19 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/24

Düzenin çözümsüzlüğü ve yeni mücadele dönemi
Sınır çetecilere açık, emekçi halka kapalı!
Türkiye damgalı işbirliği
Eski mürettebat yeniden sahnede!
Lale devrinden fetret devrine doğru...
Sermayenin Demir(eli)
Son genel seçimler solda tasfiyeciliği güçlendirdi H. Yağmur
Ermenek'te işçi katillerine büyük öfke
Çan işçileri: İşçi sınıfı uyanıyor!
Polimer işçileri grevde!
"15-16 Haziran Direnişi ve Metal Fırtınası"
"Ölmek var, dönmek yok!"
Metal işçisi birliğini güçlendiriyor
MİB’i susturamadınız, susturamayacaksınız!
Sendikalar ve sınıf mücadelesi
Metal işçileri ve MİB engelleri aşa aşa ilerledi! - 1
Metal direnişi yedi düvele karşı verilmiş bir savaştır!
Kirli ve kanlı bir suç çetesinin Bilderberg toplantısı
Kadına yönelik şiddeti düzen siyaseti körüklemektedir!
Kadına yönelik şiddet ve 'iyi hal' indirimi üzerine
Devrimci gençlik kampına çağrı
"Türkiye siyasi tarihinde Filistin" paneli yapıldı
Sınıf savaşına yüreği yetmeyenler işine baksın!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermayenin Demir(eli)

 

'90'lı yıllarda başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemlerde 360 kişinin gözaltında kaybedildiği Demirel'in de tıpkı Kenan Evren gibi sorumlu olduğu katliamların, işçi ve emekçilere yönelik sömürü politikalarının ve diğer suçlarının hesabını vermeden cesedi toprağa gömüldü.

AKP'den Demirel'e vefa

Demirel'in ölümünün ardından AKP'nin daimi şefi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başkaban Ahmet Davutoğlu'nun Demirel için taziye mesajı yayınlaması da sermaye iktidarının has adamlarından olan Demirel'e gösterilen vefanın arka planına işaret etti.
Erdoğan'ın taziye mesajında, "Süleyman Demirel, üstlendiği görevler, gerçekleştirdiği hizmetler ve siyasetteki rolü ile aziz milletimiz tarafından gelecekte de yad edilecektir" ifadelerine yer verilirken Davutoğlu'nun mesajında da "Kendine özgü üslubu ve uzun siyasi yaşamında ülkemize verdiği hizmetlerle hep hatırlanacak bir siyaset adamıydı" ifadeleri yer aldı.

Demirel'in ölümünün ardından akla ilk gelen ise, AKP şeflerinin vefalarını sunduğu bu zatın sermaye devletinin kan ve katliamlarla dolu tarihindeki kirli icraatları oldu.

Denizler'in idamı

6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamları da Demirel zamanında hayata geçirilmişti.

İdam oylamasının yapıldığı gün meclis konuşması yapmayan Süleyman Demirel, partisinin grubunun en önüne oturarak şevkle ve heyecanla parti grubunu yönetmiş, idam kararlarının onaylanmasını sağlamıştı. Demirel yıllar sonra TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadesinde şöyle diyordu: "İdam kararları Yargıtay, Meclis ve Cumhurbaşkanı'ndan geçmiştir. Kararı milli irade vermiştir. O milli irade de bütün milleti temsil ediyor.

Bugünlerde her fırsatta meşruiyetin kaynağı olarak gösterilen milli irade buraya gelince niye sayılmıyor. Ben o milli iradede 276'da sadece 1'im."

Sermaye devletinin 'duayeni'

'Duayen'; bir işte uzun yıllarını vererek uzmanlaşmış kişiye denir. Süleyman Demirel de sermaye iktidarının ayakta kalması için uzun yıllarını vermiş ve de 'uzman' olarak görülen biri olarak öldü.
Sermaye sınıfının varlık koşulu işçi ve emekçileri sömürmesine dayanmaktadır. Doğal olarak sermaye politikası da işçi ve emekçiyi sömürmek, baskı ve zor üzerine kurulu düzeni ayakta tutmak üzerinden şekillenir. Demek oluyor ki baskı, zor ve sömürü politikalarının 'duayeni' öldü.

Demirel'in üç darbe görüp 7 kez hükümet kurması ve cumhurbaşkanı olması, sermaye politikasının düz bir hatta ilerlemeyip, sınıf savaşımının durumuna ve savaşım sürecinde sermayenin ihtiyacı doğrultusunda Demirel gibi düzen siyasetçilerinin darbe yapılarak kızağa çekilebildiğini de gösterdi.
Demirel de çeşitli defalar düzen güçleri arasındaki savaşın sonucu olarak yaşanan darbelere direnmeyerek, askeri müdahalelere karşı "şapkasını alıp giderek" sermaye iktidarına toz kondurmadı.
Demirel, düzen siyasetinin diğer 'duayenleri' gibi faili meçhul cinayetler ve kanlı katliamların da siyasal sorumluluğunu taşıyarak öldü.

12 Eylül 1980 askeri faşist darbesi öncesinde ülkücü faşistlerin işlediği cinayetler karşısında "Bana sağcılar adam öldürüyor, dedirtemezsiniz" sözleriyle katliamları savunan Demirel "Cizre'de kaybolan koyundan bile haberim vardır" derken kayıp annelerine, "oğlun cebimde mi ben nereden bileyim" diyebilecek kadar da fütursuzdu.

Sonuç olarak Demirel, sermaye için bir duayen ama işçi ve emekçiler için sömürücü bir katil olarak hafızalardan silinmeyecek.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan örtülüyü yağmaladı

“Devletin parasıyla geziyorum. Bu benim en doğal hakkım” diyen AKP’nin daimi şefi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’ye oy istediği ve seçim mitingleri gerçekleştirdiği Mayıs ayında örtülü ödeneği 2 kat daha fazla sömürdü.

Nisan ayında 51.5 milyon TL olan örtülü ödenek harcaması, Erdoğan’ın seçim mitingleri yaptığı Mayıs ayında 109.1 milyon TL’ye ulaştı.

Bütçedeki örtülü ödenek harcamalarının, TBMM’deki son Torba Kanun görüşmeleri sırasında yapılan tek maddelik yasa değişikliğiyle “gizli hizmet” adı altında Erdoğan’ın da kullanımına açılmasıyla “örtülü” harcamalarda büyük artış yaşandı.

Açıklanan bütçe gerçekleşmelerine göre geçtiğimiz Mayıs ayında 109 milyon 121 bin TL örtülü ödenek harcaması yapıldı. Bu tutar, nisan ayındaki 51.5 milyon TL’lik harcamanın iki katından fazla.
Erdoğan 2 Mayıs tarihinde Diyarbakır’da katıldığı toplu açılış töreninde “Devletin parasıyla geziyorum. Bu benim en doğal hakkım” demişti.

Mayıs ayıyla birlikte bu yılın ilk beş ayındaki örtülü ödenek harcamaları toplamda 628 milyon 874 bin TL’ye ulaştı.

 

Sermayenin 'Koç'başları yerini korudu

İstanbul Sanayi Odası’nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2014 araştırmasına göre, Türkiye’nin en büyük kapitalist şirketleri sıralamasında Koç Holding’e bağlı şirketler yine ilk sıraları bırakmadı.

2014 yılında da en büyük şirket Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) olurken metal işçilerinin Türk wwMetal çetesi ve MESS’in kölelik dayatmalarına karşı grevler gerçekleştirdiği Ford Otosan ve Oyak Renault da ilk 5 sıradaki yerlerini korumaya devam etti.
Önceki yılın birincisi Tüpraş ve önceki yılın ikincisi Ford Otosan yerlerini korurken, üçüncülüğe önceki yılın dördüncüsü Oyak Renault yükseldi.

 
§