21 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/05 (38)

  Kızıl Bayrak'tan
  15 Eylül mitingi ve mücadele görevleri
  Çözümsüzlük sermaye devletini daha da saldırganlaştırıyor!
  Aleviler 7 Ekim mitingine...
Savaş ve saldırganlık trafiği sürüyor...
Polis kirli senaryolarını sürdürüyor!
Sömürünün diğer adı: Zam!
  Gedik Kaynak deneyimi üzerine...
  Güven Elektrik işçileri direnişte!
  Kipa işçilerinden eylem!
  Sınıf hareketinden...
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 13. yılında...
  Ümit Altıntaş’ın annesi Songül anayla konuştuk...
  “Polis terörünün tarihi devletin...
  AB, kapitalizmin yapısal krizinin odağına dönüşüyor - Volkan Yaraşır
  Marikana ve ANC liderliğindeki İttifak’ın* işçi karşıtı rolü - Dr. Vishwas Satgar
  ‘Yeryüzünün lanetlileri’ gelecekleri
için alanlarda!
  Avrupa İstikrar Mekanizması
  Hollanda’da seçimler tamamlandı
  “Okulumuza sahip çıkacağız!”
  Eğitimin özelleştirilmesinde son
halka
  Ortaklaştırılmış eylemliliklerin
gerekliliği ve önemi üzerine
  Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Haydarpaşa için “yağma ve talan projesi”nin startı verildi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kipa işçilerinden eylem!

 

İngiliz sermayeli Tesco Kipa'nin İzmir Torbalı'daki depolarında çalışırken 26 Ağustos günü “küçülme” gerekçesiyle işten atılan Tez-Koop-İş Sendikası üyesi 39 işçi, 13 Eylül günü Torbalı Kipa önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde, Kipa'nın işçi düşmanlığı teşhir edilirken Tez-Koop-İş Genel Merkezi de hedef alındı.

Cesur: Genel merkez sessiz kaldı

Basın açıklamasını işyeri temsilcisi Serkan Cesur okudu. İşten atılan 39 kişiden 30'unun sendikal faaliyet yürüten öncü işçiler olduğunu belirten Cesur, işçilerin Kipa’da örgütlenebilmek için 5 yıldır mücadele ettiklerini, Kipa patronunun sendikal örgütlülüğü bozma girişimlerine rağmen örgütlenmeyi başardıklarını söyledi. Kipa patronunun tehditlerine, baskılarına, sürgünlerine, psikolojik baskılarına rağmen örgütlenmede ısrar ettiklerini anlatan Cesur, amaçlarının sadece insan gibi yaşamak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret almak olduğuna dikkat çekti.

Cesur, sendika ile Kipa arasında TİS görüşmeleri başladığı sırada patronun “küçülme” bahanesiyle örgütlü güçlerine saldırdığını ve 30 öncü işçi liderini işten çıkarmasının örgütlülüğe saldırı olduğunu vurguladı. Cesur, açıklamanın devamında Kipa patronunun saldırıları karşısında sendika genel merkezinin bir şey yapmadığını belirterek sendikal merkezi eleştirdi. Cesur, yaşanan süreci şöyle anlattı:

Tüm bunlar yaşanırken bizi ilk olarak bağlı bulunduğumuz Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube'nin sahiplenmesi, koruması ve harekete geçmesi gerekirken bunu önlemek için ‘Kipa işçisinin içinde bulunduğu’ 2 No’lu şubemizi kapatmaya çalışmış, tanımamış ve yetkisizleştirmiştir. Bu da yetmezmiş gibi söz verdikleri, internet sitelerinde ilan ettikleri 14 Eylül günü yapacakları basın açıklamasını da iptal etmiştir. Burada şu soruyu sormak istiyoruz? Sen Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkez Yönetimi, bugüne kadar hiçbir eylem yapmadın. Sessizliğini bozmadın, bir tane basın açıklaması kararı aldın ve onu da iptal ettin. Kime sorarak bu kararı verdin? Kimden çekinerek, korkarak bu kararından döndün? Sen kimin tarafındasın? Açıkça görülüyor ki; Tez Koop-İş Sendikası Genel Merkezi örgütlü bir yapı oluşturmak yerine kendi yandaşlarını yaratma yarışına girmiştir, şubemizi ve bizleri by-pass etmeye kalkmıştır.”

Cesur açıklamasına, işten atılan Tesco Kipa işçilerinin hem Kipa’nın bu tutumuna dur demek, hem de sendikal bürokrasiye geçit vermemek için eylem yaptıklarını söyleyerek bitirdi.

Senkromeç direnişçisinden destek

Basın açıklamasının ardından bir saatlik oturma eylemine geçildi. Bu eylem esnasında Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı da bir konuşma yaptı. Subaşı, neden direnişe geçtiğini ve direnişte gelinen süreci anlattı.

Daha sonra sözü Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse aldı. Köse, Kipa’da 9 yıldır süren bir mücadele olduğunu belirtti. İnsanca yaşanacak bir ücret için mücadele verildiğinden bahseden Köse, Kipa’nın işçi çıkarmasını eleştirdi. Kipa işçisinin, patronun bütün oyunlarını bozacağını söyleyen Köse, işçilerin yalnız olmadığını ve kazanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Eylemde söz alan eski Kipa işçisi ve sendika eski örgütlenme uzmanı Gökhan Göy ise şunları ifade etti: “26 Ağustos gününde işçiler çıkarılmaya başlandı. Sendikal faaliyetler de en ön planda olan bu 30 işçi TİS sürecine gelince neden işten çıkarıldı. Küçülme var diyorlar ama taşeron firmalarından işçi alınmaları var. Her gün en az 30 işçiye yakın taşeron işçi alınıyor. Sendika genel merkezi işten atılan işçilere sahip çıkmadı. Ve bu duruma müdahale edilmedi. İşten çıkarılan arkadaşların içinde 2 No’lu Şube tarafından seçilmiş ve Genel merkez tarafından işverene bildirilmiş sendika işyeri temsilcileri var. İlk çıkarılan işçi sendika temsilcisidir.”

Eyleme BDSP, Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı, Bitlisliler Derneği, Deri-İş, Tek Gıda-İş, Petrol-İş Aliağa Şube başkanları, TKP, DİH, Torbalı Eğitim-Sen de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

 

 

Kipa işçileri kararlı!

Tesco Kipa’nın İzmir Torbalı'daki depolarında çalışırken “küçülme” bahanesiyle işten çıkarılan Tez-Koop-İş üyesi işçilerle konuştuk...

- Kipa’dan çıkarılma nedeniniz nedir?

Kenan Gerçek: Bizler Tesco Kipa dağıtım işçileri olarak yıl boyunca evimize bir dilim fazla ekmek götürebilmek için, sendikalı olabilmek için yılmadan, usanmadan mücadele ettik. Sendikanın tüm baskı ve tehditlerine rağmen örgütlendik. İçinde bulunduğumuz bu örgütlenmenin, 2010 yılında Avrupa’nın en büyük en iyi örgütlenmesi seçilmesini sağladık. Ancak her şeyi başardığımızı sandığımız bu süreçte işten atıldık. İşten çıkarmayla ilgili bize net bir dilde ifade edilen, “iş hacminin küçülmesinden dolayı Gebze’de taşeron şirketin adına açılan deponun işimizi hafifletmesi” oldu. Bir taraftan sendikal çalışmalar döneminde öncü olan arkadaşlar işten çıkarılıyor diğer taraftan depoya taşeron işçi alınıyor. Her gün 10-15 kişi işe alınıyor. Hala yerel gazetelerde işçi alım ilanları var. 39 işçi çıkarıldı bunun 30’u sendikal faaliyetten dolayı çıkarıldı.

- Sendikal sebeplerden dolayı işten çıkarıldığınızı belirttiniz. Sendikanın bu süreçteki yaklaşımı nasıldı?

Feyzullah Yaşlak: 26 Ağustos günü çıkarıldık. 1 hafta geçtikten sonra sendikayla toplantı yaptık. Tez-Koop-İş Genel Merkez’den geldiler ve beraber toplantı yaptık. Genel Başkan Osman Gürsu ve yönetim kurulu geldi. Biz isteklerimizi bildirdik. TİS’e, atılan işçilerin geri alınması maddesinin konmasını, basın açıklaması yapılmasını ve bu açıklamayı Genel Başkan Osman Gürsu’nun yapmasını istedik. İşten çıkarılan işçilere maddi yardım yapılmasını istedik. Kipa’ların onuru olan 2 Nolu Şube'nin tanınmasını ve imkanlarının sağlanmasını istedik. Biz, bunları genel merkeze ilettik. Bunların hiçbiri yapılmadı. 2 Eylül’de yaptığımız toplantıda 14 Eylül'de basın açıklaması yapılması kararlaştırılmıştı ama bu eylem için sendika hiçbir şekilde çalışma yapmadı. Bugünkü eylem için bile çalışma yapmadı. O yüzden biz de kendimiz 13 Eylül günü basın açıklamasını ve oturma eylemini planladık. 2 No'lu Şube'nin kapatılma durumu yaşanıyor ve bu kapatılma kararını mahkeme kararı ile durdurduk. 2 No'lu Şube'nin şu an yetkisi yok.

- Kipa işçileri olarak neler yapmayı planlıyorsunuz?

İşyeri Temsilcisi Serkan Cesur: 3 kişilik bir komitemiz var. Eylemlerimizin gün ve yerleri şu an için belli değil. Komite olarak daha sonra karar vereceğiz. Biz, bu eylemi örgütlerken de sadece kendi sendikamızla değil diğer sendikalarla ve kitle örgütleriyle görüştük. Biz bu eylemi bir haftada örgütledik. Bugünden sonra, yaptığımız eylemi değerlendireceğiz. Ve daha sonra eylemleri diğer Kipa önlerine taşıyacağız. Bu hafta içinde mahkeme sürecine başlayacağız.

- Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

İşyeri Temsilcisi Serkan Cesur: Kasaplar, unlu mamüller ve şoförlerin de içinde olduğu 2. dalganın işten atılma durumu var. Şu an sürgünler yaşanıyor. İşten çıkarılmalar bizim için oldu. Şu an çalışan arkadaşların işten çıkarılmaması için bu eylemler bu şekilde devam edecek. Tam tarihi ve yeri belli olmamak kaydıyla eylem süreci olacak.

Feyzullah Yaşlak: Sendikal haklarımızı elde ettik. Bu kazanımlarımızdan faydalanabilmek için işimize geri dönmek istiyoruz. Ama biz köle olarak değil bilinçli, işini bilen ve onurlu işçi olarak geri dönmek istiyoruz.

Kızıl Bayrak / İzmir