1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik sokakları terketmiyor!

Kanada’da bölgesel yönetimin harçlara yaptığı zamlara karşı sokaklara dökülen gençler, Quebec Başbakanı Jean Charest tarafından çıkarılan ve öğrencilerin “joplama yasası” olarak adlandırdığı yasaklara rağmen eylemlerini sürdürüyor.

4 ayı aşkın bir süredir zamlara karşı sokakları terketmeyen ve özellekle geceleri yaptıkları eylemlerle dikkat çeken gençlere polis azgınca saldırmış, yaklaşık 700 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Gözaltı saldırılarına rağmen öğrencilerin eylemleri 25 Mayıs gecesi de sürdü. Yoğun yağmur yağışına rağmen sokağa çıkan yaklaşık 2 bin öğrenci, ellerindeki tencere ve konserve kutularına vurarak yürüdü. Beş saat boyunca devam eden eyleme kent sakinleri de evlerinin pencerelerinden ve balkonlarından alkışlarla destek verdiler.

Öğrencilere kitlesel gözaltı

Protestoların 100. günü 24 Mayıs’ta, Montreal’de yüzden fazla gösterici gözaltına alındı. Göstericilere biber gazı ile müdahale edilmesinden sonra, en az dört kişi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Kızıl giysilere bürünen öğrenciler şehir merkezi boyunca yürüyüp, taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla okul ücretlerine yapılan, önümüzdeki beş yıllık dönemi kapsayan zamları protesto ettiler.

Quebec eyaletinin 18 Mayıs günü onayladığı 78 nolu yasayla, yapılacak gösteriler nedeniyle öğrencilere ve öğrenci federasyonlarına da ağır cezalar getiriliyor.

Yürüyüşte eylemlerin ana düzenleyicisi olan CLASSE öğrenci derneği, polis tarafından belirlenen güzergahın dışına çıkarak yasaya duyduğu tepkiyi çevik kuvvet polisiyle çatışarak gösterdi.

Eyalet hükümetinin başbakanı Jean Charest, üç aydan uzun bir süreye yayılan eylemlerin etkisini kırmak için hareketin güçlü olduğu üniversite ve kolejlerde eğitime Ağustos’a kadar ara verme kararı aldı.

İzin almadan protesto yapmanın temel bir hak olduğunu vurgulayan bir eylemci bu nedenle on binlerce kişinin mevzuata karşı olduğunu söyledi.

 

 

 

 

İşsiz gençlerden eylem

Üniversite mezunu işsiz bir gencin kendini yakmasının bir halk ayaklanması yarattığı Tunus’ta, üniversite mezunu işsizler eylem yaparak halk ayaklanmasındaki taleplerinin yeni yönetim tarafından karşılanmadığını dile getirdiler.

Ülkenin başkenti Tunus’ta eylem yapan Üniversiteli İşsizler Derneği, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve üniversite mezunu genç işsizlerin istihdamı sorunun çözülmesi taleplerini yükseltti.

 

 

 

Tutuklu öğrenciler Kıbrıs’ta selamlandı

Öğrenci İnisiyatifi, Türkiye’de tutuklu bulunan öğrenciler için 26 Mayıs günü eylem yaptı.

Kuğulu Park’ta toplanan öğrenciler, “Tutuklamalar, soruşturmalar, baskılar bizi yıldıramaz” yazılı pankartla Türkiye Büyükelçiliği’ne yürüdüler.

Öğrenciler yürüyüş sırasında, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bu puşi 11 yıl 3 ay!” , “Düşünüyorum. Atın beni de içeri!”, “Mahkeme bizi de yargıla!” yazılı dövizleri taşıdılar.

Büyükelçilik önüne gelen öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye ve Kıbrıs’ın kuzeyinde de öğrenci hareketleri bir yeniden doğuş sürecinde. Neo-liberal talanın, gerici eğitim anlayışının, eğitimin ve bilginin metalaştırılmasının karşısında bilinçten, inançtan, sevgiden ve cesaretten örülmüş koskoca bir set var hala. İçimiz rahat. Çünkü biliyoruz ki şu an esaret altında bulunan öğrenci kardeşlerimizin tutsaklığı bedenleriyle sınırlı. Biliyoruz ki özgürlük fiziksel anlamından ibaret değil. Biliyoruz ki mücadele sürecek. Öğrenci İnisiyatifi olarak esaret altındaki tüm yoldaşlarımızı selamlar yanlarında olduğumuzu buradan bir kez daha duyururuz. Egemenlerin tüm çabaları bizi haklı mücadelelerimizden döndürmeye yetmeyecektir” denildi.

Kızıl Bayrak / Kıbrıs

 

 

 

 

Endonezya'da iş cinayeti

Endonezya'da maden işçileri iş cinayetine kurban gitti. Başkent Cakarta'nın da üzerinde bulunduğu Cava Adası'nda meydana gelen toprak kaymasında, en az 6 maden işçisi hayatını kaybetti.

Afet Yönetim Bürosu yetkilisi Budi Aksomo, Cava Adası'nın Bogor bölgesinin dağlık kesiminde günlerdir süren yağmurun etkisiyle heyelan meydana geldiğini söyledi.

Aksomo, toprak kayması sonucu, bölgedeki madenlerde yasadışı olarak çalışan madencilerden 6'sının öldüğünü, 6 işçinin kayıp olduğunu, 8 madencinin ise sağ olarak bulunduğunu belirtti.

Kurtarma ekiplerinin kayıp işçileri arama çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.