14 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/02

 Kızıl Bayrak'tan
Torba yasa saldırısına karşı
mücadelenin durumu ve görevler…
AKP’nin Hizbullah hamlesi
ve hedefleri
Kürt halkı dinci gericilikle
kuşatılmaya çalışılıyor!
NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik mücadeleyi büyütüyor.
“İşçiler torbada Türk-İş nerede?”
MESS dayatmalarına karşı eylemler..
BERICAP direnişi sürüyor
Ontex işçileri kararlı
İşyeri temsilcilerinden
Belediye-İş’e tepki.
Belediyelerde taşeronluk uygulamaları
ve örgütlenme
PTT taşeron işçileri
haklarını arıyor
Deneyimler ışığında kampanyalar süreci
Fabrika çalışmasında
mesafe almadan sınıfla birleşmeyi başaramayız!
İzmir’de öncü işçiler
‘kurultay’ı tartıştı!
İÜ’de soruşturma ve
ÖGB terörü protestosu..
Üniversitelerden
Neo-liberalizmin
enkaz ülkeleri: Tunus ve
Cezayir - Volkan Yaraşır.
Kuzey Afrika’da
anti-kapitalist direniş!
“Onbinler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i andı..
Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş, ya sosyalizm!
Direnişte kadın işçi olmak
50’yi aşkın gazeteci tutuklu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“İşçiler torbada Türk-İş nerede?”

Belediye-İş, Torba Yasa Tasarısı’na ve tasarıya karşı tepki göstermeyen Türk-İş yönetimine karşı Türkiye’nin dört bir yanında eylemdeydi. İzmir’de Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde eylem yapan işçiler, hükümeti ve Türk-İş yönetimini protesto etti.



İzmir’de Türk-İş’e tepki

Belediye-İş Sendikası İzmir şubelerine üye işçiler 11 Ocak günü Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği önünde eylem başlattı. Saat 12.00’de yapılacağı duyurulan eylem öncesi saat 10.00’de binaya giren Belediye-İş yöneticileri temsilcilik penceresine “İşçiler Torbada Türk-İş nerede?” pankartını astı. Ayrıca “İşgal-grev-direniş İşte Belediye-İş” yazılı dövizler açtılar.

Bina önünde toplanan sendika üyesi işçilere seslenen Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu, yasa tasarısının Türk-İş’in bazı yöneticilerinin hükümetle yaptığı pazarlık ve ince hesapların sonucu olduğunu söyledi. Mutoğlu, belediye işçilerini Milli Eğitim ve Emniyet Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarına sürgüne gönderecek bu tasarının yasalaşmaması için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

Bina içerisinde bulunan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı’dan, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun torba yasaya karşı tepki koymasını, gerekirse genel greve gidilmesini isteyen yöneticiler bölge temsilcisine tepki gösterdiler.

Tasarıya kendilerinin de karşı olduğunu, bu konuda Tayyip Erdoğan’la Başkanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan görüşmelerden işçinin istediği yere gitmesiyle ilgili bir mutabakat ortaya çıktığını söyleyen Kundakçı’ya tepki gösteren Belediye-İş yöneticileri asıl amacın Belediye-İş’i silmek olduğunu dile getirdiler.

Belediye-İş yöneticileri Ankara’daki Belediye-İş Genel Merkezi’yle yaptıkları görüşmeler ve kendi aralarındaki değerlendirme sonucunda eylemi sonlandırarak Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği’nden ayrıldı.



Adana’da Türk-İş önünde eylem

Belediye-İş Adana Şubesi 11 Ocak günü gerçekleştirdiği eylemle Türk-İş yönetimini protesto etti.

Belediye işçileri Türk-İş Adana Bölge Temsilciliği önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdiler. “İşçiler burada Türk-İş nerede? / Belediye-İş Adana Şube” pankartının açıldığı açıklamada, “torba yasanın” tüm işçi ve emekçileri oldukça olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi. Açıklamada, Türk-İş’in 4 Ocak günkü Başkanlar Kurulu öncesinde Genel Başkan Mustafa Kumlu’nun Tayyip Erdoğan’la görüştüğü ve mücadele etmektense beklemeye karar verdiği hatırlatılarak, konfederasyon yönetiminin bürokratik tutumu teşhir edildi.

Yaklaşık 150 belediye işçisinin katıldığı eylemde, işçilerin Türk-İş yönetimine dönük tepkisi sık sık atılan “İşçiler burada Kumlu nerede!” ve “İşçiler burada Kumlu nerede!” sloganlarına yansıdı.

Eylemde, Sanayi İşçileri Derneği (Sİ-DER) üyeleri de “Haklarımız ve geleceğimiz için “torba yasaya” hayır!” başlıklı bildiriler dağıtarak, 16 Ocak Pazar günü dernek salonunda gerçekleştirecekleri “Torba yasasına karşı ne yapabiliriz?” söyleşisine çağrı yaptılar.



Ordu

Tahıl Pazarında yapılan basın açıklamasına Ordu Belediyesi’nde çalışan işçilerin tümü katıldı. 500 kişinin katıldığı basın açıklamasına Emek Partisi, CHP, KESK’ e bağlı sendika yöneticileri de katılarak destek verdi. İşçiler eyleme siyah torbalarla katıldı.



Kocaeli

Belediye-İş Kocaeli Şubesi, Torba Yasa’ya karşı sessizliğini koruyan Türk-İş’i uyarmak için 150’yi aşkın işçiyle Türk-İş Marmara Bölge Temsilciliği’ne yürüdü. İşçiler adına basın açıklamasını yapan 2 No’lu Şube Başkanı Osman Şar, mecliste görüşülmekte olan torba yasayla belediye işçilerinin hizmetli olarak çalıştırılacağını belirtti ve başka kurumlara gönderilecek olan işçilerden rıza alınmadığını söyledi.



Iğdır

Iğdır’da Belediye İş üyesi işçiler, ‘torba yasayı’yı ve tasarıya sesiz kalan Türk-İş yönetimini protesto etti. Belediye önünde toplanan yaklaşık 150 işçi sloganlar ve alkışlarla TBMM’de görüşülen ‘torba yasa’ya tepki gösterdi.







Torba yasaya karşı eylemler sürüyor...

İstanbul’da ortak eylem

Belediye işçileri İstanbul’da ortak eylem gerçekleştirdi. Belediye işkolunda örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş ve Türk-İş’e bağlı Belediye-İş sendikaları 6 Ocak günü Unkapanı’ndaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü. Eylemde torba yasaya karşı birleşik mücadele vurgusu öne çıktı.

Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Şubeleri ve Belediye-İş İstanbul Şubeleri’ne üye işçiler kendi sendika binaları önünde kortejler oluşturarak Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne iki koldan yürüdü. Saraçhane’de buluşan yürüyüş kolları tek bir koldan Unkapanı’na yürüdü. Yürüyüşe Genel-İş üyesi Kadıköy ve Kartal Belediyesi işçileri de katıldı.

“Torba yasasına karşı birleşerek kazanacağız” pankartının açıldığı yürüyüşe Pendik Kurtköy’deki Sabiha Gökçen Havaalimanı’nda işten atılan Hava-İş üyesi işçiler de kendi pankartlarıyla katıldı.

Sloganlarla Unkapanı’ndaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne önüne yürüyen işçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. Genel-İş ve Belediye-İş sendikaları adına ortak açıklamayı DİSK/Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası Bölge Başkanı Mehmet Karagöz okudu.

Eylemde konuşan Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm ise Belediye-İş Genel Merkez yönetiminin, İstanbul’da bulunan şube başkanlarını disiplin kuruluna sevketmesini eleştirdi.

İstanbul’da gerçekleştirilen ortak eylemin Türkiye geneline yayılması gerektiğini ifade eden Gülüm, birleşik mücadele vurgusu yaptığı konuşmasında Türk-İş’in eylem kararlarını ertelemesini eleştirdi.



Didim’de eylem

Torba yasa Didim’de protesto edildi. Eğitim-Sen Didim Temsilciliği öncülüğünde yapılan eyleme katılanlar ellerinde şişirilmiş çöp torbalarıyla yürüdüler. Eylem alanında torbalar patlatılarak, saldırı maddelerinin yazılı olduğu kağıtlar yırtıldı.

Didim’deki eyleme Eğitim Sen Didim Temsilciliği, DİSK/Genel-İş üyesi Didim Belediyesi işçileri, EMEP, ÖDP katıldı.



Adana’da ortak eylem

DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası tarafından torba yasaya karşı bir eylem gerçekleştirildi. 5 Ocak Meydanı’nda toplanan kitle Çakmak Caddesi boyunca sloganlarla yürüyerek İnönü Parkı’na geldi. Eylemde işten atlan Numune işçileri de pankartlarıyla katıldı.

İnönü Parkı önünde etkinlik programı başlatılarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’ye söz verildi. Çelebi mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Yasa geçerse işçileri Ankara’da olmaya çağırdı.

Çelebi konuşmasını bitirdiği sırada TEKEL işçileri de “4-C’ye hayır” pankartıyla eyleme katılarak Çelebi’yi protesto ettiler. İşçiler Çelebi’yi 1 Mayıs’ta TEKEL işçilerince yapılan kürsü işgalini kınayan metne DİSK’in imza atması nedeniyle protesto ettiler. Bunun yansıra 4-C’ ye karşı verilen mücadelede sendikaların işçileri yalnız bıraktıklarını, bugün 4-C’de çalışmak zorunda kalan işçilerin yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Bu protesto bahane edilerek program yarıda kesildi ve eylem bitirildi.

Yaklaşık 400 işçi ve emekçinin katıldığı eylemde Genel-İş üyelerinin katılımı dikkat çekti.





Adana’da kurultay duyurusu

Adana’da Türk-İş, KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların girişimiyle 23 Ocak Pazar günü ‘İşçi ve kamu emekçileri sendikal kurultayı’ örgütleniyor.

11 Ocak günü İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasıyla kurultayın amacı anlatıldı.

Kurultayın; ‘esnek çalışma’, ‘güvencesiz çalışma’, ‘taşeronlaştırma’, ‘düşük ücret’, ‘sendikal platformlar’, ‘sendikal demokrasi’, ‘sendikal haklar’ başlıklarında gerçekleştirileceği ifade edilerek kurultaya katılım çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemde “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Torba yasaya hayır!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana