13 Haziran 2020
Sayı: KB 2020/Özel-4

Kapsamlı saldırılar dönemi ve mücadele sorumluluğu
Meclis yeni saldırı paketlerini “onaylamak” için açıldı
Yaz turizmi sezonu ve kirli pazarlıklar
AKP-İsrail kirli ittifakı
AKP-MHP rejiminin baskı ve zorbalığına karşı biriken öfke
Salgın günlerinde rant için doğa katliamı hız kesmiyor!
Kıdem tazminatı hakkının gaspı için yeni formüller...
İşçi sınıfı borçlu değil, alacaklıdır!
Sınıf örgütlerinden 15-16 Haziran açıklamaları
Sınıf devrimcilerinden yaygın 15-16 Haziran çalışması
15-16 Haziran 50. Yılında!..
“Yeni bir dünya” mı doğuyor?
ABD’de büyük sosyal patlama
ABD’de polis terörü bitmek bilmiyor
Kukla hükümet Libya’da ateşkesi reddediyor
Pandemi ve endüstriyel hayvancılık
Eğitime paydos, üretime devam!
Türkiye’de kadın emeği ve mücadelesi
İEKK: Çürümüş sömürü düzenine başkaldıralım!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sınıf devrimcilerinden yaygın 15-16 Haziran çalışması

 

Türkiye işçi sınıfının 15-16 Haziran büyük başkaldırısı 50. yılında, salgın ve kriz günlerinin ağırlaştırdığı çalışma ve yaşam koşullarında işçi sınıfına izlemesi gereken yolu gösteriyor. Sınıf devrimcileri direnişi işçi-emekçilerin gündemine taşımak için faaliyetlerini sürdürüyor.

İstanbul’un dört bir yanında çağrı

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) “Büyük işçi başkaldırısı yol gösteriyor!” ve “Birleşelim! Örgütlenelim! Mücadeleyi yükseltelim!” şiarlı sticker ve afişleri Beşiktaş, Avcılar ve Kadıköy gibi merkezi yerlerde yaygın olarak kullanıldı.

Küçükçekmece İkitelli’de 212 AVM çevresindeki tekstil fabrikalarında çalışan işçilere seslenildi. Yapılan konuşmalarda krizin ve salgının faturasını ödememek için 15-16 Haziran ruhuyla mücadele etme çağrısı yapıldı.

Öte yandan Küçükçekmece’de sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi faaliyetlerini sürdürüyor.  BDSP’nin 15-16 Haziran şiarlı stickerları Yenibosna Zafer Mahallesi, Topkapı Metrobüs, Sefaköy Metrobüs, Tevfikbey mahallesi ve çınar yoluna yapıldı. Ayrıca Sefaköy, Topkapı, Şahintepe, Yenibosna mahallelerinde 15-16 Haziran gündemli kuşlamalar yapıldı.

Esenyurt Köyiçi Meydan’da da sabah işe giden işçi ve emekçilere seslenildi. Yapılan konuşmalarda 15-16 Haziran direnişi anlatıldı. Büyük işçi direnişinin 50. yılında mücadele çağrısı yapıldı.

Esenyurt Tabela’da da sabah saatlerinde çağrı yapıldı. İşçi ve emekçilere 15-16 Haziran büyük işçi direnişi anlatıldı. 15-16 Haziran Direnişi ruhuyla krizin ve salgının faturasını ödememek için işçi ve emekçiler mücadeleye davet edildi. Ayrıca konuşmalarda BDSP’nin 15 Haziran’da sosyal medyada gerçekleştireceği etkinliğe de çağrı yapıldı.

Gebze’de sabah saatlerinde servis noktalarında yapılan ajitasyon konuşmaları ile 15-16 Haziran Direnişi’nin önemi vurgulandı.

Ayrıca dağıtılan bildirilerle Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP) 15 Haziran günü saat 20.30’da gerçekleştireceği internet etkinliğinin duyurusu yapıldı.

Faaliyetin sonunda sivil polislerin tacizlerine rağmen işçi ve emekçilerin konuşma ve bildirilere ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.

Gebze’de ayrıca 15/16 Haziran büyük işçi direnişinin 50. yılı steckerları Sarkuysan, Kroman, Çayırova fabrikalarının yol güzergahına yapıldı. Gebze Merkez’de Gamze Kuruyemiş, Akse Sapağı ve Trafo bölgelerine yine işçi ve emekçilerin yoğun olduğu yerlerde işçi ve emekçilere mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

TOMİS’ten Sinbo işçilerine mücadele çağrısı

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ise “Krizin ve salgının faturasını Sinbo patronu ödesin!” şiarlı duvar gazetesi ile Sinbo işçilerini “Örgütlenmek tek çare!” diyerek ücretsiz izne, işten atmalara, kısa çalışma ödeneği ve “normalleşme süreci”ne karşı birlik olmaya, örgütlenmeye çağırdı. Duvar gazeteleri işçi servislerinin geçtiği noktalar olan Esenyurt Merkez, Tabela ve Organize Sanayi Bölgesi ve Sinbo fabrikası çevresine yapıldı.

Tekirdağ’da 15-16 Haziran çağırısı

BDSP’nin “15-16 Haziran büyük işçi direnişi 50. yılında! Büyük işçi başkaldırısı yol gösteriyor!” ve “15-16 Haziran büyük işçi direnişi 50. yılında! Birleşelim, örgütlenelim, mücadeleyi yükseltelim!” şiarlı A3 ve A5 stickerlar Çerkezköy ve Kapaklı’da işçi servis duraklarında ve güzergâhlarında yaygın biçimde kullanıldı.

DEV TEKSTİL’in 15-16 Haziran direnişi gündemli “15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50. yılı… İşgal, grev, direniş!” şiarlı çıkarmış olduğu stickerlar da Çerkezköy ve Kapaklı’da kullanıldı.

İzmir’de bekçi ve polisten engelleme girişimi

İzmir’de BDSP stickerları Çiğli, Egekent girişi, Küçük Çiğli, Balarcık, Aliağa’da işçi servislerinin geçtiği duraklarda ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı güzergahlara, emekçi mahallesinde yapıldı. Çiğli merkezde 9 Haziran günü sticker yaparken bekçilerin engelleme girişimiyle karşılaşıldı. Stickerları sökülmeyeceğini vurgulayan sınıf devrimcilerine karşılık bekçiler sivil polise ihbarda bulundu ve 179 TL para cezası kesildi. Bekçilerle yaşanan tartışma sırasında Çiğli Belediyesi şantiye temsilcileri ve belediye işçileri sınıf devrimcilerinin yanına gelerek yalnız bırakmadılar, sivil polisler ceza kesinceye kadar da beklediler. Bir saatlik bekçi ve polis oyalamasından sonra sınıf devrimcileri faaliyetlerine devam etti.

BDSP stickerları Çiğli Organize Sanayi Bölgesi girişi, Harmandalı, Bornova, Menemen’de yaygın olarak yapıldı. Sınıf devrimcileri Harmandalı’da faaliyet yürütürken bir kez daha polisin engelleme girişimiyle karşılaştı. Kabahatler kanunundan para cezası kesildi.

Ege İşçi Birliği (EİB) 15-16 Haziran Direnişi’nin 50. yıldönümü dolayısıyla hazırladığı duvar gazeteleri ile işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyor. “50. Yılında 15-16 Haziran Direnişi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” şiarlı “15-16 Haziran’da ne oldu?” başlıklı duvar gazeteleri Aliağa, Menemen Sondirek, Asarlık, Çiğli ve Güzeltepe’de servis duraklarına ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı otobüs duraklarına yapıldı.

***

Kayseri’de de 15-16 Haziran direnişi hakkında işçilerin bilgi sahibi olması için yoğun faaliyetler devam ediyor. BDSP’nin stickerları işçi servis güzergahları olan Belsin, Eskişehir Bağları, Doğu sanayi, Argıncık semtlerinde kullanıldı. Ayrıca 15-16 Haziran gündemli 1000 adet Kayseri İşçi Birliği imzalı mektup da bu servis güzergahlarında kullanıldı.

Ankara’da 15-16 Haziran Direnişi’nin 50. Yılı vesilesiyle birçok yerde sticker çalışması yapıldı. Dikimevi, Abidinpaşa, Tuzluçayır, Ege Mahallesi gibi emekçi semtlerine, işçi servis yerlerine ve Tekstil işçilerinin yoğun olduğu Balgat ve Tekstilciler Caddesi’ne BDSP, DEV TEKSTİL ve Ankara İşçi Meclisi’nin 15-16 Haziran Direnişi ile ilgili stickerleri yapıştırıldı.

Bursa’da Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun (BDSP) “15-16 Haziran büyük işçi direnişi 50. yılında! Birleşelim, örgütlenelim, mücadeleyi yükseltelim” ve “Büyük işçi başkaldırısı yol gösteriyor” şiarlı stickerları emekçi semtlerine ve işçi servis güzergahlarına yapıldı. Aynı gündemli duvar gazeteleri de servis güzergahlarında kullanıldı.

Ayrıca, 15-16 Haziran gündemli BDSP özel sayısı öncü-ileri işçilere ulaştırılıyor. Özel sayıda, Normalleşme sürecinin işçi sınıfı için ne ifade ettiği, 15-16 Haziran direnişinin tarihsel önemi, dönemi yaşayan işçilerin tanıklıkları, ırkçılığa ve polis cinayetlerine dair yazılar yer alıyor.