09 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/15

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs’a etkin hazırlık
Direnen işçilerin yolundan
1 Mayıs’a!
Saldırılar meşru/militan bir direnişle karşılanmalıdır!
Polis “yakaladı”
boyalı basın yargıladı...
Devrimci sınıf mücadeledesini yükseltelim!
BDSP’ye yönelik
tutuklama terörü protesto edildi
Sermaye devleti 5 sınıf devrimcisini tutukladı...
Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan açıklama..
Taksim 1 Mayısları’nda
4. yıla doğru.
18 Nisan’da
Kayseri İşçi Kurultayı’na!
İşçi ve emekçi hareketinden
1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a greve, direnişe yürümek için! / EKİM
1 Nisan eylemi ve gösterdikleri
Bir bürokratın ağzından
dökülen inciler
İTO YK Üyesi Dr. Nazmi Algan’la konuştuk..
Sınav (sömürü) sistemi can alıyor
Avrupa’nın en zayıf halkası:
Yunanistan - Volkan Yaraşır
Venezüella-Rusya ilişkilerinde
yeni dönem
Amerikan demokrasisi ile
katledilen siviller..
Anayasa değişiklik paketi ve demokratikleşme… - M. Can Yüce
Rakamlarla polis devleti
uygulamaları
Azadiya Welat gazetesi çalışanı katledildi!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

18 Nisan’da Kayseri İşçi Kurultayı’nda buluşalım!

Kayseri’de sınıf bilinçli işçilerin çağrısı ile yaklaşık 5 aydır hazırlıkları sürdürülen 2. Kayseri İşçi Kurultayı 18 Nisan 2010 Pazar günü toplanacak.

Uzun süreden beri yaygın bir çalışma ile kurultay çağrısı yapan kurultay çalışanları, güçlü bir ön süreç ile işçi ve emekçilere seslendi. Ajitasyon ve propaganda çalışmalarının yanısıra alınan toplantılar ile emekçilerin, çalışmaların öznesi olması için çaba harcandı.

Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi, ortak sorunlara karşı ortak çözümler üretmek için gerçekleştirilecek ve sınıfın örgütlü gücünü yaratma yolunda önemli bir adım olacak olan 2. Kayseri İşçi Kurultayı çalışmalarını sürdürüyor. Kurultay hazırlıklarının planlanması için gerçekleştirilen 25 kişinin katıldığı ilk toplantıda, İşçi Kurultayı’nın hedefleri, araçları, ön hazırlık süreci tartışılmış ve bu toplantıyla beraber çalışmalar hızlanmıştı.

Kayseri işçilerinin katılımına açık bir şekilde oluşturulan Kurultay Hazırlık Komitesi ile yapılan ön çalışmalarda öncelikle bölge işçileri, kurultayın örgütlenmesinde aktif biçimde rol almaya çağrıldı. Propaganda-ajitasyon çalışmalarında, yapılan toplantılarda bu çağrı yinelenirken, aynı zamanda çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerle hazırlık toplantıları gerçekleştirildi. Bu toplantılarda işçi sınıfının genel planda içinde bulunduğu durum ve fabrikaların özgün sorunları tartışıldı.

Ön hazırlık sürecinde Kurultay Hazırlık Komitesi’ne düşen görevler tanımlandı. Komisyondaki emekçilerin çalıştıkları alanlar üzerinden imkanlar yaratmak sorumluluğuyla karşı karşıya oldukları vurgulandı. Kurultaya hazırlık çerçevesinde Türkiye’de işçi hareketinin durumu, Kayseri sanayi ve işçi hareketi konulu iki panel gerçekleştirildi.

Kurultayın pratik çalışmalarında son üç aydır Kayseri İşçi Bülteni etkin olarak kullanıldı. Servis güzergahlarında yaklaşık 4 bin adet kurultaya çağrı bildirisi dağıtıldı. Yapılan hazırlık toplantılarıyla çalışmalar ilerici kamuoyuna duyuruldu ve öncü işçilere çağrı yapıldı.

İşçi kurultayının gerçekten işlevli olabilmesi için öncü işçi ve emekçiler tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu nedenle fabrikalardaki, sanayi havzalarındaki öncü işçiler kurultayın ön hazırlık sürecine ve kurultaya katılmaya, kurultayı kendi sorun ve taleplerini dile getirecekleri bir kürsü olarak kullanmaya, bunu mücadeleyi geliştirecek bir imkan olarak değerlendirmeye çağrıldı. Yaklaşık 30 metal işçisinin katılımıyla kurultay hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Bununla beraber planlanan kurultay hazırlık toplantıları da önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.

Kurultay çerçevesinde meslek liselilerle de bir toplantı alınması planlanıyor. Geleceğin kalifiye işçileri olan meslek liseliler birçok sorunla boğuşuyor. Endüstri meslek liselerinde staj, 9. sınıfın sonundan itibaren 2 gün okul, 3 gün staj olmak şartıyla gerçekleştiriliyor. Anadolu teknik liselerinde öğrenciler 10. ve 11. sınıfın yaz tatillerinde toplam 160 saat staj yapıyorlar. Çoğu zaman verilmesi gereken asgari ücretin üçte biri bile verilmeyerek gasp ediliyor.

18 Nisan’da kurultaya!

Kurultay hazırlıkları çalışmaları çerçevesinde üç aylık yoğun ve ısrarlı bir çalışma dönemi geride bırakıldı. Örgütlü mücadeleyi işçi ve emekçilerin saflarında yaymak, emekçilerin gücünü ortaklaştırmak, sınıfsız ve sömürüsüz dünya özlemini bilince çıkarmak için yola koyulan kurultay çalışanları bu yolu yürürken işçi sınıfının yaşadığı örgütsüzlük ve dağınıklığı aşmak için ısrar ve sabırla mücadele ediyor.

Kayseri’de sınıf bilinçli işçilerin çağrısı ile yaklaşık 5 aydır hazırlıkları sürdürülen 2. Kayseri İşçi Kurultayı 18 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek. İşçi ve emekçiler kurultaya, mücadeleye!

Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi



Metalde TİS hazırlıkları başladı

Metal patronlarının örgütü MESS’le işkolunda örgütlü sendikalar arasında yürütülecek 2010-2012 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yaklaşıyor. TİS sürecine dönük hazırlıklarının ilk adımını atan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinin baştemsilcileri ve şube yöneticilerinin katılımıyla 21-27 Mart tarihlerinde Gönen Kemal Türkler Tesisleri’nde toplandı.

Toplantının sonuçlarını 11 madde altında toplayan baştemsilci ve şube yöneticileri Birleşik Metal-İş’in bu dönemki amacının metal işçilerinin haklarını koruyan, geliştiren ve yeni haklar kazanan bir grup toplu iş sözleşmesinin ortaya çıkması için mücadele etmek olduğunu belirttiler.

Kriz sürecinin etkilerinin “kısmen de olsa bugün de devam ettiği” tespitinin yapıldığı sonuç bildirgesinde hazırlıkların üst düzeyde sorumluluk ve görev bilinciyle sürdürülmesinin gerekliliği vurgulandı. Geçmiş sözleşme döneminin değerlendirilmesinin gerektiğine işaret eden sonuç bildirgesinde işyeri komitelerinin, toplu sözleşme kurulları ile genişletilmesi ve işyeri ziyaretlerinin sıklaştırılması istendi.

Grup toplu iş sözleşmesinde sermayenin dayatma ve saldırılarına karşı tek dayanılacak gücün “metal işçilerinin birliği” olduğuna işaret edilen bildirgede bu birliğin MESS-Türk Metal işbirliği ile her dönem parçalanmaya çalışıldığı, bu nedenle, hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar, metal işçilerinin ortak talepleri için ortak mücadele etmeleri gerektiği söylendi.