02 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/31

 Kızıl Bayrak'tan
Kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmaya!
AKP’nin Suriye’yi bölme planı
“Korkacaksınız, titreyeceksiniz, yıkılacaksınız!”
AKP iktidarının çok yönlü kabusu
Gençlikten korkmaya devam ediyorlar!
Gençlik uykudan uyandı!
Biber gazı inkar edilemedi!
Güzeltepe’de çeteci katiller serbest!
Gezi Direnişi tutsak ailelerinden eylem
Bir “vandal”ın hikayesi..
Dilan’ın vurulması kayıt altında
Yol-iş bürokratlarının tutumu ve görevler!
Sendikal örgütlülüğe saldırılarda yola devam!
Bir fotoğrafın anlattıkları...
Gençlik içinde devrim mayası tutacak!
“Düşlediğimiz yaşamı burada somutlaştırdık!”
“‘Özgürlük’ talebi ile emeğin mücadelesi buluşacak!”

Mısır’da devrim ve karşı devrim sarmalı... - Volkan Yaraşır

Tunus’ta dinci-gericiliğe karşı direniş yayılıyor!
“ABD barışı” Filistin direnişini bitirmeye endekslidir!
Kadına yönelik gerici saldırılar devam ediyor!
Toplumcu Eksen Gezi Özel Sayısı çıktı
İstanbul’a park, kapitalizmin yeni ortaoyunu
Cezaevinde bir ses var
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan...



31 Mayıs’ta patlak veren kitle hareketi gelinen aşamada geri çekilmiş olsa da sermaye devletinin kaygıları gün be gün daha da büyüyor. Zira hareketi tetikleyen sorunlar yerli yerinde duruyor. Dahası bu sorunlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Bu nedenle AKP şeflerinin ve kimi devlet yetkililerinin son dönemde yaptığı her açıklama, sonbaharda yaşanabilecek kitle eylemlerinden duyulan kaygının derin izlerini taşıyor. Sermaye devletinin sonbahar sendromunun gerisinde ise hareketin önümüzdeki günlerde en küçük bir kıvılcımla tekrar patlak verme potansiyeli yer alıyor.

Sermaye devleti ve hükümetinin kaygıları yersiz değildir. Zira Eylül ayı ile birlikte okullar açılacak, direnişin ön saflarını tutan gençlik güçleri bu dönemde yeni bir eylemli sürecin kapılarını aralayacaklar. Dahası başta Kürt sorunu olmak üzere bir dizi toplumsal ve sosyal sorun temelinde muazzam bir enerji birikimi yaşanmaktadır. Sermaye devletinin uykularını kaçıran tam da bu nesnel koşullar ve mücadele dinamikleridir.

Sermaye devletinin uykularını kaçıran bir diğer gelişme ise Kürt halkının Rojova’da gösterdiği inisiyatif ve son dönemde hız kazanan özerklik çalışmaları oldu. Batı Kürdistan halkının savaşın başından beri özerklik doğrultusunda attığı adımlar ve kazanımlar gelinen yerde sermaye devletini iyice köşeye sıkıştırdı. Türkiye sınırlarında YPG bayrakları dalgalanırken Türk sermaye devleti bir kez daha çeteleri Batı Kürdistan halkının üzerine saldı. Bu beyhude çabadan da eli boş dönen sermaye devleti şimdi ise sorunu diplomasi trafiği ile halletmeye, Rojova’da inisiyatifi ele alan Kürt hareketi üzerinden süreci ilerletmeye soyundu. Salih Müslim ve Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmeler, Türk sermaye devletinin kirli Suriye politikası ekseninde gerçekleştiği ise açık. Bu noktada başta YPG olmak üzere Kürt hareketinin tutumu ise kritik bir önem kazanıyor. Bugüne kadar emperyalist güçlere ve savaşın gerici odaklarına mesafeli duran Kürt hareketi, önümüzdeki günlerde bu tavrını koruyamaz ise mücadele ile elde ettiği tüm kazanımları müzakere masalarında, diplomasi trafiğinde ve gerici ittifaklarda kaybetme riskiyle yüz yüze kalabilir. Dahası gerici emperyalist hesapların basit bir dolgu malzemesine dönüşebilir.

***

Ekim Gençliği 1. Yaz Kampı başarıyla gerçekleştirildi. Kampa rengini veren ise devrimci atmosfer, kolektif yaşam ve örgütlü kimlik oldu. Bu yönleri ile öne çıkan gençlik kampı önümüzdeki mücadele dönemine fazlasıyla anlamlı birikimler yaratarak geride kaldı. Gazetemizin bu sayısında gençlik kampına dair haber ve değerlendirmelere genişçe yer ayırmış bulunuyoruz. Zira bu deneyimi okurlarımızla paylaşmanın, kampta elde edilen birikim ve kazanımları gazetemiz aracılığıyla genele mal etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

***

Önümüzdeki hafta “bayram tatili” nedeniyle matbaa ve kargo gönderiminde yaşanacak sorunlardan dolayı gazetemizin yayına bir sayı ara vermek zorunda kalacağız. Gazetemizin yeni sayısı bu nedenle 16 Ağustos 2013tarihinde okurlarımızla buluşacaktır.

 

 
§