30 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/14 (47)

 Kızıl Bayrak'tan
NATO sorunu devrimin geleceği sorunudur!
Gazze katliamı, AKP’nin tutumu
ve gerçekler
“Fişleme politikası” doksan yıllık
devlet geleneğidir!
Evren ve Şahinkaya darbeyi sahiplendi
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu raporundan yansıyan karanlık tarih
RedHack davasında tahliye!
Asgari ücretin belirlenme sürecini örgütlenme seferberliğine dönüştürelim!
“Taleplerimiz karşılanana kadar
mücadelemize devam edeceğiz!”
Kapitalizm öldürüyor
İş cinayetleri yasa dinlemiyor
Çukurova’da 25. yıl coşkusu
Parti Okulu Alaattin Karadağ Devresi...
25. Yıl: Geçmişten geleceğe parti
Komünist hareketin 25. yılı kutlandı!
25. yıl etkinlikleri üzerine
Bangladeş’te katliam ve protestolar
2012 6 Kasımı’ndan yansıyanlar
Yeni YÖK Yasa Tasarısı Aralık ayında meclise sunulacak
Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye!
Zaman’ın kanlı elleri ‘kardeşliğe’ uzanırken tebessümle gelen zehir
Alevilere ellerini uzatanlar ayrımcılığı körüklemeye devam ediyor!
Cumartesi Anneleri katillerin
peşinde!
Göztepe Parkı’na cami yapım tartışmaları ve artan cami projeleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye!

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde alanlara çıkan kadın örgütleri özgürlük ve eşitlik taleplerini haykırdı. Eylemlerin merkezi İstanbul olurken Manisa’dan İzmir’e, Kayseri’den Bursa’ya kadar birçok kentte eylemler yapıldı.

Eylemlerin genelinde AKP karşıtlığı eksen alındı. Sınıf devrimcileriyse yaptıkları eylemlerle kadının kurtuluşu için sosyalizm mücadelesini omuzlama çağrısı yaptılar.

Şiddetin kaynağı kapitalizmi yıkalım!”

Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen EKA üyeleri, “Şiddetin kaynağı kapitalizmi yıkalım / EKA” pankartı açtılar. Eylemde, Pameks’te ölen işçi kadınların, Mirabel Kardeşler’in, 19 Aralık katliamı resimleri ile şiddet karşıtı şiarların yer aldığı dövizler taşındı.

Eylemde ajitasyonlarla şiddetin kaynağının kapitalizm olduğu, kadınların devrimle özgürleşeceği anlatıldı.

Kadın düşmanı gerici AKP!”

ÖDP’li Kadınlar tarafından gerçekleştirilen eylemde kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğine işaret edilerek, devletin tüm kurumlarının kadına ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaştığı belirtildi. Kadına yönelik her türlü şiddetin sorumlusunun gerici muhazafakar AKP iktidarı olduğu ifade edilen açıklamada, örgütlenme ve birleşik bir kadın mücadelesi çağrısı yapıldı.

Kadınların öfkesi AKP’yi yıkacak!”

Halkevci Kadınlar, Demirören AVM’nin balkonundan pankart açarak kadına yönelik şiddeti protesto ettiler. Balkondaki kadınlara müdahale edilmesi nedeniyle güvenlikler ile kadınlar arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Pankart açan kadınların iş merkezinden çıkmasıyla yürüyüşe devam edildi.

Kadın katliamlarına hayır!”

Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Türkiye’nin ataerkil bir zihniyetle yönetildiği belirtilen açıklamada kadının cins yönüyle birlikte, kimlik olarak da bedel ödediği, özellikle Kürt, Alevi kadınlarının tek millet, tek din, tek vatan yönetim anlayışı nedeniyle baskılar yaşadığı vurgulandı.

Erkek şiddeti son bulsun!”

25 Kasım Kadın Platformu tarafından yapılan eylemde, erkeklerin de devletin de sistemli şiddetine karşı çözümün kadın dayanışması olduğu belirtildi.

Platform, Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde yaptığı eylemle kadın tutsakların yalnız olmadığını, kadınların yaşamın dışına hiçbir zaman itilemeyeceğini vurguladı.

Kadınlar, hapishane duvarının yanından geçerken tel örgüleri aşacak şekilde, hapishane bahçesine karanfil attılar. Açıklamanın ardından, gökyüzüne balonlar bırakılarak tutsak kadınlara seslenildi.

Eğitim Sen’li kadınlardan eylem

Eğitim Sen 4 Nolu Şube üyesi kadınlar, “25 Kasım yaşamlarımızın, bedenlerimizin, özgürlüğümüzün üzerindeki erkek egemenliğine karşı ayağa kalkmak için, tarihten bu güne uzanan kadın dayanışmasının günüdür” dedi.

Didim’de meşaleli yürüyüş

Didim Eğitim Sen öncülüğünde yapılan etkinlikte “Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz için erkek egemen sisteme karşı yaşasın örgütlü mücadelemiz.” dendi.

Manisa’da 25 Kasım eylemi!

Manisa Emekçi Kadın Platformu yaptığı eylemde küresel sermayenin erkek egemen bir anlayışla toplumsal hayatta ve çalışma yaşamında kadınlara amansızca saldırdığından, kadınların cinsel bir obje haline getirildiğinden, çalışan kadınların tacize-tecavüze uğradığından bahsetti.

Kayseri’de 25 Kasım açıklaması

KESK Kayseri Şubeler Platformu, Kayseri’de yaptığı basın toplantısı ile kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Kadınların fiziksel şiddetin yanı sıra cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete de maruz kaldıklarını söylendi.

Açıklamanın ardından Kaysu’dan kiralık işçi olarak Işık ev aletleri fabrikasına verilen ve küfürlü hakarete maruz kalan bir işçinin kızı olan Ayça İdil Kalkan söz aldı.  

Bursa Kadın Platformu’ndan eylem

Bursa Kadın Platformu gerçekleştirdiği eylemle kadına yönelik şiddeti protesto etti. Basın açıklamasında kadınların işte, evde ve toplumun her alanında şiddete maruz kaldığı dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Manisa-Kayseri-Bursa

 

 

 

 

Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle BDSP tarafından, gerçekleştirilen yürüyüşlerle kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. İzmir ve İstanbul’da yapılan eylemlerde “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” şiarını öne çıkaran sınıf devrimcileri, 25 Kasım’ın tarihini anlatan konuşmalar yapıp çifte sömürüye karşı sosyalizmin kurtuluş olacağını vurguladılar.

Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!

İzmir’de yapılan eylemde, geçmişten bugüne emekçi kadınların her türlü şiddetle karşı karşıya kaldığı ifade edilerek “Toplumsal yaşamın her alanında çürümenin kaynağı olan kapitalist sistem, yürüttüğü politikalarla kadınları sınıfsal, ulusal ve cinsel sömürünün çarklarında öğütüyor. Kimi evde aile içi şiddete uğruyor, kimi işyerinde sefalet ücretleri karşılığında uzun saatler sömürülüyor, kimi emperyalist tekellerin kasası dolsun diye süren savaş ve işgaller altında işgalci ordunun askerlerinin tecavüzüne uğruyor” denildi.

Gerici dinci AKP iktidarının son on yılda uyguladığı politikalarla kadınların cendere altına alınmak istendiği de belirtilerek, tecavüz ve cinsel istismar davalarının akıbetine, kürtaj hakkının gaspedilmesine vurgu yapıldı.

Basın açıklamasının ardından İşçi Kültür Evi Derneği tarafından hazırlanan şiir dinletisi sunuldu. Açıklama Müzisyenler Derneği’nin müzik dinletisi ve Çav Bella marşıyla sona erdi. Açıklamaya Devrimci Hareket ve Müzisyenler Derneği destek verdi.

İstanbul’da 25 Kasım kızıl bayraklarla selamlandı

İstanbul Avcılar’da gerçekleştirilen eylemde sınıf devrimcileri kadının çifte sömürüsüne ve kurtuluşun sosyalizmde olduğuna vurgu yapan dövizler ile kızıl flamalar taşıdılar. Marmara Caddesi girişinde buluşan BDSP kitlesi yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, Mirabel kardeşler için “diktatörlüğe boyun eğmedikleri, kadın-erkek ayrımı yapmadan mücadele ettikleri, özgürlük istedikleri için katledildiler” denerek tarihsel olarak 25 Kasım’ı yaratan mücadele geleneği selamlanırken kadının yenilgisinin özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla başladığı ifade edilip “erkek sınıf kardeşleri gibi şiddetin ve sömürünün kaynağı kapitalizme karşı mücadelede” olduğu söylendi.

Kızıl Bayrak / İzmir-İstanbul