüdüğü günümüzde, işçilerin büyük çoğunluğu saldırıları sessizlikle karşılamaktadır. Ayrıca AKP- MHP iktidarının kutuplaştırma siyaseti yüzünden, işçilerin birbirine karşı önyargıları da büyümüştür.

Tablonun geneli böyle olsa da günümüz koşullarında kimi işçi bölükleri, sermayenin saldırılarına boyun eğmeyerek, gasp edilen haklarını almak için mücadeleye atılıyor, sendika haklarına sahip çıkarak ölü sessizliğini yarmak için seslerini yükseltiyorlar. Var olan direnişler, birbirinden bağımsız ve lokal düzeyde de olsa yaşadığı cendereden çıkış yolu arayan işçi sınıfına umut olmakta, ışık saçmaktadır.

Baskı ve yasaklara rağmen, ısrarla ve inatla mücadele eden maden işçileri sermaye iktidarının korkulu rüyası olurken, işçi sınıfına da örmek olmuşlardır. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Çorum Ekmekçioğlu, Gebze Baldur fabrikalarında sendikal haklarına sahip çıkarak direniş ve grev ateşini harlamaktadırlar. PTT’de çalışan PTT Kargo Sen ve PTT Sen üyesi işçiler İzmir, İstanbul ve Bursa’da işten çıkarıldılar. İzmir’de ve İstanbul’da direniş başlatan PTT taşeron işçileri, güvencesiz çalışan işçilerin sesi olmuşlardır. Bimeks işçileri, Atlas Global işçileri ve Migros depo işçileri de gasp edilen hakları için mücadelelerini sürdürmektedirler.

Örnek bir direniş: Sinbo

Geçtiğimiz günlerde kazanımla biten Sinbo direnişi ise yarattığı etki ve mücadele çizgisiyle var olan direnişlerden ayrılmaktadır. Sendikalaştıkları için ücretsiz izin saldırısıyla karşılaşan Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi işçiler, yaklaşık bir ay sürdürdükleri fabrika önü direnişlerini geçtiğimiz günlerde sonuçlandırmış ve gasp edilen haklarını alarak işe geri dönmüşlerdi. Sinbo işçileri, kazanımlarını tüm işçi sınıfına armağan ederek, “Sinbo’da kazandık, sırada topyekûn mücadele var!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” diyerek mücadele kararlılıklarını ortaya koymuşlardı.

Sinbo direnişini diğer direnişlerden ayıran özelliklerin gerisinde, devrimci sınıf sendikacılığı anlayışı yer almaktadır. Sınıfa karşı sınıf bakışıyla, lokal düzeyde olan bir direnişin tüm işçi sınıfına mal edilebilmesi ve kendi taleplerini sınıfın talepleri olarak yansıtılması, devrimci sınıf sendikacılığı anlayışının ürünüdür. Bir direnişin, sınıfın genel çıkarlarını esas alan bir anlayışla birleştiğinde, etkisi ve gücünün ne boyutlara ulaştığını Sinbo direnişi vesilesiyle herkes tekrar görmüştür. Direniş boyunca direniş çadırını mücadele okuluna çeviren, toplumda yaşanan siyasal sorunlara kayıtsız kalmayan, var olan direnişlerle dayanışma içerisinde olan Sinbo işçilerinin mücadelesi işçi sınıfına örnek olmuştur.

Direnişlerin yolunda ileri!

İşçi sınıfı içinde bulunduğu çok yönlü kuşatmayı parçalamak için var olan direnişlerin yolundan ilerlemelidir. Ağır çalışma koşullarına, düşük ücretlere, hak gasplarına karşı mücadeleyi büyütmeli, fabrikalarda, işyerlerinde, maden ocaklarında direniş ateşini çoğaltılmalıdır.

Hakları için harekete geçen işçilerin bilinç ve örgütlenme düzeyi artacak, burjuva önyargılardan kurtulacak, adım adım sınıf kimliğini oluşturacaktır. Böylelikle birleşik, kitlesel ve militan mücadelelerin fitili ateşlenecektir. Yeter ki silkinip mücadele için adım atılsın.    

 

 

 

 

 

İşçiler yeni yıla direnişlerle girdi

 

Baldur’da grev devam ediyor

Baldur Süspansiyon’da grev devam ederken, fabrika yönetiminin yasa-kural tanımaz saldırıları da sürüyor.

Baldur yönetiminin son olarak 5 işçinin daha işine son vermesiyle birlikte, grev boyunca toplam 10 işçi işten atılmış oldu.

Patron saldırılarına rağmen Baldur işçileri kararlılıkla grevlerini sürdürüyorlar. Öte yandan, çeşitli sendikalara ve Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler grev çadırını ziyaret ettiler.

Tek Gıda İş Sendikası Gebze Şubesi, İSİG Meclisi, Enerji Sen, Devrimci Turizm İş Marmara bölge şubesi ve İnşaat İş Sendikası yönetici, başkan ve üyeleri Baldur işçilerinin grevini ziyaret etti.

Ayrıca Sarkuysan Emaye işçileri de fabrikada yaptıkları eylem ile Baldur işçilerinin grevine destek oldular.

Birleşik Metal-İş Sendikası ise süren grev ve direnişlere ilişkin şu paylaşımı yaptı:

“#2020biterken mücadelemiz ve umutlarımız 2021 yılında devam edecek! Salgın yılını Çorum #Ekmekçioğlu işçileri direniş, Gebze’de #Baldur işçileri #GREV’le karşıladı. İşçi sınıfının haklılığından aldığımız güçle 2021’i karşılıyoruz.”

Baldur grevini ziyaret eden Petrol-İş Sendikası yöneticilerinden Şivan Kırmızıçiçek’de dayanışma mesajı paylaştı:

“Yılın son gününde #Baldur İşçileri ile birlikteyiz. Grev’in 7. gününde azim ve kararlılık devam ediyor. 2021 yılının zafer yılı olması dileklerimiz ile, Yaşasın dayanışma!”

Ekmekçioğlu işçileri yeni yıla direnişle girdiler

Çorum›daki Ekmekçioğulları metal fabrikasında çalışan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra işten çıkarılan işçilerin işe geri dönme talebiyle başlattıkları direniş devam ediyor.

Fabrika önündeki direnişi geçtiğimiz günlerde TÜMKÖY-SEN ve Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şubesi ziyaret etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası sosyal medya sayfasından işçilerin yeni yıla direnişle girdiğini şu ifadelerle paylaştı:

“Ülkenin dört bir yanında hakları için mücadele eden yüzlerce emekçi, yeni yılı direnişte karşılıyor. Çorum #Ekmekçioğulları işçileri, #İnsancaYaşamakİçin başlattıkları #Direniş 23. Gününde; Yeni yıla #DİRENİŞ’le giriyorlar.

#sendikahaktır ENGELLENEMEZ!”

PTT işçilerinin direnişi devam ediyor

PTT’de taşeronda çalışan ve sendikalaştıkları için ücretsiz izin ve işten atma saldırısı ile karşılaşan işçilerin direnişi sürüyor.

İzmir ve İstanbul PTT Baş Müdürlükleri önünde direnişlerini sürdüren işçiler dayanışma mesajları yayınladılar. “PTT direnişçileri olarak yeni yıl mesajlarımız var | Güzel günler bizim olacak, zafer direnen emekçinin olacak” diyen işçiler “Buradan bütün direnişlerdeki işçi kardeşlerimizi selamlıyoruz. Direne direne kazanacağız!” diye vurguladı.