16 Eylül 2011
Sayı: SİKB 2011/35

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizmin ve işbirlikçilerinin saldırı cephesini dağıtmak için…
“Arap Baharı”nı “Karakış”a çevirme hamlesi
Türkiye-İsrail ilişkisinde kriz
Sınır ötesi sinyalleri
Metal işçileri kıdem tazminatı hakkı için sokakta!
MİB MYK Eylül Ayı Toplantısı Sonuçları
İşçi sağlığı ve güvenliği için mücadeleye!...
“Can güvenliği,
iş güvencesi istiyoruz!” 
“Biz kazanacağız!”
Emekliler sokağa çıkıyor
Baskı ve sürgünler protesto edildi
KHK saldırısı ve
TMMOB’nin ataleti üzerine
Yeni dönem ve
partinin yüklenme alanları
Partinin düşünen önderleri ve savaşan neferleri önünde saygıyla eğiliyoruz
12 Eylül: Karşı-devrim devam ediyor /2
- Volkan Yaraşır
12 Eylül eylemlerle lanetlendi.
Üniversite har(A)çlarına zam cambazlığı
Gençliğin kayıt dönemi faaliyetlerinden
Mısır’da saflar netleşirken
mücadele keskinleşiyor
Filistin Yönetimi 20 Eylül’de
tek taraflı devlet ilan edecek
Dört bir yanda grev dalgası
Petrol-İş’te tüzük değişikliği
Gerze’ye kitlesel destek
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

12 Eylül eylemlerle lanetlendi

12 Eylül askeri faşist darbesi ülkenin dört bir yanında protesto edildi.


Bursa’da provokasyon

Bursa’daki eyleme damgasını vuran, eylemlere yönelik son zamanlarda artan faşist saldırganlık ve provokasyona bir yenisinin daha eklenmesi oldu.

EMEP, ÖDP, BDP, ESP, Sosyalist Yeniden Parti Girişimi, EDP, 78’liler, Birleşik Metal-İş Sendikası, KESK, TÜMTİS, Petrol-İş tarafından örgütlenen ve BDSP, Partizan, DHF ve Dersimliler Derneği’nin destekçi olarak yer aldığı eylem için Fomara Meydanı’nda toplanılmaya başlandı. Bu sırada, sivil ve resmi çok sayıda polisin çevrede yoğun “güvenlik önlemleri” alması ve toplanma yerinin etrafında küçük gruplar halinde dolaşanları GBT’den geçirmesi dikkat çekti.

Kent Meydanı’na yapılan yürüyüşün başlamasından kısa bir süre sonra yolun karşı tarafında toplanan faşistler tarafından taşlar atılmaya başladı. Faşistlere müdahale edilmeye çalışıldı fakat polis tarafından bu girişim engellendi. Organize olmuş bir biçimde üç koldan gerçekleşen faşist saldırı altında yürüyüş devam etti. Faşist güruh Kent Meydanı önünde de saldırılarına devam etti. Atılan taş ve şişeler nedeniyle yaralananlar oldu.

Kent Meydanı’nda gerginlik devam ederken basın açıklaması okundu. Açıklamada 12 Eylül bilançosu açıklandı ve sorumluların yargılanması istendi. 12 Eylül rejiminin bugünkü uygulamalarına da değinilen açıklamanın ardından devrim şehitlerinin ismi okunarak “Burada” diye haykırıldı.


Eskişehir

Emek ve Demokrasi Güçleri’nin örgütlediği eylem Hamamyolu Yediler Parkı’nda başladı. Yürüyüşün sonunda Adalar Migros önüne gelinerek basın açıklaması yapıldı.

DİSK İl Genel Sekreteri Yardımcısı Ünal Akkaya’nın okuduğu basın metninde AKP iktidarının darbeyle hesaplaşma ikiyüzlülüğü teşhir edilerek darbe düzeninin sürdürücüsü olduğu söylendi. Eyleme BDSP de destek verdi.


Manisa

12 Eylül Manisa’da açılan utanç sergisi ve yapılan basın açıklaması ile lanetlendi.

Yapılan ilk etkinlik Manolya Meydanı’nda açılan “Utanç Sergisi”ydi. Sergide 12 Eylül’de yapılan katliamlar ve ülke içinde devam eden darbe rejiminin izleri aktarıldı. Emekçilerin 12 Eylül ile ilgili görüşlerini aktarmaları için resim sergisinin yanında kurulan standa bir anı defteri yerleştirildi.

ÖDP, TKP, Birleşik Metal-İş, Emekli Sen, KESK Şubeler Platformu, TMMOB İKK, Alevi Kültür Derneği ve Gençlik Muhalefeti üyelerinin öncülüğünde bir basın açıklaması yapıldı. 12 Eylül’ün hala tüm kurumlarıyla devam ettiği söylenerek AKP’nin darbecilerle hesaplaşmasının imkansız olduğu belirtildi.


Adana

Adana’da Barış Meclisi, kitle örgütleri, meslek odaları ve çeşitli sendikalar tarafından 11 Eylül günü barış eksenli bir miting gerçekleştirildi. “Barış için, kardeş kanı dökülmemesi için, demokratik Türkiye, demokratik bir anayasa için, 12 Eylül darbesinden, katliamlardan, işkencecilerden hesap sormak için” çağrısıyla düzenlenen miting Adana Uğur Mumcu Parkı’nda yapıldı.

Mitingde Adana Barış Meclisi adına Güven Boğa, Adana Tabip Odası Başkanı Resmiye Kaya, Blok Adana vekili Murat Bozlak birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ana ekseni Kürt sorunu üzerinden barışçıl çözümlere dairdi. Bozlak ise Öcalan’ın özel misyonuna vurgu yaptı.


Ankara

Toros Sokak’tan Kolej Meydanı’na yürüyen kitle, 12 Eylül rejimi tarafından katledilen ilerici ve devrimcilerin fotoğraflarını taşıdı.

Mitinge ESP, EHP, SDP, ÖDP, SDH, Devrimci 78’liler Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu birçok örgüt katıldı.

BDSP mitinge “Eylül karanlığını yırtacağız, yeni Ekim’ler yaratacağız” pankartı ve BDSP flamalarıyla katıldı. Genel olarak sönük bir atmosferde geçen mitingde komünistler coşkularıyla dikkat çektiler.

Saygı duruşuyla başlayan mitingde Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına bir konuşmacı 12 Eylül’le hesaplaşılması ve darbecilerin yargılanması, Kürt sorununda inkar ve imha politikasona son verilmesi, YÖK, MGK gibi kurumların dağıtılması gerektiğini vurguladı. Konuşma, devrimci mücadeleye çağrı ile sona erdi. Yaklaşık 750 kişinin katıldığı eylem çekilen halaylarla son buldu.


Tuzluçayır

9 Eylül günü Tuzluçayır’da protesto yürüyüşü yapıldı. Süleyman Nazif İlköğretim Okulu’nun yanında toplanılarak Abidin Aktaş Sokağı boyunca yürüyüş gerçekleştirildi. Kitlenin Tuzluçayır Meydanı’na gelmesinin ardından basın açıklaması yapıldı.

31 yıl önce gerçekleştirilen 12 Eylül askeri faşist darbesindeki temel amacın neo-liberal politikaların hayata geçirilebilmesi ve işçi-emekçilerin örgütlülüklerinin dağıtılması olduğu vurgulandı. Basın açıklamasının ardından kitle Tuzluçayır’ın ara sokaklarında yürüyüşe devam etti. Yürüyüş 1 Mayıs Menekşe Erbay Parkı’nda sona erdi.

Aka-Der, BDSP, Kaldıraç ve Partizan tarafından örgütlenen eylemde “12 Eylül karanlığını örgütlü mücadeleyle yırtacağız!” pankartı açıldı.


İstanbul

İstanbul Kadıköy’de buluşan binlerce kişi 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istedi. Tepe Nautilus önünde toplanan kitle Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. 1 Eylül mitinginde sergilenen polis tacizi mitingte de devam etti. KESK binası önüne arama noktaları kuran emniyet, yürüyüşün başlamasından önce Tepe Nautilus önüne ilerleyen herkesi üst aramasından geçirdi. Polisin tutumu, arama noktalarından geçen birçok kişi tarafından tepkiyle karşılandı.

12 Eylül rejimi tarafından katledilen ilerici ve devrimcilerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte askeri operasyonlara yönelik tepki de vardı.

Saygı duruşu ile başlayan program Tertip komitesi adına Tahsin Yeşildere’nin yaptığı açılış konuşmasıyla devam etti.

“Darbecilerin yargılanmasını istiyoruz!” sözleriyle konuşmasına başlayan Yeşildere “ AKP ile hesaplaşmadan bu ülke halklarına ve emekçilerine demokrasi gelmez” dedi.

Sanatçı İlkay Akkaya da ezgileri ile mitinge destek verdi. Mitingde 78’liler Girişimi Başkanı Celalettin Can, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Platformu adına Levent Tüzel ve Barış Anneleri İnisiyatifi adına birer konuşma gerçekleştirildi.

Yaklaşık 4000 kişinin katıldığı miting Agire Jiyan’ın sahne almasıyla sona erdi.


DİSK’ten 12 Eylül açıklaması

DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri 12 Eylül günü İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, hesap sorulmayan 12 Eylül anlayışının demokrasi ve özgürlüklerin gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdi.

12 Eylül hukukunun anayasasıyla, çıkarılan yasaları ve oluşturulan kurumlarıyla bugün de yürürlükte olduğunu söyleyen Görgün, insan hakları ihlallerinden, Kürt sorunundaki çözümsüzlüğe, sendikal hak ihlallerinden, adalet duygusunun rencide edilmesine, basın yayın araçlarındaki sansürden, üniversitelerin baskı altında tutulmasına, şovenizmin yaygınlaşmasından militarizm övgüsüne… ve krizi hızlandıran ekonomik politikalara kadar bütün uygulamaların kökeninde 12 Eylül’de çizilen toplumu yeniden biçimlendirme projesinin olduğuna işaret etti.


Kayseri’de panel

Kayseri’de BDSP, DHF, ESP ve SDP 12 Eylül paneli gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ile başlayan panelde platform sözcüsü Haydar Baran 12 Eylül karanlığının hala sürdüğünü belirtti. Tüm darbelerde olduğu gibi 12 Eylül faşist darbesinin de ABD emperyalizminin desteği ile gerçekleştirildiğini ifade etti. 12 Eylül öncesi sürece değinen Baran konuşmasının son bölümünde 12 Eylül’ün hesabının sorulmasının önemi üzerinde durdu.

Panelde DHF, ESP ve SDP temsilcileri 12 Eylül karşı devriminin kapsam ve niteliğine ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Panelin son bölümünde katılımcılar görüşlerini dile getirdiler. Son derece verimli geçen panel yaklaşık iki saat sürdü. Panele yaklaşık 30 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa – Eskişehir – Manisa – Adana – Ankara - İstanbul - Kayseri