14 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/04 (37)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin saldırıları ve
biriken olanaklar
  Dinci partinin gücü ve pervasızlığı
nereden geliyor?
  Afyon’daki 25 asker ölümü üzerine...
Alaattin’i katleden, katilini terfi ettiren ve onu tutuklamayan siyasi iktidardır!
12 Eylül ülke genelinde lanetlendi!
MİB değerlendirme ve kararlar
  “Dernek sınıfın örgütlenmesinde
bir araç olacaktır”
  İzmir’de emekçiler “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinde...
  Senkromeç’te 12 Eylül pankartı
  4+4+4’e karşı binler meydanlardaydı!
  4 + 4 + 4 uygulaması ve Ankara mitingi üzerine Eğitim Sen şube yöneticileri ile konuştuk...
  Eylem ve sokak yol gösteriyor!
Volkan Yaraşır
  Lufthansa grevi ve sonuçları...
  İşgalin ve neoliberalizmin kıskacındaki Filistinliler intifadanın izinde…
  Batı Şeria’da protestolar şiddetleniyor
  Üniversitelerde “yeni” bir dönem başlıyor...
  Beytepe’de cemaatlere geçit yok!
  DLB: Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Ekim ayında 30 ilde aynı anda yıkımlar başlayacak…
  Şili’de faşist darbenin 39 yılı geride kalırken...
  Metin Kurt’un anısına...
  Üç başlık ve Ermenistan
  Karaburun notları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de emekçiler “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinde buluşacak!

 

İzmir BDSP’nin Kasım ayı başında düzenleyeceği “Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesine hazırlık ve sınıf devrimcilerinin yeni dönem hedeflerini ele alan toplantı 9 Eylül Pazar günü İşçi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirildi.

İzmir’in dört bir yanından katılım sağlanan ve çağrısı birebir davetiyelerle yapılan toplantı, sınıf devrimcilerinin yeni dönem hedefleri çerçevesinde İzmir’de sınırları zorlama; hedefleri yükseltme; emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye karşı devrimci bir taraf olma ve yeniden örgütlenme çağrısı oldu.

Tarihsel dönem, görevler ve devrimci sınıf faaliyeti

Toplantıda gerçekleştirilen ilk sunumda tarihsel dönem değerlendirmesi yapılarak, bu değerlendirmeden hareketle sınıf devrimcilerinin omuzlarına düşen tarihsel görevler, bu çerçevede faaliyetin bugünkü durumu ve gecenin yeri tanımlandı.

İçerisinde bulunduğumuz tarihsel dönemin, -Lenin’in ifadesiyle- proleter devrimler çağı olarak belirtilen tarihsel çağın, 70’lerin ortasından beri süregelen özel bir evresine işaret edilerek bu tarihsel evrenin temel özellikleri temel başlıklar altında sıralandı. Giderek ağırlaşan ekonomik kriz, bu krize eşlik eden neoliberal saldırılar, bu kapsamda ortaya çıkan emperyalistler arası hegemonya mücadelesi bu başlıklar arasında tarif edildi.

Bu hegemonya mücadelesi ile bağlantılı olarak ortaya çıkan emperyalist savaşlar ve özellikle bölgesel düzeyde ortaya çıkan emperyalist saldırganlığın bir parçası olarak Türkiye’nin özel rolü anlatıldı.

Dışarıda böyle bir saldırgan politika içinde olan sermaye devletinin içeride de kapsamlı bir saldırı planı uygulandığının altı çizildikten sonra tüm bunların emperyalist kapitalist sistemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiği ve tarihsel dönemin bu boyutu içerisinde anlaşılması gerektiği vurgulandı.

Sunumda öte yandan dünya ölçeğinde emperyalist kapitalist sistemin ekonomik, sosyal ve militarist baskıların büyük bir tepki açığa çıkarmasına yol açtığına değinerek, dünyanın dört bir yanında kitlelerin yığınlar halinde sokaklara dökülmekte olduğu, Mısır ve Tunus gibi ülkelerde kitlelerin militan direnişleri ile onlarca yıl iktidarı tutan diktatörlerin yerle bir olduğu ifade edildi.

Böylesi bir süreçte sınıf devrimcilerinin misyonunun önemi ve ihtiyacı da vurgulanarak faaliyet kapasitesinin mevcut sınırlarını aşması gerektiği, daha dinamik ve daha güçlü bir devrimci faaliyet örülmesinin hedeflendiğine işaret edildi.

Devrimci sınıf faaliyeti içerisinde enginleri fethetme ruhunun çalışmaya hakim kılınması gerekliliğinin altı önemle çizildi. Başta sınıf devrimcileri olmak üzere çalışmaya katılacak olan tüm güçlerin kalıplarını kıran, sınırları aşan bir tarzda gece çalışmasına yoğunlaşması çağrısı yapıldı.

Gece, emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı örgütlenme çağrısıdır!

Toplantıda gerçekleştirilen ikinci konuşmada gecenin toplam hedefleri açısından yürütülecek genel siyasal faaliyet açısından bir aşama olduğu ifade edilerek, sınıf devrimcilerinin önümüzdeki bir yıla içerisinde yürütecekleri politik hat ve hedeflere değinildi.

“İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinin İzmir açısından önemi ve tuttuğu yer anlatılarak, gecenin İzmirli emekçilere emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı bir taraflaşma çağrısı olduğu vurgulandı, gecenin nasıl örgütleneceği aktarıldı ve tüm katılımcılara bu süreci örgütleme çağrısı yapıldı. Gece çalışmasının emperyalist savaş karşıtı bir kampanya ile başlatılacağı ve gece hazırlığı süresince bu kampanyanın gece çalışmasını destekleyeceği belirtildi.

Gece çalışmasında önceliğin geniş kitlelerle yüzyüze gelmek olacağı belirtildi.

Programın içeriği hakkında yapılan bilgilendirmeden sonra gece çalışması tartışmaya açıldı.

Tartışma boyunca, Manisa’dan sınıf devrimcileri, Buca’dan bir emekçi, 9 Eylül üniversitesinden bir öğrenci, Çiğli organizeden bir işçi, Aydın’dan ve İzmir’den kamu emekçileri söz alarak sürece dair düşüncelerini ve önerilerini belirtti.

Ağırlıklı olarak daha güçlü bir çalışma örgütleme iradesinin beyan edildiği konuşmalarda, gecenin programı, içeriği, dışa dönük ayağında basın-yayın araçlarının kullanımına kadar her açıdan tartışıldı. Merkezi komisyonun yanı sıra toplantıda yerel komisyonlar, basın-yayın, teknik ve sendikalar komisyonu belirlendi. Toplantı, katılımcılara bu çalışmaya destek ve güç vermesi çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Küçükçekmece’de yeni dönem çalışmaları

 

Sefaköy İşçi Kültür Evi’nin 9 Eylül günü düzenlediği piknikte Emekçi Kadın Komisyonu toplantısı ve 25. yıl üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Emekçi Kadın Komisyonu (EKK) toplantısında kadın sorununa komünistlerin yaklaşımı, kadın sorununun çözümü ve bunun için verilecek mücadele üzerine sohbet gerçekleştirildi. Toplantı kadın sorununun kapsamı üzerine bir sunumla başladı. Sunum sonrasında gerçekleşen tartışmalarda kadına yönelik şiddet, kadının ailedeki konumu güncel örnekler üzerinden tartışıldı. Ayrıca sosyalist toplumda kadının konumu üzerine de tartışmalar yürütüldü. Toplantı EKK’nın düzenli toplantılar alması ve önüne bir eğitim çalışması koyması kararı ile sonlandırıldı.

25. yıl üzerine gerçekleşen söyleşide ise içerisinden geçilen sürecin kısa bir değerlendirmesinin ardından komünist hareketin 25. yılında önüne koyduğu hedefler ve bu kapsamda yürütülebilecek çalışmalar üzerine konuşuldu. Bu kapsamda sınıf devrimcilerinin her zamankinden daha fazla sorumlulukla hareket etmesi gerektiği vurgulandı.

Söyleşi, Küçükçekmece bölgesinde 25. yıl kapsamında yürütülecek çalışmalar üzerine sohbet edilmesinin ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece