1 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/22

 Kızıl Bayrak'tan
15-16 Haziran’ın direniş kararlığıyla
sermaye saldırılarını püskürtmeye!
Gerici-faşist rejimin son icraati
grev yasağı
Dizginsiz polis terörü sürüyor!
Roboski için inkar ve baskı sürüyor
19 Aralık’taki organize katliam mahkemelerde aklanıyor!
23 Mayıs grevi üzerine
Toplu sözleşme oyunundan
sefalet zammı çıktı
"İşyerlerine dönmeliyiz!”
Güngör Otomotiv’de
patron-Türk Metali işbirliği
TOGO’da direniş
dayanışmayla sürüyor
Kıdem hakkı için direniş!
3. ART direnişi başladı
Alkış ve tezahüratlar eşliğinde tırmanan gericilik!
Dinci-gerici AKP’nin saldırıları bitmiyor...
Sömürü, eşitsizlik, şiddet, tecavüz...
Tahrir’in direniş geleneği sürüyor!
Almanya’da metal işkolunda TİS sonuçlandı
“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”
Suriye kıskacı daraltılıyor
Gençlik sokakları terketmiyor!
“Anti-kapitalist Müslüman Gençler” üzerine
DLB Mayıs şehitlerini andı
HES karşıtlığı ‘terör suçu!’
“Taşeronlaştırma durdurulsun!”
15-16 Haziran ruhunu yaratan
bir mevzi: Alpagut işgali
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ssangyong direnişçileriyle söyleşi...

“Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!”

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Kore Ssangyong işçilerinin katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.

26 Mayıs günü gerçekleştirilen söyleşi, Automobilarbeiterratschlag Koordinierungsgruppe Stuttgart, Solidarität International Stuttgart, BİR-KAR Stuttgart ve Arbeiterbildungszentrum tarafından düzenlendi.

Güney Kore delegasyonu olarak Otomobil İşçileri 7. Tavsiye Toplantısı’na katılan KMWU Sendikası Uluslararası Bölüm Sekreteri Hyewon Chong ve Ssangyong işletmesi grev aktivisti Jeong-Ug Kim’in katıldıkları toplantıda 100 kişi yer aldı.

Kısa bir açılış konuşmasının ardından Ssangyong Motor’da 9 Mayıs 2009 tarihinde başlayan ve 77 gün süren işgali anlatan belgesel filmi izlendi. Belgesel nitelikli film çok başarılı biçimde hazırlanmıştı. Burjuvaziyle işçi sınıfı arasındaki kavgayı kare kare anlatan film tüm katılımcılarca büyük bir dikkatle izlendi.

Belgeselin izlenmesinden sonra, konuşma ve tartışmalara geçildi. Konuşmalarda, kısaca, işçi sınıfının mücadele içerisinde kendi güçlerini eğiterek ve sımsıkı örgütleyerek zafere ulaşacağından söz edildi. Emek kavgasının zaferi için enternasyonalist dayanışmanın anlamı ve önemi üzerinde duruldu. Koreli işçiler, “mücadelemize uluslararası alandan gelen destek bizleri bir kat daha güçlü kılıyordu” diyerek, enternasyonal dayanışmanın altını çizdi.

3 saat süren toplantı, hep bir ağızdan ve değişik dillerde Enternasyonal’in söylenmesiyle son buldu.

BİR-KAR: Kore işçi sınıfıyla omuz omuzayız!


Toplantıda İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) adına yapılan konuşmada, Ssangyong işçilerinin işgal eylemi selamlandı. İşgal sırasında katledilen 22 işçinin anıldığı konuşmada, Kore’deki işçilerle uluslararası sınıf dayanışmasının yükseltildiği söylendi.

Gebze’de ÇEL-MER işçilerinin 4 günlük fabrika işgali eyleminin de hatırlatıldığı konuşmada, 23 Mayıs’ta yüzbinlerce kamu emekçisinin greve çıktığı söylendi.

Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya, Latin Amerika’dan ABD’ye uzanan coğrafyanın her alanında işçi sınıfı ve emekçi halkların eylemlerinin büyüdüğünün belirtildiği konuşmada, Yunanistan proletaryasının sermaye karşısında emek dünyasının öncü birliği olarak çarpıştığı ifade edildi.

Sınıf dayanışmasını daha da geliştirmek ve kavgayı zafere taşımanın önemli bir görev olduğunu ifade eden BİR-KAR, Kore işçi sınıfıyla omuz omuza olacağını vurguladı.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

Yunanistan’a değil Afrikalı çocuklara üzülüyormuş(!)

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, bir İngiliz gazetesinde yayımlanan röportajında Yunanistan’ın kemer sıkma politikalarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Yunanistanlılar’ın vergi ödemediklerini iddia eden Lagarde “Atina denince aklıma vergi ödemeyen insanlar da geliyor. Bu insanlar kendi sorunlarını kendileri çözmeye çalışmalı. Nijer’in küçük bir köyünde, üç kişi oturdukları sıralarında günde iki saat eğitim gören okuma heveslisi çocukları daha çok düşünüyorum. Her zaman aklımdalar. Çünkü Atina’daki insanlardan daha fazla yardıma ihtiyaçları var.”

Lagarde, “Yunanistanlılar’a ve diğer ülkelere iyi vakit geçirdiklerini şimdi geri ödeme zamanının geldiğini mi söylüyorsunuz” sorusuna “Evet öyle” yanıtını verdi.

Ayrıca, seçim sürecinin ardından belirsizlik yaşanan Yunanistan’ın yeni seçimlerden sonra Euro Bölgesi’nden çekilebileceği ifade ediliyor. Zira Syriza’nın hükümet kurması durumunda “kemer sıkma” anlaşmalarını kabul etmeyeceği belirtiliyor.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının ise diğer Avrupa ülkelerinde de kriz yaratacağı ifade ediliyor.

 

 

 

 

Fas’ta emekçiler yeniden sokakta

Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmasıyla beraber harekete geçen Faslı emekçilerin mücadelesi sonrası değişen hükümetin, istenen reformları yapmaması emekçilerin tepkisine neden oldu.

Ocak ayındaki seçimler sonrasında Fas’ta hükümet kuran Adalet ve Kalkınma Partisi’ne tepkiler gün geçtikçe büyüyor.

Onbinlerce eylemci, İslamcı hükümetin reform vaatlerini yerine getirmemesini protesto etti.

Fas’ın en büyük kenti Kasablanka’da Başbakan Abdulilah Benkiran hükümetinin istifa etmesini talep eden eylemciler, siyasal ve toplumsal vaatlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiler.

Eylemlere polis saldırısıyla cevap verilmesiyse kitlenin öfkesini arttırdı. Başbakan Abdulilah Benkiran’ın teşhir edildiği eylemlerde, “hükümetten öncelikle halkına saygılı olmasını istiyoruz” vurguları öne çıktı.

32 milyon kişinin yaşadığı Fas’ta 15 ile 29 yaş arasındaki gençlerin neredeyse yarısı ya okula gidemiyor ya da işsiz. Fas’ta, yoksulluk, yüksek fiyatlar ve işsizlik oranı yüzde 30’lara ulaşmış durumda.

 

 

 

 

Norveç’te kamu grevi

Norveç’te 600 bin kamu emekçisini kapsayan toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine LO, UNIO, Akademikerne ve YS konfederasyonlarına bağlı sendikalara üye 25 kamu emekçisi greve çıktı. Norveç’te 28 yıldan bu yana ilk defa devlet sektöründe grev yapılmış oldu.

Görüşmelere UNIO sendikası adına katılan Arne Johannessen greve çıkılmasının nedeninin hükümetin kamu emekçilerinin taleplerini karşılamaması olduğunu söyledi. Hükümetin, ülkeyi büyük bir grevin içine soktuğunu söyledi. Hükümete yakınlığı ile bilinen Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO’da greve katıldı. LO başkanı Roar Flåthen, açıklama yaparak grevi desteklediklerini belirtti.

14 belediyede hayata geçirilen grevde şimdilik öğretmenlerin ve polislerin yer aldığı belirtilirken, 600 bin kamu emekçisinin de her an greve katılabileceği ifade ediliyor.