4 Aralık 2020
Sayı: KB 2020/Özel-25

Asgari ücret belirlenirken işçi sınıfı
Kapitalistlere şahlanış, emekçilere acı reçete...
Sermayenin vurucu gücüne karşı mücadeleye!
Sorumlular hesap versin!
Sistemin iflası ve Katar’la satış anlaşmaları
Biden ve temelsiz umutlar
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için...
Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmelidir!
25 Kasım: Mücadeleye devam!
Sinbo direnişçisi kadın işçilerin sesine ses olalım!
100. Yılında Tarihsel TKP... SİP-TKP: “Yeniden doğuş”! - H. Fırat
Yoldaşlarından Engels anıları
Emperyalizm ve ülkücü-faşist hareket
Alman ordusunda Naziler cirit atıyor
Fransa’da yoksulluk
Çin’in “Kuşak ve yol” projesi ve RCEP
Avrupa’da pandemi, eğitim ve eylemler
Pandemi eğitimdeki niteliksizliği arttırdı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Pandemi koşulları eğitimdeki niteliksizliği arttırdı

 

Türkiye’deki eğitim sisteminin her geçen gün niteliksiz bir boyuta geldiğini farklı örnekler üzerinden görmeye devam ediyoruz. Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) bu seneki oturumlarına ilişkin değerlendirme raporu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandı. Değerlendirme raporundaki sayılara göre Temel Türkçe testinde 4.050 öğrenci, TYT Sosyal Bilimler testinde 37.432 öğrenci, TYT Matematik testinde 399.271 öğrenci, Fen bilimleri testinde 553.129 öğrenci hiçbir soruya doğru yanıt veremedi. Değerlendirme raporunda belirtilen sayılar bir kez daha eğitimdeki niteliksizliğin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Milyonlarca öğrencinin eşit koşullarda eğitime ulaşamadığını, eğitime ulaşabilse dahi nitelikli bir eğitim alamadığını, eğitim sisteminin öğrencilere bir gelecek vaat etmediğini sunulan veriler bir kez daha gösterdi.

Salgınla birlikte eğitime ulaşabilmenin daha zorlu bir hale gelmesi, eğitimde yaşanan sorunların artarak devam etmesi ve eğitimin nitelik seviyesinin iyice düşmesi daha görünür hale geldi. Salgının başladığı mart ayından bu yana milyonlarca öğrenci eğitime ulaşamadı. Yüz yüze verilen eğitimdeki niteliksizlik online eğitim ile birlikte daha da arttı. Milyonlarca öğrencinin eğitim hakkı eğitimde yaşanan sorunlar ve aksaklıklar dolayısıyla gasp edilmiş oldu.

Salgın koşulları etkisini devam ettirirken ve milyonlarca öğrenci eğitime ulaşamazken sınavların yapılması, bu seneki YKS değerlendirme raporuna da yansımış bulunuyor. Sermaye devleti tarafından salgın dolasıyla haziran ayından temmuz ayına ertelendiği söylenen sınavın, “temmuz ayı turizm ve tatil ayıdır” bakışıyla tekrardan haziran ayına çekilmesi, sermaye devletinin öğrencilerin sağlığı, yaşamı ve geleceğinden çok kapitalistlerin kârlarının artmasını düşündüğünü göstermiştir.

Mart ayından bu yana öğrencilerin eğitim hakkı konusunda sermaye devleti tarafından her hangi bir çözüm üretilmemiştir. Eğitimde yaşanan sorunların arttığı ve nitelik seviyesinin gittikçe düştüğü sunulan birçok veri ile kanıtlanmaya devam etmektedir. Öğrenciyi değil daha çok kapitalistlerin kârını baz alan bir eğitim sisteminin devam ediyor olması, eğitim alanında yaşanan sorunların temel nedenidir. Salgın ortamında öğrencilerin eğitim alabilmesi için gerekli olan koşulların sağlanmaması da eğitimde artan sorunların başlıca nedenleri arasındadır.

Eğitimde yaşanan sorunların pandemi dönemi ile daha da artmasının en temel nedeni AKP-MHP iktidarının eğitim alanında uyguladığı politikalardır. Öğrencilerden, velilerden, eğitim bileşenlerinden habersiz alınan kararlar pandemi süreciyle birlikte eğitim alanında yaşanan sorunları derinleştirmekten başka bir şeye yaramamıştır. Pandemi sürecinde verilen online eğitim sürecindeki başarısızlıkları da milyonlarca öğrenciyi eğitim hakkını kullanmaktan mahrum bıraktıklarının en büyük kanıtıdır.

Bu seneki YKS değerlendirme raporu da salgın sürecinde verilen eğitim de eğitim sistemindeki yaşanan sorunların katlanarak devam ettiğini bizlere bütün bir açıklığı göstermiştir. Özellikle bu dönemin başı ile birlikte eğitimde yaşanan kaos ortamı eğitim sisteminin öğrenciler için bir gelecek sunamayacağını göstermiştir.

Yine, bütün bu sorunlar gençliğe eğitim hakkına sahip çıkmak için mücadele etmekten başkaca bir yol olmadığını da göstermiştir.

Geleceğimize ve eğitim hakkımıza sahip çıkalım!

Eğitim hakkımızın gasp edilmesine geçit vermeyelim!

Eşit, parasız, bilimsel nitelikle ve ulaşılabilir bir eğitim için mücadelemizi büyütelim!

K. Sönmez