25 Ağustos 2017
Sayı: KB 2017/33

Savaşsız bir dünya için sosyalizm!
Tek tip saldırısını parçalamak için...
AKP iktidarı eğitimi de “sıfırladı!”
Sermaye düzeni doğayı yok ediyor
Kimin için OHAL?
2017 MESS Grup TİS süreci
Kamu hareketinde yaşanan gelişmeler üzerine… - 2
Sömürüye, tacize ve baskıya karşı açılmış bir bayrak!
Avcılar Belediyesi işçilerinin ücret sorunu sürüyor
Toplumun devrimci dönüşümü, Marksizm’in ilkeleri ve Lenin’in partisi
Sermaye düzeni temel haklara ve özgürlüklere savaş açtı
Demokratik hak ve özgürlüklerin kaynağı devrimci sınıf mücadelesidir!
AKP’nin kadın işçilere “lütfu”
Bağımsızlık referandumu ve Siyonizm’in hesapları
Amerika’nın devralınan kanlı tarihi: Irkçılık
Filistin Direnişi’nin ve İntifada’nın yürekli şairi: Mahmud Derviş
Türkiye, İsrail’in yardımına koşuyor
Che’den Tanya’ya “Zafere kadar daima!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avcılar Belediyesi işçilerinin ücret sorunu sürüyor

 

Avcılar Belediyesi işçileri son bir ay içerisinde 3 aylık maaşlarını alamadıkları için ikinci kez işe çıkmama eylemi yaptılar. Süreç üzerine Fen İşleri Müdürlüğü işçileriyle konuştuk. 22 Ağustos günü işçilerin maaşlarının bir kısmı yatırılırken, ertesi gün işçiler iş başı yaptı. Kalan maaşların ödenmesi için de tarih belirlendiği ifade edildi.

- Ne zamandan beridir maaş sorunu yaşıyorsunuz?

- Biz yıllardır maaş sorunu yaşıyoruz. Maaşlarımızın 10-15 gün geç yatması olayını sıklıkla yaşıyorduk. Ama hiçbir zaman bu kadar uzun süre maaşların yatırılmaması durumu yaşamamıştık. Daha önce de 1-2 gün iş bırakma eylemi yapmıştık. Bu sefer eylemin 3. haftasındayız. 2 hafta önce işe çıkmadık. Yarım maaş yattı. Diğer kısmı için söz verdiler ama tutmadılar. Onlar sözünü tutmayınca biz tekrar işe çıkmama eylemine başladık. 2 haftadır işe çıkmıyoruz.

- Yaşadığınız sorunların asıl nedeni nedir?

- Buradaki asıl mesele Fen İşleri Müdürlüğü işçilerinin sendikalı-örgütlü olması ve belediyenin sendikayı tasfiye etmek istemesidir. Diğer olaylar bunun etrafında dönüyor. Burada başka hesaplar da var. İşçi arkadaşların çoğu ya kiracı ya da evde çalışan tek kişi. Düşünün evde bir kişi çalışıyor ve o da 3 aydır maaş alamıyor. Bu işçi ne yapar? Öncelikle işi bırakmayı düşünür. Sadece fen işleri bünyesinde 35 işçi arkadaşımız istifa ederek işi bıraktı. Diğer bölümlerde de maaşlar yatmıyor. O bölümlerde de birçok işçi arkadaşımızın bıraktığını düşünüyoruz. Belediye yönetimi işçi sayısını bu yöntemi kullanarak da azaltmak istiyor.

- Bu 3 ay boyunca işçi arkadaşlar ne gibi sorunlar yaşadılar?

- 3 ay boyunca maaş alamamak bir işçi için oldukça zor bir durum. Eşinizle, ailenizle sürekli huzursuzsunuz. Çocuğunuz harçlık istiyor veremiyorsunuz, kira, faturalar, vs. Hele evde tek çalışan ve de kiracıysanız durum iyice çekilmez bir hal alıyor. Bazı arkadaşlarımız hurda topluyor vardiya saatleri dışında ve hafta sonu. Bazı arkadaşlarımız depolara yevmiyeci olarak gidiyor. İnsanlar para kazanmak zorunda. Bir arkadaşımız fen işleri müdürlüğü şantiyesindeki konteynırlardan birinde kendini asmaya kalkıştı. Arkadaşlar kurtardı. Bunlar bizim bildiklerimiz. Daha birçok sorun yaşandığını düşünüyoruz.

- CHP’nin sürece yaklaşımı nasıl oldu?

- Avcılar Belediyesi CHP’de. Bu sorun yeni yaşanmadığı için CHP genel merkezi konuyu biliyordur. Belediyenin önünde 6 ay direniş yaptığımızda birçok CHP milletvekili de direnişi ziyaret etmişti. Ama sorunu kalıcı olarak çözme konusunda bir girişimleri olmadı. Buradaki işçilerin birçoğu CHP üyesi, buna rağmen durum böyle. “Adalet yürüyüşü” sürecinde de bu sorunu yaşıyorduk. O zaman belediye başkanı “adalet yürüyüşü”ne gölge düşmesin, biraz sabredin ben yürüyüşten sonra sorunu çözeceğim dedi. “Adalet yürüyüşü” bittikten sonra bizi oyalamak için böyle söylediğini anladık ama geç oldu. 2 hafta önce Kılıçdaroğlu belediye başkanlarını toplayarak kendi bünyenizdeki sorunları çözün demiş. Bu toplantıdan sonra Handan Toprak Benli bizimle görüşerek kendisinin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi “Bu sorunun tüm kaynağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve hükümettir” dedi. Yani sorunu çözme gibi bir derdi olmadığını açıktan ifade etmiş oldu aslında. Daha önce bize CHP ile ilgili, bu yaşadıklarımıza dair bir şeyler söyleseler kesinlikle inanmazdı buradaki işçilerin çoğu. Ama şimdi bunların gerçek olduğunu yaşayarak görüyoruz.

- Son olarak neler söylemek istersiniz?

- Maaşlarımız geç yatıyor, eylem yapıyoruz, bir kısmı yatıyor sonra tekrar birikiyor. Yine eylem yine aynı dön dolaş. Artık bu meselenin kesin olarak çözülmesi gerekiyor. Bu sorunu sürekli yaşamak istemiyoruz…

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Sıfır kaza” kampanyasında 582 iş cinayeti

 

Çalışma Bakanlığı’nın “sıfır kaza” demagojisi ile başlattığı kampanyanın ilk 3 ayında (13 Mayıs-12 Ağustos) 128’i inşaat işçisi olmak üzere en az 582 işçi iş cinayetlerinde katledildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, konuya ilişkin hazırladığı raporu, Emlak Konut Kayaşehir şantiyesinde, taşeron firma Kalyon İnşaat’ın taşeronu Doğa Yapı işçisi olarak çalışırken iş cinayetinde yaşamını yitiren Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Haydar Bozarslan’a atfetti.

Raporda, işçi mezarlığına dönen 3. Havalimanı’nda Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “sıfır kaza kampanyası”nı 13 Mayıs’ta deklare ettiği ve 4 ay sürecek olan bu demagojiyi sunarken “AKP döneminde iş kazaları yüzde 40 azaldı” söylemi teşhir edildi.

Çalışma Bakanlığı’na Jülide Sarıeroğlu’nun gelmesiyle ‘sıfır kaza’ projesinin adının duyulmamaya başladığını belirten İSİG Meclisi, sözde ortaya atılan bürokrat incelemelerinin de iptal edildiği ifade edildi.

Bu 3 aylık süreçte kaç işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini soran İSİG Meclisi, kendilerinin en az 582 iş cinayetini raporladıklarını belirterek bunların aylara dağılımını ise şu şekilde açıkladı:

“Mayıs ayında (13-31 arası) en az 104 işçi,

Haziran ayında en az 170 işçi,

Temmuz ayında en az 207 işçi,

Ağustos ayında (1-12 arası) ise en az 101 işçi yaşamını yitirdi...”

“Sıfır kaza” demagojisinin ekseni olarak gösterilen inşaat sektöründe ise bu süreçte en az 128 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

“Yapı işlerine giren ölümlerden belediye, metal, kimya vb. gibi diğer iş kollarına kaydettiğimiz iş cinayetleri bulunuyor” denilen raporda 5 yıldır yaşanan iş cinayetleri içerisinde inşaat iş kolunun yüzde 25-26’lık bir oran tuttuğu belirtildi.

Bu üç aylık süreçte inşaatlardaki iş cinayetlerinin yüzde 71’ini yüksekten düşmeler ve ezilme/göçüklerin oluşturduğu da raporda yer aldı. 

İnşaat sektöründeki müteahhitlerin son 15 yılda 15 kat büyüdüğüne de vurgu yapılırken “En zengin 100 Türk” listesindeki 85 ailenin gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde yatırımı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca inşaat tekellerinin AKP eliyle beslendiği, her türlü teşvik ile ödüllendirildiği de ifade edildi.

 

 

 

 

Resmi işsizlik 3 milyon 225 bine yükseldi

 

15 Temmuz’la birlikte kamuda on binlerce emekçi ihraç edilirken resmi işsizlik sayısı da 3 milyon 225 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 5 milyon 900 bin olarak açıklandı.

Resmi verilere göre; 15 Temmuz’dan Mayıs 2017’ye kadar 101 bin 169 kamu emekçisi ihraç edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) verilerine göre; Mayıs 2016’da 3 milyon 63 bin olan kamu çalışanı sayısı, 2017 Mayıs’ında yüzde 3’lük bir düşüşle 2 milyon 970 bine geriledi.

Nisan 2017 ile Mayıs 2017 arasında ise kamuda çalışan sayısı 4 bin azaldı.

Başta kamu olmak üzere hemen her iş kolunda işten çıkarmaların arttığı bir dönemde Mayıs 2016’dan Mayıs 2017’ye kayıtlı istihdam sayısı SGK ve TEPAV verilerine göre 408 bin 987 arttı.


 
§