1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

3. ART direnişi başladı

ART Mobilya Aksesuarları fabrikasında çalışan işçiler ücret alacakları için fabrika önünde direnişe başladılar.

Daha önce Metal İşçileri Birliği (MİB) öncülügünde fabrikada 2 kez direniş gerçekleşmişti. İlki sendikal faaliyet yürüten öncü işçilerin işe geri alınması için, ikincisi ise ödenmeyen ücretlerin ödenmesi için gerçekleştirilmişti. Ayrıca fabrikada ücretlerin ödenmesi için defalarca iş bırakma eylemleri gerçekleştirilmişti.

Fabrikada önündeki direnişe katılmayan­ işçilere MİB, birlikte mücadele çağrısını taşıyordu. İşçilerin büyük bir kısmı direnişlere katılmadıkları için haklarını da alamamışlardı. Direnişlerin kazanımla sonuçlandığını gören bir grup işçi ücret alacakları için MİB ile birlikte fabrika önünde direnişe geçtiler.

Fabrika önünde direniş başladı

Biraraya gelen işçilerin fabrika önünde yaptıkları basın açıklaması ile direnişe başladılar. İlk olarak 4 işçinin başladığı direnişe katılımlar artmaya başladı. Şu an 13 işçi direnişe katılmış durumda. Önümüzdeki günlerde direnişe katılımın artması bekleniyor.

30 Mayıs'ta başlayan ART direnişi 3. gününde. Direnişin ilk günü ART patronu işçilerin yanına gelerek bir görüşme gerçekleştirdi. İşçilere kendi istekleri ile işten çıktıklarını ve yaptıklarının yasal olmadığını söyleyen patrona direnişçi işçiler hakları verilene kadar direnişe devam edeceklerini ifade ederek cevap verdiler. En temel hakları için mücadele etmenin meşru bir hak olduğunu ifade eden işçiler hakları verilmeden fabrika önünden ayrılmayacaklarını ve patrona ait firmaların önünü eylem alanına çevireceklerini söylediler.

Direnişte 2. gün

Direnişçi işçiler ve Metal İşçileri Birliği üyeleri 31 Mayıs sabahı 08.00'de fabrika önünde biraraya geldiler. “Ücret haktır gaspedilemez! Direne direne kazanacağız! /ART işçileri” ozalitini açarak direnişin neden başladığını anlatan konuşmalar gerçekleştiren işçiler Art'de çalışan diğer işçilere ve çevre fabrikalarda çalışan işçilere birlikte mücadele çağrısı yaptılar.

Direnişten tedirgin olan ART patronu Metal İşçileri Birliği çalışanları ile görüşmek istediği haberini iletti. MİB çalışanları, işçilerin katılmadığı hiçbir görüşmeye katılmayacaklarını ifade ettiler. Direnişçi işçiler ve MİB üyeleri öğlenden sonra ART patronu ile görüşme yapacaklar.

Direnişçi işçiler toplantıda; ücretleri ödenmedikçe hiçbir ara çözümü kabul etmeyeceklerini, direnişin ancak talepler karşılandığında sonlandırılacağını ifade edecekler.

Direnişçi işçiler önümüzdeki günlerde ART'yle iş yapan firmalar önünde ve kent merkezlerinde yapacakları eylemlerle mücadeleyi büyütecekler.

Kızıl Bayrak / GOP

 

 

 

 

Soda Sanayi grevi sürüyor...

Şişecam Kimyasallar Grubu’na bağlı Soda San. A­.Ş., Soda Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası ve Soda San. A.Ş. Tuz İşletmesi’nde 18 Mayıs’ta başlayan grev sürüyor.

Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi’nin örgütlü olduğu fabrikada 530 işçinin başlattığı grev kararlılıkla devam ederken işçilerle sınıf dayanışması da büyüyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca grevci işçilere destek ziyaretleri hız kesmeden devam etti. Demokratik kitle örgütleri, Türk-İş’e bağlı sendikalar ve ilerici güçler grev alanına gelerek işçilere destek sunuyorlar.

Grevci işçiler de, alanlara çıkan emekçilerle dayanışmayı yükseltiyorlar. Soda Sanayi işçileri son olarak, 23 Mayıs 2012 tarihinde kamu emekçilerinin gerçekleştirdiği greve destek verdiler.

 

 

 

 

Direnişin 100. gününde yürüyüş

İMO’da işten atılmasının ardından direnişe başlayan Cansel Malatyalı direnişinin 100. gününde eylemdeydi.

29 Mayıs günü, Yüksel Caddesi’nden İnşaat Mühendisleri Odası önüne gerçekleştirilen yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Cansel Malatyalı baskıların kendisini yıldıramayacağını, kazanana kadar direnişe devam edeceğini belirtti.

Eylemde “Cansel Malatyalı işe geri alınsın!”, “İMO’da oda ağalığına son!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganları sıklıkla atıldı. Eyleme BDSP’nin de aralarında bulunduğu birçok ilerici ve devrimci kurum destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Borusan’da işçi kıyımına protesto

Borusan Holding’e bağlı Borusan Lojistik’te örgütlenme faaliyeti yürüten DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, sendika üyesi işçilerin işten atılmasını 25 Mayıs günü protesto etti.

Rumeli Hisarı Baltalimanı’nda bulunan Borusan Holding Genel Merkezi önünde gerçekleştirilen eyleme sendika yöneticileri ve sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinden temsilciler katıldı. Genel-İş Sendikası yöneticileri de eyleme destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı.

Kitle, Borusan Holding önünde beklemeyi sürdürürken, Borusan Holding yöneticileri ile sendika yöneticileri bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeden sonra Küçükosmanoğlu, kısa bir açıklama yaptı. Sendika olarak taleplerinin, sendikalaşmaya saygılı davranılması ve atılan işçilerin işlerine geri alınması olduğunu söyledi. Buna karşılık Borusan Holding yönetimi ise genel yaklaşım olarak Borusan Lojistik’teki sendikalaşmaya saygılı davranacaklarını, konuyu Borusan Lojistik yöneticileri ile görüştükten sonra sendikaya cevap verecekleri bilgisini verdi.

 

 

 

 

Saldırılara rağmen direniş

Baskılara ve gözaltı saldırılarına rağmen direnişlerini sürdüren Adana TEDAŞ işçileri, 2 gün içerisinde 4 kez gözaltına alınmalarını 25 Mayıs günü protesto ettiler. İşçiler, Genel-İş Sendikası önünde toplanıp aileleri ve ilerici, devrimci kurumlarla birlikte İnönü Parkı’na yürüdüler.

İlk olarak söz alan işçi eşleri işçilere 3 ay boyunca maaş verilmediğini ve üstüne polis tarafından eziyete uğradıklarını anlatarak kadına şiddetin yok denildiği, sosyal devlet denildiği bir ülkede gerçeğin farklı olduğunu söylediler. Saçından sürüklenerek gözaltına alınan işçiler karakoldaysa hakarete uğradıklarını ve 2 gün boyunca darp edildiklerini belirttiler.

Şerefleri için direnişte olduklarını ifade eden konuşmanın ardından sözü alan Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı Süleyman Keskin şöyle konuştu:
“Bize diyorlar ki ; ya siz gidersiniz ya biz. Ama biz diyoruz ki; biz üreteniz, siz gidicisiniz, biz kalıcıyız ve biz biliyoruz ki biz haklıyız biz kazanacağız. İçerideki 1800 işçiden ve bizden korkuyorlar ve bize işgalci diyorlar.”

Asıl işgalcilerin polisler olduğunu vurgulayan Keskin birliktelikle kazanılacağını belirterek saldırılara rağmen direnişe devam edileceğini söyledi.

Kızıl Bayrak / Adana