10 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/22

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim sonrasının kapsamlı
mücadele gündemleri
Seçim oyununa gelme, safları sıklaştır
Yeni katliamlar İzmir’den
yönetilecek!
Hopa protestolarında polis terörü
Herkes için CHP(!): Kimin için demokrasi?
Kürt haraketine ‘seçim ablukası’
İstanbul’da “Seçimler, siyasal gelişmeler ve sol hareket” paneli...
Bursa’da “Seçimler ve sol hareket” paneli
llerde yaygın ve çok
yönlü çalışma.
Devrimci seçim kampanyası
etkinliklerle büyüdü!
Ontex’teki sendikal ihanet
gerçeğine tanıklık
Kampanya dönemi ışığında sınıf çalışmamız
Burger King Çağrı Merkezi
çalışanlarıyla
konuştuk
Emekli-Sen üyesi Yalçın Vural ile sendikada yaşanan son gelişmeler üzerine konuştuk.
Kamu TİS’lerinde eylemler
Yunanistan’da iki dünya
karşı karşıya!
Yemen’de halk isyanı
yeni bir evrede!
Ortadoğu’daki isyan ruhu siyonistleri zorluyor
Stuttgart’ta antifaşist öfke
Kurs dayatmasına eylemli yanıt
Eğitim-Sen 8. Olağan Genel Kurulu’nun ardından.
Haziranda ölmek zor!
‘84 ölüm orucu şehitleri
kavgamızda yaşıyor!
Coca Cola cinayet
işlemeye devam ediyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kurs dayatmasına eylemli yanıt

Yıllardır paralı kurslarla liselileri paralı eğitim cenderesinde tutan Kadriye Moroğlu Lisesi’nde birçok öğretmen, öğrencileri sınıfta bırakmakla ve düşük notlarla tehdit ederek kurslara katılmaya zorluyorlar.

Bu saldırı karşısında liselilerde öfke büyürken, örgütlenmenin adımları da atıldı. Öncelikle sorunlarını anlatan dilekçelerle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuran öğrenciler, okula müfettiş getirilmesinin ve soruşturma başlatılmasının önünü açtılar.

Öğrenciler tehdit edildi, aileleri arandı

Okuldaki paralı eğitim saldırısını teşhir etmek için bir haftadır eylem hazırlığında olan liseliler, eylemin duyulması üzerine tehditlere maruz kaldılar. Eyleme öncülük edenlerin aileleri arandı, eyleme katılabilecek öğrenciler tehdit edildi. Eyleme öncülük edenlerden bir öğrenciye ise “Eylem yapmayın kız kardeşinin zayıflarını silelim” denildi.

2 Haziran günü okul çıkışında bildiri dağıtan üç liseli de polis ablukasıyla karşılaştılar. 25’e yakın polis, ekip araçları ve yunus timleriyle hem bildiri dağıtımını engellemeye hem de liselileri korkutmaya çalıştılar.

Dersler iptal edildi

3 Haziran günü eylem okul çıkış saati olan 14.00’te yapılacağı için okul yönetimi saat 10.00-11.00-12.00’de dersleri iptal ederek öğrencileri dışarı çıkarttı. Okulda toplantı yapılacağı yalanına sığınan yönetim sınavları dahi iptal ettirdi.

Tüm tehditlere ve baskılara rağmen liseliler okul önünde eyleme katılmak için beklediler. Bu öğrencilerle de tek tek konuşuldu ve okuldan atma tehditleriyle öğrenciler dağıtıldı. Liselilerin ise “Eylemi bekliyoruz” diyerek mücadelelerini sahiplenmesi dikkat çekiciydi. Saat 13.30’da okulun önünde biraraya gelmeye başlayan liselilerin sayısı yarım saat içinde 100’ü buldu. Panzer ve çevik kuvvetin de geldiği eylem yoğun bir abluka ile başladı.

Faklı liselerden de katılım sağlanan eylemde “Paralı kurs dayatmasına, eğitimin ticarileşmesine son! Müşteri değil öğrenciyiz!” pankartı açıldı. Korkutmalar neticesinde 60’a yakın liseli eyleme katılırken bir o kadarı da eylemi dışarıdan izledi ve destek verdi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından iki kardeşini Moroğlu’nda okutan bir veli konuşma yaptı. 500 TL kayıt parası verdiklerini, kız kardeşinin zayıf olan dersinin ise kursa kayıt yaptırdıktan bir buçuk ay sonra 5’e çıkartıldığını söyledi.

Eylemin bitirilmesinin ardından toplu şekilde yürünmesi polisleri rahatsız etti. Slogan atılmamasına rağmen polisler kitleyi dağıtmaya çalıştı ve çevik kuvvet getirme tehdidinde bulundu. Ancak toplu halde yürünmeye devam edildi.

Kadriye Moroğlu Lisesi’nde bir ilk olan bu eylem, liselilerin bilinçlerindeki zincirlerin kırılmasını ve korkularını yenmesini sağladı. Okulda kurslar üzerinden öğrencilere baskı yapan ve bir sömürü çarkı kuran Ali Gündüz, Oktay Gürbüz, Cenap Kalaycılar, Murat Keleş, Emre Namlı gibi öğretmenlerin çarkına çomak sokuldu. Önümüzdeki sene kursların kalkacağına dair sözler duyulmaya başlandı.

Sivil polisler eyleme desteğe gelen devrimcilerin isimlerini öğrenmeye çalışıp, fotoğraf çekerek taciz ettiler.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece



İşsizlik ve YÖK’e karşı
gençler Taksim’de

Tunus, Tahrir, Madrid sokaklarını dolduran gençlerden aldıkları enerji ile İstanbul Taksim’de de gençler işsizlik ve YÖK’e karşı oturma eylemine başladı.

Gençler 8 Haziran günü saat 12.00’de Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile 3 günlük oturma eylemlerini başlattılar. “Tunus, Tahrir, Madrid, şimdi sıra İstanbul’da... İşsizlik ve YÖK’e karşı gençler meydana” pankartının açıldığı eylemde “Metin Lokumcu ölümsüzdür”, “Eğitim haktır satılamaz”, “Gencim, mezunum, işsizim”  dövizlerini taşıyan gençler işsizliğe, geleceksizliğe, YÖK’e karşı sloganlarını yükselttiler.

Sermayenin, AKP hükümetinin gençliğe dönük saldırganlığının bilançosunun açıklandığı eylemde patronların ceplerini gençliğin yarınları ile doldurduğu vurgulandı. Açıklama, çalınan geleceği geri almak için Tunus’ta, Tahrir’de, İspanya’da olduğu gibi Taksim’de de meydanları doldurma çağrısı ile sona erdi.

Açıklamanın ardından meydana kurdukları şemsiyelerin altında dövizleri ile oturma eylemlerini başlatan gençler, bildiri dağıtımı ile çağrılarını sürdürdüler. Oturma eyleminin toplantı, tiyatro gösterimi ve konserlerle devam edeceği duyuruldu.

Gençlerin eylemine katılan “6 Temmuz Ataması Elinden Alınan Öğretmenler” grubu da basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklamayı gerçekleştiren Burcu Çakır, KPSS’de yaşanan kopya skandalı ile öğretmenlik mezunlarının çaresiz kaldığını söyledi. Çakır, 1 Haziran tarihinde yapılan 30 bin atamada sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasının ve Ağustos ayında gerçekleşecek atamaların da gerekçe gösterilmesinin ardından bekledikleri 6 Temmuz atamasının iptal edilmesiyle ikinci bir haksızlıkla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Açıklama Temmuz atamasının hayata geçirilmesi talebi ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

AKP’lilerden linç girişimi 

Kütahya’da 2 Haziran günü Hopa’daki polis terörünü protesto etmek isteyen Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri ve Öğrenci Kolektifi üyeleri, AKP’liler tarafından linç edilmeye çalışıldı.

Kent merkezindeki Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan öğrenciler gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından AKP seçim irtibat binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamanın ardından binaya yumurta atan öğrencilere AKP’liler saldırdı. Öğrencileri linç etmeye çalışan yaklaşık bin kişi uzun süre öğrencileri darp etti. Polis saldırıyı bir süre izledikten sonra öğrencilerle linççi güruhun arasına girdi. Polis daha sonra öğrencileri Eğitim Sen binasına soktu.

 

MÜ’de soruşturma terörü

3 Mayıs’ta “Türkçülük günü” adı altında Mersin Üniversitesi içinde gerici bir etkinlik düzenlemek isteyen faşistler, devrimci değerlere ve Kürt halkının mücadelesine saldırmak istemişlerdi. Bunun üzerine devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilerin faşistleri Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Alanı’ndan çıkarmak istemeleri üzerine çatışmalar yaşanmıştı. ÖGB, sivil faşistler ve çevik kuvvet polislerinin saldırılarına maruz kalan devrimci öğrenciler bu saldırılara tok bir yanıt vermişlerdi.

Üniversite yönetimi bu planlı provokasyonla yetinmeyerek, eyleme katılan devrimcilere yönelik soruşturma terörünü devreye soktu. Bu çerçevede, “Fen Edebiyat Fakültesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Cumhuriyet Alanı çevresinde izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak, slogan atmak, basın açıklamasında bulunmak” iddialarıyla bir Ekim Gençliği okuruna soruşturma açıldı.

Mersin Üniversitesi’nden EG okuru