14 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/04 (37)

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin saldırıları ve
biriken olanaklar
  Dinci partinin gücü ve pervasızlığı
nereden geliyor?
  Afyon’daki 25 asker ölümü üzerine...
Alaattin’i katleden, katilini terfi ettiren ve onu tutuklamayan siyasi iktidardır!
12 Eylül ülke genelinde lanetlendi!
MİB değerlendirme ve kararlar
  “Dernek sınıfın örgütlenmesinde
bir araç olacaktır”
  İzmir’de emekçiler “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” gecesinde...
  Senkromeç’te 12 Eylül pankartı
  4+4+4’e karşı binler meydanlardaydı!
  4 + 4 + 4 uygulaması ve Ankara mitingi üzerine Eğitim Sen şube yöneticileri ile konuştuk...
  Eylem ve sokak yol gösteriyor!
Volkan Yaraşır
  Lufthansa grevi ve sonuçları...
  İşgalin ve neoliberalizmin kıskacındaki Filistinliler intifadanın izinde…
  Batı Şeria’da protestolar şiddetleniyor
  Üniversitelerde “yeni” bir dönem başlıyor...
  Beytepe’de cemaatlere geçit yok!
  DLB: Yeni öğretim yılında mücadeleyi yükseltelim!
  Ekim ayında 30 ilde aynı anda yıkımlar başlayacak…
  Şili’de faşist darbenin 39 yılı geride kalırken...
  Metin Kurt’un anısına...
  Üç başlık ve Ermenistan
  Karaburun notları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

 

 

 

Lufthansa grevi ve sonuçları...

 

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi olan Lufthansa’da kabin görevlilerinin grevi, “geçici çalışanlara sürekli iş kontratı” talebinin kabul edilmesi üzerine sona erdi. Bağımsız Kabin Görevlileri Sendikası (UFO) temsilcisi ise, hala halledilmesi gereken noktalar olduğunu söylüyor.

Sermaye sınıfı her yerde aynı dili konuşuyor 

Kapitalistler her yerde aynı dili konuşuyor ve aynı argümanları ileri sürüyorlar. Lufthansa’da da ezber bozulmadı. Lufthansa patronları da, akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olması ve vergiler nedeniyle zarar ettiklerini, bu nedenle, bazı tasarruf tedbirlerine başvuracaklarını ileri sürdüler. Yani bir kez daha fatura çalışanlara, somut olarak da hava yollarındaki kabin görevlilerine çıkartıldı. Aç gözlü Lufthansa patronları, maaşları sabitlemek ve 3500 çalışanın işine son vermek istediklerini açıkladılar. Kabin görevlilerinin tepkisi gecikmedi. Kabin çalışanları hazırlıklıydı ve grev başlatıldı. Zaten önden oylama yapılmış, ezici bir çoğunluk grevden yana oy kullanmıştı.
Lufthansa grevi kısa sürmesine ve hava yolu şirketinde çalışan kabin görevlileri dışındakileri kapsamamasına rağmen oldukça etkili oldu. İlk elden kısa süreli ve sınırlı iş bırakma eylemlerine başvuruldu. Bu çerçevede çok sayıda uçuş (yaklaşık bin uçuş) iptal edildi. Bundan yüz bin kişi etkilendi. Özellikle Berlin, Münih, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg ve Düsseldorf gibi büyük kentlere yapılacak uçuşların iptali çok etkili oldu.
24 saatlik süre içinde bile hava trafiği adeta felç olmuştu. Devamı durumunda grev daha da etkili olacaktı. Fakat daha da önemlisi grevin, şirketin diğer bölümlerindeki çalışanlarına doğru genişleme ihtimali vardı. Lufthansa patronları bunları düşünerek geri adım attı. Sendika yöneticileri ile görüşme masasına dönmek konusunda anlaştıklarını ve zaman içinde sorunları çözeceklerini açıkladı. Bu gelişme üzerine kabin görevlileri işlerine geri döndüler.
UFO sendikası greve başlarken, %5 ücret artışı, taşeron işçi uygulamasının yaygınlaştırılmaması, şirket personelinin ucuz hava yolları şirketlerine kaydırılmaması ve TİS’in yapısının değiştirilmemesi gibi talepler ileri sürmüştü. Ancak taleplerin karşılanması noktasında hala büyük bir belirsizlik var. Grevin öncelikli taleplerinden olan %5’lik ücret artışı dahi kabul edilmiş değil. Aç gözlü Lufthansa patronları hala %3.5’te ısrar ediyorlar. Yine de, yapılan anlaşma gereği, görüşmeler boyunca iş bırakma eylemi yapılmayacak, greve başvurulmayacak.
Gerçek şu ki, Lufthansa’nın tasarruf tedbirleri adı altında gündeme soktuğu saldırılara her defasında Ver-di sendikası en büyük desteği sunmuştur. O kadar ki, TİS görüşmeleri sırasında bir satış sözleşmesinin altına imza atarak, işçileri arkadan hançerlemişti. Ver.di başkanı Frank Bsirske’nin Lufthansa’nın denetleme kurulunda olduğu düşünülürse eğer, bunun şaşılacak bir yanının olmadığı kendiliğinden anlaşılır.
Grev işçi tabanının eseriydi
 
Lufthansa grevi tamamı ile işçi tabanının eseridir. Kabin Görevlileri Sendikası (UFO) işçi tabanından yapılan basıncın sonucunda greve başvurmak zorunda kaldı. Kısa süren bu grev boyunca hep tereddütlü davrandı, uzlaşma kapısı aradı. Bunu bulduğunda da can simidi gibi ona sarıldı.
Lufthansa grevi sona erdi, ancak kayda değer bir başarıdan sözetmek hayli zor. Kabin görevlileri grevi sadece kendileriyle sınırlı tuttular. Oysa, grevi diğer bölümlerdeki sınıf kardeşlerine doğru genişletebilirlerdi. Bu yönde çağrı yapabilirlerdi. Üyesi oldukları UFO sendikası yöneticileri de, özenle bundan kaçındı. Bir kez daha, kabin çalışanları da sendika engeline takıldı.
Luftahansa’nın diğer bölümlerinde çalışan işçiler de grevi eylemli biçimde desteklemediler. Bu mümkün olabilseydi eğer, grev kabin çalışanlarının istediği biçimde sonuçlanırdı. Yine de hiçbir şey bitmiş değil. Görüşmelerden sonuç alınmaması durumunda grev yeniden gündeme gelebilir.
Hava yolları yaşamı etkileyen son derece stratejik bir sektördür. Sadece kabin görevlilerini kapsayan 24 saatlik bir grev dahi bir anda yaşamı felç etmeye yetmiştir. Hava yollarında çalışanların tümünün katıldığı uzun süreli ve kararlı bir grevin çok daha sarsıcı olacağı kesindir. Lufthansa’daki kısa grevin bıraktığı en önemli ders de budur.
Lufthansa kabin çalışanları kısa süren grevlerinin derslerinden de hareketle, önümüzdeki günlerde yeni bir greve hazırlıklı olmalıdırlar.


Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

Grev geri adım attırdı

 

Almanya’da Lufthansa şirketi bünyesinde kabin personeli olarak çalışan havayolu işçilerinin grevi şirket yönetimine geri adım attırdı.
Lufthansa ile sendika yetkililerinin yeniden müzakere masasına dönme konusunda anlaştıkları belirtildi. Şirketin, “geçici çalışanlarla sürekli iş kontratı imzalamayı” kabul ettiği belirtiliyor.
Bağımsız Kabin Görevlileri Örgütü (UFO) adlı sendika yetkilileri ile Lufthansa gelecek hafta sonuna kadar bir çözüm bulabilmek için müzakere masasına dönme konusunda anlaşınca, kabin görevlileri de görevlerinin başına döndü. Müzakereler süresince başka grev yapılması beklenmiyor.
Ancak sendika başkanı Nicoley Baublies, eğer müzakereler başarısızlıkla sonuçlanırsa, bu kez çok uzun sürecek bir greve gidebilecekleri uyarısında bulundu. Baublies, o zaman kabin görevlilerinin belli periyotlarla grev yapabileceklerini kaydetti.
Cuma günü aralarında Frankfurt, Münih ve Berlin havalimanlarının da bulunduğu 6 hava alanındaki 24 saatlik grev nedeniyle yaklaşık 1000 sefer iptal edilmiş, eylemden yaklaşık 100 bin yolcunun olumsuz etkilendiği açıklanmıştı.

Sendika, Lufthansa’nın kabin hizmetlerinde geçici personel kullanmasına karşı çıkarken, çalışanlar için iş güvencesi talep ediyor ve ücretlerde yüzde 5’lik artış istiyor. Lufthansa yönetimi ise ücretlerde yüzde 3,5’lik zam dayatıyor