10 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/22

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim sonrasının kapsamlı
mücadele gündemleri
Seçim oyununa gelme, safları sıklaştır
Yeni katliamlar İzmir’den
yönetilecek!
Hopa protestolarında polis terörü
Herkes için CHP(!): Kimin için demokrasi?
Kürt haraketine ‘seçim ablukası’
İstanbul’da “Seçimler, siyasal gelişmeler ve sol hareket” paneli...
Bursa’da “Seçimler ve sol hareket” paneli
llerde yaygın ve çok
yönlü çalışma.
Devrimci seçim kampanyası
etkinliklerle büyüdü!
Ontex’teki sendikal ihanet
gerçeğine tanıklık
Kampanya dönemi ışığında sınıf çalışmamız
Burger King Çağrı Merkezi
çalışanlarıyla
konuştuk
Emekli-Sen üyesi Yalçın Vural ile sendikada yaşanan son gelişmeler üzerine konuştuk.
Kamu TİS’lerinde eylemler
Yunanistan’da iki dünya
karşı karşıya!
Yemen’de halk isyanı
yeni bir evrede!
Ortadoğu’daki isyan ruhu siyonistleri zorluyor
Stuttgart’ta antifaşist öfke
Kurs dayatmasına eylemli yanıt
Eğitim-Sen 8. Olağan Genel Kurulu’nun ardından.
Haziranda ölmek zor!
‘84 ölüm orucu şehitleri
kavgamızda yaşıyor!
Coca Cola cinayet
işlemeye devam ediyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamu TİS’lerinde eylemler

Harb-İş’ten Kartal eylemi

Türk Harb-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, toplu iş sözleşmesi sürecinde işveren temsilcilerinin dayatmalarını ve Türk-İş yöneticilerinin gerekli tutumu almayarak süreci işçilerden ve diğer sendikalardan gizlemesini protesto etmek amacıyla 8 Haziran günü bir yürüyüş gerçekleştirdi. E-5 Kartal Köprüsü’nü trafiğe kapatan işçiler burada sloganlarla yaklaşık bir saat bekledi. Ardından yolu tek yönlü trafiğe kapatarak Kartal Merkez istikametine yürüdüler.

MAS-DAF işçileri, Yol-İş Sendikası üyelerinin pankartlarıyla destek verdiği yürüyüşte Birleşik Metal, Eğitim Sen, Genel İş yönetici ve üyeleri yer aldı. Aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici kurumlar da yürüyüşe katılım gösterdi. Yaklaşık 600 kişi ile başlayan yürüyüş yoldan katılanlar ve Kartal merkezde bekleyenlerle birlikte 800 kişiye ulaştı.

Yürüyüş sırasında işçilerin toplu sözleşmenin taraflarından olan AKP’ye yönelik tepkileri bir hayli yoğundu. Yol güzergahında bulunan AKP Kartal Seçim Merkezi önünde bir süre beklenerek AKP ve hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Aynı zamanda Türk-İş yönetimine de öfkeli olan işçiler Türk-İş’i teşhir eden ve göreve çağıran sloganları da sık sık haykırdı.

Yürüyüş boyunca çevredekilerin ilgisi de oldukça yoğundu. Birçok kişi alkışlarla eyleme destek verirken arabalarıyla geçenler de korna çalarak işçileri selamladı.

Alkış ve sloganlarla Kartal Meydanı’na gelindikten sonra Harb-İş adına basın açıklaması okundu. Açıklamada, 23 bin Harb-İş üyesinin yanısıra kamuda çalışan 230 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiği söylendi. Bu görüşmelerin bugüne kadar bir sonuca ulaşmadığı ve işveren tarafının bu noktada bir adım atmadığı ifade edilirken, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nca sürecin alınan kararlara uygun bir şekilde devam ettirilmediğine dikkat çekildi.

Açıklamada Türk-İş yönetimine şu sözlerle çağrı yapıldı: “Türk-İş yöneticilerini açık, somut ve etkili tutum almaya, hükümet yetkilileri ile yapılan tüm görüşmeleri üye sendikalarla ve kamuoyu ile paylaşmaya; toplu sözleşme kapsamında olsun ya da olmasın tüm sendikaları ve üyelerini el ele, omuz omuza dayanışmaya çağırıyoruz.”


Petrol-İş üyesi işçiler iş bıraktı 

Petrol-İş üyesi işçiler Tüpraş’la süren toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine 6 Haziran günü İzmir ve Batman’da iş bıraktı

Batman

Batman Rafinerisi’nde çalışan 250 işçi taşeronlaştırmaya karşı 2 saat iş bırakarak rafineri önünde eylem gerçekleştirdi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptığı açıklamada, Tüpraş’ta taşeron işçi çalıştırmanın ve hizmet alımlarının giderek arttırıldığına dikkat çekti. Vardiyalardaki sistem değişikliğine de tepki gösteren Öztaşkın, baş operatör ve formenler dışında kalan personelin vardiya sisteminin farklılaştığını dile getirdi. Söz konusu uygulamanın işverenin yönetim hakkı içinde kalan bir husus olmasına rağmen toplu iş sözleşmesinin de konusu olduğunu ve bu sistem değişikliğine de ilk günden bu yana karşı çıktıklarını belirtti.

İzmir

Petrol-İş Aliağa Şubesi üyesi işçilerin 2 saat iş bırakarak gerçekleştirdikleri ikinci uyarı eyleminde, servislerinden inen işçiler giriş kapısı önünde toplandı. Gece vardiyasından çıkan Petkim işçilerinin de destek vermesiyle 500 işçi kapı önünde eylem gerçekleştirdi.

 

 


Kamu TİS’lerinde oyalama sürüyor

Yaklaşık 230 bin işçiyi kapsayan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde Türk-İş ve hükümet temsilcileri 2 Haziran günü Trabzon’da biraraya geldi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş Yönetim Kurulu’nun yer aldığı toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hedeflerinin seçimlerden önce sözleşmeyi bitirmek olduğunu dile getirdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da “Umuyorum kamuda çalışan işçilerimizin beklentilerini karşılayacak sonuca varırız” diyerek genel-geçer bir yanıt verdi.

 

 

Çimse-İş’ten grev kararı

Türk-İş’e bağlı Türkiye Çimento Seramik Toprak ve Cam Sanayi İşçileri Sendikası (Çimse-İş), çimento patronlarının örgütü ÇEİS ile devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine 2 Haziran günü 45 fabrikada grev kararı alındığını duyurdu.

Sendikanın Başkanlar Kurulu 3 Haziran günü yaptığı yazılı açıklamada, 7 Ocak 2011 tarihinde başlayan görüşmelerde üyelerinin temel taleplerini karşılayan bir yaklaşım oluşmadığını belirtti. Açıklamada şunlar söylendi:

Kurulumuz, sendikamızın bugüne kadar yürüttüğü toplu iş sözleşme görüşmelerinde izlediği politikayı onaylamış, grev kararı alınması konusunda gerekli prosedürlerin gecikmeden yerine getirilmesini kararlaştırmıştır. Bu karar çerçevesinde grev kararının 02 Haziran 2011 tarihinde alınmasına oybirliği ile karar verilmiştir.”


İSDEMİR’de grev oylaması

İskenderun Demir Çelik Fabrikaları’nda (İSDEMİR) toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı oylandı.

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası ile İsdemir arasında Ocak ayından bu yana süren 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tıkanınca grev kararı alınmıştı. Çelik-İş, 31 Mayıs’ta grev kararını açıklamıştı.

Grev kararı oylamasında ise 4621 evet oyuna karşılık 3 hayır oyu kullanıldı.

Erdemir’den 6 Haziran günü yapılan açıklamada ise lokavt kararı alındığı duyuruldu.

6 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme kapsamında sendika, İSDEMİR’deki ücretlerin ERDEMİR AŞ ile eşitlenmesi isterken, karşı taraf ise 0 zam dayatmasında bulundu.


Direnişçi işçiler Kızılay’da

Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde sendikalı oldukları için işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi iki işçi, “Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz! İşimize döneceğiz” talebiyle 4 Haziran günü Samsun’dan başlattıkları yürüyüşün ardından 6 Haziran günü Ankara’ya ulaştı. İşçiler direnişlerinin 132. gününde Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Direnişçi işçilerden Cemalettin Kömpe yaptığı açıklamada, haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkarıldıklarına dikkat çekerek işlerini geri istediklerini ifade etti. Sendikal baskılara son verilmesini istedi.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu da birer konuşma yaptı.

İşçiler Kızılay’a çıktı

Direnişçi işçiler bakanlık önündeki eylemlerinin ardından Kızılay Meydanı’na çıktılar.

“Taşerona Baş Kaldırıyoruz, İşimizi Geri İstiyoruz” yazılı bir pankart açarak Kızılay Meydanı’nda yolu kesen işçilere çevik kuvvet polisleri saldırdı. 3 işçi gözaltına alınırken, “İşimizi geri istiyoruz!”, “Taşerona baş kaldırıyoruz” sloganlarını attılar.