25 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/12

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultaylar ve sınıfın
mücadele gündemleri
Erdoğan: “NATO’nun ne işi var Libya’da?”
Bir yağma savaşı, iki farklı dünya
Yüzbinler Newroz
alanlarında buluştu!...
Newroz ateşi alanlarda harlandı!..
Düzenin ve CHP’nin
sosyal demagoji ihtiyacı! ..
İlk adımı Süsler Doruk işçileri attı...
Yaşasın grev,
yaşasın dayanışma!
Konak’tan Ontex’e direniş köprüsü
ÇEL-MER Çelik’te kirli oyunlar/PTT iccilerinden zincirli eylem
İşçiler kurultaylara yürüyor...
Emperyalist saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltelim!
Kanlı ve kirli ellerinizi
Libya’dan çekin!
Arap dünyasında isyan
dalgası sürüyor
Bölgesel gericiliğin mızrak başı:
Suudi Arabistan.
Nükleer karşıtı protestolar
ve görevlerimiz
Nükleer protestoları sürüyor
Almanya’da onbinlerin
katıldığı coşkulu Newroz
Newroz ateşi kampüslerde
Haklarımıza göz koyanlara
İstanbul’u dar edelim!..
Şerzan Kurt davasında erteleme
T. Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ile konuştuk...
3 Nisan eylemi ve sendikal
birlik üzerine..... 
Emek örgütleri: Susmayacağız!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da onbinlerin
katıldığı coşkulu Newroz

Yek-Kom tarafından her yıl düzenlenen Newroz yürüyüşü ve etkinlikleri bu yıl 19 Mart tarihinde “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış!” şiarı ile Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirildi.

Almanya merkezli ve iki güzergah üzerinde gerçekleştirilen yürüyüşe, ezici çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu onbinlerce kişi katıldı. Yürüyüşe, yol boyunca atılan sermaye devletine dönük öfkeli sloganlar, korteje hakim olan coşku ve gençliğin bitip tükenmeyen dinamizmi damgasını vurdu.

TKİP taraftarları yürüyüşe, asıl kitlenin olduğu kırmızı hatta katıldı. Bulunduğumuz hattaki kalabalığa başından sonuna coşku hakimdi. Bu güzergahtaki yürüyüş, güçlü ses cihazlarından Kürtçe olarak verilen enternasyonal marşıyla birlikte başladı. Fakat en dikkate değer olan, devrim ve sosyalizm içerikli yapılan ajitasyonlar ve devrimci marş ve türkülerin çalınıyor olmasıydı.

Yürüyüş kollarının her ikisinde de, yoğunluklu olarak Öcalan’ın resimleri ve parti bayrakları taşındı.  TKİP taraftarları olarak, yaklaşık bir saat süren yürüyüşe, “Kahrolsun sömürgecilik, özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik! / TKİP” pankartıyla katıldık. Ayrıca genç yoldaşlarımız tarafından taşınan onlarca parti bayrağımız ile görsel anlamda dikkat çekici bir kortej oluşturduk. Kortejimizde ağırlıklı olarak halkların kardeşliğini, dayanışmayı ve devrimci direnişi dile getiren sloganlar atıldı. Sloganlarımız, Kürt yurtseverleri tarafından da desteklendi ve yer yer birlikte haykırıldı. Yürüyüşe MKP, TKP-ML, TİKB ve MLKP katıldı.

Yürüyüş Newroz etkinliğinin yapılacağı Ren nehrinin kenarındaki alanda sona erdi. Etkinlik programı, Yek-Kom başkanının, Kürdistan’a barış ve demokratik özerklik vurgusu yapan konuşması ile başladı. Konuşmanın ardından, Kürt sanatçıların sunduğu pek çok müzik dinletisi gerçekleştirildi. Etkinlikte Sol parti ve Yeşiller adına birer milletvekili konuşma yaptılar. Yanısıra BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da Türkçe bir konuşma yaptı. Kışanak’ın konuşması Haziran ayında yapılacak olan seçimler içerikli idi. Etkinlikte uydu aracılığıyla Murat Karayılan ile bağlantı sağlandı. Konuşma alanda heyecana yol açtı, coşkuyu biraz daha arttırdı.

Etkinlik kültürel etkinliklerin ardından, Kürt halkının vazgeçilmez özgürlük hakkının tanınması isteminin tekrar tekrar vurgulanmasıyla sona erdi.

 

Frankfurt

BİR-KAR 20 Mart günü bir Newroz etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik, Barış Evi ve Varto Kültürevi ile birlikte yapıldı. Bu iki yerel dernekle birlikte yürütülen gecenin ön hazırlık çalışmalarına, yapılan iş bölümü temelinde yaklaşık bir ay önceden başlandı. Her kurumun kendi hedef kitlesi üzerinden çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmanın sonucu 20 Mart günü yapılan geceye dolaysız olarak yansıdı. Geceye çok değişik eğilimlerden yaklaşık 200 insan katıldı.

Geceye başından sonuna dek coşkulu bir atmosfer hakimdi. İşçi sınıfının büyük ozanı Nazım Hikmet’ten şiirler, tiyatro gösterimi, devrimci türkü ve marşlardan oluşan ve akıcı biçimde yapılan sunumlarla, değişik eğilimlerin biraraya geldiği kitleye gerçekten güçlü politik mesajlar verildi. Bunun yanısıra, gece boyunca aralıklı biçimde Türkiye’de işten atılan Ontex işçileriyle dayanışma çağrıları yapıldı. Etkinliği düzenleyen bileşenler, elde edilecek geliri Ontex işçilerine göndermeyi kararlaştırmıştı, bunun duyurusu katılımcılar tarafından sevinçle karşılandı.

Gecede 27 Mart tarihinde BİR-KAR’ın Frankfurt’ta düzenleyeceği Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki gelişmeleri konu alan panele de cağrı yapıldı.

Etkinlikte Ontex işçilerine iletilmek üzere 530 Euro toplandı. Bu para Ontex işçilerine gönderildi.

BİR-KAR / Düsseldorf - Frankfurt

 

 

Ontex direnişçisi sınıf kardeşlerimize!

Uluslararası dev bir şirketin kolu olan ülkemizdeki fabrikanızda daha iyi çalışma ve yaşam koşullarında çalışmak istediğiniz için fabrikanın kapitalist patronları ve onlarla işbirliği yapmış bulunan sendikanızın bürokratları tarafindan işten atıldığınızı ve 17 Şubat’tan bu yana bu haksızlığa karşı onurluca ve zor koşullarda direndiğinizi biliyoruz. Biz de emekçiyiz ve Türkiye’de sokağa atılmanın, her gün eve ekmek götürmenin ne anlama geldiğini biliyor, bu nedenle bu onurlu mücadelede karşı karşıya bulunduğunuz zorlukları yüreğimizde hissediyoruz. Yalnız olmadığınızı bilmenizi istiyor, mücadelenizle dayanışmayı büyüteceğimize söz veriyoruz. Bu dayanışmamızın ilk göstergesi olark emekçilerden topladığımız 530 Euro’yu size gönderiyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

 BİR-KAR Frankfurt, Barış Evi / Ruselsheim, Varto Kültür Evi / Ruselsheim

 

 

 

Nürnberg’de işçi toplantısı

19 ve 20 Mart tarihlerinde, Almanya’nın Nürnberg kentinde ekonomik krizin sonuçları, uluslararası işçi hareketinin durumu ve görevlerimiz konulu seminerler gerçekleştirildi. Seminerlere MAN, Leistritz, Siemens Trafowerk, Federal Mogul, Conti Temıc / INA, Devlet Demiryolları, Bosch, Meth ve Berber işçileri katıldı. Araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’ın katıldığı seminerler dört bölüm halinde sunuldu. Sunumlar çok başarılı biçimde gerçekleştirildi ve verimli oldu.

Seminerde, içinde bulunulan krizin boyutlarının altı çizildi. Devamında, bu büyük krizin yapısal bir kriz olduğu ve bunun bölgesel, sektörel ve kısa süreli olmadığı belirtildi.

Sözkonusu bunalımın sektörden sektöre, ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de; ekonomik, ahlaki, ekolojik vb. alanlarda kendini gösterdiği, uzun süreli ve küresel çapta olduğu dile getirildi. AB’nin birinci derece periferisini oluşturan Yunanistan, İtalya, Portekiz, İrlanda, Belçika, İspanya vb. ülkelerin, AB’nin güçlü devletleri Almanya ve Fransa tarafından Çinlileştirme, bir başka ifadeyle sömürgeleştirme süreci içine sokuldukları, sıranın AB’nin ikinci periferisi olan Tunus, Mısır ve Türkiye gibi ülkelere geldiği belirtildi.

Kapitalist devletin rolü ve karakterinin de anlatıldığı toplantıda, ayrıca Türkiye’nin 282 milyar dolar dış borcunun, 48 milyar dolar cari açığının olduğuna dikkat çekildi. Sıcak para girişinin olmaması halinde sorunlar yaşayacağının altı çizildi.

Kriz gerçeğinin Almanya için de geçerli olduğu belirtildi ve buradaki krizin etkilerinin özellikle göçmen işçilerin sırtına bineceği açıklandı. Avrupa’da ırkçı-faşist hareketin oylarını her defasında biraz daha artırdığı vurgulandı ve ırkçı-faşist saldırıların hedefinin de göçmenler olduğu söylendi. Ardından taban örgütlenmesinin önemi anlatıldı.

Sunumlar işçiler tarafından büyük bir merak ve dikkatle dinlendi. Özellikle, kapitalist ülkelerde emeğe ve ürünlerine yabancılaşan işçilerin, aynı zamanda insanlığa ve doğaya nasıl yabancılaştığının örneklerle anlatıldığı bölümler ilgiyle izlendi.

80’nin üzerinde işçinin katıldığı toplantı, el ele tutuşularak atılan “Yaşasın işçilerin birliği!” sloganı ile son buldu.

Nürnberg’den işçiler

 

 

Lozan’da Ontex işçilerine destek!

İsviçre’de Ontex direnişinin sesini daha geniş kesimlere duyurmak ve kısmen de olsa direnişçi işçilerin maddi ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli faaliyetler gerçekleştiren BİR-KAR, 20 Mart günü Lozan kantonunda bu etkinliklerini sürdürdü.

Türkiyelilerin yoğun olarak bulunduğu iki kahvede Ontex direnişi anlatılarak destek çağrısı yapıldı. Kahvelerde yapılan bilgilendirme konuşmaları ve bildiri dağıtımları ile Ontex direnişine maddi destek sunulması istendi. Bağış kutusu ile masalar tek tek dolaşıldı. Toplamda 460 frang toplandı.

Maddi destek için sürdürülen çalışmaların yanısıra direnişin bilgisi Lozan’daki bazı ilerici sendikacılara ve sol çevrelere de ulaştırıldı. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde Lozan’ın işlek caddelerinden birinde masa açılarak direnişin sesi sokağa taşınacak. Ontex işçilerinin boykot çağrıları Fransızca’ya çevrilerek işçi ve emekçilerden imza ve maddi katkı talebinde bulunulacak.

Kızıl Bayrak / Lozan