2 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/09

 Kızıl Bayrak'tan
“Suriye’nin Dostları” Ortadoğu halklarına yeni bir savaş açmanın koşullarını oluşturuyor
8 Mart’ın sınıfsal özü ve devrimci mirasını savunmak için ileri!
Devrimci 8 Mart Platformu’ndan çağrı
Emekçi kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu!
Çocuklar büyüyecekse eğer bilinçlerimiz silinmemeli!”
Kapitalizmin çarkları işçinin alınteri ve kanıyla dönüyor!
Bir rol model ya da kan emici bir asalak
Hey Tekstil’de direniş sürüyor!
Direnişlerle dayanışma etkinliği...
Çorlu’da devrimci bahara hazırlık
İMO yönetiminden Kızıl Bayrak’a yasak!
İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi kuruldu
Sınıf çalışmasının sorunları
Minimum maliyet, maksimum kar Volkan Yaraşır
‘Halkların düşmanları’
Tunus’ta toplandı
Gericiliğe ve yozlaşmaya karşı “geleceğine sahip çık!”
Ekim Gençliği’nin
kampanya çalışmalarından
Beytepe’de faşist saldırı
Faşist baskı ve teröre karşı
Kadıköy’de miting
“Ortak mücadele büyütülmeli!”...
Eğitimin gericileştirilmesi ve gizlenen gerçekler!
Ücretli Mühendis,
Mimar ve Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı yapıldı
Nakledilen uzuvlar ve
bu hayatta insan iyileştirmek
2 Mart 1991’de Ankara DAL işkencehanesinde katledildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi kadınlar 8 Mart etkinliklerinde buluştu

 

Türkiye’nin çeşitli sanayi havzalarında ve emekçi semtlerinde devrimci 8 Mart hazırlıklarını sürdüren Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) 25-26 Şubat günlerinde İstanbul’da 4 bölgenin yanısıra İzmir ve Ankara’da emekçi kadın etkinlikleri gerçekleştirdi.

Etkinliklere başta kadın emekçiler olmak üzere yüzlerce işçi ve emekçi katıldı.

İstanbul

BDSP’nin Küçükçekmece, Esenyurt, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa’da gerçekleştirdiği kitlesel ve coşkulu etkinliklerde, sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı 8 Mart’ta mücadele alanlarında olma vurgusu öne çıktı.

Küçükçekmece

Küçükçekmece BDSP, 25 Şubat Cumartesi akşamı coşkulu ve kitlesel bir emekçi kadın etkinliği gerçekleştirdi.

Sömürüye, eşitsizliğe, şiddete, gericiliğe karşı emekçi kadınların mücadeleye ve 8 Mart alanlarına çağrıldığı gecede, bahar sürecini kazanmanın önemine vurgu yapıldı.

İnönü Mahallesi’ndeki Sinoplular Derneği’nde gerçekleştirilen etkinliğin programına Sefaköy İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu ve Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun yanısıra Atilla Aydoğdu da türküleriyle katkı sundu.

Etkinlik, Nazım Hikmet’in “Kadınlar” şiiri ile başladı. 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal anlamını içeren açılış konuşmasıyla devam eden program, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitiren tüm devrimciler için saygı duruşuyla sürdü.

Penta Elektronik işçileri tarafından hazırlanan, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve sömürüyle birlikte emekçi kadın mücadelesini anlatan sinevizyon ilgiyle izlendi.

DESA direnişçisi Emine Arslan’nın sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı etkinlikte, Arslan’ın emekçi kadınlara örgütlenme çağrısı yapan mesajı okundu.

Ontex-Canbebe direnişçisi Gamze Kayhan’ın da söz aldığı etkinlik programında Şair Rahime Henden emekçi kadınlar için yazdığı şiirlerini okudu.

Sefaköy İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu sahne alarak, 8 Mart’ın yaratıcısı New York’lu dokuma işçisi kadınların hak arama ve örgütlenme mücadelesini konu alan “Yangın” isimli oyunu sergiledi.

Etkinlikte konuşma yapan BDSP temsilcisi, bahar sürecini kazanma çağrısı yaptı. Kadın cinayetlerinin, çifte sömürünün, taciz ve tecavüzlerin yaşandığı bu düzenin ancak kadın-erkek işçi ve emekçilerin ortak mücadelesi ile yıkılabileceğini vurguladı. 1 Mayıs’a uzanan bahar sürecini kazanmanın önemine değinen BDSP temsilcisi konuşmasını devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltme çağrısıyla noktaladı.

Sefaköy İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun müzik dinletisi sunduğu etkinlikte Nazım Hikmet’in ‘Tanya’ şiiri canlandırıldı.

Coşkulu bir atmosferde geçen etkinliğe 100’ü aşkın işçi ve emekçi katıldı.


Esenyurt


Derya-2 Düğün Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, katılımcıların BDSP adına selamlanması ile başladı. Ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sırasında Adnan Yücel’in “Biz kazanacağız” şiiri seslendirildi.

Ardından İşçi Kültür Evleri’nin hazırladığı “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” isimli sinevizyonun gösterimi yapıldı.

BDSP adına yapılan konuşmada işçi sınıfı ve emekçilerin karşısında duran sosyal yıkım ve kölelik saldırılarına dikkat çekilerek emekçi kadınların tüm bu saldırılardan iki kat daha fazla etkinlendiği söylendi ve talepler sıralandı. 8 Mart’ta alanlara çıkma çağrısının yapıldığı konuşma, “BDSP olarak kapitalist sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı emekçi kadınları kavgada bir adım öne çıkmaya çağırıyoruz” sözleri ile sonlandırıldı.

Esenyurt İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu Kürtçe, Zazaca ve Türkçe seslendirdikleri türkülerle devrimci 8 Mart’ı selamladı.

Esenyurt İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun yaptığı “Ulrike” adlı gösteri dikkatle izlendi ve ayakta alkışlandı.

Dinletilerine başlamadan önce 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü selamlayan Grup Gölgedekiler, seslendirecekleri türkü ve marşları Uludere Katliamı protestosunda tutuklanan BDSP’li Esin Yıldız ve Esenyurt BDP Eşbaşkanı’na adadılar. Aliye Fişenk de türküleriyle etkinliğe renk kattı.

Esenyurt İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu Tanyeri, emekçi kadınlara adadıkları şiirleriyle sahne aldı.

Son olarak sahneye çıkan Servet Özdemir, emekçi kadınlar için bestelenmiş şarkılar seslendirdi.

Coşkulu bir atmosferde geçen etkinliğe 150’iyi aşkın işçi ve emekçi katıldı.


Ümraniye


26 Şubat Pazar günü Sarıgazi’de 8 Mart etkinliği “Kapitalist sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı mücadele alanlarında buluşalım!” şiarıyla düzenlendi.

İlk olarak, açılış konuşmasıyla etkinliğe katılan işçi ve emekçiler selamlandı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardınan Penta işçileri tarafından hazırlanan, kapitalist sömürü koşullarının kadına dayattığı çifte sömürüyü anlatan “Yaşamın yarısında, kavganın ortasında” isimli sinevizyonun gösterimi yapıldı.

BDSP temsilcisi yaptığı konuşmada 8 Mart’ın tarihsel anlamına ve sınıfsal özüne vurgu yaptı. Kapitalizmin kadın işçilere uyguladığı baskının anlatıldığı konuşmada, 8 Mart’ı tarihsel anlamından koparan feminist anlayışa ve solda yaşanan savrulmalara karşı mücadele çağrısı yapıldı. 10 Mart günü Devrimci 8 Mart Platformu tarafından örgütlenecek olan mitinge BDSP saflarında katılma çağrısı yapıldı.

Daha sonra Penta işçisi ve Penta’da stajyer olarak çalışan bir lise öğrencisi tarafından Nazım Hikmet’in “Tanya” isimli şiiri, şiir için hazırlanan bir sinevizyon eşliğinde okudu. Alman askerleri tarafından 18 yaşında asılan ve son sözlerinde bile yoldaşlarına mücadele çağrısını yükselten Tanya’yı anlatan şiir ve sinevizyon salondakiler tarafından ilgiyle izlendi.

Ardından OSİM-DER Müzik Topluluğu sahne aldı. Türkülerine başlamadan önce tüm işçi sınıfının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü selamlayan müzik grubu, Zazaca, Kürtçe ve Türkçe ezgiler seslendirdi.

Etkinliğin devamında sahne alan Muzaffer Özdemir türküleriyle ve özellikle enstrümantal olarak çalınan parçalarla salondakilerin ilgisini çekti. Mücadele edenleri selamlayan Özdemir, sunduğu müzik dinletisi sırasında kendi yazdığı bir şiiri de okudu.

Ayrıca etkinlikte emekçi bir kadın kendi yazdığı bir şiiri okudu. Bir başka işçi kadın tarafından ise Nazım Hikmet’in “Sosyalizm” şiiri okundu.

Ümraniye İşçi Birliği adına da bir konuşma yapılarak aylardır direnişlerini kararlılıkla sürdüren Maltepe Belediyesi taşeron işçileri ve direnişçi Hey Tekstil işçileri selamlandı. Yapılan konuşmada, işçi sınıfının tarihsel deneyimlerinin örgütlü olunduğu taktirde sermaye iktidarının devrilebileceğini gösterdiği vurgulanarak, eşitlik ve özgürlük yolunu açmak için fabrikalarda, sanayi havzalarında ve bölgelerde örgütlenme çağrısı yapıldı.

Etkinlik OSİM-DER müzik grubunun seslendirdiği halay türküleriyle devam etti. Daha sonra ise Enternasyonal Marşı hep bir ağızdan okundu. Etkinliğe 70 kişi katıldı.

Rosa Luxemburg, Clara Zetkin ve Hatice Yürekli’nin fotoğraflarının yer aldığı bir stantta devrimci kadın tutsaklara gönderilmek üzere kartlar kullanıldı. Kartların arkasına salondakiler tarafından notlar yazıldı.


GOP


Eğitim Sen 4 No’lu Şube’de gerçekleştirilen devrimci 8 Mart etkinliği açılış konuşması ile başladı. Ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşundan sonra, sinevizyonun gösterimiyapıldı.

BDSP adına yapılan konuşmada 8 Mart’ın sermayenin saldırılarına karşı işçi ve emekçi kadınların mücadelesi ile tarihe kazınmış bir gün olduğu ifade edildi. 8 Martlar’ı yaratan kölelik uygulamalarının devam ettiği vurgulanarak insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadelenin güncelliği vurgulandı.

Ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu bir dinleti gerçekleştirdi. Programa katılanların ilgiyle dinlediği şiir dinletisinin ardından programın ikinci bölümü tiyatro gösterimi ile başladı. Ulrike Meinhof’un cezaevi günlerini anlatan oyun ilgiyle izlendi.

Son olarak müzik dinletisi gerçekleştirildi. Müzik dinletisinin ardından Devrimci 8 Mart Platformu’nun gerçekleştireceği mitinge çağrı yapıldı. GOP BDSP’nin araç kalkış noktalarının duyurusu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Coşkulu geçen etkinliğe 50 işçi ve emekçi katıldı.

Ankara

Ankara’daki 8 Mart etkinliği 26 Şubat günü Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat Vakfı’nda (TAKSAV) gerçekleştirildi.

8 Mart’ın tarihsel öneminin vurgulandığı açılış konuşmasında güncel planda işçi sınıfına dönük saldırılar sıralanarak tüm bunlardan emekçi kadının payına fazlasıyla düştüğü söylendi. Bunların yanında kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı ve bunun sorumlusunun tek başına erkekler değil, kadın bedenini metaya çeviren, ona ikinci sınıf insan muamelesi yapan kapitalist sistem olduğu ifade edildi. Ayrıca son süreçte azgınlaşan faşist baskı ve terörün kadınları da vurduğu belirtilerek tutuklanan 9 KESK’li kadın selamlandı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından ise Emekçi Kadın Komisyonları tarafından hazırlanan “Kadınlar Gökyüzünün Yarısını Elinde Tutuyor” isimli belgeselin gösterimi yapıldı.

BDSP adına yapılan konuşmada kadın emeğine yönelik saldırılardan, kapsamlı sosyal yıkım politikalarına kadar güncel tablo ortaya konuldu. Kadınların kurtuluşunun sınıfların alt üst edilmesinden, sermayenin diktatörlüğünün devrilmesinden geçtiğinin söylendiği konuşma, 8 Mart’ın güncel çağrısının örgütlü mücadele olduğu vurgusuyla bitirildi.

Ezgi Saykan ezgilerini ve türkülerini emekçi kadınlar için söyledi. Ardından Ekim Gençliği adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada emekçi kadınlara mücadeleyi daha ileriden omuzlama ve bir adım ileri çıkma çağrısı yapıldı.

Konuk konuşmacılar bölümünde Çankaya Belediyesi Sığınma Evi’nde çalışan ve etkinliğe destek sunan kadınlar birer sunum gerçekleştirdiler.

ÇHD üyesi Avukat Fatma Güneş, Gelincik Projesi üzerine bir konuşma yaptı. Kendisinin de bu projenin içinde olduğunu söyleyen Güneş ne yapılırsa yapılsın kadın sorununa bu düzenin sınırları içinde çözüm bulunamayacağını vurguladı.

Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Perde“SİZ” Tiyatro Topluluğu, Dario Fo’nun “Uyanış” adlı oyunuyla sahnedeki yerini aldı. İlgiyle izlenen tiyatro gösteriminin ardından sahneye Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu çıktı. Nazım Hikmet’in Tanya adlı şiirinin okunduğu dinleti oldukça beğenildi.

Zeynep Karababa’nın söylediği türkülere eşlik eden kitle Çav Bella’yı hep bir ağızdan söyledi.

Müzik arasının ardından etkinlik programı serbest kürsü bölümüyle devam etti. Bu bölümde 4 yıl önce Balgat’ta güvencesiz, sigortasız çalıştığı bir tekstil atölyesinde iş kazasında el parmaklarını kaybeden bir tekstil işçisi konuştu. Ayrıca Mamak Emekçi Kadın Komisyonu adına da bir konuşma yapılarak “emekçi kadınların kurtuluşu erkek sınıf kardeşleriyle birlikte örgütlü mücadele ve devrimdedir” denildi.

Etkinlik, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği ezgi ve marşlarla son buldu. 150’yi aşkın işçi, emekçi ve gencin katıldığı etkinlikte 8 Mart’ta gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapıldı.


İzmir

İzmir’de sınıf devrimcileri, bahar sürecininin startını 26 Şubat günü İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirdikleri 8 Mart etkinliği ile verdiler. Emekçi kadınların katılımının yoğun olduğu etkinlik, devrimci mücadele çağrısının öne çıktığı, coşkulu bir atmosferde geçti.

“Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” adlı belgesel gösterimiyle başlayan etkinlik, katılımcıların “tarih boyunca mücadele eden ve devrim davası uğruna şehit düşen mücadeleci kadınlar” şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna çağrılmasıyla sürdü.

BDSP temsilcisi, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” denildiğinde kastedilenin ne olduğunu açıkladı. Ekim Devrimi’nden sonra kadınlara toplumsal yaşamın her alanında hangi hakların kazandırıldığından bahsedilerek, kadının özgürleşme mücadelesinin ancak toplumsal bir devrimle mümkün olacağını söyledi.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nin hazırladığı şiir grubu sahne aldı. Eylem Güler, kemanıyla birlikte etkinlik için hazırladığı ezgilerini sundu.

Etkinliğin ikinci bölümü Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun işçi sınıfını cendere altında tutmak isteyen patronların çıkardıkları yeni yasaları ve uygulamalarını teşhir eden “Esnek Hayatlar” adlı oyunu sahnelemesiyle başladı.

Ardından 8 Mart’ın tarihçesi kısaca anlatılarak söz tekstil işçisi kadınlara bırakıldı. Tekstil fabrikasında çalışan bir kadın işçi, çalışma koşullarını anlatarak, direnen Billur Tuz, Savranoğlu ve Hugo Boss işçilerini selamladı.

Tekstil İşçileri Bülteni adına yapılan konuşmada mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Etkinlik programının sonunda 4 Mart’ta gerçekleştirilecek olan Devrimci 8 Mart yürüyüşüne çağrı yapıldı.

Etkinlikte son olarak Sokak Orkestrası sahne alarak, Kürtçe, Türkçe, Fransızca ve İngilizce şarkılarla bir dinleti gerçekleştirdi. Devrimci marşlar kitle tarafından hep bir ağızdan coşkuyla söylendi.

150 işçi ve emekçinin katıldığı etkinliğe TÜMTİS yöneticileri ve Kaldıraç temsilcisi de katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / Ankara – İzmir - Ümraniye – Gaziosmanpaşa – Küçükçekmece - Esenyurt


Tuzla’da etkinlik hazırlıkları

Tuzla’da yapılacak etkinliğin çalışması bölgede yoğun bir faaliyetle sürdürüldü. Etkinlik çağrısı, Kızıl Bayrak gazetesinin satışı ve kapı kapı dolaşarak yapılan el ilanlarının dağıtımıyla sürüyor. Çalışmalarda emekçi kadınların çalışma koşulları ve yaşadığı sorunlar üzerine sohbet ediliyor.

Etkinlik çağrısı fabrikalara da taşındı. 28 Şubat akşamı Na-De Elektronik Fabrikası çıkışında etkinlik çağrıları yapıldı. İşçi kadınlar sorunlarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağrıldı. Etkinlik ozalitleri de Aydınlı’nın merkezi noktalarına ve servis geçiş güzergahlarına yapıldı.

BDSP’nin 8 Mart afişleri de Esenyalı ve Aydınlı mahallelerinde yoğun olarak yapıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla

Gebze BDSP’den hazırlıklar

Gebze İşçi Bülteni, servis güzergahlarında yapılan dağıtım ile birçok fabrikadan işçiye ulaştı. Dağıtımlar sırasında işçi ve emekçilerle fabrikalarda yaşanan sorunlar ve artan hak gasplarına dair konuşmalar yapıldı. Devletin kolluk güçlerinin sınıf devrimcilerine dönük keyfi engelleme tutumlarına ve ortamı terörize etme çabalarına rağmen bülten işçiler ve emekçiler tarafından sahiplenildi.

Devrimci 8 Mart’ı örme çağrısı

BDSP’nin “Sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı 8 Mart’ta alanlara!” başlıklı bildirisi işçi mahallelerinde dağıtılıyor. İşçi ve emekçilerle fabrikada, evde, sokakta emekçi kadınların yaşadıkları sorunlar ve kadının örgütlü mücadelede özgürleşmesi üzerine sohbetler gerçekleştiriliyor.

Etkinlik öncesi toplantı

8 Mart etkinliğinin hazırlıkları sürerken Gebze BDSP, ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek’in katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdi.

26 Şubat Pazar günü yapılan toplantıda işçi kadınlar ve yasalardaki hakları üzerinde duruldu. Kanun kapsamındaki kreş hakkı, emzirme izni gibi haklar hatırlatıldı.

Kadın işçilerin yaşadıkları tacizlerden ve ucuz iş gücü olarak görülmesinden bahsedildi. Genel olarak sınıfın örgütsüz tablosundan kaynaklı sınıfın haklarını da bilmediği vurgulanarak örgütlenme çağrısı yapıldı.

Adana’da 8 Mart çalışmaları

Adana BDSP, Şakirpaşa’da bildiri dağıtımı yaparak 8 Mart’ın güncel çağrısını emekçilere taşıdı. Ardından gerçekleştirilen gazete satışıyla emekçilerle bağlar kurulmaya çalışıldı. Ayrıca BDSP imzalı 8 Mart afişleri mahallenin merkezi noktalarına yapıldı.

Emekçi semtlerinde güncel siyasal gündemleri ele alan BDSP imzalı yazılamalar da yapıldı.

Kızıl Bayrak / Adana