9 Mart 2018
Sayı: KB 2018/10

Emperyalistler ve işbirlikçileri yenilecek, direnen halklar kazanacak!
Ekonomide sahte rekorlar ve gerçekler
Sağlıkta neo-liberal programların çöküşü
“Tarım politikalarıyla şeker fabrikaları zarar ettirildi”
Efrîn’de “ateşkes” boyunca 33 sivil katledildi
İşçi ve emekçiye reva görülen yoksulluk
“İşimizi geri alacağız!”
Performans sistemine karşı Eğitim Sen’den kampanya
Devletten çocuk işçilikle mücadele yalanı!
‘Türkiye’de Kadınlar ve Kadın Emeği’ raporu
Burjuva toplumu ve burjuva kadın hareketi - H. Fırat
Sınıf devrimcilerinden 8 Mart etkinlikleri
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken…/ 7
Siyasal süreç ve gençlik mücadelesi
Büyüyen küresel ‘‘ticaret savaşları”
Avrupa’da ırkçı-faşist tırmanış!
Körfez şeyhleri “Hizbullah’ın şifreleri”ni çözebilir mi?
Nükleer rekabet ve savaş tehdidi
Gazi Direnişi 23. yılında
Kiralık senaryolu “Freiheit” filmi üzerine
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Efrîn’de “ateşkes” boyunca 33 sivil katledildi

 

Sermaye devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı, BM’nin Suriye genelini kapsayan “ateşkes” kararına rağmen sürüyor. Saldırılarını kırsal bölgelerden kent merkezlerine doğru genişletmeye çalışan Türk sermaye devleti sivil katliamlarını da yoğunlaştırıyor.

Efrîn Sağlık Meclisi tarafından 4 Mart’ta yapılan açıklamaya göre, “ateşkes” ilanından bu yana gerçekleşen saldırılarda, biri çocuk olmak üzere 33 sivil katledildi.

İşgal saldırısının başından beri hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 212’ye çıktı. Katledilenlerin 28’inin çocuk, 25’inin de kadın olduğu açıklandı.

Saldırılarda yaralananların sayısı ise 612’ye ulaşırken, yaralıların 76’sının çocuk, 82’sinin kadın olduğu bildirildi.

Cindirêsê’de işgale karşı yürüyüş

Öte yandan Efrîn’e saldırılara karşı Cindirêsê ilçesinde yürüyüş gerçekleştirildi. Çatışmaların devam ettiği Cindirêsê’de saldırılara karşı direniş kararlılığını haykıran yüzlerce kişi, Dersim Hastanesi önünde toplandı. Buradan ilçe merkezine yapılan yürüyüşün ardından Efrîn Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Osman Şêx Îsa ve Yasama Meclisi Üyesi Muşîra Mela Reşîd tarafından konuşmalar yapıldı. Diğer yandan bombardımanın da devam ettiği eylem boyunca “Yaşasın Cindirêsê direnişi!” ve “Yaşasın YPG/YPJ direnişi!” sloganları atıldı.

 

 

 

 

İstanbul Newroz’u 21 Mart’ta Bakırköy’de

 

2018 Newroz Koordinasyonu, İstanbul Newroz’unun 21 Mart Çarşamba günü saat 13.00’te Bakırköy Halk Pazarı’nda “Newroz direniştir. Halkların faşizme karşı baharıdır” şiarıyla gerçekleştirileceğini 6 Mart’ta yaptığı basın toplantısı ile duyurdu.

HDP İstanbul İl Örgütü’nde yapılan toplantıda açılış konuşmasını DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Atilla Özdoğan yaptı.

Özdoğan 8 Mart’tan 1 Mayıs’a kadar olan bahar sürecini ilerici, demokratik kurumlar olarak birlikte örgütleyeceklerini ifade etti. Newroz’un daha çok Kürtler, 1 Mayıs’ınsa daha çok sosyalistler tarafından sahiplenildiğini belirten Özdoğan bunun sürece cevap olmadığını, “1 Mayıs’ı Newrozlaştırmak, Newroz’u 1 Mayıs’laştırmak” gerektiğini ifade etti. Bütün demokrasi güçlerinin birlikteliği ve korku iklimini dağıtmak için kitlesel eylemler yapmak gerektiğini, bunun katliamlara da cevap olacağını söyledi.

Türkçe ve Kürtçe olarak okunan açıklama, 2018 Newroz’unun Ortadoğu’da savaş ve işgallerle karşılandığı ifade edilerek başladı. “Tarihi zorbalığa ve katliamcılığıa karşı ortaya konan tarihi irade, 2018 Newroz’unun esas ruhudur” denilen açıklamada “Ortak vatanda eşit yurttaşlık, demokratik çözüm, tecridin kaldırılması, faşizmin tek tip uygulamasına karşı ve halkların barışı adına ortaya konulan mücadele, yeni dönemin esas rotasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: “2018 Newroz’unu özgürlük ve direniş Newroz’una dönüştüreceğiz. Bu bağlamda tüm halkların, Newroz Özgürlük Bayramı’nı şimdiden kutluyoruz! Bizler; tüm demokrasi güçleriyle birlikte Newroz günü her koşulda alanlarda olacağız. OHAL’e, tecride, tek tipe karşın ortak taleplerimizi haykıracağız.”

 

 

 

 

Sokağa çıkma yasakları ve OHAL uygulamaları

 

Sermaye devletinin Kürt illerinde rutin hale getirdiği sokağa çıkma ve eylem-etkinlik yasakları hız kesmeden devam ediyor.

2 Mart sabahından itibaren “ikinci bir emre kadar” Diyarbakır’daki Lice, Hani ve Kocaköy ilçelerine bağlı 104 köy ve mezralarında, “operasyon yapılacağı” gerekçesiyle sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Antep Valiliği OHAL gerekçesiyle, Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinde 1 ay boyunca her türlü etkinliği yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada “01 Mart 2018 - 01 Nisan 2018 tarihleri arasında açık alanlarda yapılacak ‘açık yer toplantısı, basın açıklaması, stant kurma, imza kampanyası, bildiri dağıtma, pankart asma, çadır kurma, oturma eylemi vb.’ etkinlikler, Şahinbey, Şehitkâmil ve Oğuzeli İlçelerimizde, Valiliğimizce yasaklanmıştır” denildi.

Hakkari Valiliği, 3 Mart-1 Nisan arasında 30 gün süreyle eylem ve etkinlikleri yasakladığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, “miting, basın açıklaması, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri” OHAL Kanunu gerekçe gösterilerek “mahallin en büyük mülki idare amirinin izni”ne bağlandı.

Açıklamanın devamında “Oturma eylemi, açlık grevi, çadır kurma, stant açma gibi türdeki eylem ve etkinliklerin” yasaklandığı belirtildi.

5 Mart günü de Mardin Valiliği, Nusaybin ilçesine bağlı Duruca (Kertwên) köyünde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Terör demagojisiyle ilan edilen yasağın ikinci bir duyuruya kadar devam edeceği belirtildi.

Sokağa çıkma yasağının ilanıyla birlikte bölgede saldırı hazırlıkları ve askeri hareketlilik artarken, köyde bulunan bazı evlere baskın düzenlendiği, detaylı aramalar yapıldığı ve 6 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.


 
§