26 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/13

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadele yolunda güçlü ve örgütlü yürümek için 1 Nisan’ı kazanmalıyız!
AKP hükümeti stand-by anlaşması yerine OVP ile yola devam edecek
Erdoğan’dan kaçak Ermenilere sınırdışı etme tehdidi
MİB: “Bizden çaldıklarınızı
geri alacağız!’’
Türk-İş’ten 78 günlük
ihanetin savunusu
İşçi ve emekçi hareketinden
TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan’la direniş süreci üzerine konuştuk
TARİŞ’te tek çare
direniş ve mücadele
Direnişçi TEKEL işçileriyle
1 Nisan Ankara buluşması
üzerine konuştuk
Sınıfsal öfke ve
kin birikiyor - Volkan Yaraşır
TEKEL Direnişi’nin geleceği
işçi sınıfının geleceğidir!
İşçi-öğrenci TEK-EL, tek yumruk!
Yerel işçi bültenleri genel grev-
genel direnişi örgütlemeye çağırıyor!
Gençliğin Newroz eylemlerinden
DLB faaliyetlerinden..
Emperyalistler dolaylı görüşmeleri başlatma çabalarını sürdürüyor
Sermayenin yoğunlaşması,
silahlanma ve sefalet
Avrupa’da Newroz kutlamaları
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 5 -
M. Can Yüce
Sermaye devleti cüceleşirken...
Devrimci ve Demokratik Yapılar
Arasi Diyalog ve Çözüm
Platformu’ndan açıklama
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da Newroz kutlamaları

Düsseldorf’ta coşkulu Newroz

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Yek-Kom tarafından organize edilen kutlamaya ülkenin dört bir yanından yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Katılımın ezici çoğunluğunu Kürt gençlerinin oluşturması dikkat çekti.

Ulusal kıyafetler, bayraklar ve çok sayıda Abdullah Öcalan posterli bayrağın taşındığı yürüyüş kollarına coşku ve saldırılar karşısında duyulan öfke hakimdi. Yürüyüşün en çok atılan sloganı “Biji serok Apo!” sloganıydı.

Komünistler yürüyüşe “Kahrolsun sömürgecilik, özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik” yazılı TKİP imzalı pankartla ve parti bayraklarıyla katıldı. Yürüyüş boyunca ve alanda, Bir-Kar imzalı “İnkara, imhaya ve asimilasyona karşı, işçilerin birliği halkların kardeşliği!” başlıklı Türkçe ve Almanca bildiriler dağıtıldı.

Türkiyeli devrimci örgütlerden ise MKP, MLKP pankartlarıyla katılırken, TKP/ML YDK imzalı bildiriler dağıtıldı ve ILPS bayrakları taşındı.

Yürüyüşün ardından her iki yürüyüş kolu Düsseldorf sahilindeki geniş bir alanda toplandı. Miting alanı büyük bir sahnenin yanısıra, aralarında Roj TV, Heyva Sor A Kurdistan, informasyon stantları ve onlarca yemek çadırıyla donatılmıştı.

Miting programı, selamlama ve Kürt ulusal marşı “Ey Raqip” eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Aralarında Siwan Perwer’in bulunduğu onlarca Kürt sanatçı sahne alırken, başta Yek-Kom, BDP ve onlarca Kürt kurumu adına konuşmalar yapıldı ve mesajlar okundu. Alman partilerinden Sol Parti ve MLPD de mitinge birer mesaj sundu. Konuşmaların odağında Avrupa’daki operasyonlar ve Kürt hareketine yönelik tasfiye saldırıları yer aldı. Konuşmalar arasında en büyük ilgiyi ise, sinevizyondan görüntülü olarak yansıtılan ve Murat Karayılan’ın Kandil’de yaptığı Newroz konuşmasıydı. Bunun yanısıra Abdullah Öcalan`in eski konuşma kayıtları da sinevizyon eşliğinde verildi.

Akşam saatlerine kadar süren miting programının finalinde Siwan Perwer sahne aldı. Birbirinden hareketli parçalarla kitleyi coşturan Perwer, parcalar arasında çeşitli konuşmalar da yaparak, geçenlerde Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’la görüşmesinden dolayı aldığı eleştirilere cevap vererek, haklarımızı korumak şartıyla gerekirse düşmanla da görüşülüp konuşulabileceğini belirtti. Miting çekilen halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Almanya


Basel’de Newroz kutlaması

İsviçre’nin Basel kantonunda Sefkan Kültür Zentrum tarafından organize edilen, Demirci Kawa şahsında mazlum halkların, zalimlere ve zorbalara başkaldırısının simgesi olan Newroz, 19 Mart Cuma akşamı kutlandı.

Markt Platz’da direniş ateşinin yakılmasıyla başlayan Newroz kutlamasında, “açılım“ adı altında gerçekleştirilen saldırılar, ABD-AB eksenli Avrupa’nın hemen her ülkesinde başlatılan tasfiye planlı operasyonlar kınandı. Kutlamada bu saldırılara boyun eğilmeyeceği, Kürt halkının mücadelesini daha da yükselterek saldırılara cevap vereceği, dağda, zindanlarda ve Kürt halkının yaşadığı tüm coğrafyalarda direniş ateşinin daha da harlanacağı vurgusu yapıldı.

BİR-KAR Basel de kutlamaya katılarak “İnkara, imhaya ve asimilasyona karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” başlıklı bildirileri dağıttı. Türkiyeli devrimci grupların da katıldığı Newroz kutlamaları geç saatlere kadar devam etti.

Kutlamaya yaklaşık 300 kişi katıldı.

BİR-KAR / Basel

 

Paris’te Newroz kutlaması

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi tarafından düzenlenen kutlama Republique Meydanı’nda saat 15.00’te başladı. Kitlesel katılımın olduğu kutlama saat 18.30’a kadar halaylar ve türküler eşliğinde sürdü. Saat 18.30’da Bastille Meydanı’na yüründü. Gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş boyunca Türkiye ve Avrupa ülkelerinde hayat bulan Kürtlere yönelik saldırı ve baskılar kınandı.

Kutlama coşkulu bir atmosferde geçti.

Kızıl Bayrak / Paris


Kıbrıs’ta Newroz coşkuyla kutlandı

Newroz kutlamalarından biri de Kuzey Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nde coşkulu bir programla yapıldı.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı kutlamaya saygı duruşuyla başlandı. Ardından Newroz’un tarihçesi okunduğu kutlamada şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Kutlama boyunca alana coşku hakimdi.

5 saat süren kutlamada sık sık “Biji Newroz!”, “Yaşasın Newroz!”, “Biji Azadi!”, “ Yaşasın özgürlük!”, “Disa disa sarhıldan welateme Kürdistan!”, “Yine yine direniş, ülkem Kürdistan!”, “Newroz piroz be!”, “ Newroz kutlu olsun!” sloganları atıldı. Kampüsün birçok yerine “Newroz piroz be” şiarlı pankartlar asıldı.

İşçi ve emekçilerin de katılımıyla gerçekleştirilen kutlamada Öğrenci İnisiyatifi, Kıbrıs Sosyalist Partisi, Demokratik Yurtsever Gençlik de yer aldı.

Kızıl Bayrak / Kıbrıs


Paris’te Mart ayı katliamları lanetlendi

Fransa’nın Paris kentinde gerçekleştirilen eylemle Mart ayı katliamları lanetlendi, direnişler selamlandı.

20 Mart Cumartesi günü saat 17.30’da Paris’te, Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı Strasbourg St-Denis Kemer önünde bir anma gerçekleştirildi. Partizan, FDHF, ACTIT, ODAK, BİR-KAR ve Yaşanacak Dünya’nın örgütlediği anma, mart ayı şehitleri, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması Türkçe ve Fransızca okundu. “Newroz’dan Paris Komünü’ne Mart ayı direnişlerini selamlıyoruz ve mart ayı katliamlarını lanetliyoruz...” sözleriyle başlayan konuşmada direniş ve katliamlarıyla hafızalarda iz bırakan mart ayı içinde olunduğu söylendi.

“Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devrim sehitleri ölümsüzdür!” sloganlarının atıldığı anma, Newroz kutlama çağrısıyla sona erdi ve topluca Newroz kutlamasının gerçekleştirildiği Republique Meydanı’na hareket edildi.

Kızıl Bayrak / Paris


 

 

Essen’de krize karşı yürüyüş

Almanya’nın Essen kentinde işçi ve emekçiler krizin sonuçlarına karşı alanlardaydı. 20 Mart Cumartesi günü şehir merkezinde başlayan yürüyüşe yaklaşık 7 bin işçi ve emekçi katıldı. Aralarında Linke, DKP ve MLPD olmak üzere bir çok örgütün katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte göçmen örgütlerden katılımın çok az olması dikkat çekti. DIDIF ve BİR-KAR Essen dışında anlamlı bir katılım sağlanmadı.

Yapılan konuşmalarda krizin faturasını ödemek zorunda bırakılan işçi ve emekçilerin mücadele etmekten başka hiçbir seçeneklerinin olmadığı ve bu mücadelenin asıl yeni başladığı vurgusu hakimdi.

Essen BİR-KAR “Kapitalizm işsizlik, sömürü ve savaş demektir!“ pankartı ile alanda yerini aldı. BİR-KAR’ın kapitalizmin krizini ve sonuçlarını anlatan bülten dağıtımı da yoğun bir biçimde yapıldı. Özellikle gençlerin yoğun ve kitlesel katılımı, yürüyüşe ve miting alanına ayrı bir hava kazandırdı.

Essen BİR-KAR