2 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/09

 Kızıl Bayrak'tan
“Suriye’nin Dostları” Ortadoğu halklarına yeni bir savaş açmanın koşullarını oluşturuyor
8 Mart’ın sınıfsal özü ve devrimci mirasını savunmak için ileri!
Devrimci 8 Mart Platformu’ndan çağrı
Emekçi kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu!
Çocuklar büyüyecekse eğer bilinçlerimiz silinmemeli!”
Kapitalizmin çarkları işçinin alınteri ve kanıyla dönüyor!
Bir rol model ya da kan emici bir asalak
Hey Tekstil’de direniş sürüyor!
Direnişlerle dayanışma etkinliği...
Çorlu’da devrimci bahara hazırlık
İMO yönetiminden Kızıl Bayrak’a yasak!
İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi kuruldu
Sınıf çalışmasının sorunları
Minimum maliyet, maksimum kar Volkan Yaraşır
‘Halkların düşmanları’
Tunus’ta toplandı
Gericiliğe ve yozlaşmaya karşı “geleceğine sahip çık!”
Ekim Gençliği’nin
kampanya çalışmalarından
Beytepe’de faşist saldırı
Faşist baskı ve teröre karşı
Kadıköy’de miting
“Ortak mücadele büyütülmeli!”...
Eğitimin gericileştirilmesi ve gizlenen gerçekler!
Ücretli Mühendis,
Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı yapıldı
Nakledilen uzuvlar ve
bu hayatta insan iyileştirmek
2 Mart 1991’de Ankara DAL işkencehanesinde katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı yapıldı...

TMMOB bürokrasisindeki çürümede son nokta

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği’nin (TMMOB) “Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı” 25.02.2011 tarihinde Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kurultay, Divan’ın seçilmesinin ardından TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Soğancı konuşmasında, ücretli çalışan mühendis mimar ve şehir plancıların sorunlarına, artan üniversite sayısıyla birlikte eğitimin niteliksizleştiğine ve mühendislik fakültelerinin ihtiyaç fazlası mezun vermesine değindi. TMMOB üzerindeki baskıları hatırlatan Soğancı, AKP iktidarını mavi gökyüzünü kaplayan gri bulutlara benzeterek, bu karanlığı dağıtmak için mücadele ettiklerini belirtti.

Yerel Kurultaylarda alınan kararların tartışılması üzerinden kurgulanan kurultaya, bu kararları düzenleyecek ‘Kolaylaştırıcı Komisyon’ ile ‘Sonuç Bildirgesi Komisyonu’ oluşturularak devam edildi. Sonuç bildirgesi komisyonuna ek olarak kurulan kolaylaştırıcı komisyon, kurultay delegelerine “yerellerden gelen önergelerin benzer olanlarını birleştirerek kolaylık sağlayacak komisyon” olarak tanıtılsa da asıl işlevinin kurultaya getirilen “asker” delegelere kabul edilecek ve kabul edilmeyecek önergelerin ayrıştırılarak sunan komisyon olduğu çok geçmeden anlaşıldı.

Henüz kurultayın başında sunulan İstanbul’da 14-15 Kasım 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen “TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı” hatırlatılarak, kurultayın adının  “II. Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Ankara Yerel Kurultayı” olarak değiştirilmesini içeren önerge kabul edildi. Ardından kurultaya Kolaylaştırıcı Kurul’un çalışması için yarım saat ara verildi.

Kolaylaştırıcı Kurul, yerel kurultaylarda alınan kararları ‘ortaklaşılan kararlar’ ve ‘ortaklaşılamayan kararlar’ olarak ikiye ayırdı. Böylece yetkin mühendislik, akreditasyon, oda eğitimlerinden alınan ücretler, öğrencilerin söz-yetki hakkı, ücretli ve işsiz mmşp örgütlenmesi ve hukuk destek birimlerinin oluşturulması gibi konularda TMMOB’de hakim yönetim anlayışını rahatsız edecek nitelikte olup yerel kurultaylardan ‘sızan’ kararlar ikinci plana atılmış oldu.

Ortaklaşılan karar önergeleri tartışılırken ‘sendikalaşma ve örgütlenme’ başlığında İMO’dan bir delegenin söz alarak, İMO yönetimi tarafından keyfi olarak işten çıkarılan ve direnişine İMO önünde devam eden Cansel Malatyalı’nın mektubunu okuyarak bu konuda düşülen ikiyüzlü tutumu teşhir etmek istedi. Ancak TMMOB’nin ön sıra oda beyleri ıslıklayarak ve yuhalayarak konuşmacıyı susturmaya çalıştı. Benzer bir tutumu da Divan takınarak konuşmacının mikrofonunu kapatıp, konuşmacıyı kürsüden indirmeye çalışmasıyla salondakilerin müdahalesiyle bir arbede yaşanırken kavganın bizzat ortasında yer alan TMMOB YK. Başkanı Mehmet Soğancı akıl almaz tehditleriyle örgüt bürokrasisinin sandığımızdan daha büyük bir çürüme içinde olduğunu açıkça ortaya koydu. Divana oturtturulan ve ön sıradan aldığı suflelerle oturumu yöneten divan başkanının eliyle daha da içinden çıkılmaz hale gelen durum ancak ara verilmesiyle yatıştı. Bunlara karşın mektup kürsüden mikrofonsuz okunarak tamamlandı.

Ortaklaşılan kararlar arasında ‘…iki yılda bir yapılması istenen TMMOB Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı ihtiyaç duyulması halinde yapılır’ şeklinde önerge de kabul edildi.

Ortaklaşılamayan karar önergeleri tartışılmaya başlandığında ise Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Eski Başkanı Emin Koramaz söz alarak bundan sonraki önergelerin tartışılan konular üzerine olduğunu ve kurultayın bu konularda Genel Kurul kararlarına aykırı bir karar almaması gerektiğini vurgulayarak, bu tür kararların tümünün reddedilmesi gerektiğini belirtti. Bundan sonra ise kurultay kara mizaha dönüştü. Kurultaya katılanlar, aleyhte söz alınmadığında lehte söz verilmemesine, Divan’ın istemediğine hiç söz vermemesine, yine Divan’ın doğru dürüst sayım yapmadan önergeleri ‘geçmiş olsun’ diyerek reddetmesine,  aleyhine tek bir söz söylenemeyecek önergelerin bile reddedilmesine defalarca şahit oldular.

Bu kısmın sonuna doğru İvme-Genç üyesi bir öğrencinin söz almak istemesiyle kurultay salonunda yeni bir gerginlik başladı. Kürsüden, öğrencilere söz ve karar hakkı vermeyip yetkin mühendislik uygulamasının desteklenmesi gibi geleceklerine ket vuracak kararlar alınmasını eleştirirken divan ve bazı delegeler yine müdahalede bulunarak öğrencinin konuşmasını tamamlamasına izin vermedi.  +İvme dergisi okurları durumu pankart açarak ve slogan atarak protesto etti. Tüm bunları “aferin” diyerek ve alkışlayarak kendince eleştiren divan başkanının düştüğü durum kurultay boyunca ön sıradan aldığı emirlerin dışına çıkamayarak çokça ipin ucunu kaçıran başkanın garabetinin son noktası oldu. Bu garabetin asıl sahibi kurultayı böylesi bir karikatüre dönüştüren ve bununla da açıkça gurur duyan oda beyleridir. Ortaklaşılamayan önergelerin reddedilmesinin ardından sonuç bildirgesinin okunmasıyla kurultay, sabah hedeflendiği gibi ilk günden tamamlanmış oldu.

Bugün için TMMOB yönetimine hâkim anlayış, yerel kurultaylar öncesinden gösterdiği çabalarla, 2009 yılında gerçekleşen Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nda yaratılan enerjiyi tükettirmiş, tabanın iradesinden koparıp kendi iradesinde ve ruhsuz bir şekilde Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı’nı tamamlatmıştır.

Kurultay boyunca Oda beyleri ve patronlar,  TÜSİAD’ın bile demokrat görünme kaygısıyla kabul edeceği önergeleri reddettirmiş, iki yılda bir kurultayın yapılması kararını da kaldırtmışlardır. Buradan hareketle, ücretli çalışan ve işsiz mühendis mimar ve şehir plancıları sorunundan kurtuldukları sanrısına kapılabilirler. Ancak bilinmelidir ki; ücretli çalışan ve işsiz mühendis mimar ve şehir plancıları, sınıfsal bir yarılmaya tekabül ederek örgütün gündemine çıkmamak üzere girmiştir. Bunu yok sayma çabaları boşunadır. Kurultay bunun en açık ifadesi olmuştur. Kimin bu kurultayı yapmak istediği kimin yaptırmak istemediği, örgütte işçi sınıfının safında kimlerin olduğu ve örgüt içinde kimlerin işçi sınıfını görmek istemediği ortaya çıkmıştır. Hep dediğimiz gibi herkes kendi bayrağı altına doğru gitmektedir.

Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları kurultay boyunca MMP Toplumcu Eksen standı açtı.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları / Ankara

 

 

 

 

THY’de 4. oturum

Hava-İş Sendikası ile THY A.O arasında süren 23. Dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinin 4. oturumu 28 Şubat günü THY Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Yaklaşık 400 Hava-İş üyesinin de izlediği görüşmede sendika, tarafların üzerinde değişiklik önermediği maddelerin imza altına alınmasını kalan tüm maddeler üzerinden görüşmelerin sürdürülmesini talep etti, işverenin sadece ücretleri tartışma görüşü sürdüğü takdirde uyuşmazlık tutulmasından başka çözüm bulunmadığını belirtti. 5. oturumun 5 Mart’ta yapılmasına karar verildi.