19 Ocak 2018
Sayı: KB 2018/03

Emperyalistlere ve savaş kundakçılarına geçit vermeyelim!
Düzen siyasetinin zor dönemi
Dinsel gericiliğe karşı mücadeleye!
İç savaş hazırlığı
AKP’nin sürdürülebilir yoksulluk politikası
Metalde kritik günler, kritik görevler!
MİB MYK Ocak Ayı Toplantısı: Değerlendirme ve kararlar!
DEV TEKSTİL Genel Meclisi tamamlandı
Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
Klasik burjuva devrimleri üzerine - H. Fırat
Toplumsal patlama dinamikleri ve isyan dalgaları
Sudan’da “ekmek isyanı!”
Almanya’da metal uyarı grevleri
İran düşmanlığı Ortadoğu halkları için de tehdittir!
Eğitim alanındaki temel sorunlar
Mesleki eğitimde atölye ve staj sorunu
İstanbul MLB deneyimi
Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Diyanet artık yaşamın tüm alanlarında…

Dinsel gericiliğe karşı mücadeleye!

 

Dinci gerici AKP iktidarı tüm toplumu kendi gerici zihniyeti doğrultusunda yeniden yapılandırma, kendi tabiriyle “kültürel iktidar”ı tamamıyla tesis etme çabasının bir sonucu olarak yaşamın her alanında gerici kurum ve örgütlenmelere olabildiğince alan açıyor. Devlet kurumlarının her birini, bir tarikatın-cemaatin eline teslim eden AKP, resmi fetva kurumu olarak davranan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da etkin bir şekilde kullanıyor.

Çocuk istismarını adeta teşvik eden, kadına yönelik aşağılayıcı açıklamalar yayımlayan ve en son “kız çocukları 9, erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir” beyanıyla toplum gündemini işgal eden Diyanet yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, belediyeler ve emniyet vb.nin yanı sıra muhtarlıklardan apartman yönetimlerine kadar her kurumla işbirliği yapmayı amaçlıyor.

Aile ve Rehberlik Büroları” adı altında 81 il müftülüğüne 2018 için “Yıllık çalışma programı” gönderen Diyanet, geçen yıl dini konularla sınırlanan programın ötesine geçerek 12 aylık kapsamlı bir plan hazırladı. Plana göre, “çocuk-cami buluşmaları”, “apartman sohbetleri”, “KYK programları”, “işyeri-fabrika sohbetleri”, “kahvehane ziyaretleri”, “aile-okul seminerleri”, “ev sohbetleri”, “sabah namazı buluşmaları”, “köy sohbetleri”, “iftar programları”, “aile buluşmaları” vb. etkinliklerle topluma gerici ideolojilerinin yedirileceği zeminler hazırlanacak. Bu uygulamalar kapsamlı bir program şeklinde bu sene açıklansa da birçoğunun halihazırda uygulanmaya çalışıldığı bilinmektedir. Örneğin geçtiğimiz sene Mersin’de müftülükle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün imzaladığı bir protokol uyarınca çocuklar için “dört gün okul, bir gün cami” projesiyle “çocuk-cami buluşmaları” yapılmaya çalışılmış, ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atılmıştı. Malatya’da da yine müftülük ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan bir protokolle okul öncesine kayıtlı 4-6 yaş arası çocukların Kuran Kursu Eğitim Programı’na tabi tutulmasına karar verildi. KYK yurtlarında da manevi rehberlik uygulamaları ile “abi-ablalar”dan oluşan “danışmanlık hizmetleri”nin yanı sıra çeşitli tarikatlardan gelen kişilerin sohbetler verdiği biliniyor.

Ankara’da ise yeni belediye başkanı Mustafa Tuna’nın ilk icraatlarından biri, meclis toplantısında itirazlara rağmen kabul edilen bir ek gündem maddesiyle belediyenin MEB ile bir protokol imzalayarak eğitim alanına dahil olması oldu. Artık Ankara’da “Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü işbirliğinde; Ankara sınırları içerisinde bulunan tüm ortaokullar ile liselerde okuyan öğrencilerin milli ve manevi duygularına bağlı, ahlaki ve erdemli bir insan olarak yetişmelerine katkı sağlamak ve dini değerlerini sağlam kaynaklardan öğrenmeleri temin etmek amacıyla” ortak işler yapacak. Belediyenin “Medeniyet Banisi Genç Yürekler” projesinin arkasında ise Bilal Erdoğan’ın ve çocuk istismarı ile hatırlanan Ensar Vakfı gibi birçok dini vakfın olduğu ortaya çıktı. AKP’nin “dindar nesil” projesi için okullardaki eğitimi dinselleştirme sürecinde “İmam Hatip Okulları Platformu” adıyla Türkiye’nin 81 iline yayılan bir platform kurduğu belirlendi. AKP İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ile Bilal Erdoğan’ın öncülüğünde ve Zeynel Önal’ın başkanlığında, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, ÖNDER, TÜRGEV ve Türkiye Gençlik Vakfı ortak koordinasyonunda kurulan platform birçok şehirde valilikler ve il milli eğitim müdürlükleri ile toplantılar yapıyor, okullara ilişkin kararlar alıyor.

Bu gelişmeler, din istismarcısı iktidarın önümüzdeki günlerde daha da pervasızlaşacağını gösteriyor. Artık iktidarı gelip bir sınıra dayanan Erdoğan, bunu kaybetmemek adına bir yandan baskı ve zorbalığı arttırırken, diğer yandan çok daha sinsi bir şekilde kendi neslini yaratmaya çalışıyor. “Milli ve dini değerler” söylemini diline dolayan gerici şef, tüm adımlarını bu amaca uygun atıyor. Dini para, milliyetçiliği Malta ve Man adasındaki şirketler olanlar işçi ve emekçiler ile onların çocuklarını itaatkâr köleler haline getirmek için yaşamın tüm alanlarında, dini, temel hareket noktası yapıyor. Bu nedenle dinsel gericiliğe karşı mücadele temel bir yerde duruyor.

Diğer taraftan kitlelerde ekonomik ve sosyal hoşnutsuzlukların da biriktiği bir gerçek. Örneğin AKP’ye oy verdiğini söyleyen ve yaşadığı ekonomik sıkıntılar yüzünden meclis hastanesi önünde kendini yakan inşaat işçisi Sıtkı Aydın ya da gericiliğin en yoğun olduğu Çankırı gibi bir ilde sendika değiştirmek istediği için patronun ve devletin saldırısına maruz kalan ve sınıf devleti gerçeğiyle yüzleşen Sumitomo işçileri bunun güncel ifadesidir. Artık Türkiye’de iktidar koltuğunda bulunan dinsel gericilik, attığı her adımla kendi altını boşaltıyor. Evet, bir yandan bir ağ misali toplumun üzerine attıkları gericilikle kitleleri uyuşturmaya çalışıyorlar, fakat diğer taraftan kendilerini tüketiyorlar. Artık sorunların çözümünde bir alternatif olmadıkları her geçen gün daha da açığa çıkıyor. Bu da önümüzdeki günlerin, gerici iktidarın dizginsiz saldırıları kadar buna karşı sosyal patlamalara da sahne olacağını gösteriyor.

Y. Leyla

 

 

 

 

Yeni KHK yayımlandı

 

697 sayılı KHK’nın 12 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanması ile 262 kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi. Yeni KHK’yla; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 106, YÖK’ten 60’ı akademik ve 19’u idari personel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 28 rütbeli asker ve 2 sivil memur ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 rütbeli asker ve 2 sivil memur, PTT’den 8, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 8, Sağlık Bakanlığı’ndan 6, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden 3, TRT’den 1, Maliye Bakanlığı’ndan 1, Kamu İhale Kurumu’ndan 1, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden 1 kişi ihraç edildi.

Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli bir tuğgeneralin emekli kimliği iptal edildi. Yine TSK’dan olmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üç albay ve bir astsubay kıdemli başçavuşun rütbeleri alındı, emekli kimliklerinde de iptale gidildi.

697 sayılı KHK ile birlikte bir televizyon ve bir radyo kanalının da kapatılmasına karar verildi. Hatay Güney Radyo TV Yayıncılık AŞ (Hatmar FM) ile Prestij Medya Yayıncılık AŞ (YEK TV) kapatıldı.

Yeni KHK’da göreve iadeler de yer aldı. “Mor Beyin” yazılımı sonucu ByLock kullandıkları iddiası nedeniyle görevlerinden ihraç edilen bin 823 kişi, kamudaki görevlerine iade edildi.

Resmi Gazete’deki Bakanlar Kurulu ile, Özel Harekat Daire Başkanlığı da kaldırıldı.


 
§