14 Aralık 2018
Sayı: KB 2018/47

Yerel seçimler yaklaşırken...
Fiili meşru mücadele dışında bir seçenek yok!
İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye!
AKP-saray rejimi bütçesi
Mutlusan, Borusan ve Greif’ten dersler
TOKİ direnişi ve ötesi
Kurtuluşumuz sınıfa karşı sınıf mücadelesindedir!
“Birlik olduğumuz koşullarda sorunların üstesinden gelebiliriz!”
Tarihin yeni sayfası açılıyor!
Dünyada sınıf ve kitle mücadeleleri
Fransa’da sınıf ve kitle hareketi sürüyor
Filistin halkı “tasfiye kuşatması”na direniyor
Derinleşen emperyalist rekabet ve petrol savaşları
“Öğrenci olmak da dert, mezun olmak da”
Kapitalist düzende anne olmak ve çocuklarımız
Çözüm sınıfa karşı sınıf!
Anlamak da değiştirmek de ancak Marksizm’de!
19 Aralık Direnişi 18. yılında
Buna da şükür!
İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada sınıf ve kitle mücadeleleri…

 

Fransa’da Sarı Yeleklilerin isyan dalgası polisin tüm vahşi saldırılarına, gözaltılara, hükümetin tehditlerine rağmen 4. haftasına girdi. Militan ve kitlesel eylemleri ile “Sarı Yelekliler” Fransız burjuvazisinin ve hükümetinin korkulu rüyası olmayı sürdürürken, tüm dünya işçi ve emekçilerine ışık tutuyor, yol gösteriyorlar.

Yine dünyanın birçok ülkesinde ‘bir kişi daha eksilmek istemiyoruz’ diyen kadınlar sokağa çıkıyor, erkek işçi ve emekçilerle omuz omuza kitlesel protesto gösterileri düzenliyorlar.

İsrail’de binlerce kadın, iki genç kadının vahşice öldürülmesini protesto ederek, 4 Aralık’ı grev günü ilan etti, yürüyüşler düzenledi. Yahudi ve Arap kadınların birlikte düzenledikleri gösterilerde erkek işçi ve emekçiler de yürüdü. Bu yıl içinde İsrail’de öldürülen kadınların sayısı 24’e yükseldi.

Arjantin’de de iki yıl önce 16 yaşındaki bir genç kadının, uyuşturucu verilerek vahşice tecavüze uğraması ve ardından öldürülmesi büyük protesto dalgasına yol açmıştı. Geçtiğimiz hafta bu suçu işleyenlerin ceza almaması, bu kişilerden ikisine yalnızca genç kadına uyuşturucu verdikleri için ceza verilmesi, bir kez daha öfkeyi sokağa taşırdı ve tüm ülkede yaygın protestolara neden oldu. Gösterilere “Ni una Menos!” hareketi çağrı yaptı.

Macaristan: Kölelik yasasına karşı öfke

Macaristan’da hükümetin çalışma yasasında reform olarak nitelediği “kölelik yasası”, sendikalar birliğinin çağrısı üzerine 7 Aralık’ta tüm ülkede protesto edildi. Budapeşte’deki gösterilere 10 binin üzerinde kişi katıldı. Göstericiler mücadeleci Fransız işçileri gibi sarı yelekler giydiler. Gösterilere çok sayıda örgüt ve öğrenci dernekleri destek verdi. Öğrenciler “İşçi! Öğrenci! Beraberce!” sloganları attılar.

20 Kasım’da hazırlanan yasa tasarısı sermayedarların işçilere yılda 400 saate kadar mesai vermesine olanak tanıyor. Bu mesailerin de bir yıl içinde değil, 3 yıl içinde hesaplanması öngörülüyor. Bu ise patronların, işçileri 50 gün daha fazla çalışmaya zorlaması anlamına geliyor.

Kanada: Grev kırıcılığı yasasına protesto

Yüzlerce Kanadalı posta çalışanı, grev kırıcılığı kanununa karşı geçen hafta ülkenin birçok kentinde gösteri yaptı. İşçiler daha yüksek ücret, iş ve iş güvenliği talepleri ile 6 haftadır süren grevi yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesini protesto ediyorlar. Gösterilere diğer branşlarda örgütlü sendikalar da destek verdi. Bunun sadece posta çalışanlarına değil, tüm Kanadalı işçilere karşı yapılan bir saldırı olduğunu vurguluyorlar.

Sri Lanka: Tarım işçileri süresiz grevde

Sri Lanka’da seralarda çalışan binlerce tarım işçisinin 4 Aralık’ta başladıkları süresiz grev sürüyor. Tarım işçileri yüzde yüz ücret artışı talep ediyorlar.

İşçilerin gündelik ücretleri şu an 500 rupi (2,80 dolar) civarında.

Mozambik: İnşaat işçileri tatil günlerinde ödeme talep ediyor

Mozambik’te 2 bin inşaat işçisi geçtiğimiz Pazartesi gününden beri grevde. İşçiler, Afungi yarımadasında İtalyan şirketi CMC Africa-Austral adına bir konsorsiyum için daireler inşa ediyorlar. İnşaat işçileri daha önce, hakları ihlal edildiği için defalarca grev yapmışlardı. Noel ve yeni yıl tatili boyunca çalışmaya zorlanan işçiler greve giderek, tatil nedeniyle ücret kesintilerine karşı direniyorlar.

Güney Kore: 80 bin Hyundai işçisinden grev

Güney Kore’nin Gwangju şehrinde düşük ücretli araba üreten bir fabrika planı nedeniyle Hyundai işçileri uyarı grevi yaptı. Kore Metal İşçileri Sendikası’nın (KMWU) çağrısına uyan Hyundai Motor ve Kia Motors’ta çalışan yaklaşık 80 bin işçi 6 Aralık’ta 4 saat iş bıraktı, “Gwangju Modeli”ni protesto etti.

Kolombiya: Öğrencilerin protestoları sürüyor

Hükümetin yüksek öğretime ve kamu üniversitelerine daha fazla kaynak ayrılmasını talep eden ve 2 aydır eğitim grevi yapan öğrenciler, tüm ülkede yine sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenlediler. En kitlesel yürüyüş başkent Bogota’da gerçekleşti. Buradaki gösteriye 4 bin öğrenci katıldı.