23 Eylül 2011
Sayı: SİKB 2011/36

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizmin savaş ve saldırganlık cephesine demir attılar!
Emperyalizme uşaklık için sınırları aştılar!…
“Radar İsrail’in güvenliği için!”
Kürt halkına yönelik baskı ve terör artarak sürüyor
“Kıdem tazminatı güvencemizdir!”
Ümraniye’de “Kıdem tazminatı
hakkı” forumu
19 Eylül ve TMMOB
Alaattin Karadağ davasında 5. duruşmaya giderken
“Cezaevlerinde işkence, saldırı, keyfi uygulamalara son verilmelidir”
Zor dönemin bilinçli,
inançlı ve soluklu
devrimcileri
Ulucanlar direnişi 12. yılında.
Ulucanlar’da katledilen Habip Gül ve Ümit Altıntaş’ın avukatı İbrahim Ergün’le konuştuk
Ulucanlar’da devrimci tutsak,
fabrikada direnişçi işçi!
Gizli zamma tepki!.
Devrimci mücadeleyi
yükseltelim!.
Yüzbinler bağımsız
Filistin için yürüdü
Atina çalkalanıyor
Şili’de sınıf mücadelesi
ve olanaklar
“Şili’nin en büyük yüreği” Neruda kavgamızda yaşıyor!
Şarlatan davasında 2. duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Atina çalkalanıyor

Atina’da krizin faturasını emekçilere ödetmek üzere yapılan düzenlemelere tepki büyüyor. Yeni grev kararları bir bir açıklanırken, 20 Eylül günü Atina’nın dört bir yanında işçilerle emekçiler ve öğrenciler eylemdeydi.

Her yerde eylem

Atina’da kamu çalışanları, yerel yönetim çalışanları, gazeteciler ile ortaokul ve lise öğrencileri protesto gösterileri düzenledi.
Tasarruf gerekçesiyle ERT’nin birinci kanalı ERT1’in kapatılmasını ve işten çıkarılmaları protesto eden gazeteciler de ERT’nin, Agia Paraskevi’deki merkez binası önünde gösteri düzenledi.

ADEDY üyeleri ise Atina’nın Klafthmonos Meydanı’nda bir gösteri düzenledi.

Kamu emekçilerinin maaşlarına getirilen kesintileri protesto eden yerel yönetim çalışanları da Maliye Bakanlığı’nın önünde gerçekleştirdikleri protesto eyleminde, vergi beyannamelerini yaktılar.

Atina’da, öğlen saatlerinde kent merkezindeki Omonia Meydanı’nda toplanan öğrenciler, ellerinde “Okul, kitap ve öğretmen istiyoruz”, “Füzeleri satın birkaç kitap alın” yazılı pankartlarla parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’na kadar yürüdü. Okullardaki kitap eksikliğini protesto eden öğrenciler, okullarda kitap yerine dağıtılan CD’leri parlamentoya fırlattılar.

Yeni grevler kapıda

Hava trafik kontrolörleri de 25 Eylül’de 24 saatlik grev, 28 Eylül’de de 12.00-16.00 saatleri arasında iş durdurma kararı aldı.

Girit Adası’nda çiftçilerin de hükümetin ve AB’nin ekonomi politikasını protesto amacıyla 6 Ekim’de traktörleriyle eylem yapma kararı aldı.

Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) üyeleri kamu kuruluşlarında yeniden yapılanma kararını ve işten çıkarılmaları protesto etmek için 6 Ekim’de 24 saatlik grev kararı aldı.

İşten çıkarılmaları ve ek ödemelerin kesilmesini protesto eden Atina metrosu ile banliyö trenleri çalışanları 8 Eylül’de uyarı grevi gerçekleştirmişti. Sendika tarafından yapılan açıklamada hükümetin bu konudaki kararından vazgeçmemesi durumunda önümüzdeki günlerde belediye otobüsleri çalışanlarının da katılımıyla daha uzun süreli grevlerin yapılacağı belirtildi.


İspanya’da yeni eğitim
yılı grevle başladı

İspanya’da eğitime ayrılan bütçenin azaltılması ve öğretmenlerin çalışma saatlerinin arttırılmasına ve buna paralel olarak üç bin öğretmenin işten çıkarılmasına karşı ülkenin birçok yerinde yeni eğitim yılı grevlerle başladı. CCOO Sendikası kemer sıkma politikalarının eğitim sektörünü kapsamasını “kabul edilemez” olarak değerlendiriyorlar.

Öğretmenlerin haftalık çalışma saatlerinin 18’den 20’ye çıkarılmasını ve eğitime ayrılan bütçenin azaltılmasını protesto eden CCOO’nun eğitim emekçilerine 20, 21 ve 22 Eylül’de tarihlerinde greve çıkma çağrısı yapması üzerine İspanya’daki 17 özerk yönetimin 10’undaki okullarda grev yapıldı. Madrid’deki orta öğretim düzeyindeki 320 kadar kamu okulunda görevli yaklaşık 20 bin öğretmen greve katılım sağladı. Sendika yetkilileri ilk günkü greve katılımın yüzde 80 boyutunda olduğu açıklarken, Madrid özerk yönetimi katılımı yüzde 43 olarak duyurdu.

Madrid’de bazı okulların ve Eğitim Bakanlığı binasının önünde protesto eylemleri düzenlendi. 90 bin emekçi alanlara çıktı. Gün boyunca yapılan gösterilere veliler ve öğrenciler de destek verdi.

Grevin ikinci gününde yaklaşık üç yüz okulda dersliklerin boş kaldığı bildirildi. Sendika 2. günde de greve katılımın bir hayli yüksek olduğunu ifade etti. Öğrencilerin büyük kısmının da greve destek verdiği belirtiliyor.

 

 

 

“Kemer sıkma politikalarına hayır!”

Polonya’nın Wroclaw kentinde düzenlenen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları toplantısı, ETUC’un (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu) çağrısıyla gerçekleştirilen bir mitingle protesto edildi.

AB Maliye Bakanları (ECOFİN), Polonya’nın AB Dönem Başkanlığı kapsamında 16-17 Eylül günlerinde Wroclaw kentinde toplandılar. Krizin faturasını emekçilere ödetmek için yeni saldırı planlarını masaya yatıran AB şeflerinin bu buluşmasına karşı ETUC, 17 Eylül günü, “Kemer sıkma politikalarına hayır” başlıklı bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Polonya sendikalarından Solidarno?? (Bağımsız Özyönetimli Dayanışma Sendikası) ve OPZZ’un (Tüm Polonya Sendikalar Birliği) ev sahipliğinde gerçekleşen ve yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı mitinge Avrupa çapından birçok siyasi örgüt ve sendika da katılım gösterdi. Türkiye’den Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) temsilcilerinin yer aldığı mitingde, “Kemer sıkma politikalarına hayır”, “İstihdama ve işçi haklarına evet!”, “Avrupa çapında dayanışmaya evet!”, “Sosyal Avrupa!” talepleri öne çıkarıldı.

Mitingde bir konuşma yapan ETUC Genel Sekreteri Bernadette Segole, kemer sıkma politikalarının işsizliği teşvik ettiğini ve adaletsizliği yükselttiğini belirtti. Segole, hükümetlere seslenerek, ”Sosyal Avrupa’yı hayata geçirin” dedi.

 

 

 

Maden işçileri açlık grevinde

Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın 40 kilometre kuzeyindeki Bulgiza krom maden ocağı işçileri açlık grevine başladı.

Ücretlerinin artırılması ve çalışma şartlarının düzeltilmesi amacıyla açlık grevi yapan işçiler geçen ay da toplam 27 gün açlık grevi yapmıştı. Maden ocağını işleten Avusturya şirketi ACR yöneticilerinin verdiği sözler üzerine açlık grevine son vermişlerdi.

Verilen sözlerin tam olarak yerine getirilmediğini söyleyen işçileri temsilen 10 kişi, 20 Eylül günü tekrar açlık grevine başladı. Grevdeki işçiler, diğer taleplerinin yanında maden ocağı müdürünün görevden uzaklaştırılmasını da istiyorlar. Toplam 700 işçinin çalıştığı maden ocağında kimse işbaşı yapmadı. Açlık grevindeki arkadaşlarını desteklediklerini belirten işçiler sendikanın organizasyonunda protesto gösterilerine de hazırlanıyor.

Açlık grevinin tekrar başlaması üzerine polis maden ocağında geniş güvenlik önlemleri aldı.