1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güngör Otomotiv’de patron-Türk Metal işbirliği…

“Türk Metal’den hesap soracağız!”

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Güngör Otomotiv Yan Sanayi AŞ’de yıllardır çalışan işçiler patron ve Türk Metal çetesinin işbirliği ile tazminatsız bir şekilde işten atıldılar. İşten atılan öncü işçiler 30 Mayıs günü fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tazminatsız işten atılan 5 işçinin gerçekleştirmek istediği basın açıklaması polis tarafından terörize edilmek istenirken Türk Metal çetesi de devreye girerek eylemi engellemeye çalıştı. Fabrika dışından toplanan 70-80 kişilik bir güruh eylemi engellemek için fabrikanın bulunduğu sokağın girişini kapattı.

Faşist çeteden provokasyon girişimi

İşten atılan Güngör Otomotiv işçileri ve Metal İşçileri Birliği üyeleri Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bankalar önünden yürüyüşe başladılar. Polis ablukası altında kaldırımdan yürütülen işçiler “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarını attılar.

Fabrikaya yaklaşıldığı sırada, provokasyon için fabrika önünde bekleyen gerici-faşist grup sloganlar atmaya başladı. Türk Metal Sendikası’nın kışkırtmasıyla “Şehitler ölmez, vatan bölünmez!”, “Kahrolsun PKK!”, “Türk Metal nerede, biz oradayız!”, “Ya Allah bismillah, Allahû ekber!” şeklinde sloganlar atan grup, ortamı provoke etmek istedi.

Türk Metal çetesi eliyle gerginlik yaratılmaya çalışılırken Güngör Otomotiv patronu 16.00-24.00 vardiyasına gelen işçileri hızla fabrikaya sokup içeri kapattı. 16:00 çıkışının servislerini de arka yoldan kaçırdı.

İşten atılan işçilerin avukatlarının da hazır bulunduğu eylemde, polislerle avukatlar arasında tartışmalar yaşandı. İşçiler, fabrikanın bulunduğu sokağın başında basın açıklaması yapmaya karar verdi. Türk Metal çetesinin getirdiği güruh sokağın gerilerine doğru çekildi. Polis tarafından koruma altında bulunan, Türk Metal çetesinin getirdiği güruhun olduğu yere kadar ilerleyen işçiler fabrikaya yakın bir noktada basın açıklaması gerçekleştirdi.

İşten Atılan Güngör Otomotiv işçileri adına açıklamayı okuyan Yusuf Ziya Karaboğa, Türk Metal çetesinin işçileri patrona ihbar ettiği belirtilirken açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“Bu yılki sözleşme sürecinde de çalışma koşullarının düzelmesini istedik. Bir kez daha karşımıza patron ile sendikanın saldırıları çıktı. Gerek fabrikaya şubeden yöneticiler geldiğinde gerekse de bizler sendikaya gittiğimizde iyi bir sözleşme imzalanmasını istediğimizi söyledik. Türk Metal, bizlerin karşısında çabalıyormuş gibi davranıp hatta fabrikaya grev kararı asarken diğer taraftan da sendikaya konuşmaya giden işçilerin isimlerini bir bir patrona iletmiştir.”

“Türk Metal’den hesap soracağız!”

Basın açıklaması sırasında sloganlar atmaya devam eden işçiler, işçi kardeşlerine şöyle seslendiler:

Bizi işten atarak korku salmaya çalıştılar. Korkutarak geride kalanları susturmaya çalıştılar. Çünkü susarsak bir kez daha kötü bir sözleşmeye kolayca imza atabileceklerdi. Hakkımızı istemeye devam etmeliyiz. Bu hepimizin geleceğidir. Bizler, iyi bir sözleşme imzalanmasını istedik. Bizler, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret belirlensin istedik. Bizler, sağlıklı ve nitelikli yemek yiyebilelim istedik. Bizler, zorunlu mesailerin son bulmasını istedik. Bizler, iş kazalarının önlenmesi için iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istedik. Bizler, bunları istediğimiz için tazminatsız bir şekilde işten atıldık. Tazminat haklarımızı alana kadar direnmeye kararlıyız. Bizler, iyi bir sözleşme imzalanana kadar sesimizi yükselteceğiz. Bizler, Türk Metal sendikasından yaptıklarının hesabını soracağız.”

Eyleme, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği, Metal İşçileri Birliği ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu destek verdi.

Kızıl Bayrak / Gebze



 

 

Penta’da seçimler gerçekleşti!

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Penta Elektronik fabrikasında temsilci seçimleri 25 Mayıs günü gerçekleştirildi.

6 işçinin adaylığını koyduğu temsilci seçimlerinde; Hüseyin Toruş 76 oyla baştemsilci seçilirken, Özlem Kalaycı aldığı 58 oyla 2. temsilci, Ramazan Gözel ise 57 oyla 3. temsilci seçildi.

Sözleşme döneminde taleplerin arkasında duran ve sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini savunan TİS Komisyonu üyelerinden Hüseyin Toruş, Özlem Kalaycı ve Ramazan Gözel seçimlere birlikte hazırlandılar.

Fabrikada toplam 146 işçiden 120’si oy kullandı. İşten ayrılıp hala sendika üyesi olarak görünen, yıllık izinde olan ve gece vardiyasında çalışan 26 kişiden bazıları ise sandığa gitmemeyi tercih etti. Ayrıca sandıktan 4 geçersiz ve 3 boş çıktı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


 

 

Çel-Mer’de sendika düşmanlığı

Gebze Çayırova’da kurulu bulunan Çel-Mer Çelik fabrikasında sendikalaşma sürecinde işten atılan işçilerinden bazıları işe iade davasına kazanarak işe başlamak için işyerine başvurdular. Sendikal örgütlenmenin öncülüğünü yapan iki işçi üç süren oyalamadan sonra işe alınmadı. Tekrar işe alınan 3 işçiye de patronun emriyle çeşitli baskılar uygulandı. İşçilerin, fabrika servislerini kullanmalarına izin verilmedi. Onursuz üst aramasına maruz kalan işçilerin, fabrikaya telefonlarıyla girmeleri de yasaklandı.

Bu süreçte sendikal örgütlenmenin öncülüğünü yapan işçiler sendikadan herhangi bir destek görmediler. Fabrikada Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetki tespiti geldikten sonra tekrar örgütlenme çalışmaları yapıldı. 20’ye yakın işçi sendikaya tekrar üye oldu. Bunun karşısında Çel-Mer patronu sendikaya üye olan işçilerden 8’ini işten attı.

Şu anda fabrika önünde 4 işçi direnişte. Sendika ile patron arasında toplu sözleşme görüşmeleri de devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Gebze