26 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/13

 Kızıl Bayrak'tan
Mücadele yolunda güçlü ve örgütlü yürümek için 1 Nisan’ı kazanmalıyız!
AKP hükümeti stand-by anlaşması yerine OVP ile yola devam edecek
Erdoğan’dan kaçak Ermenilere sınırdışı etme tehdidi
MİB: “Bizden çaldıklarınızı
geri alacağız!’’
Türk-İş’ten 78 günlük
ihanetin savunusu
İşçi ve emekçi hareketinden
TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan’la direniş süreci üzerine konuştuk
TARİŞ’te tek çare
direniş ve mücadele
Direnişçi TEKEL işçileriyle
1 Nisan Ankara buluşması
üzerine konuştuk
Sınıfsal öfke ve
kin birikiyor - Volkan Yaraşır
TEKEL Direnişi’nin geleceği
işçi sınıfının geleceğidir!
İşçi-öğrenci TEK-EL, tek yumruk!
Yerel işçi bültenleri genel grev-
genel direnişi örgütlemeye çağırıyor!
Gençliğin Newroz eylemlerinden
DLB faaliyetlerinden..
Emperyalistler dolaylı görüşmeleri başlatma çabalarını sürdürüyor
Sermayenin yoğunlaşması,
silahlanma ve sefalet
Avrupa’da Newroz kutlamaları
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 5 -
M. Can Yüce
Sermaye devleti cüceleşirken...
Devrimci ve Demokratik Yapılar
Arasi Diyalog ve Çözüm
Platformu’ndan açıklama
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Esenyurt işçilerinden suç duyurusu

Bakırköy Adliyesi önünde 24 Mart günü biraraya gelen Esenyurt Belediyesi işçileri ile Belediye-İş 2 No’lu Şube yönetici ve üyeleri, burada yaptıkları basın açıklamasının ardından, Esenyurt Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundular.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de destek verdiği eylemde, “Sendikal örgütlülükten dolayı Esenyurt Belediyesi’ndeki işten atılmalara karşı mücadele ediyoruz Direnişimizin 220. günü / Belediye-İş 2 Nolu Şube” pankartı ve “Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeyi engelleyenler yargılansın” dövizleri taşındı.

Eylemde ilk olarak ÇHD adına bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada, sendikalaşmadan dolayı işten atılmaların ve sendikadan istifa etmeye yönelik baskıların Anayasa’ya ve Uluslararası ILO sözleşmelerine aykırı olduğu belirtilerek, ÇHD’nin Esenyurt Belediyesi işçilerini destekleği ifade edildi.

Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ise Esenyurt Belediyesi’nde 17 Ağustos 2009 tarihinde sendikadan istifa etmedikleri için işten atılan 16 işçinin davası sürerken 7’sinin işe geri alındığını, daha sonra ise bu işçilerin de dahil olduğu toplam 68 işçinin sendikadan istifa etmedikleri için işten atıldığını söyledi.

Gülüm, işçilere yapılanların ‘psikolojik işkence’ olduğunu söyledi. Baskılarla sendikadan istifa ettirilen işçilerin, bizzat İnsan Kaynakları Müdürü tarafından özel araçlara bindirilerek notere gönderildiğini, istifa etmeyenlerin ise her gün parça parça işten atıldığını belirten Gülüm, belediye yönetiminin sendika üyesi olmayan işçilerin mevcut ücretlerini kanuna aykırı olarak aşağıya çekmek istediğini de sözlerine ekledi. Açıklamanın ardından, sendika üyesi 30 işçi, Anayasa’daki sendikalaşma haklarının kullanımının engellendiği gerekçesiyle, Esenyurt Belediye Başkanlığı yetkilileri Emin Batmazoğlu, Mustafa Karatay ve Numan Aladağ hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İÜ’de ücret gaspı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri ve Kardioloji Enstitüsü’nde çalışan taşeron temizlik işçilerinin hakları gaspediliyor. Belediye-İş İstanbul 5 No’lu Şube üyesi işçiler, 2009 yılının sonunda başka bir taşeron şirkete devredildiklerini, bu devir sırasında ise aralık ayı ücretlerinin gaspedildiğini belirtiyorlar. Sendikalarının da kendilerine sahip çıkmadığını ifade eden işçiler, sermayenin tüm işçi ve emekçileri baskı altına almaya çalıştığı kriz koşullarında alınterlerini gaspettirmeyeceklerini belirtiyorlar.

Çağ Temizlik Şirketi’ne bağlı olarak çalışan taşeron temizlik işçileri 2009 yılının sonunda yapılan ihale sonucunda Seven temizlik firmasına devredildi. Bu devir sırasında ise işçilerin aralık ayı ücretleri gaspedildi. Bu ücretlerin üniversitenin döner sermayesinden karşılanması gerekirken üniversite, işçilere ücretlerini Çağ’dan talep etmelerini söyledi. Temizlik işinde çalışan 750-800 temizlik işçisinin ücretlerinin tutarı düşünüldüğünde, böylece üniversite yüklü bir meblağın üstüne yatmış oldu.

 

DİSK / Tekstil’de deprem

DİSK Tekstil’in 28 Şubat 2010 tarihinde gerçekleşen olağanüstü genel kurulunun ardından birçok ilde olduğu gibi Bursa’da da belli gelişmeler yaşandı.

Genel başkanlığını Rıdvan Budak’ın yaptığı DİSK/Tekstil’in Bursa Şube Başkanı Muammer Çifçiler, Şube Sekreteri Osman Gümüş ve Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selim Bayraktar tedbirli olarak ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Ayrıca, Söke VF Ege Tekstil işyeri temsilcileri Pınar Çaylar ve Elbey Yüksel ile Bursa BFTC İşyeri Baştemsilcisi ve diğer temsilciler ile Akteks İşyeri Disiplin Kurulu üyesi Mustafa Vanlıoğlu da görevden alındı. Delege olmayan ve oy kullanmayan DİSK/Tekstil İç Anadolu Temsilcisi Yakup Aslandoğan’ın da görevine son verildi.

Bursa’da 450 sendikalı işçinin çalıştığı BFTC işyeri temsilcilerinin görevden alınması üzerine işçilerin büyük bir kısmı işyeri temsilcileriyle birlikte Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası’na geçti.

Yine Bursa’da 2009 yılının Temmuz ayında DİSK/Tekstil’de örgütlenen Durak Tekstil işçilerine Muammer Çifçiler tarafından TEKSİF Sendikası’na geçmeleri yönünde baskılar yapılıyor. Öncü işçilerin bir bir işten atıldığı fabrikada bu durum sonrasında kalan işçilerin büyük bölümü sendikadan patronun baskılarıyla istifa etti.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Adana BES’ten açıklama

BES Adana Şubesi ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle 18 Mart Perşembe günü şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Vergide Reform” diye savunulan 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesinin üzerinden tam beş yıl geçtiğinin hatırlatıldığı açıklamada maliye emekçilerinin sorunları sıralandı.

Kızıl Bayrak / Adana

 

Enplast’ta ilk eylem ilk kazanım

Gebze Çayırova’da bulunan plastik hammadde fabrikası Enplast’ta çalışan işçiler, oldukça kötü durumda olan çalışma koşularına ve düşük ücretlere karşı Petrol-iş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi.

Yetki başvurusunun henüz yeni yapıldığı fabrikada geçtiğimiz günlerde sendikalı 2 işçi işten atılmıştı. Enplast patronu 15 Mart Pazartesi günü 3 işçiyi daha işten atarak işçilerin örgütlenmesine karşı tahammülsüzlüğünü bir kez daha göstermişti.

Patronun işten atma saldırısına karşı Enplast işçileri eyleme geçtiler. 18 Mart sabahı, sabah vardiyası fabrikaya geldiğinde iş başı yapmayarak kapı önünde eyleme başladılar. Akşam vardiyasından çıkan işçiler de vardiya bitiminde eyleme katıldılar.

Atılan işçiler geri alınana kadar işbaşı yapmayacaklarını söyleyen işçiler patronun birebir görüşme talebine karşı adres olarak sendikayı gösterdiler. Enplast patronu ilk görüşmede, atılan işçilerin hiçbir koşulda geri alınmayacağını söylese de, Enplast işçilerinin karalı bir şekilde devam ettirdikleri eylem neticesinde geri adım atmak zorunda kaldı. İşten atılan işçiler işbaşı yaptılar. Örgütlülüklerine karşı yönelen ilk saldırıyı kararlı bir biçimde göğüsleyen Enplast işçileri ilk eylemlerini de kazanımla tamamlamış oldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


“Antidemokratik uygulamaya son”

Emekli-Sen Aksaray 3 No’lu Şube üyesi emekliler Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’ne (TİED) yürüyerek, yandaş derneğe geçilen ‘aidat kıyağı’nı protesto ettiler.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 20 Mart günü biraraya gelen emekliler, “Antidemokratik uygulamaya son! İrademiz dışında yapılan kesintilerin hesabını soruyoruz” pankartını açtılar. “Emekliyiz haklıyız kazanacağız!”, “Dernek elini cebimizden çek!” sloganları ile TİED önüne yürüyen emeklilere, çevrede bulunanlar da alkışlarla destek verdi.

Açıklamayı okuyan Rahime İldemir, derneğe üye olmadıkları halde, birçok emeklinin maaşından kesinti yapıldığını belirterek, Türkiye’de 770 bin emeklinin maaşlarından iradeleri dışında kesilen toplam 12 milyon TL’nin hükümet tarafından kurdurulan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği hesabına aktarıldığını söyledi.

İldemir, bu hukuksuz işlemin, emeklilerin bu kuruma ve dolayısıyla devlete olan güvenini sarsacak nitelikte olduğunu belirterek, Çalışma Bakanı’nın “Kesilen para çok değil, abartmaya gerek yok” sözlerine tepki gösterdi.


Emekli Sen’den kampanya

Emekli-Sen üyeleri Galatasaray Lisesi önünde stand açarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanlığı’na gönderilmek üzere imza topladılar, ajitasyon konuşmalarıyla yandaş derneğe geçilen ‘aidat kıyağı’nı teşhir ettiler.

 

THY’de arabulucu süreci

Türk Hava Yolları’nda (THY) örgütlü olan Hava-İş Sendikası ile THY Anonim Ortaklığı arasında süren ve uyuşmazlık aşamasında bulunan 22. dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinde resmi arabulucu tayini yapıldı.

22 Mart Pazartesi günü İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü’nde taraflar bir araya gelerek Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doçent Dr. İbrahim Subaşı’nın resmi arabulucu olarak atanmasına karar verdi. Bu konudaki tutanak resmi arabulucuya tebliğ edildiği tarihten itibaren resmi arabulucunun 15 günlük görev süresi başlıyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Yaşarsan Tersanesi’nde oturma eylemi

Yalova Altınova’daki Yaşarsan Tersanesi bünyesindeki Sisgül Gemi isimli taşeron firmada çalışan işçiler, alacakları aylardır ödenmediği için oturma eylemi başlattı.

Geçtiğimiz günlerde, Cemre Tersanesi’nin taşeronu Fırat Gemi bünyesinde kaynakçı olarak çalışan Sinan Durhan isimli işçinin gemi iskelesinden düşerek iş cinayetine kurban gitmesiyle gündeme gelen Altınova Tersaneler Bölgesi, şimdi de işçilere yönelik yeni hak gaspları ile adını duyurmaya devam ediyor.

İşçilerin alacakları konusunda ise taşeron firma ve Yaşarsan Tersanesi patronları topu birbirlerine attı. Patronların çıkar kavgasının faturasını ödeyen işçiler, her ne kadar yaşadıkları dizginsiz sömürünün ana gerekçelerinden biri de olsa şu an için taşeron patronuyla birlikte hareket ediyorlar.

Sayıları 20’yi bulan işçiler, oturma eylemine paralarını alana kadar devam edeceklerini, gerekirse açlık grevi de yapacaklarını dile getirdiler.

 

Kent AŞ’de işe iade

İzmir’in Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ’de çalışırken 30 Nisan 2009’da işten çıkartılan ve ardından direnişe geçen işçilerin bir kısmının açtığı işe iade davası sonuçlandı.

Kent AŞ’den atılan 260 işçiden 91’inin Karşıyaka 1. İş Mahkemesi’nde görülen davalarında karar verildi. Mahkeme, Kent AŞ avukatlarının davanın reddi talebine karşılık işçilerin işe iade taleplerini haklı bularak, 91 işçinin işe iadesine ve işe iadenin asıl işveren olan Karşıyaka Belediyesi’ne yapılmasına hükmetti.

Duruşmanın ardından, Karşıyaka Adliyesi önünde bekleyen işçiler kararı sevinçle karşıladılar. Kent AŞ işçilerinin Karşıyaka 2. ve 3. İş Mahkemelerinde görülen davaları ise sürüyor.

 

Çemen Tekstil grevine polis saldırısı

Gaziantep’te Çemen Tekstil fabrikasında işverenin sendikayı tanımaması nedeniyle başlayan grev sürüyor. 23 Mart günü yapılan eylemde de işçilerle beraber işçilerin çocukları da grev alanındaydı. Çocuklar fabrika önündeki eyleme katılarak, “İş ekmek yoksa okul da yok!” sloganıyla işçilere destek verdi.

DİSK Başkanlar Kurulu Konferansı, DİSK Tekstil’in Çemen Tekstil’de sürdürdüğü grevle dayanışmak amacıyla, işçi direnişleri, dayanışma ve 1 Mayıs 2010 hazırlıkları gündemleriyle Gaziantep’te toplandı. Toplantı öncesinde Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çemen Tekstil grevi ziyaret edildi.

Çemen Tekstil grevinin 71. gününde gerçekleştirilen ziyarette DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak ve DİSK Başkanlar Kurulu üyeleri yer aldı.

Çelebi burada yaptığı konuşmada, Çemen Tekstil işçilerinin grev sonuçlanana kadar çocuklarını okula göndermeme kararı almalarına üzüldüğünü, ancak işverenin de sorunu çözme konusunda hiç bir olumlu adım atmadığını belirtti.

Çelebi’nin ardından DİSK Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak da bir konuşma yaptı.

23 Mart günü grev kırıcı işçilerin servislerle fabrikaya gelişi sırasında, direnişçi işçiler buna tepki göstererek fabrikaya girmek istedi. Bunun üzerine polis, aralarında çocukların da bulunduğu işçilere azgınca saldırdı. Tazyikli su sıkan ve biber gazı kullanan polis copla da müdahale etti. İşçiler ise polisin müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Bu sırada fabrikanın idari bölümünün camları kırıldı. Tazyikli suyun etkisiyle yere düşen çocuklar yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Müdahale sırasında 3 çocuk ve 1 işçi yaralandı. DİSK Bölge Başkanları Toplantısı için Gaziantep’te bulunan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak da işçilere destek olmak için Organize Sanayi Bölgesine gitti ve işçilerle çadırda sabahladı.


Marmaray’da ilk duruşma

İşten atma saldırısına ve kölece çalışma koşullarına karşı direnişlerini sürdüren Marmaray işçilerinin açtıkları işe iade davasının ilk duruşması 24 Mart günü Sirkeci İş Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada, Polat Deniz İnşaat ve bakanlık yetkilileri “husumet” itirazında bulunarak kendilerinin dosyada taraf olmadıklarını ifade etti.

58 işçinin ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada işveren avukatları da yer aldı. Mahkeme heyeti delillerin incelenmesi için 28 işçinin duruşmasını 1 Nisan’a, kalan 30 işçinin duruşmasını ise 28 Mayıs’a erteledi.

Direnişlerinin 68. gününde duruşmaya katılmak için Sirkeci İş Mahkemesi’ne gelen işçiler duruşmanın ardından basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 

İSKİ direnişi sürüyor...

İSKİ’nin su sayacı okuma, açma-kapama ve bilgi işlem işlerini devrettiği 3 ayrı taşeron şirketle sözleşmeleri feshetmesiyle işten çıkarılan işçiler, direnişlerine Aksaray’daki İSKİ binası önünde devam ediyorlar.

15 Mart Pazartesi gününden itibaren bekleyişlerini sürdüren İSKİ işçilerine destekler de sürüyor. Direnişin 4. gününde KESK İstanbul Şubeler Platformu destek ziyaretinde bulundu. Şubeler platformu dönem sözcüsü Nebat Bükrek bir konuşma yaparak İSKİ işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı. Bükrek sınıf dayanışmasının önemine işaret ederek “Direnmekten başka çaremiz yok!” dedi. Kamu emekçileri, direnişçi işçilerin öğle yemeğini karşıladılar.

Saat 13.00’te ise işçiler basın açıklaması gerçekleştirdiler. İşçiler adına açıklamayı okuyan Adnan Kondak, direnişlerinin yanı sıra hukuki süreci de başlattıklarını söyledi.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ise saat 12.30’dan itibaren direniş alanındaydı. Basın açıklamasının ardından platform adına yapılan konuşmada, TEKEL direnişi hatırlatılarak işçi sınıfının eğer isterse ve diretirse üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmadığı ifade edildi. HSGGP’nin ardından DİSK / Nakliyat-İş Genel Başkanı A. Rıza Küçükosmanoğlu da bir konuşma yaparak direnen işçileri selamladı.

Dev Sağlık-İş’te örgütlenen taşeron sağlık işçileri de İSKİ işçilerini ziyaret ettiler. Direniş alanına sloganlarla gelen taşeron sağlık işçileri İSKİ işçilerinin yanında olduklarını ifade ettiler.

Direnişin 8. gününde basın açıklaması gerçekleştiren İSKİ işçileri direnişi sonuna kadar götürmekte kararlı olduklarını bir kez daha ifade ettiler.

Basın açıklamasını İSKİ işçisi Gürkan Güzel gerçekleştirdi. Güzel, çalışma koşullarını anlatarak başladığı açıklamada İSKİ’deki kadro fazlalığının işçileri işten çıkarmak için bahane olarak öne sürüldüğünü ifade eti.

İSKİ işçileri direnişin 9. gününde Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önüne yürüdüler. İBB binası önünde basın açıklamasını okuyan Ali Ateş, 15 yıla yakın zamandır bu açma kapama, sayaç okuma, sayaç değişim ve kaçak kontrol işçilerinin taşeron firmalar vasıtasıyla karlı hale getirildiğini söyledi.

İSKİ işçileri direnişin 10. gününde Taksim’deydi. Galatasaray Lisesi’ne yürüyen işçilere çeşitli devrimci ve demokratik güçler de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Adnan Kondak, 3 yıldır yaşadıkları kısıntıların son noktası olarak işten atıldıklarını ifade etti. Tek taleplerinin işe geri dönmek olduğunu söyleyen Kondak, kurumlardaki zaafiyetin ve pazarlıklardaki anlaşmazlıkların sorumlusu olmadıklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul