14 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/19

 Kızıl Bayrak'tan
Sendikal bürokrasiyi
teşhir ve tecrit edelim!
Sınıfa karşı sınıf çizgisinde
bir duruş!
Reformizmin Taksim’i baltalama girişimleri fiyaskoyla sonuçlandı!
Sınıfın devrimci iktidar mücadelesini yükseltelim!
Kürt halkına yönelik
saldırılar yayılıyor
İsrail’in OECD üyeliğine
Türkiye’den destek!
4-10 Mayıs “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası”nda Türkiye gerçeği
Ankara’da KESK ve Türk-İş’ten
26 Mayıs açıklaması
UPS Kargo işçileri direnişte!
İşten atılan UPS işçileri ile konuştuk
İşçi ve emekçi hareketinden
Fiili-meşru mücadele ruhuyla
İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı’na!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu’nun Mayıs Ayı Toplantısı değerlendirme ve Sonuçları..
Binler Deniz, Yusuf ve
Hüseyin’i andı
Gençlik hareketini ileriye taşıma sorumluluğunu kuşanmalıyız!
24. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği gerçekleştirildi!
Yunanistan sokağa çağrıyor!1
Yunanistan işçi ve emekçilerinin kitlesel/militan direnişi
“Seçimler Almanya’da krizin daha da derinleşeceğinin gösteriyor!”
Kayseri İşçi Kültür Evi’yle
dayanışma sürüyor..
Güler Zere ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

24 .Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği gerçekleştirildi!

Bu yıl 24.’sü gerçekleştirilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğrenci Şenliği, panel, söyleşi, atölye ve konserlerin ardından 6 Mayıs günü sona erdi. Geçmiş yıllara oranla katılım ve içerik bakımından zayıf geçen şenlikte, hem teknik açıdan yaşanan sorunlar hem de şenliğin duyurusunun ve çalışmasının sınırlı alanlarda yapılması bu sonucu doğurdu.


3 Mayıs

Şenlik 3 Mayıs günü “Kentsel Dönüşüm” paneliyle başladı. Panele HKMO Öğrenci Komisyonu, Karadeniz İsyandadır Platformu, 3. Köprüye Hayır Platformu ve İMECE’den konuklar katıldı.

Aynı günün bir diğer etkinliği ise “Medya ve Toplum Paneli” oldu. Bu etkinliğe Evrensel yazarı Fatih Polat ve Birgün yazarı Ahmet Tulgar katıldı. Panelde medyanın ve iletişim araçlarının kitleler üzerindeki etkileri konuşuldu.


4 Mayıs

Salı günü şenlik programına uçurtma atölyesiyle başlandı. Uçurtma atölyesinin ardından TEKEL işçisi, itfaiye işçisi, Araştırmacı-Yazar Volkan Yaraşır ve Dev-Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen “Direnenler, Kazananlar, Gençlik” başlıklı panele geçildi.

Panelde ilk sözü direnişteki işçiler aldı. Kendi direniş süreçlerini anlatan işçiler direnişlerine başladıkları andan itibaren sendika bürokratlarının direnişlerini kırma yönlü müdahalelerde bulunduklarını, mücadeleci bir hat izlediklerini düşündükleri DİSK ve KESK’in bile bu süreçte işçileri yalnız bıraktığını söylediler. Bununla birlikte devletin de direnişleri bitirmek için her türlü zor aygıtını kullandığını ancak buna rağmen direnişlerin sürdürüldüğünü söylediler. 26 Mayıs’a da değinen işçiler sendikaların bu yönlü bir çalışmasının olmadığını ifade ettiler.

İşçilerin ardından Dev-Sağlık İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı. Direnişteki işçilerin söylediklerinin tamamen doğru olduğunu belirten Çerkezoğlu, sendikaların artık değişmesi gerektiğini, yeni bir işçi sınıfı ortaya çıkmaya başladığını, neoliberalizme karşı tüm alanlarda hak alıcı bir şekilde mücadele etmek gerektiğini belirtti. Çerkezoğlu’nun konuşması 1 Mayıs kazanımına ve 26 Mayıs’a değinerek sona erdi.

Son olarak söz alan Volkan Yaraşır ise kapitalizmin yaşadığı krizden Taksim 1 Mayısı’na, 26 Mayıs’tan, sınıf mücadelesine kadar birçok konuya değindi. Taksim kazanımının önemine değinen Yaraşır, bu seneki 1 Mayıs’ın geçmişe oranla kitlesel ama ruhsuz geçtiğini söyledi. Düzenin bilinçli olarak Taksim kazanımının ve 1 Mayıs’ın altını boşaltmaya çalıştığını söyleyen Yaraşır, buna karşı 1 Mayıs’ların militan bir kitlesellikte geçmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Sınıf devrimciliğine de vurgu yapan Yaraşır, devrimciliğin sınandığı alanların organize sanayiler ve fabrikalar olduğunu söyledi.

“Direnenler, Kazananlar ve Gençlik” panelini “Barış ve Kardeşlik” başlıklı panel izledi. Bu panele ise Gündem yazarlarından Cengiz Koçak ve Filiz Koçali katıldı. Panelde ağırlıklı olarak Kürt sorunu ekseninde barış ve kardeşliğin nasıl sağlanacağı üzerine konuşmalar yapılırken, ‘demokratik açılım’ tartışmalarına da değinildi.

5 Mayıs

Çarşamba günkü şenlik programı Ahırkapı Roman Orkestrası’nın sahne almasıyla başladı. Ardından Erdal Bayrakoğlu, İTÜ Halk Müziği Topluluğu, Sesler ve Düşler ve Bulutsuzluk Özlemi konserleri gerçekleşti.


6 Mayıs

Şenliğin son gününde iki panel gerçekleştirildi.

“100. doğum yılında Behice Boran” başlıklı ilk panele, Boran’ın yakın arkadaşı Oya Baydar ve Nezih Kazankaya katıldı. Kazankaya, Behice Boran’ın mücadele geçmişine dair kısa bir anlatım gerçekleştirdi. Baydar ise Behice Boran’la ilgili hatıralarını anlattı.

Bir diğer panel ise Özgür Müftüoğlu’nun katılımıyla “Kariyerizm” başlığında gerçekleştirildi.

Müftüoğlu’nun kariyerizme dair sunum yaptığı panel soru-cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.

Panelle birlikte 24. Geleneksel İTÜ Şenliği de sona erdi.

Ekim Gençliği / İTÜ


 

 


Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için 20 Mayıs’ta kurultayda buluşuyoruz!

Devrimci Liseliler Birliği olarak geleceğimizi karartan sermaye düzenine karşı örgütlenmenin sorunlarını tartışmak için kurultayımızı yoğun bir tempoyla örgütlüyoruz. Eğitimin ticari bir sektör, bizlerin de müşteri haline getirilmesine karşı bizler yaşadığımız sorunları yaratan sömürürü düzenine karşı yan yana gelmenin tek kurtuluş yolumuz olduğunu tartışacağımız kurultayımıza hazırlanıyoruz. Kapitalist sistem geleceğimizi karartarak bizleri karanlığa mahkûm etmeye çalışırken bizler paralı eğitim, eleme sınavları, staj sömürüsü, yozlaşma, okul polisi ve sermayenin sayısız kuşatmasına karşı örgütlenmenin sorunlarını tartışacağız. İşte bunun için liselileri YGS-LGS ile geleceğimizin ipotek altına alınmasına, liselerimizin birer ticarethaneye dönüştürülmesine, staj sömürüsüyle okul sıralarından başlayarak köleleştirilmemize, yozlaşmaya, liseli gençliğe yönelik artan baskılara karşı geleceğimiz ve özgürlüğümüz için 20 Mayıs’ta kurultayımızda birleşmeye çağırıyoruz.

Geleceğimizin elimizden çalınmasına izin vermeyeceğiz!

Ankara Devrimci Liseliler Birliği (DLB)