12 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/11

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanarak genel grev
genel direnişe yürüyelim!
Newroz’un isyan ateşi emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı harlanmalıdır
Amerikancı iktidar
“etkin taşeronluğa” devam edecek!
Binlerce emekçi
kızıl 8 Mart’ı kutladı
Devrimci 8 Mart etkinlikleri.
8 Mart eylem ve etkinliklerinden
Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!...
Regal Cam’da direniş başlıyor!
TEKEL’de mücadele sürüyor..
İşçi ve emekçi hareketinden
TEKEL direnişinin
bazı dersleri
4/C’den istihdam bürolarına
esnek çalışma yaygınlaşıyor!
Gençliğin 8 Mart etkinliklerinden
Soruşturma-ceza terörü
gençliğin sesini boğamayacak!..
Anadolu Üniversitesi’nde
baskılar sökmeyecek!
Elazığ depremi sermaye iktidarının gerçek yüzüdür
Fiyat düşürmek yetmez:
Ücretsiz ulaşım!
Avrupa’da 8 Mart
Kapitalist zincirin Yunanistan halkası iflasın eşiğinde.
Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar… -4- M. Can Yüce
8 Mart bölünmesinin ideolojik ve
tarihsel arka planı
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Seher Tümer serbest bırakılmadı!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Anadolu Üniversitesi’nde baskılar sökmeyecek!

Anadolu Üniversitesi’nde yasaklara karşı çalışmalar sürüyor

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün okulda siyaset yapma yasağına karşı devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler üniversitelerin sahiplerinin öğrenciler olduğunu söyleyerek okulda devrimci siyasal faaliyeti çok yönlü olarak sürdürmeye devam ediyorlar.

Öğrenciler 2 Mart günü afiş yasağına karşı gerçekleştirdikleri eylemin ardından Rektör Davut Aydın ile görüşmüşlerdi. Aydın pervasızlığını görüşmede de sürdürmüş ve öğrencilere anti-demokratik uygulamalarda sınır tanımayacağını, gerekirse her türlü şiddeti kullanacağını belirtmişti. Tüm tehditlere rağmen öğrenciler, üniversite içerisindeki faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Okuldaki anti-demokratik uygulamalara karşı 3 Mart günü ikinci bir etkinlik gerçekleştirildi. Halaylar ve sloganlarla Edebiyat Fakültesi’nin önü eylem alanına çevrilirken fakültenin her tarafı afişlerle donatıldı.

Bu durum üzerine özel güvenlik birimleri, afiş asmanın yasak olduğunu belirterek afişlerin indirilmesini istediler. Afişleri indirmeyeceklerini söyleyen devrimci öğrenciler kısa süreli tartışmanın ardından dekanla bir görüşme gerçekleştirdiler.

Görüşmede, fakültede yaşanacak herhangi bir olaydan dekanın sorumlu olacağı söylenerek afişlere müdahale edildiği takdirde gereken yanıtın verileceğini ifade edildi. Ggörüşmenin ardından ÖGB’ler fakülte dışına çıkartıldı.

Faaliyeti engelleme çabası

4 Mart günü ise Ekim Gençliği, Alınteri, DGH ve DPG tarafından örgütlenen 8 Mart eyleminin çağrı afişleri yapılırken bir taciz daha yaşandı. ÖGB’lerin faaliyeti engelleme çabası alınan net tutum sonrası boşa düşürüldü.

Ayrıca aynı gün TKP’li Öğrenciler ve Öğrenci Kollektifleri de okul içerisinde faaliyet yürüttüler.


AÜ Rektörlüğü aileleri kullanıyor

Belli alanlar dışında bildiri okumayı dahi yasaklamaya çalışan Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, ilerici ve devrimci öğrencilerin ailelerini arayarak öğrencileri yıldırmaya çalışıyor.

İstihbarat timi gibi çalışan rektörlük, son olarak aile faktörünü kullanmayı seçti. Rektörlük bir Ekim Gençliği okurunun evini telefonla arayarak “Çocuğunuz yanlış işlerle uğraşıyor, gelin sizi birkaç gün misafir edelim” ifadelerini kullandı.

Ekim Gençliği okurları ise bu yıldırma girişimlerine de boyun eğmeyeceklerini ve hiçbir baskının devrimci faaliyeti sekteye uğratamayacağını belirtiyorlar.

Eskişehir Ekim Gençliği



Marmara faşizme mezar olacak!

Marmara Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen faşist saldırı, 10 Mart günü yapılan basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi.

Güz döneminin sonunda faşist güruhun provokasyonu sonucu çıkan çatışmadan dolayı soruşturma alan Marmara öğrencilerinin soruşturma-ceza terörünü hedef alan bildiriler dağıtmaları idareyi ve faşistleri rahatsız etti.

3 Mart Çarşamba günü YTÜ önünde Eğitim Hakkı İnisiyatifi’nin gerçekleştirdiği basın açıklamasından sonra Nişantaşı Kampüsü’ne dönen biri kadın iki öğrenci, akşam saatlerinde kampüslerinden çıktıktan sonra faşistlerin küfürler eşliğinde demir çubuklu saldırısına uğradılar. Saldırı sonrasında kafaları yarılan öğrenciler okullarına dönmek istediklerinde ise ÖGB’leri engellemeleriyle karşılaştılar.

10 Mart Çarşamba günü Nişantaşı Kampüsü’nde faşist saldırıyı teşhir eden basın açıklaması gerçekleştirildi. “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Marmara faşizme mezar olacak!” sloganları ile kampüs önünde toplanan ‘Marmara Öğrencileri’ kendilerine destek olmak için gelen arkadaşları ile buluşarak öğrencilere seslerini duyurdular. Kendilerine “Marmaralı Ülkücüler” diyen faşist güruh bu esnada kampüs içerisinden attığı ırkçı sloganları ile protestoyu provoke etmeye çalıştı. Kısa süreli bir gerginliğin ardından faşist güruh geri çekildi.

Basın açıklamasında, saldırı teşhir edilerek öğrencilerin saldırıya hedef olmalarına neden olan meşru talepleri birkez daha duyuruldu. Çevik kuvvet polisinin ve ÖGB’lerin kimlik dayatmasını aşarak kampüslerine giren sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu sırada attıkları ırkçı sloganlarla provokasyon yaratmaya çalışan faşist güruh çevrede toplanan öğrencilere ajitasyon konuşmaları ile teşhir edildi. Sık sık küfür eden, çeşitli el-kol hareketleri yapan ve son çare olarak da İstiklal Marşı okumaya çalışan faşistler amaçlarına ulaşamadılar.

Devrimci, demokrat, ilerici, yurtsever öğrenciler ajitasyon konuşmalarıyla faşistleri ve faşist-polis-idare işbirliğini defalarca teşhir ettiler. Daha sonra halaylar çeken öğrenciler, yumrukları havada coşkulu bir şekilde söyledikleri Çav Bella ve Gündoğdu marşlarının ardından Beyazıt Marşı’nı okuyarak kampüsten toplu olarak çıktılar.

Ekim Gençliği / İstanbul


 

 

ÇÜ’de ÖGB terörü

Çukurova Üniversitesi’nde 9 Mart günü, Özel Güvenlik Birimleri Öğrenci Kolektifleri’nin açtığı yayın masasına saldırıp bir öğrenciyi gözaltına almaya çalıştı.

Öğrenci Kolektifleri’nin amfi kantininde açtığı “Üniversiteli” gazetesi masasına gelen ÖGB şefi “okuma masası / www.kollektifler.net” yazan dövizleri gerekçe göstererek masanın bir okuma masası değil stand olduğunu, dövizlerin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Masada oturan öğrencilerden “Kaldırmayacağız!” cevabını alan ÖGB şefi sivil polislere ve ÖGB’lere dövizleri sökmeleri emrini verdikten sonra masaya saldırı gerçekleşti.

Saldırının ardından Emek Gençliği destek olmak için “Üniversiteli” gazetesinin bulunduğu masanın yanına “Evrensel” masası açtı. Ayrıca saldırı haberini alan devrimci, demokrat öğrenciler açılan okuma masasını savunmak için Öğrenci Kolektifleri ve Emek Gençliği’nin yanında yer aldılar. Dövizlerin tekrar asılmasının ardından bir saldırı daha gerçekleşti. Bu sırada Öğrenci Kolektifleri’nden bir öğrenci gözaltına alınmak istendi. Fakat gözaltı girişimi diğer öğrencilerin sahip çıkması üzerine boşa düşürüldü. Bu sırada ajitasyon konuşmalarıyla polisin ve ÖGB’lerin bu tutumu teşhir edildi. Ajitasyon konuşmalarına çevredeki öğrenciler alkışlarla destek verdiler. Masa belirtilen saate kadar açık tutulduktan sonra faaliyete son verildi.

Ekim Gençliği / Çukurova Üniversitesi