11 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/42

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlıkta sınır tanımıyorlar
Amerikan tetikçiliği
“benzeri olmayan” noktada
Kürt sorununa dokunan yanıyor!.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile konuştuk
Karadağ’ın katledilişinin 2. yıldönümü dolayısıyla avukatlarından polis cinayetleri ve dava süreci üzerine.
Cinayet(ler)in faili ve
nedeni - Temel Demirer
Ölümsüzlüğe uğurlanışının 2. yılında Alaattin yoldaş üzerine
Metal İşçileri Birliği MYK Kasım Ayı Toplantısı
Sendikal çalışma, reformizm ve
devrimci politika üzerine
TKİP’nin 13. yılı etkinliğindeki konuşma: Güne yükleniyor, devrime hazırlanıyoruz!
“İşçilerin birliği, halkların kardeşliği gecesi” gerçekleşti.
13. Yıl etkinliği mesajlarından
AB’nin zayıf halkası Yunanistan’da
kriz derinleşiyor
“İşgal Et” eylemleri sürüyor!
Göçün 50. yılı ve kısa hikayesi
Libya’da yeni emperyalist
işgal dönemi
Direnişçi Hugo Boss işçileriyle konuştuk
Şubeler hazırlıklara başladı
Asgari ücretliye 1 somun ekmek
DİSK/Tekstil’de muhalefeti
sindirme operasyonu
İstanbul’da 6 Kasım protestoları
“YÖK’e karşı alanlardaydılar
Galatasaray önünde 345. hafta
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şubeler hazırlıklara başladı

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun bölge toplantıları devam ederken şubeler içerisinde de hazırlıklar hızlanıyor.

Platform bileşeni sendikaların İstanbul’daki şubelerinin yanısıra platform içerisinde yer almayan çeşitli sendikaların İstanbul şubeleri Belediye İş Sendikası İstanbul Şubeleri binasında toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Belediye İş Sendikası İstanbul 1-2-3 Nolu Şubeleri, Deri-İş Tuzla Şubesi, Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 ve Kocaeli Şubeleri, TÜMTİS İstanbul Şubesi, Haber-İş İstanbul 1 Nolu Şubesi, Tez-Koop İş Sendikası İstanbul 1-4-5 Nolu Şubeleri, Yol İş Sendikası İstanbul 1-3 Nolu Şubeleri, Selüloz İş Sendikası İstanbul Şubesi, Tek Gıda İş Sendikası İstanbul ve Anadolu Yakası Şubeleri, Hava İş ve TÜMTİS Sendikaları Genel Merkez Yöneticileri düzeyinde katıldılar. Harb-İş İstanbul Şubeleri de çalışmalara katılacaklarını açıkladılar. Toplantıya mazeretleri nedeniyle katılamayan Basın-İş ve TGS de Güç Birliği Platformu çalışmaları içinde yer alıyorlar.

Planlama yapıldı

Emek hareketinin sorunlarını ve neler yapılabileceğini tartışan şubeler, Sendikal Güç Birliği Platformu’nun çalışmalarının desteklenmesi, işyerlerinde yaygınlaştırılması, işçilerin tartışmalara katılmalarının sağlanması, Güç Birliği Platformu’nun çıkış amacına uygun çalışmalar yapması ve çalışmaların devamlılığının sağlanması için yapılabilecekleri masaya yatırdılar.

Türk-İş Şubeleri şu kararları aldılar:

* Deri-İş Sendikası’nda örgütlenen ve direnişleri devam eden Kampana ve Savranoğlu işçilerine destek ziyaretinde bulunulması ve yardım yapılması

* Kıdem tazminatının gaspına dur demek, gelir vergisi oranlarının sabitlenmesi, insanca yaşanacak asgari ücret ve toplumun tüm kesimlerinin mutabakatıyla demokratik bir Anayasa yapılması talebiyle imza kampanyası yapılması kararı alındı. İşyerlerinde ve kampanya ile toplanan imzalar, yapılacak bir basın açıklamasının ardından TBMM’ye gönderilecek.

* Sendikal Güç Birliği Platformu’nun daha önce aldığı karar gereği 26 Kasım 2011 tarihinde yapılacak İstanbul toplantısı hazırlıkları değerlendirildi. Platform tarafından hazırlanan afiş, bülten ve bildirilerin işyerlerinde en yaygın şekilde dağıtılmasına karar verildi.

* Toplantıda, 21-25 Kasım tarihleri arasında örgütsüz işçilerin de 26 Kasım toplantısına katılmalarını sağlamak amacıyla İstanbul’da iki ayrı noktada bildiri dağıtımı yapılması kararlaştırıldı.

* 8-11 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılacak olan Türk-İş Genel Kurulu’nun sendikal hareketin geleceği açısından önem taşıdığı, mevcut Türk-İş Yönetiminin emek hareketinin öncülüğünü yapamadığı, Sendikal Güç Birliği Platformu’nun Türk-İş Yönetimine mutlaka talip olması gerektiği tartışıldı. Sendikal Güç Birliği Platformu’nun başarıya ulaşması için yaygın çalışmalar yapılması gerektiği ve Türk-İş Genel Kurulu’na katılmak üzere temsilcilerin ve işçilerin taleplerinin anlamlı olduğu değerlendirildi.

* Şubelerin koordinasyonunu sağlamak üzere Belediye-İş Sendikası’ndan Hasan Gülüm, Tez-Koop-İş Sendikası’ndan Rabia Özkaraca Över ve Tek Gıda İş Sendikası’ndan Yunus Durdu görevlendirildiler.

* Sendikal Güç Birliği Platformu bölge toplantılarının sonuncusunu 26 Kasım 2011 Cumartesi günü Çağlayan’da bulunan Figaro Düğün Salonu’nda saat 12.00’da gerçekleştirecek.

 

 

Trexta Deri’de örgütlenme

Deri-İş Sendikası, Nokia, Blackberry, Canon ve iPhone gibi uluslararası tekellere aksesuar ve kılıf imalatı yapan Trexta Tr Deri Fabrikası’nda da örgütlenme faaliyeti başlattı.

Kölelik koşulları hüküm sürüyor

Çerkezköy’de kurulu fabrikada bir süre önce başlayan örgütlenmeden haberdar olan patron, sendikalı işçilerin de aralarında bulunduğu 20 işçiyi işten attı. Kölelik koşullarının ve kuralsızlığın hüküm sürdüğü fabrikada düşük ücretlere çalıştırılan işçiler sendikal örgütlenmeye yöneldi.

Yüzde 75’i kadın işçilerden oluşan ve toplam 630 işçinin çalıştığı fabrikada işe giriş-çıkışlar çok sık yaşanıyor. Son iki ayda 100’e yakın işçinin giriş-çıkış yaptığı fabrikada, işçilerin yüzde 75’i asgari ücret alıyor. Kölelik ücretine çalıştırılan işçiler bu ücretlerini bile iki parça halinde alıyorlar.

Tazminatın adı bile yok

Sendikal örgütlenme öncesinde zorunlu fazla mesai uygulamasının olduğu fabrikada patron konuşma, gülme gibi en temel insanı davranışları bile yasaklamış durumda. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için iş kazalarının sıkça yaşandığı Trexta Tr Deri’de işten atılan işçiler için tazminatının adı dahi yok.

Deri-İş Sendikası’nın fabrikada başlattığı örgütlenme çalışmasının ardından ise zorunlu mesai uygulaması ve fazla mesai ücretleriyle ilgili çeşitli iyileştirmeler yapıldı. Zorunlu mesaileri kaldıran patron, mesai ücretlerini de ödemeye başladı.

İşten atılan 20 işçiden 12-13’ü sendikal nedenlerle işten atılırken diğer işçiler de kişisel nedenlerle işten ayrıldılar. Sendika işten atmaların ardından fabrika önüne direniş çadırı kurmasa da içeride ve dışarıda yoğun bir örgütlenme faaliyeti sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda mesai çıkışında gerçekleştirilen bildiri dağıtımı ise işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Çin, Hindistan ve İstanbul Hadımköy’de de fabrikaları bulunan Trexta Tr patronunun sendika ve işçi düşmanı tutumuna karşı çeşitli adımlar atan Deri-İş Sendikası, örgütlenme süreciyle ilgili yurtdışında da girişimlerde bulunuyor. Trexta Tr’nin iş yaptığı cep telefonu tekeli Nokia’da örgütlü sendikalarla bağlantıya geçen sendika, şirket üzerinde basınç yapılması için birçok kanalı kullanmaya çalışıyor.

Kızıl Bayrak / Çorlu