21 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/03

 Kızıl Bayrak'tan
Artan sokak hareketliliği ve imkanlar
“Torba Yasa’’ya geçit vermeyelim!
Sosyal diyalog masalı ve sendikal rant hesapları
PTT işçileri mücadeleyi büyütüyor.
Birleşik Metal’den
grev kararlılığı
Metal işçileri greve
hazırlanıyor..
Sa-ba direnişi üzerine
DESA işçileri:
“Hakkımızı alana kadar
direneceğiz!”
Cıngıllıoğlu’nda sigorta
hakkı kazanımı
KESK Olağanüstü Genel Kurulu üzerine
Diktatör devrildi,
sıra diktatörlükte!
“Diktatör devrildi,
diktatörlük yerinde duruyor”
Kürt halkı ‘özgürlük’ için alanlarda!
Katledilişinin 4. yılında Hrant Dink anıldı.
Alevi hareketi toplumsal muhalefetle buluşmalır!....
Gençlikten
Avrupa’da bir “utanç duvarı” yükseliyor
Güvencesizler buluştu!
Kapitalizm ve kadına
yönelik şiddet.
İşçi sınıfının şanlı
Tariş direnişi 31. yılında!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Birleşik Metal’den grev kararlılığı

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanlar Kurulu 12 Ocak günü Gebze’de toplandı. Toplantının ana gündem konusu grup TİS süreciydi. Toplantıdan önce bir basın açıklaması yapan Birleşik Metal yönetimi, 11 Aralık’ta mücadeleye devam kararı alarak ezberleri bozduklarını, bundan sonra da taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ezber bozmaya devam edeceklerini vurguladı.

Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, Türk Metal’in MESS ile sözleşmeyi imzalamasından sonra kendilerinin de aynı anlaşmaya imza atacaklarının düşünüldüğünü, ancak aldıkları kararla durumu değiştirdiklerini vurguladı.

Toplanacak olan Başkanlar Kurulu’nun ise bundan sonraki süreçte yapılacakları belirleyeceğini belirten Serdaroğlu, talepleri kabul edilmediği takdirde bu kez grev kararı almakta tereddüt etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmasının devamında MESS’e de seslenen Serdaroğlu konuştu:

“Bugün için bizim ve metal işçilerinin yapabileceklerine inanmıyor olabilirsiniz. Grup sözleşmesinde en son grev 1990 yılında yaşandı. 21 yıldır, işyeri yönetimleri toplu sözleşme sürecini işyerlerinin dışında gelişen bir olay gibi algıladılar. Bugün öyle değil. Toplu sözleşme ve grev süreci fabrikaların kapısından içeriye girmek üzere. Bugüne kadar inanmıyor olabilirsizin ama inanmaya başlasanız sizin açınızdan iyi olur. Bugüne kadar, bizim sözleşmeyi imzalayacağımıza inanıyordunuz. Bu inancınızın karşılığı olmadığı 11 Aralık’ta ortaya çıktı. Şimdi grev kararı alamayacağımızı inanıyorsunuz. Bu inancınızın boş çıkması için birkaç haftanız kaldı. Daha sonra greve çıkamayacağımıza inanacaksınız. Gelin vakit varken boş inançlarınızdan vazgeçin.”

Resmi arabulucu sona erdi

Resmi arabuluculuk aşamasında ilgili taraflarla 17 Ocak 2011 tarihinde resmi arabulucu Nizamettin Aktay başkanlığında Ankara’da yapılan toplantıda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamadı. Böylelikle resmi arabulucunun yasal süresi tamamlanmış oldu.

Yasaya göre resmi arabulucu 3 işgünü içinde raporunu hazırlayıp Çalışma Genel Müdürlüğü’ne göndermekle yükümlü. Resmi arabulucu raporunu alan yetkili makam da en geç 6 işgünü içinde taraflara göndermek zorunda.

Yetkili makam tarafından taraflara gönderilen arabulucu raporunu alan sendika 6 işgünü geçmeden grev kararı alamıyor. Grev kararı ise 6 işgünü içinde alınmak zorunda.

 

 

 


Metalde TİS görüşmeleri...

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul ve İzmir’de örgütlü olduğu çeşitli fabrikalarda tekil toplu sözleşme görüşmelerini sürdürüyor.

İstanbul 2 Nolu Şube’ye bağlı Gimsan, Balıkçıoğlu ve Pancar Motor’ta TİS görüşmeleri devam ediyor.

Gimsan fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerine 13 Ocak günü yapılan toplantı ile devam edildi. Toplantıya işyerinin iflas erteleme sürecinde bulunması nedeniyle kayyum da katıldı.

Ücret ile yan ve sosyal haklarla ilgili maddelerin görüşüldüğü toplantıda herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Toplantı sonrası fabrika yemekhanesinde sendika üyesi işçiler bilgilendirildi.

Balıkçıoğlu fabrikasında ise 30 Aralık 2010’da yapılan toplantıda ücret ve kalan 4 madde görüşüldü. Ancak herhangi bir madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. 60 günlük sürenin bitmesi nedeniyle uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Pancar Motor’da sözleşme görüşmelerinin ilki 5 Ocak’ta yapıldı. Bu toplantıda sendikanın değişiklik teklif etmediği 69 maddenin tümü kabul edildi.

Birleşik Metal-İş İzmir Şube’ye bağlı Delphi, FTB Lisi ve ZF Lemförder fabrikalarında da TİS görüşmeleri sürüyor.

FTB Lisi’de yapılan sözleşme görüşmelerinde 44 madde kabul edilmiş durumda. Yapılan toplantıda bazı idari maddelere karşı teklifler sunuldu ve ücret ile sosyal haklara yönelik ilk teklif verildi. Kalan idari maddeler ile ücret ve sosyal haklar bir sonraki toplantıda görüşülecek.

ZF Lemförder’de ise şimdiye kadar yapılan iki görüşmede sendikanın değişiklik teklif etmediği maddeler görüşüldü ve bu maddelerden 27’si kabul edildi. Kalan maddeler 25 Ocak yapılacak toplantıda görüşülecek.

Delphi Otomotiv Sistemleri fabrikasının MESS üyeliğinden istifa etmesi üzerine, işyeri ile sözleşme görüşmelerine yeniden başlandı. Delphi ile bir yandan arabulucu süreci işlerken diğer yandan da görüşmeler sürüyor.

Sendika, Delphi’nin MESS’ten ayrılması sonrasında tüm maddeler için yeni teklif verdi ve görüşmeler bu teklif üzerinden yapılıyor. 6 ve 12 Ocak tarihlerinde yapılan görüşmelerde toplam 56 madde kabul edildi. Anlaşma sağlanamayan bazı idari maddeler ile ücret ve sosyal haklara ilişkin maddeler sonraki toplantıda ele alınacak.



Renta’da greve doğru...

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şubesi’nin örgütlü olduğu Renta fabrikasında toplu sözleşme süreci greve doğru ilerliyor. Resmi arabulucu tutanağının sendikaya ulaşmasıyla birlikte grev aşamasına gelinmiş bulunuyor. Resmi arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasının ardından yasaya göre 6 işgünü bekleme süresi var. Bu sürenin tamamlanmasının ardından 6 işgünü içinde grev kararı alınması ygerekiyor. Renta’da grev kararı 24-28 Ocak 2011 tarihleri arasında alınıp patrona tebliğ edilecek.

Renta, toplu sözleşme görüşmeleri başladıktan sonra MESS’e üye olmuş ancak grup toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalmıştı. Patronun diğer fabrikası olan Doruk ise grup toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunuyor.

Arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasının ardından Renta işçileri 16 Ocak günü şube binasında eğitim gerçekleştirdi.


Öztiryakiler’de işten atma

İstanbul Büyükçekmece’de, Hadımköy yolu üzerinde kurulu Öztiryakiler fabrikasında yaşanan işten atma saldırısına karşı işçiler sessiz kalmıyor.

“İş daralması” bahanesiyle işten çıkarmalara başvuran Öztiryakiler patronu, işçilere yoğun mesailer dayatarak, işçileri geceli gündüzlü çalıştırıyor. Dünyada sektöründe ilk sıralarda olmakla övünen, basına boy boy demeçler veren Tahsin Öztiryaki, yoğun sömürü koşullarında çalıştırdığı işçilerin 20’sini işten çıkardı. Fabrikada iş kazası geçirerek vücutlarında kalıcı hasarlar oluşan işçiler de işten çıkarılanlar arasında bulunuyor.

Metal İşçileri Birliği işten çıkartmaların hemen sonrasında fabrika önünde, atılan işçilerin geri alınması, işten atmaların durdurulması talepli bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdi. Dayanışmayı yükseltme ve örgütlenme çağrısı yaptı.

Öztiryakiler’de işçilere kölelik koşullarında çalışma dayatılıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı fabrikada iş kazaları oldukça yaygın. İş kazası geçiren işçileri yüksek ücretle, rahat işlerde çalışma vaadiyle kandırmaya çalışan Tahsin Öztiryaki, işçilerin tedavi masraflarına karşılık senet imzalatarak ücretlerde kesinti yapıyor.

Bir işçinin yüzünde ve vücudunda ağır ve kalıcı yanıklar bulunuyor. Bir bir diğer işçinin ise iki dizinden aşağısı kırık ve yürümekte zorluk çekiyor. Bu işçiler de işten atılanlar arasında. Bunun yanısıra bir işçi hastane masraflarından kaynaklı Öztiryakiler’e borçlu görünüyor.

Ağır sanayi kapsamında çalışan işçiler ortalama 600 TL ücret alıyor. İşten atmaların devam edeceği söyleniyor.

 Kızıl Bayrak / Esenyurt