21 Ağustos 2020
Sayı: KB 2020/Özel-10

Sermaye iktidarı halkın sağlığını tehdit ediyor
Dinci-faşist iktidarın zor dönemi ve hesapları
AKP’nin Filistin riyakarlığında yeni halka
İstanbul Sözleşmesi tartışmaları üzerine
Okulların açılması ve paralı eğitim rantı
Üniversitelerin açılmasına dair “sözünü söyle”!
Faturayı kapitalistler ve saraylarda sefahat sürenler ödesin!
“Yan yana geleceğiz ve bu sisteme karşı çıkacağız!”
Ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı...
Renault işçisinden sendika ağalarına tepki
Doğu Akdeniz’deki gelişmeler üzerine
Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail ittifakı
Emperyalistler arası çelişkiler keskinleşiyor
Belarus’ta sular durulmuyor
Dünyada grevler, protestolar yükseliyor
Kapitalizm, iklim krizi ve tarım
Gençlik ırkçılığa karşı Bielefeld’de sokaktaydı
AKP dönemi ve yükseköğrenimin iflası
Geleceğimiz için örgütlü mücadeleyi yükseltmeliyiz!
AKP şefleri kadınları aşağılamaktan geri durmuyor
Zafer direnen Kirazlıyayla kadınlarının!..
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim!

 

Avcılar’daki bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Bir kadın işçi olarak çalıştığım fabrikada birçok hak gaspıyla karşı karşıya kalıyoruz. Yaşadığımız hak gaspları özellikle pandemi sürecinde arttı. Fabrikada esnek ve güvencesiz çalışma hayata geçirildi.

Biz işçiler sorunlarımızı dile getirdikçe, firma yöneticileri “işler yok, çıkartmalar başlayacak” diyerek, bizleri korkutmaya ve sindirmeye çalışıyorlar. Maaş zam ayımız geldi geçti ama fabrika patronu ve yönetim, salgını fırsata çevirerek, pandemiden dolayı zam yapamayacaklarını söylediler. Bireysel olarak zam istemeye giden arkadaşlarımıza da “Kendi isteğinizle çıkabilirsiniz” diyorlar. Öyle ki işten çıkmaları için işçilere zorlama ve baskılar dahi yapılıyor. İşçilerin hiçbir hak talep etmeden işten çıkmalarını istiyorlar.

Son zamanlarda fabrikada korona vakalarıyla da karşılaşıyoruz. İki arkadaşımız koronaya yakalandı. Yönetimin aldığı tek önlem maske, dezenfektan ve ateş ölçmekten ibaret. Hasta olan arkadaşın ateşi yüksek çıktığı halde çalıştırmaya devam ettirdiler, “Acil işler var yetişmesi gerekiyor” dediler. Arkadaşı ancak mesai bitimine yakın bir saatte hastaneye gönderdiler. Vakanın çıktığı bölümdeki işçiler tedirgin oldukları halde çalışmaya zorlandılar. Aynı makinalarda çalışmamıza rağmen hiçbir önlem alınmadan ve test yapılmadan öylece eve gönderilmeye çalışıldık.

Gece mesai bitiminde biz işçilerin zorlamasıyla ve diretmelerimiz sonucunda bizleri de teste götürmelerini sağladık. Fakat yöneticiler test için sözleşmeli oldukları özel hastaneyi tercih ettiler. Özel hastaneye götürmeleri, sonuçlar erken çıksın, herkes hemen vardiyasına gelebilsin diyeydi. Hatta şirket yöneticileri hastane yönetimiyle konuşmuş, “parası neyse verelim”, yeter ki sonuçlar erken çıksın diye çabalamışlar. Sonrasında test sonuçları çıkmadığı halde ise çağırdılar. Virüsün diğer işçi arkadaşlara bulaşma riskini hiç önemsemediler. Fakat vakaların çıktığı bölümde çalışan işçiler, test sonuçları çıkmadan işe gelmeyeceklerini söylediler.

Sonra firma yönetiminin tek yaptığı şey vardiya değişimi oldu. Sonuçları bekleyen işçiler gece vardiyasına alındı. Sözde yönetimin acil önemleriymiş. Acil önlemler sadece işler aksamasın, kârları eksilmesin diye yapıldı.

Ertesi sabah yönetim işçilerle bir toplantı yaptı. Patronlar, burada yaptıkları konuşmalarda “Sağlık da önemli ama biz fabrikada çalışmaya iki gün ara verirsek diğer firmalar bizim siparişleri başkasına verecekler, döndüğümüzde çalışacak iş bulamayacağız” mealinde, dolaylı tehdit içeren şeyler söylediler. Tabii bir de pandemi döneminde zarar ettiklerini söylüyorlar ama üç vardiya halinde çalışan biz işçilere “işler acil” diye baskı yapıyorlar. Yani hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz.

Sermaye sınıfı ve devleti için sömürü çarklarının dönmesi her şeyden daha önemli olabilir. Biz işçiler içinse bizlerin ve ailelerimizin canı sermayenin parasından daha kıymetlidir. Bu nedenle aşağıdaki acil taleplerin yerine getirilmesini istiyoruz:

- Tüm işçilere ücretsiz aralıklarla test yapılmalıdır!

- Sağlıklı beslenmeye yeten yemekler verilmelidir!

- Fabrikalarda hijyen kurallarına uyulmalıdır!

- Artan vakalar nedeniyle tüm işçilere ücretli izin verilmelidir!

Bu hakları kazanmak için işçiler olarak örgütlenip, birliklerimizi kurmamız gerekiyor. Kapitalistlere ve onların hizmetindeki devlete bakacak olursak, yaşamlarımız patronların kârından önemli değil. Nedir ki bizlerin geleceği birkaç kişinin ağzından çıkacak sözlere bağlı olamaz. O yüzden insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadeleyi yükseltmek ve birlikte hareket etmek zorundayız.

Unutmamalıyız ki biz işçilerin en büyük gücü üretimden gelen gücüdür. Üretimin durması ve şalterlerin inmesi karşısında ne patron ne de onların yöneticileri durabilirler.

Avcılar’dan bir tekstil işçisi

 

 

 

 

 

“Vestel’e göre buzdolapları
işçiden daha değerli”

 

Vestel fabrikasında artan koronavirüs vakaları nedeniyle İstanbul’da Zorlu Holding önünde eylem gerçekleştirildi. Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun gerçekleştirdiği eylemde “Vestel işçileri köle değildir” denildi.

Platform adına yapılan açıklamada, koronavirüs salgınında işçilere açlık veya ölüm dayatıldığı ifade edildi.

Vestel örneğine dair şunlar ifade edildi:

“İşçiler kapalı devre çalışma sistemi adı altında zorla çalıştırılıyor. Vestel gibi yerlerde çalıştırılırken ölüyor. Vestel’de 7 arkadaşımız öldü, yerel medya daha fazla olduğunu söyleniyor. Buzdolapları işçilerden daha değerli görünüyor.”

“İşçilere dayatılan açlık ve ölüm”

AKP-MHP iktidarının normalleşme adımlarını apar topar hayata geçirdiği hatırlatılan açıklamada, işçiler için virüsün daha tehlikeli hale geldiği vurgulandı. Manisa OSB Başkanı’nın açıklamalarına değinilerek şunlar ifade edildi:

“Bu durum patronların hiç de umrunda değildir. Dardanel’de kapalı devre çalışmasında görüldüğü gibi. Bizler köle değiliz işçiyiz! Ne sağlık bakanı ne de herhangi bir kurumun bize tavsiye vermesini istemiyoruz. Bunların hiçbiri işçilerin sağlığı ile ilgili değiller. İşçilere dayatılan açlık ve ölümdür. Çalışırken ölmek istemiyoruz”

“Tüm işçilere test, üretime ara ve ücretli izin”

Açıklamada, Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun talepleri şöyle sıralandı:

“Vestel’de en az 15 gün üretime ara verilmeli!

Çalışan işçiler ücretli izne çıkarılmalı.

Vestel’de çalışanlara koronavirüs testi yapılmalı

Koronavirüs meslek hastalığı sayılmalı!

Test yaygın olarak tüm fabrikalarda işçilere yapılmalı!”

“Vestel işçisi köle değildir!”, “Köle değil işçiyiz, çarklar dönüyor işçiler ölüyor!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul