2 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/09

 Kızıl Bayrak'tan
“Suriye’nin Dostları” Ortadoğu halklarına yeni bir savaş açmanın koşullarını oluşturuyor
8 Mart’ın sınıfsal özü ve devrimci mirasını savunmak için ileri!
Devrimci 8 Mart Platformu’ndan çağrı
Emekçi kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu!
Çocuklar büyüyecekse eğer bilinçlerimiz silinmemeli!”
Kapitalizmin çarkları işçinin alınteri ve kanıyla dönüyor!
Bir rol model ya da kan emici bir asalak
Hey Tekstil’de direniş sürüyor!
Direnişlerle dayanışma etkinliği...
Çorlu’da devrimci bahara hazırlık
İMO yönetiminden Kızıl Bayrak’a yasak!
İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi kuruldu
Sınıf çalışmasının sorunları
Minimum maliyet, maksimum kar Volkan Yaraşır
‘Halkların düşmanları’
Tunus’ta toplandı
Gericiliğe ve yozlaşmaya karşı “geleceğine sahip çık!”
Ekim Gençliği’nin
kampanya çalışmalarından
Beytepe’de faşist saldırı
Faşist baskı ve teröre karşı
Kadıköy’de miting
“Ortak mücadele büyütülmeli!”...
Eğitimin gericileştirilmesi ve gizlenen gerçekler!
Ücretli Mühendis,
Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı yapıldı
Nakledilen uzuvlar ve
bu hayatta insan iyileştirmek
2 Mart 1991’de Ankara DAL işkencehanesinde katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Beytepe’de faşist saldırı

Hocalı Katliamı’nı protesto etme adı altında 28 Şubat günü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Türkçe Topluluğu tarafından yapılmak istenen “Hocalı Şehitlerini Anıyoruz” etkinliğine ilerici ve devrimci öğrenciler müdahale etmek istedi.

Etkinliğin yapılacağı salonun girişinde ajitasyon konuşmalarıyla Hocalı Katliamı’nın siyasi rant ve halklar arasındaki düşmanlığı körükleyici bir malzemeye dönüştürülemeyeceği belirtildikten sonra salona girildi. Bu esnada halkların kardeşliğini vurgulayan sloganlar atıldı. Etkinliği düzenleyen topluluğun hiçbir nefret ve kin söyleminde bulunulmayacağını, yalnızca katliamın anılacağını belirtmesi üzerine doğrudan etkinliğin engellenmesine yönelik girişimde bulunulmadı. Ancak katliamı anlatan belgeselin ırkçı-faşizan söylemleri içermesi ve anti-komünizm propagandası yapması nedeniyle tekrar ajitasyon konuşmalarına başlandı ve sloganlarla durum teşhir edildi.

“Türk, Kürt, Ermeni…Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganına tahammül edemeyen faşistler devrimci öğrencilere saldırdı. Faşistlere karşılık verilmesinin ardından çatışma çıktı. Çatışma esnasında birçok devrimci öğrenci yaralanırken ÖGB’lerin durumu izlemekle yetinmesi dikkat çekti. Daha sonra tüm öğrencilerin güvenliği alındıktan sonra salondan çıkıldı. Edebiyat Fakültesi Bedrettin Cömert Salonu’nda yaşanan çatışmanın ardından faşistlerin salondaki, ilerici ve devrimci öğrencilerin fakülte önündeki bekleyişi sürdü.

Yaklaşık 150-200 kişilik bir faşist güruh kampüse gelerek devrimci öğrencilere saldırdı. Hocalı etkinliği olayından sonra içeride kalan faşistlerin dışardan kampüse taşıdığı bu grup, ÖGB eşliğinde Edebiyat Fakültesi’ne getirildi. Grubun geldiğini gören devrimci öğrenciler Edebiyat Fakültesi A kapısı önünde barikat kurarak okullarını savundular. Kapıların açılmasıyla içeri giren faşist güruh devrimciler tarafından püskürtüldü. Olay esnasında kampüse çevik kuvvet geldi ancak olayları yalnızca izlemekle yetindi. Bunun yanında sayıları geçmiş günlere oranla hayli az olan ÖGB’ler ise faşist gruba müdahale etmek bir yana, kendini savunan devrimci öğrencileri engellemeye çalıştı. Saldırı sırasında okulun B kapısında bir otobüs ülkücü de hazır bekletildi. Saldırının geri püskürtülmesinin ardından, faşistlerin okulu terk ettiğinden emin olunduktan sonra yemekhane önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Ardından topluca otobüslere binilerek eylem bitirildi.

Ekim Gençliği / Beytepe

 

 

 

 

DTCF’de ‘halkların kardeşliği’ çağrısı

26 Şubat 1992’de Ermenistan Devleti’nin Azerbaycanlılar’a yönelik askeri operasyonu sonucunda Azerbaycan topraklarındaki Hocalı Kasabası’nda yaşayan halkı katletmesi ile ilgili 5 büyük kentte gösteriler oldu.

Gösterilerde ırkçı ve nefret söylemlerine yer veren, intikam yeminleri kusan faşistler Ankara DTCF’de de ırkçı akademisyenlerin paravanı altında 27 Şubat günü bir etkinlik yapacaklarını günler öncesinden duyurdular. Bunun üzerine aralarında Ekim Gençliği okurlarının da bulunduğu DTCF’deki anti-faşist, ilerici, devrimci öğrenciler 27 Şubat sabahı okula “Dünya halkları kardeştir!” şiarlı pankartı ve ‘DTCF öğrencileri - Türkiye Azerbaycanlı Sosyalistler Birliği’ imzalı, halkların kardeşliği şiarının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Azerice ve Türkçe bildirilerin büyük boyutta olanlarını okulun duvarlarına astı. Bildirilerde Ermeni devletinin gerçek yüzü teşhir edilerek, “Katleden devlettir, halklar kardeştir!” vurgusu yapıldı.

“Dünya Halkları Kardeştir” şiarlı pankart asılırken DTCF öğrencileri coşkulu bir biçimde “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganını hep bir ağızdan attı.

DTCF öğrencileri faaliyeti sona erdirdikten sonra Ekim Gençliği okurları “Geleceğine sahip çık!” şiarlı afişleri okulun duvarlarına astı. Daha sonra yeni dönemdeki kampanya üzerine Ekim Gençliği okurları bir söyleşi gerçekleştirdi.

Ekim Gençliği / DTCF



Cebeci’de faşist saldırı

29 Şubat günü Emek Gençliği’nin Hocalı ile ilgili bir afişini yırtan iki kişinin kampüs dışına kadar kovalanması ile başlayan gerginlik kampüs dışında planlı ve organize bir saldırıya dönüştü. Yaklaşık 50 kişilik bir grubun arasında kalan devrimci-demokrat öğrencilerden bazıları yaralandı. Bu saldırı sonrası kampüse girmeye çalışan faşistler ise devrimci-demokrat öğrencilerin direnişi ile karşılaştı. Devrimci demokrat öğrenciler akşam toplu çıkış gerçekleştirdi.

“Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüşe yaklaşık 250 öğrenci katıldı.

Ekim Gençliği / Cebeci