12 Mart 2010
Sayı: SİKB 2010/11

 Kızıl Bayrak'tan
Baharı kazanarak genel grev
genel direnişe yürüyelim!
Newroz’un isyan ateşi emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı harlanmalıdır
Amerikancı iktidar
“etkin taşeronluğa” devam edecek!
Binlerce emekçi
kızıl 8 Mart’ı kutladı
Devrimci 8 Mart etkinlikleri.
8 Mart eylem ve etkinliklerinden
Esenyurt Belediye işçileri:
“Yılgınlık yok, direniş var!...
TEKEL’de mücadele sürüyor..
İşçi ve emekçi hareketinden
TEKEL direnişinin
bazı dersleri
4/C’den istihdam bürolarına
esnek çalışma yaygınlaşıyor!
Gençliğin 8 Mart etkinliklerinden
Soruşturma-ceza terörü
gençliğin sesini boğamayacak!..
Anadolu Üniversitesi’nde
baskılar sökmeyecek!
Elazığ depremi sermaye iktidarının gerçek yüzüdür
Fiyat düşürmek yetmez:
Ücretsiz ulaşım!
Avrupa’da 8 Mart
Kapitalist zincirin Yunanistan halkası iflasın eşiğinde.
Yunanistan’da emekçiler
iflasın faturasını ödemiyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar… -4- M. Can Yüce
8 Mart bölünmesinin ideolojik ve
tarihsel arka planı
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Seher Tümer serbest bırakılmadı!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart eylem ve etkinliklerinden...

Bursa’da 8 Mart eylemleri

KESK, DİSK, TMMOB, BATİS, BAMİS, BDP, ESP, SDP, Sosyalist Parti, Halkevleri, ÖDP ve Günyüzü Kadın Derneği’nden oluşan Bursa Kadın Platformu, 8 Mart günü ‘erkeksiz 8 Mart’ eylemi gerçekleştirdi.

Bursa Stadyumu önünde toplanan platform bileşenleri Orhangazi Parkı’na yürüdüler.

Yürüyüş sonunda tertip komitesi adına basın açıklamasını Sevda Getiren okudu. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Bursa’da 8 Mart günü BATİS, BAMİS ve SODAP yaptığı yürüyüşle 8 Mart’ı kutladı. Kent Meydanı’nda toplanan kadınlı-erkekli yaklaşık 50 kişi “Yaşasın Kızıl 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü” pankartının arkasında Fomara Meydanı’na doğru yürüdü.

Fomara Meydanı’na gelindiğinde basın açıklaması yapan BATİS Genel Mali Sekreteri Pervin Şahin 8 Mart’ın tarihçesini anlatarak kadınların çalışma yaşamındaki sorunlara vurgu yaptı. Eyleme BDSP, Partizan ve DSİP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kadıköy’de ‘erkeksiz 8 Mart’

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu tarafından Kadıköy’de örgütlenen miting için Tepe Natulius önünde toplanıldı.

“Erkeksiz 8 Mart kutlaması”nın gövdesini Demokratik Özgür Kadın Hareketi pankartı arkasında yürüyen Kürt kadınları oluşturdu. DİSK’li, KESK’li ve TMMOB’lu kadınların kendi pankartlarıyla yer aldığı mitingde KESK 200 kişilik kitlesiyle göze çarptı.

Kürt kadınlarının yöresel kıyafetlerle katıldığı yürüyüşte Kürt hareketine yönelik saldırılar protesto edildi. Kortejlerin Kadıköy İskele Meydanı’na girmeleri ile miting programına geçildi. Basın metni Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de mitingde bir konuşma yaptı. Tuncel konuşmasında, kadınların 100 yıldır adalet ve eşitlik için mücadele ettiklerini söyledi. Mitinge yaklaşık 5000 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Menemen’de 8 Mart etkinliği

İzmir Menemen’de Eğitim Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (Menemen, Ulukent, Helvacı) ve Asarlık Cem Evi’nin örgütlediği ortak bir 8 Mart etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlik saat 17.30’da Menemen Stadyumu’ndan meşaleli yürüyüşle başladı. Yaklaşık 150 kişi Menemen Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü.

Etkinlikte geçen yıl tutuklu bulunan KESK’li kadın kamu emekçisi, direnişçi TEKEL işçilerinden bir kadın işçi ve bir tekstil işçisi konuşma yaptılar. Etkinliğe yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Tez Koop-İş’ten 8 Mart etkinliği

Tez Koop-İş Sendikası İstanbul Şubeleri Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde 8 Mart etkinliği gerçekleştirdi.

Sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlikte Tez-Koop-İş Genel Mali Sekreteri Ayhan Kurtuluş Demirer konuşma yaptı. Demirer’in ardından kürsü kadın işçilere bırakıldı. Bu bölümde bir Carrefour işçisi olan 1 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Esen Birben, 4 No’lu şube adına Migros işyeri temsilcisi Meryem Sayıcı ve İÜ Sosyal tesislerinde çalışan 5 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Safiye Çakıcı söz aldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmit Kadın Platformu’ndan 8 Mart eylemi

İzmit Kadın Platformu 8 Mart günü Merkez Bankası önünden başlayan ve İnsan Hakları Parkı’nda sona eren bir yürüyüşle 8 Mart’ı kutladı.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Serap Coşkun, kadınların her türlü sömürüye, şiddete ve ezme/ezilme ilişkisine karşı yürüttüğü mücadelenin 100. yılında, herkes için eşit adalet ve özgürlük istediklerini dile getirdi. Sınıf devrimcileri liberal, feminist bir çizginin hakim olduğu eylem içeriğine “Kadın-erkek el ele, örgütlü mücadeleye!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” ve “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!’’ sloganları ile müdahale ettiler. Eylemde sınıf devrimcileri tarafından “Kadın-erkek ele, örgütlü mücadeleye” ozaliti de açıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


İşçi kadınlar Gebze’de 8 Mart’ı kutladı

Gebze Sendikalar Birliği ve Gebze Emekçi Kadın Platformu tarafından gerçekleştirilen açkılama 8 Mart Pazartesi günü saat 17.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı açıklamaya Mecaplast, Süperlast, Sarkuysan fabrikalarından işçiler de destek verdi.

Eğitim Sen Gebze Şubesi Kadın Sekreteri Serap Büyük tarafından yapılan açıklamada, eşit işe eşit ücret ve herkese iş, tüm çalışanlara grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkının tanınması gerektiği ifade edildi. İşyerinde tacize yönelik koruyucu tedbirlerin alınması talebinin de dillendirildiği basın açıklaması sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


Sendikalı kadınlardan 8 Mart buluşması

Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Toleyis, TGS ve TÜMTİS sendikaları İstanbul’da Petrol-İş Genel Merkezi’nde “100. Yılda Kadın-Emek-Sendika Buluşması” gerçekleştirdi.

8 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen etkinlik iki bölümden oluştu. Etkinliğin birinci bölümü, TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin’in yaptığı sunum ile başladı. Keskin’in sunumunun ardından etkinliğin açılış konuşmasını Petrol-İş Kadın Dergisi’nden Selgin Zırhlı Kaplan gerçekleştirdi.

Hava-İş Genel Başkan Yardımcısı Simay Çekem ise “Sendikalarda kadın örgütlülüğü ve temsili” kapsamında bir sunum gerçekleştirdi.

Slayt gösterisinin ardından forum bölümüne geçildi. Katılımcı sendikalardan direnişlerde aktif olarak yer alan kadınlar sendikal haklar ve kadın hakları üzerine görüşlerini belirttiler.

İlk olarak söz alan BAYER ilaç firmasından Çiğdem Sultan Altun, erkek işçilerden daha fazla sömürüldüklerini, kötü gidişe dur demek için kadınların siyasette, sendikalarda daha fazla söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

Toleyis İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Aktaş, Tek Gıda-İş Sendikası’ndan Belgi Akdeniz, Hava-İş üyesi bir kadın işçi, Deri-İş Tuzla Şubesi’nden bir kadın işçi, TEKEL işçisi Songül Aydın ve Birleşik Metal-İş’te bir proje kapsamında çalışan Melek Özer de söz alarak düşüncelerini ifade ettiler.

Etkinlik, Anadolu Kadın Grubu ve Dalepe Nena’nın (Laz Kadın Grubu) sahne almasıyla devam etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Samsun’da sınıfsal özünden uzak 8 Mart

KESK’li Kadınlar, Halkevci Kadınlar, 78’li Kadınlar, Türkiye Gerçeği’nden Kadınlar, Kadın Emeği Kolektifi, Öğrenci Kolektifleri’nden Kadınlar, Gençlik Muhalefeti’nden Kadınlar, Devrimci Genç Kadın, ÖDP’li Kadınlar ve Sosyalist Parti’li Kadınlar’dan oluşan Samsun Kadın Buluşması, 8 Mart günü sınıfsal özünden uzak bir 8 Mart eylemi gerçekleştirdi.

Platform bileşenlerinin Konak Meydanı’na doğru gerçekleştirdikleri yürüyüşü desteklemek için gelen, ağırlığını erkeklerin oluşturduğu TEKEL işçilerinin yürüyüşe katılmasına izin verilmedi. Bu nedenle Konak Meydanı’na iki ayrı koldan yürüyüş yapılmış oldu.

Kızıl Bayrak / Samsun