14 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/19

 Kızıl Bayrak'tan
Sendikal bürokrasiyi
teşhir ve tecrit edelim!
Sınıfa karşı sınıf çizgisinde
bir duruş!
Reformizmin Taksim’i baltalama girişimleri fiyaskoyla sonuçlandı!
Sınıfın devrimci iktidar mücadelesini yükseltelim!
Kürt halkına yönelik
saldırılar yayılıyor
İsrail’in OECD üyeliğine
Türkiye’den destek!
4-10 Mayıs “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası”nda Türkiye gerçeği
Ankara’da KESK ve Türk-İş’ten
26 Mayıs açıklaması
UPS Kargo işçileri direnişte!
İşten atılan UPS işçileri ile konuştuk
İşçi ve emekçi hareketinden
Fiili-meşru mücadele ruhuyla
İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı’na!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu’nun Mayıs Ayı Toplantısı değerlendirme ve Sonuçları..
Binler Deniz, Yusuf ve
Hüseyin’i andı
Gençlik hareketini ileriye taşıma sorumluluğunu kuşanmalıyız!
24. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği gerçekleştirildi!
Yunanistan sokağa çağrıyor!
Yunanistan işçi ve emekçilerinin kitlesel/militan direnişi
“Seçimler Almanya’da krizin daha da derinleşeceğinin gösteriyor!”
Kayseri İşçi Kültür Evi’yle
dayanışma sürüyor..
Güler Zere ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kuzey Ren Vestfalya’da eyalet seçimleri yapıldı…

“Seçimler Almanya’da krizin daha da derinleşeceğinin gösteriyor!”

Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da eyalet seçimleri yapıldı. Seçimlerde geçen yılın ekim ayında ikinci kez başa gelen Merkel hükümeti büyük bir hüsran yaşadı.

Hem Hristiyan Demokrat Parti (CDU) hem de Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçimlerde yüzde 34.5 oy aldılar.

Son genel seçimlerde yüzde 14,6 ile büyük çıkış yakalayan Hür Demokrat Parti (FDP), eyalet seçimlerinde yüzde 6,7’de kaldı. 

Yeşiller, 2005’e kıyasla oylarını ikiye katlayarak yüzde 12,1’e çıkardılar. Yeşillerin eşbaşkanı Claudiu Roth yeni bir eğitim politikası ve nükleer enerjiden vazgeçmek istediklerini belirtti ve seçim sonuçlarına göre Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde de artık dengelerin değişeceğine ve yasaların çıkmasında artık söz sahibi olacaklarına dikkati çekti.

Sol Parti ise yüzde 5 barajını aşarak ilk kez Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu’na girmeyi başardı. Sol Parti’nin seçim programında “30 saatlik iş haftası”, Alman askerlerinin derhal Afganistan’dan çekilmesi ve devletin insanları izleme terörüne karşı yükselttiği ilerici talepleri işçi ve emekçiler arasında yankı buldu. Sol Parti Genel Başkanı Lafontaine, SPD ve Yeşiller’le bir koolisyonun sosyal hakların yağmalanmasına karşı çıkılacak bir zeminde mümkün olduğunu açıkladı.

Yerel seçimlerde son 10 yılın en kötü sonucunu elde eden Hristiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 10’dan fazla oy kaybetti. CDU’nun eyalet başkanı Jürgen Rüttgers bu seçim sonuçları ile Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in takipçisi olacağı hayallerini de yitirmiş oldu.

Eyaletteki Hristiyan Demokratlar Merkel’in Yunanistan konusunda izlediği politikanın faturasını halkın kendilerine kestiğini öne sürüyor.

İşçi ve emekçiler eyalet seçimlerinde, sermaye sahiplerine vergi indirimi, hastalık sigortası için kesintilerin gelir durumuna bakılmaksızın kişi başına belirlenen bir miktar olarak kesilmesine karşı oy kullandılar. Seçimlerden sonra Merkel sermaye için vergi indirimi tasarısından vazgeçtiklerini açıkladı.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) bu eyalette 42 yılın en düşük oylarına sahip oldu.

Her iki büyük parti de eyalet parlamentosunda 67 sandalyede kaldı. Yeşiller Partisi 23, Hür Demokrat Parti (FDP) 13 ve Sol Parti de 11 milletvekili çıkardı. Katılım oranının yüzde 59,3 olduğu seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan 91 milletvekili sayısına ulaşamadı ve koalisyon hesapları içinden çıkılması zor bir hale geldi.

Muhtemel koalisyon denklemleri arasında CDU-SPD ittifakının yanında SPD’nin Yeşiller ve FDP veya düşük de olsa SPD’nin Yeşiller ve Sol Parti ile ortak hükümet kurması ihtimalleri var.

Seçimlerde, ilk kez Yeşiller Partisi’nden 1, Sol Parti’den 3, SPD 2 milletvekili olmak üzere 6 Türkiye kökenli milletvekili adayı da meclise girmeyi başardı.

Faşist partiler ise yüzde 2,4 oy aldılar. Faşist “Pro NRW” bunun yüzde 1,4 oyuna sahip oldu.

Seçimler Almanya’da krizin daha da derinleşeceğini gösteriyor. Hükümetin krizi yönetebilmesi için, krizin yükünü işçi ve emekçilerin üzerine yıkması gerekiyordu. Bu saldırılar ise seçimlerin sonuna ertelenmişti. Ama eyalet seçimlerinin sonuçları hükümetin bu taktiğini bozdu. Diğer bir nokta ise, hükümeti oluşturacak partilerden sağlam bir birlik beklenmiyor. Buna bir de Federal hükümetin ortakları Hristiyan Birlik ile FDP’nin Eyalet Temsilcileri Meclisi’nde (Bundesrat) çoğunluğu kaybetmesi de eklendi. Merkel daha şimdiden Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde dengelerin değişmesi nedeniyle yeni yasalar çıkarmakta da zorlanacaklarına işaret etti.


 

 

 

Denizler ve Mayıs şehitleri anıldı

BİR-KAR, Almanya’nın Bielefeld ve İşviçre’nin Basel şehirlerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle Denizler’i ve Mayıs şehitlerini andı.

Bielefeld’de Mayıs şehitleri anması

Bielefeld BİR-KAR, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve İbrahim Kaypakkaya’yı anmak için bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından gerçekleştirilen açılış konuşmasında günün anlam ve önemine değinildi.

Mayıs şehitleri üzerine hazırlanan sinevizyonun ardından ise “Sevim Taşan Benim” adlı tiyatro oyunu gösterildi. Oyun katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Tiyatrodan sonra ise şiir dinletisi gerçekleştirildi. 60 kişinin katıldığı etkinlik, hep beraber söylenen Şarkışla türküsünün ardından program sona erdi.


Basel’de Denizler anması

Basel BİR-KAR, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan Ve Hüseyin İnan şahsında ‘71 devrimcileri için anma etkinliği gerçekleştirdi.

Etkinlik açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra okunan metinde ‘71 Devrimci Hareketi’nin simge isimleri Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve yoldaşlarını devrimci kadro tipinin seçkin örnekleri olarak görmek gerektiğine vurgu yapıldı.

Okunan metnin ardından, Rodrigo’nun gitar konçertosu eşliğinde Deniz,Yusuf ve Hüseyin’in son mektupları okundu. Daha sonra, 6 Mayıs şehitleri ve ‘71 Devrimci Hareketi’nin önderlerinin de ele alındığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı etkinlik birlikte söylenen ezgilerle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bielefeld – Basel



Rusya’da madenci katliamı

Rusya’da Sibirya’nın Kemerova bölgesindeki kömür madeninde 8 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında 60 işçi hayatını kaybederken gazetemiz yayına hazırlandığı sırada 30 işçiye ise hala ulaşılamamış durumdaydı.

11 Mayıs günü bölgeyi ziyaret eden ve maden patlamasında ölenlerin yakınlarıyla buluşan Rusya Başbakanı Viladimir Putin, maden işçisi ailelerinin tepkisiyle karşılaştı. Aileler iktidarı, 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın “havasını” bozmamak için facianın boyutlarını gizlemekle suçluyorlar.

Maden faciasında ölü sayısının artması beklenirken, mahsur kalan işçilerden de umut kesildi. Üstelik üçüncü bir patlama riski de mevcut.

Cumartesi günü meydana gelen patlama sırasında madende 360 kişi çalışıyordu. Patlamada 13 işçi ölmüş, ilk patlamanın üzerinden dört saat geçtikten sonra ocakta ikinci bir patlama daha meydana gelmişti. İkinci patlamada da kurtarma ekiplerinin de aralarında bulunduğu 17 kişi yaşamını yitirmişti.

Rusya’daki madenlerde güvenlik standartlarının yetersiz olduğu biliniyor. Aynı madende üç ay önce de bir patlama meydana gelmişti. 2007 yılında yine Kemerova bölgesinde gerçekleşen bir maden cinayetinde de 110 işçi yaşamını yitirmişti.